:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ARMY OF DARKNESS
ARMY OF DARKNESS
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2003-06-12
FILM
Tally-Ho! Stop je zoektocht naar de ultieme versie van Army of Darkness (a.k.a Captain Supermarket a.k.a Evil Dead 3, a.k.a The Medieval Dead). MGM slaagt erin om na 10 jaar aan juridisch gerotzooi de director's cut eindelijk op een volwaardige manier uit te brengen. Ben je fan van Bruce Campbell's aanvaringen met de deadites dan bezit je wellicht reeds één of meer van de volgende Army Of Darkness edities: de R1-versie van Universal, de R1 THX-versie, de R1 director's cut of de gewone R2-versie, alledrie uitgegeven door Anchor Bay. Of misschien had je reeds de R2 Studio Canal-versie bij onze zuiderburen aangeschaft? Als je er dan nog eens bijneemt dat Anchor Bay misbruik maakte van de ontstane verwarring door hun director's cut onder verschillende edities op de menigte los te laten (o.a de Official Bootleg Edition, de Boomstick Edition), ben je niet de enige die lichtjes verward was. Al deze edities hadden twee dingen gemeenschappelijk: op uitzondering van de THX-editie van Anchor Bay had geen enkele van de director's cuts een 5.1-gecodeerde soundtrack. Deze MGM bezit er dus wel één, een volledig geremasterde rechtstreeks komende van bij Skywalker Sound bovendien, maar daarover later meer. Bovendien werden tijdens het samenstellen van de vorige director cuts verscheidene montagefouten gemaakt waardoor hier en daar footage ontbrak (de scène met Evil Ash die Sheila's kleed aan flarden trekt op kop) of scènes niet volledig werden weergegeven (de scène met de mini-Ashes is veel korter). MGM wou dan ook de compleetste director's cut op alle gebied uitbrengen en zocht naar een manier om de distributierechten te bekomen. Men wou een volledige nieuwe film-naar-video transfer uitvoeren vanaf het bronmateriaal maar dit bleek legaal dus ondoenbaar. Of toch niet? Maar hiervoor moest de film wel gereleased worden via de Aziatische regio 3. Men bekeek de grootte van de fanbase en besloot de stap te wagen. Voor het moment worden immers alle dagen duizenden dvd's geïmporteerd uit alle hoeken van de wereld en ook deze regio 3-versie zou z'n weg naar de consument wel vinden. De originele filmnegatieven en multitrack geluidsopnamen van de director's cut werden in huis gehaald zodat een volledig nieuwe geremasterde versie op het publiek kon losgelaten worden. Groovy!



Evil Dead kwam uit in 1982 en Sam Raimi (Spiderman) zette het toenmalige horrorwereldje op z'n kop met z'n eigenzinnige kijk op dit genre. Alhoewel de film op en top een horrorprent is zit er hier en daar toch een subtiele, lichtjes over-the-top humoristische tint in het visuele palet van Raimi's filmstijl die hem ineens een volledige schare fans opleverde. In 1987 werd dan het langverwachte Evil Dead II (Dead By Dawn) uitgebracht, maar de fans die meer en beter ten opzichte van deel 1 verwacht hadden, waren compleet verrast door Raimi's eigenzinnige tweede Evil Dead film: ten eerste was het niet duidelijk of het hier nu ging om een remake dan wel om een vervolg, ten tweede werd bijna elke horrorscène in de film voorzien van z'n slapstick-humoristische tegenkanter. De fanbase werd gesplit tussen de hardcore horrorfanaten en de personen die er wel van houden om hun horror doorspekt te zien met enkele komische noten. De film kende een aanzienlijk succes en een derde Evil Dead film was het gevolg. Dit was buiten Universal gerekend, die hadden graag gezien dat Army Of Darkness geen deel uitmaakte van de Evil Dead-trilogie en een apart hoofdstuk vormde in de avonturen van Ash. Raimi trok zich van dit alles niks aan en maakte nu een echt vervolg op de tweede Evil Dead film. Army Of Darkness kwam uit in 1993 en de fans van het eerste uur die dachten dat Raimi nu wel een 180 graden pure horror-draai ging maken kwamen opnieuw bedrogen uit. De film flopte in de bioscopen en leek een onverdiende stille dood te sterven, want ongeveer elke recensie was even negatief en scherp: Raimi had de echte horrorfanaat bedrogen met z'n halfzachtige komische kolderfilm en verloochende z'n roots.

Al snel zou blijken dat men er volledig naast zat met deze negatieve commentaren. Army Of Darkness werd een enorme videotheekhit en kreeg al snel het etiket mee van de ultieme cultfilm. Raimi bezat echter niet de volledige vrijheid die hij kreeg van z'n twee onafhankelijke produktiehuizen voor Evil Dead 1 en 2 (voor Army Of Darkness had Universal immers de touwtjes in handen) en moest z'n twee uur durende origineel in een iets meer acceptabele (?!) duur omzetten. De leidde uiteindelijk tot versies van o.a 82 minuten met een compleet ander einde ("Hail to the King baby!"), alsook tot verschillende director's cuts waarvan de lengte tussen de 93 en de 96 minuten ligt. Links en rechts sneuvelden scènes, volledige dialogen en one-liners verdwenen te pas en te onpas en het is pas sinds deze MGM editie dat we de meest complete versie tot nu toe mogen aanschouwen. Wat maakt deze film nu juist zo speciaal? Om te beginnen het acteertalent van Campbell en de goeie casting in het algemeen, de subtiele en niet zo subtiele vlagen van humor in combinatie met enkele schrikmomenten om u tegen te zeggen, de one-liners, de krampachtige special-effects. Het is teveel om op te noemen, deze moet je echt gezien hebben om te appreciëren. Je zal er jezelf op betrappen dat je deze film blijft bekijken, alleen of met vrienden, terwijl je luidkeels de immers beroemde Campbell-uitspraken meeroept! Gimme some sugar baby!



Voor de mensen die nog nooit hoorden van Army Of Darkness volgt een hier een bekopte samenvatting: Het geheel draait rond Ash, een doodgewone Amerikaan die tijdens de eerste twee films in contact komt met Necronomicon Ex Mortis, ofwel het boek van de doden. Op het einde van Evil Dead II opent er zich een dimensionale poort waardoor Ash, samen met z'n Oldsmobile, teruggeschoten wordt naar de 14e eeuw waar hij onmiddellijk gevangen genomen wordt door onderdanen van Lord Arthur. Hij wordt er verkeerdelijk aanzien als één van Lord Henry's mannen, de vijand van Arthur, en lijkt snel aan z'n einde te komen totdat hij komaf maakt met enkele deadites. De plaatselijke 'wiseman' aanziet hem dan ook als de uitverkorene om hun volk te bevrijden van de gruwel die zich niet zo ver van het plaatselijke kasteel bevindt. Ash ziet dit niet zitten maar als blijkt dat zowel de Necronomicon kan zorgen voor zijn terugkeer alsook voor de redding van de plaastelijke bevolking gaat hij op queeste naar het boek. Als hij het boek met zich meeneemt moet Ash drie woorden reciteren: Klaatu, Barada, Nikto. Zoniet zal het leger van de doden opstaan en de wereld in duisternis hullen. Tja, je kan het vervolg al raden natuurlijk. Ash krijgt het dan ook meer dan moeilijk om terug te keren naar z'n eigen tijd.

Klasse-acteur Campbell moest gelanceerd worden door Army Of Darkness maar door het floppen van de film aan de boxoffice bleef het sterrendom uit. Hij werd verbannen naar het B-cicuit en werd hier en daar enkel nog opgemerkt in tv-reeksen zoals Xena, The Warrior Princess. Ook zal je hem in elk van Raimi's films opmerken in één of andere bizarre cameo maar doorbreken in het grote Hollywoord zit er wellicht nooit meer in, jammer want Campbell kan gemakkelijk een film op z'n eentje dragen. Maar neem het van ons aan: hijzelf is blij met z'n B-grade status en wij kunnen ons verdere leven genieten van z'n twelve guage double barreled remington-boomstick alsook van z'n perikelen met Evil Ash en the Army of the Dead.

BEELD EN GELUID
Eenmaal je deze MGM-editie in je dvd speler stopt en de eerste beelden van de film op je scherm verschijnen, zal je onmiddellijk tevreden zijn met je aankoop. Voor de eerste maal is Army Of Darkness volledig en perfekt bekijkbaar in al z'n glorie. Scènes die vroeger verborgen zaten in de verschillende donkere prints van andere edities komen nu eindelijk tervoorschijn en ook de geknipte beelden zijn van eenzelfde kwaliteit. Mocht je niet beter weten, zou je haast zweren dat het geheel ooit uit één produktiestandpunt op de kijker losgelaten werd. Grootste verschil met onderandere de THX-editie is dus de helderheid van de print die opgeschroefd werd. Misschien dat de THX editie iets voor heeft in de dagscènes (de kleuren zijn iets natuurlijker en er is wat meer contrast), maar aangezien het overgrote deel van de film zich afspeelt na zonsondergang hebben we meer aan de verzorgde donkere tinten en het vele schaduwdetail. Deze MGM-editie laat de video-encodering voortdurend aan een gezonde 7,5-8,5 Mbps lopen die het geheel enkel maar ten goede komt. Voor een film van slechts 10 jaar oud zitten er wel veel artefacten en grain op de print maar deze helpen ontegensprekelijk mee om de toepasselijke feeling aan deze film te geven. Hou er ook rekening mee dat Raimi slechts 11 miljoen dollar ter beschikking had om alles tot in de puntjes af te werken. Het formaat van de MGM-editie komt wel het dichtst van allemaal in de buurt van het originele 1.85:1 aspect ratio. Hieronder maakten we een vergelijking van de meest voorkomende edities en hun aspectratio. Je zal snel zien waarom we voor de MGM-editie kozen:



Universal R1-editie. Aspect ratio: 1.66:1



THX Anchor Bay R1-editie. Aspect ratio: 1.66:1



Director's cut Anchor Bay R1-editie. Aspect ratio: 1.64:1



Studio Canal R2-editie. Aspect ratio: 1.77:1



MGM R3-editie. Aspect ratio: 1.79:1


Army Of Darkness met een volwaardige, door Skywalker geproduceerde 5.1-track? Inderdaad, want net zoals de THX-editie wordt ook deze MGM editie voorzien van een mooie gespreide gerestaureerde soundtrack door de mannen van George Lucas. Deze track zag slechts éénmaal het licht in de bioscoopzalen, en dat was tijdens één of ander duister filmfestivalletje in Spanje. Nu mogen wij op ons favoriete medium genieten van de klasse van Skywalker Sound. Er is zelfs split-surround aanwezig in het immens mooie geluidsveld die deze klassieker nog dat tikkeltje meer geeft. Ook de subwoofer wordt enkele keren flink aangesproken en de dialogen, alsook de muziek, klinken uitermate helder. Opnieuw een reden te meer om deze versie de jouwe te maken, Army Of Darkness klonk in de huiskamer immers nog nooit zo goed.

EXTRA'S
Zelfs zonder extra's zou dit aanzien mogen worden als een verplichte aankoop voor de fans maar MGM besliste toch om de disc te voorzien van enkele verplichte bonusmaterialen. Het audiocommentaar door Bruce Campbell en Sam Raimi samen met co-schrijver Ivan Raimi is voorzien van de nodige grappige anekdotes en bevat voldoende achtergrondmateriaal over de film, alsook over de restauratie gedaan destijds door Anchor Bay. Af en toe hebben ze het ook over derde broer Ted Raimi die blijkbaar verschillende cameo's doet in de film. Verder zijn er een aantal verwijderde scenes aanwezig opnieuw voorzien van commentaar door Sam en Bruce. We krijgen naast 3 andere verwijderde scènes zowel de originele openingscredits van de film alsook het alternatieve "the name's Ash...housewares"-einde te zien. Om af te sluiten is er nog een fotogalerij en een bioscooptrailer. Jammer genoeg zijn de extra's niet te ondertitelen en missen we de twintig minuten durende "the men behind the army"-featurette van de THX-editie alsook de storyboards van de Anchor Bay director's cut.

CONCLUSIE
Proficiat aan MGM om met deze R3-release een einde te maken aan onze zoektocht naar de ultieme versie van Army Of Darkness op dvd. Wat kunnen we nog meer zeggen: een beest van een cultfilm gereleased op ons favoriete medium met de beste beeld- en geluidskwaliteit tot nu toe. Ook de extra's zijn meer dan voldoende aanwezig dus aarzel niet langer, haal die kredietkaart boven en bestel deze versie voor een prikje op internet!


cover




Studio: MGM

Regie: Sam Raimi
Met: Bruce Campbell, Embeth Davidtz, Marcus Gilbert, Ian Abercrombie, Richard Grove, Bridget Fonda

Film:
9/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
3

Genre:
Horror

Versie:
Azië

Jaar:
1993

Leeftijd:
AL

Speelduur:
96 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
4710756081036


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Engels, Spaans, Portugees, Kantonees, Mandarijn, Koreaans, Thais, Bahasi
Extra's:
• Audiocommentaar,
• Fotogalerij,
• Bioscooptrailer,
• Verwijderde scènes,
• Alternatief einde

Andere recente releases van deze maatschappij