MEN IN BLACK II
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2003-01-03
FILM
De Men In Black zijn een geheime organisatie die het doen en laten traceert van op Aarde levende buitenaardse immigranten. Vijf jaar nadat agent Kay (Tommy Lee Jones) werd geneuraliseerd - MIB-jargon voor "zijn geheugen uitgewist" - , vinden we zijn pupil Jay (Will Smith) terug aan de zijde van zijn nieuwe partner, Tee (Patrick Warburton), die Jay zodanig op de zenuwen werkt, dat Jay, die zijn oude makker mist, hem ook maar neuraliseert. MIB-leider Zed (Rip Torn) koppelt Jay voortaan aan de sprekende mopshond Frank (Tim Blaney). Hun eerste gezamelijke opdracht is het onderzoek leiden naar de moord op een pizzatent-uitbater, daar het vermoeden bestaat dat zowel dader als slachtoffer aliens waren. De enige getuige is Laura Vasquez (Rosario Dawson), die heeft gezien hoe haar baas Ben (Jack Kehler) door een serpentachtige vrouw, Serleena (Lara Flynn Boyle) en haar tweehoofdige kompaan Scrad en Charlie (Johnny Knoxville in het kwadraat) in tweeën werd gescheurd. Serleena is op zoek naar het Licht van Zartha, een buitenaards artefact dat zich nog op Aarde moet bevinden. De enige die mogelijk weet waar het Licht zich bevindt is ex-agent Kay, maar die zijn geheugen is in episode I door Jay uitgewist, en hij werkt nu als een stoffige postbediende in Massachusetts. Op bevel van Zed brengt Jay Kay oftewel Kevin Brown binnen om hem te de-neuraliseren, maar net op dat ogenblik valt Serleena het MIB-hoofdkwartier binnen, en slaan de twee agenten op de vlucht. Serleena laat alle misdadige aliens vrij om de jacht op Jay en Kay te openen en het Licht van Zartha te bemachtigen. Hopelijk vindt Kay nu op tijd zijn verloren geheugen terug, want als het Licht van Zartha niet vóór middernacht gevonden wordt, wordt - guess what? - de Aarde in héle kleine stukjes uit elkaar geblazen.
Probleem: hoe kan je een waardige opvolger maken voor een uitstekende, poignante SF-komedie vol tongue-in-cheekgrappen als de originele
Men In Black? Voor regisseur Barry Sonnenfeld zullen de financiële aspecten ongetwijfeld zijn beslissing hebben beïnvloed, en vooral omdat de verwachtingen voor deze sequel hoog gespannen waren en de trailer er veelbelovend uitzag, is de film bij het grote publiek niet echt aangeslagen.
Men In Black II bevat grotendeels dezelfde plot en dito gags als zijn voorganger. Zelfs nevenfiguren als Zed en - minder evident - Jeebs (Tony Shalhoub), alsook de aan tax free-shopping verslaafde wormen maken in deze sequel hun rentree. Alhoewel de film een denderende start kent wanneer Will Smith een ongehoorzame reuzenworm achtervolgt in de Newyorkse metro, intussen een paar tramstellen tot schroot herleidend, gaat het met het scenario tegen het einde van de film aan gevoelig de verkeerde kant uit. In tegenstelling tot
Back To The Future werkt de twist in de plot waarbij de leerling en de mentor van rol verwisselen, hier totaal niet, en draagt alleen maar bij tot de ongeloofwaardigheid - zelfs voor een SF-film - van het verwarde scenario. Er worden nochtans genoeg nieuwe en soms wel danig grappige elementen aangedragen, zoals de mini-aliens in het bagagekastje in het station, Michael Jackson die zichzelf te zeik zet in een cameo, en - love him or hate him - Frank de ratelende hond, maar al die dingen hadden waarschijnlijk beter gewerkt als men wat meer tijd had uitgetrokken om een deftig scenario uit te werken. Will Smith in zijn oude vertrouwde stijl horen vuilbekken is altijd een plezier, en hij heeft weinig van zijn klasse ingeboet ten opzichte van het eerste deel. De schurkenrol van Lara Flynn Boyle daartegen is om te janken van ellende, en ook de bijdrage van Johnny Knoxville zal niet de filmgeschiedenis ingaan als de beste vertolking aller tijden. Goed, wat blijft er dan over? Speciale effecten. Met hopen tegelijk. Niet echt een basis om een sequel op uit te bouwen; wie het eerste deel heeft gezien zal ongetwijfeld deze ook wel eens willen bekijken, maar het dient gezegd dat je deze beter zal kunnen pruimen als je op voorhand je verwachtingen niet te hoog stelt.
BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit van deze disc is zeer goed, maar niet perfect. Er zitten enkele zeer storende voorbeelden van aliasing in, waarvan de scène waarin Tommy Lee Jones en Will Smith in de lift belaagd worden door Serleena, wel het meest in het oog springt. Detail en scherpte zijn daarentegen uitstekend, wat je in de overvolle vertrekhal van het MIB-hoofdkwartier of in de scènes in de videotheek bijvoorbeeld goed kan zien. Ook de donkerdere scènes komen met voldoende detail uit de verf, en het kleurenpalet is zeer natuurlijk. Occasioneel is er ook wel wat edge enhancement te zien, maar echte printbeschadigingen zijn uitgebleven, wat voor een recente film als deze niet meer dan normaal is. Net als bij de eerste Men In Black-film is de 5.1-geluidstrack nagenoeg perfect, met uiteraard een salvo aan speciale effecten die via de surroundkanalen erg goed gericht worden. De hoogtepunten zoals de openingsscène, de vernieling van de metro, de deneuralyzer, het gevecht van Jay met Jarra, enzovoort volgen elkaar in hoog tempo op. Ook voor gebruik van een LFE-kanaal vind je hier het éne referentievoorbeeld na het andere. De dialoog is erg helder en verstaanbaar, in die mate dat je zelfs geen ondertiteling nodig hebt om het gekras en gepiep van Jay's wormvriendjes kan ontcijferen.
EXTRA'S
Kan de film niet tippen aan het origineel, dan is dit zeker en vast wél het geval voor de extra's, wanneer je deze release vergelijkt met de Deluxe Collector's Edition van de eerste Men In Black. De menu's zijn erg goed geanimeerd, en toch niet te langdradig, maar op de eerste disc zijn de verschillende opties slecht leesbaar.
Disc 1
Een Columbia Tristar-special edition is niet compleet zonder een (Nederlands ondertitelde) commentaartrack, bij deze substantieel ingevuld door regisseur Barry Sonnenfeld, die enorm veel randinformatie aandraagt over de speciale effecten, de locaties en de acteurs. In plaats van de ondertiteling kan je ook voor een "Telestrator" kiezen, een soort aanwijzer zoals je al wel eens op transparanten ziet, waarbij de regisseur precies kan aanduiden waar hij het over heeft. Een andere feature die tijdens de hoofdfilm kan geactiveerd worden is de "Active Subtitle Track: Alien Broadcast", een White Rabbit-achtige optie die de kijker in staat stelt telkens er een icoon op het scherm komt, je korte making of-achtergrondfilmpjes kan activeren. Zowel de Telestrator als de Active Subtitle Track kunnen echter niet gecombineerd worden met ondertiteling; de Active Subtitle Track-filmpjes zijn daarentegen wél ondertiteld.
In de sectie "Franks Favourite" vinden we de teaser en de bioscooptrailer terug, alsook cross-promotionele trailers voor
Ghostbusters,
Stuart Little 2 en
Close Encounters Of The Third Kind, alsook voor twee MIIB-gerelateerde computerspelletjes, Alien Escape en MIIB Crossfire Game, deze laaste is via de tweede disc tevens te downloaden via de DVD ROM-sectie. Dé trailer die iedereen in deze sectie moet gezien hebben is
The ChubbChubbs, een hilarisch animatiefilmpje van een vijftal minuten dat overigens niets met de originele film te maken heeft, een beetje qua opzet lijkt op
For The Birds op de
Monsters Inc.-DVD, en waarin onder meer
E.T. en
Star Wars op vakkundige wijze door de mangel worden gehaald. Tot slot bevat disc 1 ook nog een
easter egg.
Disc 2
Net zoals op de eerste disc worden alle featurettes weer naar goede gewoonte van Nederlandse ondertiteling voorzien. De eerste optie, "Special Delivery: MIIB Orb" herbergt negen korte featurettes, waarvan je de volgorde en selectie zelf kan samenstellen; er is ook een Play All-mogelijkheid:
* Take 2: Looping MIB II: Regisseur Barry Sonnenfeld legt uit waarom men in films stukken dialoog achteraf soms opnieuw moet opnemen. (9 min.)
* Design In Motion: The Look Of MIB II: Regisseur Barry Sonnenfeld en productie-designer Bo Welch leggen uit wat de taak van een productie-designer precies is, en dit wordt aan de hand van tal van voorbeelden uit de film geïllustreerd. (9 min.)
* Rick Baker: Alien Maker: Rick Baker toont hoe het bonte allegaartje aan buitenaardse wezens tot stand komt (10 min.)
* Creature Featurettes: Frank The Pug (4 min.),
Jeff The Worm (3 min.),
Serleena (3 min.),
Alien Esoterica (4 min.): In deze 4 featurettes wordt onder meer getoond hoe men Frank synchroon kan laten sprelen, en hoe men Lara Flynn Boyle heeft omgebouwd tot een tentakelrijke alien.
*
Squish, Splat, Sploosh: The Stellar Sounds of MIB II: Hier leren we hoe de achtergrondgeluiden tot stand komen. (7 min.)
*
Cosmic Symphonies: Elfman In Space: Erg goed gestoffeerde bijdrage over de gevierde filmcomponist Danny Elfman. (12 min)
In de tweede optie, "Blooper Reel" krijgen we vijf minuten aan redelijk klassieke en weinig vernieuwende bloopers voorgeschoteld. Vervolgens krijgen we in de "Serleena Animatic Sequence" een kijk van een tweetal minuten op de storyboards van de openingssequentie. Dan wordt het pas écht interessant bij de "Multi Angle Scene Deconstructions", waarin je van vijf scènes, zoals de openingssequentie en enkele van de gevechtsscènes de verschillende stadia van afwerking kan bekijken.
Op de tweede pagina met extra's vinden we eerst en vooral een twee minuten durende alternatieve einde, niet echt heel erg verschillend van het origineel. Vervolgens krijgen we opnieuw zeven featurettes, samen goed voor een achttiental minuten behind the scenes-materiaal waarbij wordt getoond hoe de aliens werden geconstrueerd. Minpunt is dat deze featurettes overlappen met de reeds eerder vermelde featurettes. We vinden hier ook een niet zo heel goed verborgen tweede
easter egg. Dan krijgen we nog als toemaatje "Theatrical One‑Sheets", zeg maar 4 filmposters, de videoclip van Black Suits Comin' (Nod Ya Head) van Will Smith, en een mooi als "employer of the month" uit de pizzabar-scène gepresenteerde reeks cast en crew-informatiesheets. Tot slot bevat de disc nog een DVD ROM-sectie met spelletjes en weblinks, die we echter niet aan de praat hebben gekregen
CONCLUSIE
Men In Black II lijdt overduidelijk aan
sequelitis: de film zal de liefhebbers van de eerste film wel bekoren, maar geraakt nergens op hetzelfde niveau, behalve dan wat betreft de extra's en de technische presentatie.