JAMES BOND - DIE ANOTHER DAY
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2003-04-26
FILM
Veertig jaar en twintig films reeds opereert James Bond als geheim agent 007 en nog steeds lijkt er geen sleet op de man te komen, een leeftijd waarop menig werknemer er graag de brui aan geeft en op pensioen gaat. Bond daarentegen lijkt niet getroffen door de tand des tijds (enkele grijze haren in de haardos van Brosnan niet meegerekend) en laat zich het vrouwelijk schoon en de hachelijke situaties als steeds welgevallen. Die Another Day is de 20e film in één van de meest, zoniet de meest succesvolle franchise ooit en de vierde film op rij met Pierce Brosnan in de rol van de Britse spion. Bond vervult een opdracht in Korea waar hij een diamanthandelaar onderschept en diens plaats inneemt zodoende te kunnen infiltreren in het geheim kamp van generaal Moon (Kenneth Tsang) waar hij wordt opgewacht door diens zoon (Will Yun Lee) en rechterhand Zao (Rick Yune). Bond wordt echter verraden en belandt in de gevangenis waar hij 14 maanden lang gefolterd wordt. Dankzij een internationale overeenkomst wordt hij vrijgelaten, het wantrouwen bij zijn chef ‘M’ (Judi Dench) is echter groot en bijgevolg plaatst ze hem onder bewaking. Vanzelfsprekend weet Bond te ontsnappen en via connecties in Hong Kong reist hij door naar Cuba waar hij de knappe Jinx (Halle Berry) tegen het (bevallige) lijf loopt en al gauw merkt dat zij niet is wie ze beweert te zijn. Zijn onderzoek doet hem uitwijken naar Londen en vervolgens IJsland waar hij het reilen en zeilen van Gustav Graves (Toby Stephens) en diens kille assistente Miranda Frost (Rosmaund Pike) gade slaat. Ook Jinx is hier van de partij. Wanneer de puzzelstukjes langzaam in elkaar schuiven, moet Bond alles uit de kast halen om een ramp te voorkomen…
De Nieuw-Zeelander Lee Tamahori werd de uitverkorene om deze 20e Bond-film in goede banen te leiden. Hij is wonderwel behoorlijk in deze opzet geslaagd, maar kon niet voorkomen dat het gebruik van speciale effecten en bombastische actiescènes alweer primeren op de uitwerking van het verhaal en de karakterontwikkeling. De film gaat nochtans redelijk goed van start en toont bij de folterscènes eindelijk dat ook Bond maar een mens is. Het verdere verloop van de film bevat veelal herkenbare Bond-elementen (lees: herkauwde kost) en wanneer de finale nadert, raken de scenaristen toch enigszins de pedalen kwijt door een overbodige tweede finale in te lassen. Een beetje te veel van het goede als je het ons vraagt. Komt daar nog bij kijken dat wij niet echt overtuigd waren van de speciale effecten. De scènes die zich voor een green of blue screen afspelen, komen niet realistisch over en lijken zo geplukt uit een Bond-film van de jaren zestig of zeventig. Door het slechtere weer bij een aantal opnames moest het SFX-team deze scènes in post-productie noodgedwongen bijwerken. Ook hier geldt dat niet elke aanpassing ons kon bekoren. Vreemd eigenlijk met een prijskaartje van om en bij de 100 miljoen dollar. Een positieve noot is er ook, wees gerust. De Britse Shakespeare-acteur Toby Stephens weet enorm te overtuigen en zet vol overgave de rol neer van een flamboyante levensgenieter die zijn dromen tracht waar te maken. Ook Oscar-winnares Halle Berry kruipt gepast in haar rol (met of zonder al te veel kleren) en er is nu al sprake van een spinoff waarin Jinx de hoofdrol speelt. Voorts bevat Die Another Day een aantal knipoogjes naar de oudere Bond-films, altijd leuk uiteraard. En tenslotte is er al veel inkt gevloeid over Madonna’s Bond-song en cameo-rol. Het moet niet altijd een aflikbare openingssong worden, Madonna’s poging valt best te pruimen.
BEELD EN GELUID
Zoals verwacht zijn beeld- en geluidskwaliteit toptransfers. Alhoewel we net geen maximumscore kunnen toekennen vanwege enkele kleine minpuntjes. Niet getreurd, het anamorfische 2.35:1 beeldformaat is zeer goed, met mooie en warme kleuren (uitgezonderd van de beginscènes in Korea die eerder grauw en sober ogen wat uiteraard zo bedoeld is), meer dan voldoende scherpte en uiterst gedetailleerd. Het contrast is tevens goed geregeld waarbij de donkere scènes perfect te volgen zijn. Heel af en toe merken we minimaal wat trillende lijntjes en mogen de kleuren bij enkele tussenshots (bv. vlucht richting Londen) zeker iets beter. Afgezien hiervan kan je gerust op beide oren slapen.
Zowel de Dolby Digital EX 5.1 als de DTS 5.1 ES klinken voortreffelijk. Beide tracks maken optimaal gebruik van de beschikbare kanalen waaruit de actiescènes het meeste profijt halen, ruimschoots ondersteund door de subwoofer (die bij de Dolby Digital track toch iets voller klinkt). Het moet wel gezegd dat de dialogen af en toe iets te stil zijn opgenomen, gelukkig doet dit zich niet gedurende de hele track voor. Het is bij dergelijke films dat je uitermate kan genieten van je installatie. Ontploffingen, pistoolschoten, mitrailleurs en ander brutaal geweld weet zich perfect een weg te banen door de speakers. Hierbij is split-surround van toepassing en door het toepassen van het EX of ES signaal krijg je achteraan een gespreider geluidsbeeld.
EXTRA’S
Het moeten niet altijd de acteurs zijn die alle aandacht naar zich toe trekken. Deze release biedt naast de gebruikelijke featurettes en making of’s gelukkig ook een wetenswaardige blik op de totstandkoming van deze productie waarbij de vele (onbekende) mensen achter de schermen aan het woord komen. De menu's zijn zowel in Engels als het Nederlands beschikbaar, en alle extra's, met uitzondering van de trailers, worden optioneel Nederlands ondertiteld. Om de wirwar aan extra’s te ontwarren, zetten wij ze voor u even op een rijtje. Leest u even mee?
DISC 1:
-
Audiocommentaar door regisseur Lee Tamahori en producer Michael G. Wilson
Beide heren vertellen honderduit over de productie en de problemen die zich voordeden voor en tijdens de opnames. Deze commentaartrack handelt veeleer over de praktische en technische kant van de productie en bevat bijgevolg voldoende interessante informatie om je twee uren zoet te houden.
-
Audiocommentaar door acteurs Pierce Brosnan en Rosamund Pike
Beide commentaren zijn afzonderlijk opgenomen en achteraf netjes gemonteerd. Brosnan haalt leuke weetjes en anekdotes aan, klinkt eerder droogjes en koel, terwijl Rosamund Pike wel enthousiaster uit de hoek komt. Voor haar is dergelijke filmervaring uiteraard nieuw en bijgevolg weerklinkt dat enthousiasme in haar commentaar.
-
MI6 Datastream met achtergrondinformatie en videobriefings
Deze optie laat je toe om de film te bekijken met korte doch redelijk interessante achtergrondinformatie. Deze tekst verschijnt in een blauw kadertje dat soms enigszins storend in beeld staat. Terwijl de film verderloopt, krijg je bovendien bij een aantal scènes videofragmenten te zien waar aan de hand van interviews en beelden achter de schermen dieper wordt ingegaan op de totstandkoming van deze scènes.
DISC 2:
•
Binnen Die Another Day
- Mission Briefings (77 min.): 7 documentaires die elk een bepaald aspect van de productie of de film belichten. Aan de hand van vele interviews met cast en crew en beelden op en naast de set kom je als kijker meer te weten over Die Another Day. Deze documentaires kan je elk afzonderlijk bekijken of desgewenst allemaal na elkaar afspelen. Volgende aspecten worden behandeld: intro en surfing, achtervolging met hovercraft, Cuba, kwartiermeester, ijspaleis, strijd van de auto’s, postproductie en finale.
- Shaken Not Stirred On Ice (23 min.) toont de moeizame voorbereidingen van de spectaculaire auto-achtervolging op de bevroren meren van IJsland.
•
Deconstructie missie
- Scène-ontwikkeling: bekijk de storyboards van twee actiescènes en vergelijk met de finale scènes
- Inter-actiescènes: bekijk vier actiescènes uit een verschillend camerastandpunt
- Opbouw begintitelscène (10 min.): via een montage laat men aan de hand van de verschillende ontwikkelstadia zien hoe de begintitels tot stand zijn gekomen
- Digital grading (3 min. 30): de mensen van het special effects team tonen hoe de film na opnames digitaal bewerkt werd
•
Instrumentenbriefings
Bevat een korte mondelinge uitleg over de verschillende snufjes die in de film gebruikt worden, waaronder: surfboard, standaardmodel horloge, switchblade, ultrahoge frequentie sonische agitator en de Aston Martin V12 Vanquish.
•
Beeldendatabase
De uitgebreide fotogalerij bevat honderden foto’s van portretten van acteurs, speciale filmfoto’s, sets & locaties, stunts & speciale effecten, voertuigen en hun extra’s.
•
Ministerie van propaganda
Deze rubriek herbergt het promotiemateriaal:
- Trailers & Tv-spots
- Muziekvideo Die Another Day - Madonna
- Making of muziekvideo Die Another Day
- Trailer 007: Nightfire - PS2 game
- Making of 007: Nightfire
- Trailer voor de James Bond Speciale Editie dvd’s
•
Exclusief voor regio 2
Zoals de titel al doet vermoeden, is deze extra exclusief voor regio 2. We horen de Amerikanen en Canadezen al knarsetanden tot hier want de documentaire From Script To Screen (53 min.) is best wel boeiend om te volgen. Verteld door acteur Robert Carlyle wordt de kijker meegenomen achter de schermen bij de voorbereiding van de film, gaande van script neerpennen, uitwerken en herwerken, locaties zoeken, casting van de acteurs, tot het bouwen van de decors, enz.
•
Easter egg (verborgen extra)
CONCLUSIE
Desondanks de magere plot en de telkens
over-the-top actiescènes biedt Die Another Day puur entertainment van de bovenste plank. Verstand op nul en genieten maar. Het is een beetje jammer dat de charme van de oudere Bond-films toch enigszins ontbreekt. Technisch scoort deze release uitstekende punten. De fans van Bond weten wat ze binnenkort in huis moeten halen!