IN AMERICA
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2004-04-01
FILM
Johnny (Paddy Considine) en Sarah (Samantha Morton) zijn twee Ierse immirganten die min of meer op illegale wijze in de Verenigde Staten komen wonen. Johnny probeert aan de bak te komen als acteur, maar moet zich noodgedwongen tevreden stellen met een baan als taxichauffeur, terwijl Samantha in een ijssalon moet gaan werken. Ondanks het feit dat ze verplicht zijn om in een krot te wonen tussen de travestieten en de druggebruikers, proberen ze het leven voor zichzelf en hun dochters Christie (Sarah Bolger) en Ariel (Emma Bolger) zo aangenaam mogelijk te maken. Feitelijk is hun immigratie naar Amerika een poging om het verdriet te verwerken na het verlies van hun zoontje Frankie. Wanneer de meisjes op Halloween gaan trick-or-treaten, maken ze kennis met de vervaarlijk uitziende maar peperkoeken kunstschilder Mateo (Djimon Hounsou). Tussen hem en de dochters ontstaat er een innige vriendschapsband, en zijn aanwezigheid werkt ook zowel voor Johnny als voor Sarah als een katalysator in het nog altijd op gang zijnde rouwproces. Anderzijds breekt Mateo door de spontaneïteit van de twee kinderen uit zijn zelf opgetrokken isolement. De zaak wordt gecompliceerder als Sarah opnieuw zwanger blijkt, en de natuur zich bij deze baby wat van zijn tegendraadse kant laat zien, hetgeen in combinatie met een overbezorgde moeder een explosieve combinatie is.
In America is een zeer persoonlijk, semi-autobiografisch werkstuk dat regisseur Jim Sheridan, regisseur van onder meer
My Left Foot en
In The Name Of The Father, samen met zijn dochters Naomi en Kirsten heeft geschreven, en opgedragen is aan zijn eigen overleden zoontje Frankie. De film geeft het trio als het ware een vrij podium om een resem anekdotes uit hun familiegeschiedenis in een verhaal te weven. In plaats van een druilerig immigrantendrama is het een mengeling van drama, humor en fantasie geworden, een echte feel good-cocktail, waarbij de personages er bijvoorbeeld niet om malen dat het sanitair in hun horror-appartement het alweer laat afweten, en dan maar als verkoeling naar de cinema gaan.
Every problem has a solution, nietwaar? Het verhaal wordt ons vanuit het standpunt van dochter Christie verteld, die alle belangrijke gebeurtenissen met een handcamera - haar kostbaarste bezit - vastlegt, terwijl Ariel de zaken voorziet van een kurkdroge en bloednuchtere commentaar, zo spontaan uit de kindermond. Jim Sheridan en zijn dochters hebben hierbij om voor de meisjes ook twee echte zussen te casten, de redelijk onervaren Sarah Bolger en de volledig onbeslagen Emma Bolger. Sheridan heeft blijkbaar op de set een atmosfeer weten te creëren waarin de meisjes zich spontaan in hun rol kunnen inleven, en anders dan in veel films met overgeforceerde kindsterretjes leveren de beide meisjes een meer dan behoorlijke en ongekunstelde prestatie af. Met al het
Lord Of The Rings-geweld zou men nog bijna vergeten dat deze film drie verdiende oscarnominaties op zak heeft gestoken, die helaas niet verzilverd werden. Naast beste origineel scenario (uiteraard) en beste actrice - Samantha Morton - ging ook een nominatie naar Djimon Hounsou (
Lara Croft 2, Gladiator), die over het perfecte charisma beschikt om deze rol van getormenteerde artiest aan te kunnen. Alhoewel, het scenario is zeker in de eerste helft zeer sterk, met een enorme spanningsopbouw wanneer Johnny bijna al het huurgeld vergokt om toch maar een E.T.-pop voor Ariel te kunnen winnen, en de kleine familiale anekdotes zijn authentiek uit het leven gegrepen. Naar het einde toe vervalt het scenario echter in een paar onzalige clichés, maar de eindbalans is, zeker door het levendige acteerspel van de twee meisjes, zeker en vast positief.
BEELD EN GELUID
Fox levert met deze
In America alweer een technisch mooi afgewerkte disc af. Het beeld is mooi scherp, met erg levendige kleuren, in het begin misschien een paar compressie-artefacts tijdens de eerste scènes overdag in Manhattan, maar zonder noemenswaardige ruis. Het contrast bij deze disc is bijzonder mooi gebalanceerd. De Engelse Dolby Digital 5.1-track is voor een film als deze ruim voldoende, en al worden er niet voortdurend surround-spelletjes gespeeld - die in een ingetogen film als deze toch als een tang op een varken zouden zitten - met de dialoog is niks mis, de soundtrack van Dubliners Gavin Friday en Maurice Seezer klinkt lekker subtiel door, en is een mix met zowel Ierse als Afrikaanse invloeden.
EXTRA'S
Naast een zeer interessante audiocommentaartrack ingesproken door Jim Sheridan zelf, voorzien van Nederlandse ondertiteling, krijgen we 10 verwijderde scènes van wisselende kwaliteit, maar wel optioneel van commentaar voorzien. Hoofdfeature is een 23 minuten durende making of-documentaire die wel nogal erg bewierokend is, maar onder meer ook dochters Naomi en Kristen Sheridan de gelegenheid geeft om bijkomende toelichting te geven over hoe het is om een film te draaien die gebaseerd is op je eigen jeugd. Kortom, Fox heeft niet voor erg veel extra's gezorgd, maar ze vormen wél een leuke aanvulling.
CONCLUSIE
De bioscoopcarrière van
In America heeft hier in België welgeteld twee weken geduurd, maar deze film bewijst dat dat niet noodzakelijk omwille van de slechte kwaliteit is. Misschien dat de redelijk patriottistisch klinkende titel de potentiële bioscoopbezoeker heeft afgeschrikt, maar dat is volkomen onterecht, want we hopen van harte dat met deze dvd-release de film meer erkenning krijgt. Minstens een huurtip waard, if not more...