Regie: Diverse regisseurs
Met: Chris O'Donnell, Daniela Ruah, Eric Christian Olsen, Barrett Foa, Renée Felice Smith, Linda Hunt, LL Cool J,
SERIE
Onlangs hadden we het op deze site nog over het negende seizoen van NCIS. Zowat tegelijkertijd verscheen ook het derde seizoen van NCIS: Los Angeles. Zoals de naam het zegt is dat een spin-off van de populaire actiereeks. Op de Vlaamse buis kan je deze serie (net zoals NCIS) op Vier bekijken, terwijl in Nederland de avonturen van deze agenten op Veronica worden uitgezonden. 23 afleveringen lang volgen we het team van het Office Of Special Projects, een onderdeel van de Naval Criminal Investigate Service. Nieuw in dit seizoen is een samenwerking met de mensen van die andere hitserie, Hawaii Five-O. Zo zie je niet alleen Daniela Ruah (Kensi Blye uit de Hawaii Five-O) in een gastrol, ook is er als bonus een combinatieaflevering van de twee hitseries. Terwijl je dit leest zit men in Amerika al aan het vijfde seizoen en het ziet ernaar uit dat dit niet het laatste luik zal worden.
Het korps dat onder leiding van agent Callen (Chris O'Donnell) staat maakte zijn allereerste intrede in een aflevering (Legend) van moederserie NCIS. De teamleider is niet zo maar de eerste de beste, hij kan zich als geen ander in allerlei gedaantes veranderen waardoor hij gemakkelijk in criminele milieus kan infiltreren. Zo trekt Callen in Betrayal naar het verre Soedan om er de vermiste Sam te zoeken en maakt hij in Partners undercover deel uit van een drugkartel. Callen staat er natuurlijk niet alleen voor. Zijn belangrijkste partner is Sam Hanna, een rol die wordt vertolkt door rapper LL Cool J. Hanna was in een vorig leven militair bij de NAVY Seals. Omdat hij vloeiend Arabisch spreekt is hij de geknipte man in geval er zich problemen in het Midden-Oosten voordoen. In Crimeleon komt zijn Arabische cultuurkennis meer dan goed van pas, het NCIS-team organiseert in die episode namelijk een klopjacht op de leider van een Frans-Marokkaanse wapenbende. Kensi Blye heeft een speciale gave: zij kan liplezen, wat uiteraard een must is bij opdrachten die discretie vereisen. Kensi komt in de aflevering Blye, K evenwel in zeer nauwe schoentjes te staan. De vrouw wordt beschuldigd van doodslag op de collega van haar overleden vader die zelf scherpschutter was. De agente probeert op alle mogelijke manieren haar onschuld te bewijzen en krijgt daarbij de nodige steun van haar korps. Af en toe wordt ook de hulp van de LAPD ingeroepen. Daarom heeft men een belangrijk contactpersoon binnenin de politie van Los Angeles en dat is Marty Deeks (Eric Christian Olsen). Hoe langer hij bij de operaties betrokken raakt hoe meer Marty een vaste kernlid van het NCIS-team wordt. In The Debt loopt het echter volledig fout omdat de flik een ongewapende man neerschiet. De gevolgen zijn desastreus voor zijn carrière. Hij wordt immers bij zowel de NCIS als de LAPD ontslagen. Nate Getz (Peter Cambor) komt wel minder in beeld, doch is hij niet minder belangrijk voor het korps. Hij is de psycholoog die de groep tijdens missies bijstaat en is tevens verantwoordelijk voor het opstellen van daderprofielen. Ten slotte is er nog Henrietta Lange (Linda Hunt). Hetty zoals ze door haar collega's wordt genoemd is de afdelingsmanager die verantwoordelijk is voor de volledige ploeg. Zij zorgt ervoor dat de brigade alles krijgt wat zij nodig heeft. De kranige vrouw wordt in de openingsaflevering Lange, H door de Roemeense Cosmecu-bende ontvoerd waardoor de agenten naar de Zwarte Zee moeten afreizen.
Bij de critici zijn de meningen over deze spin-off sterk verdeeld. Ook bij ons is dat het geval, want je kan moeilijk van een voltreffer spreken. Let op, de serie is meer dan zomaar een NCIS-aanhangsel. Wegens de titel en de gelijksoortige opdrachten is dat wel ergens normaal, doch verdient NCIS: Los Angeles beter dan dat. Meer zelfs, soms is de spin-off heel wat beter dan de moederserie. Deze verdienste is vooral aan de acteerprestaties te danken. Je vindt in deze routineuze actieserie wel geen Paul Newman of Nicole Kidman terug, toch slagen de acteurs erin om hun rol enige diepgang te geven. Tja, zelfs LL Cool J kan dat. Helaas zijn de scenario's niet altijd pittig genoeg. Alles is net iets te voorspelbaar en jammer genoeg is NCIS: Los Angeles ook het soort serie dat patriottisme hoog in het vaandel voert en voor Europese kijkers is dat soms ziekmakend. Al bij al zijn bijna alle afleveringen onderhoudend, alhoewel je verhaaltjes van dit kaliber al vaker hebt gezien. Dat is meteen ook een minpunt dat we bij de bespreking van het negende seizoen van NCIS aanhaalden. De beelden van NCIS: Los Angeles zijn wel flashy (wat wil je met L.A. als decor!), toch is de aanpak oubollig. Tja, actiereeksen zijn nu eenmaal grondig veranderd sinds er ene Jack Bauer 24 uur de tijd heeft om de wereld te redden en dat merk je in een serie als deze. Alle 23 afleveringen bezitten wel een stevige dosis actie, helaas wordt het nooit echt spannend.
BEELD EN GELUID
Toen we het over het negende seizoen van NCIS hadden, waren we niet te spreken over de aftandse beeldkwaliteit. Jammer genoeg vallen we in herhaling. Tien jaar geleden zouden we met een kwaliteit als deze (veel wazige en onscherpe beelden) tevreden zijn, maar vandaag kunnen we dat niet meer. Televisieseries op dvd zijn peperduur en de consument heeft anno 2013 dan ook recht op een piekfijn beeld. In zijn Salamander-bespreking maakte collega Werner zich terecht boos over de situatie in de Benelux. Blu-ray en highdefinition zijn geen termen uit één of andere obscure sciencefictionreeks. In Amerika worden Blu-rays massaal gekocht (en niet tegen woekerprijzen zoals bij ons) om de eenvoudige reden dat de kwaliteit ervan beter is, niet omdat het blauwe kaftje in een filmcollectie mooier oogt. Wanneer zal in België het moment aanbreken waarop de filmliefhebber de keuze heeft tussen zowel Blu-ray als dvd? Nu is dat niet het geval. Het is schrijnend dat je in België heel wat nieuwe releases alleen maar op dvd kan kopen. (The Perks Of Being A Wallflower is één van de beste films van 2013, volgens IMDb-baas Col Needham zelfs de beste, doch is hij in de Benelux alleen op dvd verkrijgbaar.)
EXTRA'S
Bij een routineuze serie horen nu eenmaal routineuze extra's, niet waar? Natuurlijk zijn er de onvermijdbare weggelaten scènes. Misschien hebben zo'n scènes enige waarde als het om een klassieker gaat, maar wie heeft er baat bij weggelaten troep uit televisieseries? Er zijn tevens zes korte featurettes en de titels ervan spreken boekdelen. Sterren Op Een Rij, of wat dacht je van Roddelen Met Barrett En Rennée? Verwaarloosbare rotzooi waaraan we best geen woorden vuil maken. Gelukkig is er nog een extra aflevering waarin het NCIS-team z'n krachten met die van de collega's van Hawaii Five-O bundelt. Wie zijn tijd nog meer wil verspillen, kan ook nog een aflevering volgen met commentaar van acteurs Daniela Ruah en Eric Christian Olsen.
CONCLUSIE
Trouwe fans van NCIS kunnen zich deze spin-off blindelings aanschaffen, want de makers volgen opnieuw hondstrouw de oude formule die ze in de moederserie gebruikten. Het decor van Los Angeles en de degelijke vertolkingen zorgen ervoor dat NCIS: Los Angeles net boven de middelmaat uitstijgt. Uiteraard onthouden we ook de dikke foei voor de inferieure beeldkwaliteit.