:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TOM & JERRY - ASIAN COLLECTION 1-6
TOM & JERRY - ASIAN COLLECTION 1-6
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2004-07-07
GESCHIEDENIS
Een kat en een muis achtervolgen elkaar doorheen de keuken, en laten een puinhoop aan scherven achter. Ze bewerken elkaar met bijlen, strijkijzers, aambeelden en ander levensgevaarlijk tuig, waardoor ze constant platgedrukt en verminkt worden, maar telkens komen ze er toch uiteindelijk ongeschonden uit om hun kruistocht van vernieling weer voort te zetten. Daarbovenop schreeuwt de lady of the house, een negerin waarvan we alleen de voeten krijgen te zien, het kot bij elkaar wanneer ze een muis ziet, maar wanneer de kater er alweer eens niet in slaagt om de muis te vangen, krijgt hij steevast op zijn donder.






Joseph Roland Barbera (1911-) en William Denby Hanna (1910-2001) hadden dé succesformule te pakken, en vanaf Puss Gets The Boot, het eerste filmpje, waarin Tom nog Jasper heette, vielen publiek en critici massaal voor de hilarische avonturen van het duo. De filmpjes, die gemaakt werden onder auspiciën van filmmaatschappij Metro Goldwyn-Mayer, waren veel gedurfder en minder braaf dan de alomgekende Disneycartoons uit dezelfde tijd, en ook Warner Bros stond met zijn lichtjes absurdere Looney Tunes nog in de kinderschoenen. Tom en Jerry hadden enkele jaren lang geen noemenswaardige concurrentie, en gemiddeld kwamen er een achttal filmpjes uit de animatiestudio van Hanna en Barbera gerold, altijd weer gemaakt door hetzelfde team animatoren, en geproduceerd door de lichtjes excentrieke Fred Quimby, zelf vreemd genoeg geen cartoon-liefhebber, die om de één of andere onbegrijpelijke reden op de hoofdzetel van de MGM-animatiestudio's was geparachuteerd.


Links de PAL-versie (Warner Benelux), rechts de NTSC-versie (Buddha Video Azië)


Quimby liet het duo Hanna en Barbera de volledige artistieke vrijheid, en de resultaten mochten tellen. De filmpjes werden meerdere malen genomineerd voor belangrijke filmprijzen waaronder de Oscars, en af en toe mocht de studio er zelfs ééntje mee naar huis nemen. In de loop der jaren kwamen er - soms naamloze, soms van naam veranderende, maar altijd weerkerende - nevenfiguren bij, zoals Butch/Spike, een bulldog die zijn privacy erg op prijs stelt, en het niet zo op de kat begrepen heeft, zeker niet wanneer er ook maar enige dreiging uitgaat naar zijn zoontje Tyke. Vreemd genoeg heet de zwarte kater die Tom soms op amoureus vlak concurrentie aandoet ook Butch. Of Nibbles/Tuffy, een klein hongerig weesmuisje met een maag als een voorraadschuur. En ook het aantal eendjes/vogeltjes die Jerry in de loop der tijd verkeerdelijk hebben aanzien voor hun mama, zijn niet meer te tellen. Jerry toonde altijd een peperkoeken hart voor diertjes, of het nu muizen, vogeltjes, puppies of olifantjes waren; Tom daarentegen zag ze altijd als bron van ergernis óf als een potentieel menu-item.

Het begin van het einde kwam er in 1955, toen Quimby op pensioen ging. De productie werd voor korte tijd overgenomen door Hanna en Barbera zelf, die geen creatieve rem op hun productie duldden. Met de doorbraak van de televisie ging het voor de filmstudio's bergaf, waardoor ze met allerlei konijnen uit hun hoge hoed moesten komen waarmee ze tegen de televisie moesten opboksen, zoals het CinemaScope-formaat, en zelfs experimenten met Smell-o-Vision (geurcinema!) werden op het publiek losgelaten. Ook de makers van Tom en Jerry werden verplicht om mee te stappen in deze rage, en in 1954 verscheen dan ook het eerste breedbeeld-filmpje, Pet Peeve. Het kostenplaatje ging dan ook waanzinnig de hoogte in, en de eerste voorname klap kwam er in 1957, toen MGM van de éne op de andere dag besloot om de afdeling cartoons te sluiten. Hanna en Barbera konden niet weerstaan aan de lokroep om cartoons te gaan maken voor televisie, waar de budgetten 20 keer kleiner waren. Dit betekende dat ze vaak dezelfde achtergronden moesten gebruiken, en enkel bijvoorbeeld de ledematen van hun figuurtjes mochten laten bewegen. De humor moest meer en meer geput worden uit de dialogen, wat voor Tom en Jerry de doodsteek betekende, omdat de kat en de muis raar of zelden spraken, en juist het visuale aspect de komische sterkte van de filmpjes was. Hanna en Barbera pasten zich nochtans goed aan aan hun tijd, en creërden in de jaren '60 ondermeer volgens het limited animation-principe hun televisiehit The Flintstones. De avonturen van Fred en Barney zouden vervolgens jarenlang een benchmark zijn voor alle cartoons die erna volgden, totdat in 1990 The Simpsons op het kleine scherm verschenen. Maar dat is, zoals bekend, een ander verhaal.


Links de PAL-versie (Warner Benelux), rechts de NTSC-versie (Buddha Video Azië). Bemerk de colour bleeding rechts.


MGM besloot desondanks Tom en Jerry een tweede adem te gunnen, en om de kosten te drukken trokken ze Gene Deitch aan, die een tekenfilmstudio in Praag bezat en dus met Tsjechoslovaakse - goedkopere - arbeidskrachten kon werken. In de periode 1961-1962 produceerde Deitch 13 nieuwe cartoons, maar de magie van weleer was compleet verdwenen. Niet alleen slaagde Deitchs team er niet in om geen originele grappen meer te bedenken, de animatie was gebrekkig, de grootteverhoudingen van de figuurtjes kwam niet meer overeen, en logischerwijs werd Deitchs contract na het dertiende filmpje niet vernieuwd.

Ook Warner Bros. kampte met financiële moeilijkheden, en wanneer ze in 1963 noodgedwongen hun sterproducent Chuck Jones aan de deur moesten zetten, deed MGM hem een voorstel om Tom en Jerry nieuw leven in te blazen. Met figuren als Bugs Bunny en Daffy Duck had Jones zijn talent al ruim bewezen, dus de fans waren vol hoop. Helaas ging de hernieuwing van het contract gepaard met de meest drastische animatische restyling uit de Tom en Jerry-geschiedenis. De cartoons gingen inhoudelijk meer neigen naar de absurde toestanden uit de Looney Tunes-shorts, wat onder meer inhield dat het scenario één aaneenschakeling van onsamenhangende toestanden werd, zonder dat er nog een echte lijn in de verhalen zat. Ook nu waren de bazen bij MGM niet tevreden over het resultaat, en na 34 cartoons werd in 1967 Jones ook bedankt voor bewezen diensten.


Links de PAL-versie (Warner Benelux), rechts de NTSC-versie (Buddha Video Azië). Hier zijn de verschillen nagenoeg verwaarloosbaar.


De hoop van de fans werd, vreemd genoeg, pas totaal de kop ingedrukt toen Hanna en Barbera het roer zelf weer overnomen en nieuwe cartoons probeerden te produceren. De studiobazen waren als de dood dat de conservatieve ouderverenigingen in Amerika de cartoons te gewelddadig en niet meer politiek correct zouden vinden, en bevalen daarom nog maar eens een restyling, ditmaal inhoudelijk. Tom en Jerry waren ineens twee brave modelburgers geworden, die in de cartoons vriendjes waren, en de plot draaide gewoonlijk rond het helpen van anderen en het oplossen van mysteries - alsof we aan Scooby Doo nog niet genoeg miserie beleefden. Alsof dat nog niet genoeg was, werden de oude filmpjes van Tom en Jerry ook "aangepast" aan een nieuw publiek. De stem van Mamy Two-Shoes, een zwaar Bronx-accent, werd heringesproken, de meeste raciaal getinte grappen waarbij Tom en Jerry na een ontploffing een zwart gezicht kregen, werden geknipt, en soms werden er zelfs hele minuten uit de animatie gesneden. Zó een melige brij konden de echte oude fans echt niet langer meer slikken, en toen in 1989 Hanna en Barbera ook nog eens aan een nieuwe reeks Tom en Jerry-juniors begonnen, waarin de kat en muis nog in hun pampers rondlopen, was de reeks verwaterd tot brave, politiek correcte kleutertekenfilmpjes, die geen haar beter zijn dan de brol die aan de lopende band uit de Disney TV-studio's wordt uitgebraakt. DE CENSUUR
Tom & Jerry zijn altijd al het mikpunt geweest van politiek correcte pilaarbijters: de tekenfilms zouden te gewelddadig zijn, aanzetten tot dierenmishandeling en diens meer. Ook de namen van de hoofdpersonages zelf waren ooit onderwerp van controverse; de tommies was immers de bijnaam van de Amerikanen in de tweede wereldoorlog, waardoor het maar een kleine stap is om de Duitsers de gerries of jerry's te noemen. En aangezien de muis in deze filmpjes het meestal wint van de kat, zagen enkelen in de filmpjes zelfs pro-nazipropaganda. Allemaal flauwekul waar de vele fans van de reeks zich uiteindelijk geen bal van aantrokken, uiteraard. Het feit dat Jerry in één van de eerste filmpjes Tom een Hitlersnorretje bijtekent, spreekt boekdelen. En ook de meest nauwlettende critici kunnen niet om het feit heen dat de filmpjes hopen prijzen en nominaties hebben ontvangen.

We bespraken reeds eerder voor U in deze kolommen de in de Benelux verschenen Tom En Jerry - De Collectie deel 1, deel 2, deel 3 en deel 4, en waren hierbij telkens gedwongen de score voor de inhoud naar beneden te trekken, omdat het vaak over de gecensureerde filmpjes ging. Men is namelijk op de Benelux-releases nog een stapje verder gegaan in het uitwieden van politieke incorrecte uitwassen. Het hing al een tijdje in de lucht, en nadat onze Engelse collega's van DVD Times ook al zoiets gemeld hadden, hebben met eigen ogen kunnen aanschouwen dat de filmpjes die we in de Benelux voorgeschoteld krijgen "geactualiseerd", lees: gecensureerd, zijn.

Waar draait het allemaal om? Wel, in de oude filmpjes wonen Tom en Jerry onveranderlijk in het huis van een dame met zwarte huidskleur, die in de cartoonfolklore de bijnaam Mamy Two-Shoes heeft gekregen, omdat je raar of zelden meer dan haar voeten ziet. Wél loopt ze met zevenendertig onderrokken en een paar afzichtelijke gestopte sokken rond. Kern van de plot is vaak dat kat Tom van Mamy het gelag moet betalen voor de vernielingen die muis Jerry heeft veroorzaakt. Hierbij bedient de dame zich van een bargoense versie van Engels die naar de hedendaagse maatstaven eventueel als "aanstootgevend" zou kunnen beschouwd worden door de zwarte medemens. Dus heeft men alle dialogen van Lillian Randolph, de oorspronkelijke stem van dear old Mamy, overdubd door een meer "hedendaagse" stem, maar de slachtpartij in de geluidsband heeft zijn sporen nagelaten. In Puss Gets The Boot is daardoor bijvoorbeeld de geweldige grap verdwenen waarin Mamy het woord out spelt als O-U-W-T. In de latere cartoons, zoals bij Pet Peeve, wonen Tom, Jerry en Spike plots bij een blank middenklasgezin. En daar houdt het spijtig genoeg niet op; bij sommige TV-uitzendingen, zoals op Cartoon Network, zijn een flink deel van de gags waarbij óf de kat, óf de muis door toepassing van de nodige hoeveelheden explosieven zwartgeblakerd worden - en liefst nog van een paar dikke lippen voorzien - boudweg eruit gesneden. Nu gebiedt de eerlijkheid ons te zeggen dat bij de Benelux-versie sommige filmpjes wél nog originele "zwarte" grappen bevatten. Nu, zijn deze filmpjes werkelijk racistisch? Misschien, maar Kuifje In Congo was dat óók, en als we een beetje verder gaan pluizen, dan vinden we dat de beeldvorming over negers en zelfs joden uit de eerste helft van vorige eeuw allemaal nogal ranzig was. Maar moeten daarom deze filmpjes zo nodig aangepast worden? Wij vinden dit alleszins een vorm van geschiedenisvervalsing. Meer informatie over de gecensureerde clips vindt U op http://tomandjerrycartoons.com/ in de sectie "The Butchering Of Tom And Jerry".


De zwarte Mamy Two Shoes (PAL, links) is in de Aziatische versie (NTSC, rechts) vervangen door een blanke dame. Eén van de weinige instanties waarbij de censuur op de Aziatische versie zwaarder heeft doorgewogen, of men gewoon de oude master niet meer heeft teruggevonden! (Saturday Evening Puss)


Omdat deze slachtpartij van de censuur ons zo de ogen uitstak, hebben we recent echter de hand weten te leggen op de eerste zes delen van de Aziatische versie van Tom en Jerry, die grotendeels de Fred Quimby-tijdsspanne omvatten, waarvan beweerd wordt dat dit alle ongecensureerde filmpjes zijn. Nu, is dat de waarheid? Helaas, nee, alhoewel de censuur hier beduidend minder hard heeft toegeslaan, en de meeste black face-gags en de originele stem van Mamy Two-Shoes zijn bewaard gebleven. We zetten even de voornaamste in het oog springende verschillen voor U op een rij:

Pluspunten:
* Alle audio-substituties zijn ongedaan gemaakt, en Mamy kankert er weer op los als nooit tevoren. Yay!
* Het filmpje The Million Dollar Cat, hetgeen uit de chronologische anthologie van Warner gewoon was verdwenen, alhoewel er niet dadelijk méér aanstootgevender materiaal dan anders in te vinden is, zit gewoon weer in de collectie.
* De filmpjes The Milky Waif, A Mouse In The House, The Truce Hurts, The Little Orphan en Life With Tom zijn ditmaal wél volledig. Vooral in The Milky Waif scheelt dit bijna twee minuten! The Little Orphan krijgt hierdoor op het einde ook een heel andere wending.

Minpunten:
* Tussen disc 5 en disc 6 ontbreekt het filmpje Just Ducky uit 1953.
* Op disc 1 in in de aflevering Puss'n'Toots ontbreekt een minuut van de animatie, vanaf het moment dat Mamy de deur gaat openen totdat ze de wijfjeskat in ontvangst heeft genomen. Aan de ongepolijste manier van afsnijden te zien gaat het hier niet om censuur, maar gewoon om gebruik van een slechte master, waarbij niemand de ontbrekende minuut footage heeft bemerkt.
* Op disc 4 is de versie van de aflevering Saturday Evening Puss, vreemd genoeg, in tegenstelling tot de Benelux Warner-discs, de hertekende versie, waarbij Mamy is vervangen door een blanke vrouw, en daardoor de tekenfilm zowat voor de helft hertekend is moeten worden. Ook, maar dat is een detail, horen we Jerry niet meer schreeuwen wanneer hij zij beklag komt doen over de geluidsoverlast.
* Nog op disc 4 is de audio van het filmpje His Mouse Friday, en meer bepaald alle dialoog van de kannibalen, eruit gefilterd.
* De master sources zijn in sommige gevallen niet meer puntgaaf. Vooral op discs 5 en 6 is dit goed te merken. AFLEVERINGEN
DISC 1:
1. Puss Gets The Boot (1940)
In dit allereerste filmpje, waarin Tom nog Jasper heet, dreigt Mamy Two-Shoes om Tom - sorry, Jasper! - de deur uit te flikkeren als hij nog iets durft breken. Een situatie waar het guitige muisje Jerry uiteraard van profiteert.

2. The Midnight Snack (1941)
Jerry zet de frontale aanval in op een stuk kaas in de ijskast. Tom probeert dit te verhinderen, en wanneer hij Jerry heeft uitgeschakeld, doet hij zichzelf tegoed aan allerlei lekkers. Dat kan uiteraard niet!

3. The Night Before Christmas (1941)
Tom en Jerry bestoken elkaar met al wat ze onder de kerstboom kunnen vinden. Wanneer Tom Jerry buiten weet te sluiten in de vrieskou, krijgt hij echter wroeging.

4. Fraidy Cat (1942)
Tom wordt doodsbang van een griezel-hoorspel op de radio, waarna Jerry hem probeert te grazen te nemen door voor spook te spelen. Maar zo dom is Tom nu ook weer niet om zich daaraan te laten vangen. Of toch?

5. Dog Trouble (1942)
Tom en Jerry slaan de handen in elkaar om het samen op te nemen tegen de bulldog Spike, die in deze cartoon zijn eerste verschijning maakt.

6. Puss N' Toots (1942)
Mamy Two-Shoes moet op een mooi kattinnetje van de buren passen, en natuurlijk begint Toms kattenhart hierdoor sneller te slaan, die haar prompt een portie muis cadeau wil doen. Een heroïsch gevecht aan de antieke platenspeler is het gevolg.

7. The Yankee Doodle Mouse (1943)
In deze briljante cartoon doen Tom en Jerry de tweede wereldoorlog nog eens dunnetjes over met al wat ze in de voorraadkelder kunnen vinden.

8. Sufferin' Cats! (1942)
Op de vlucht voor Tom loopt Jerry tegen een andere kater aan. Het muisje maakt handig gebruik van de rivaliteit tussen de twee om telkens uit hun klauwen te ontsnappen.

9. The Bowling Alley-Cat (1942)
Jerry vindt de bowlingbaan een ideale plek om op te schaatsen, maar Tom moet hem natuurlijk weer eens komen treiteren.

10. Fine Feathered Friend (1942)
Jerry heeft beschutting gevonden tussen de eieren van een moeder kloek die haar toekomstig kroost nogal pro-actief verdedigt tegen de wanhopige pogingen van Tom om haar nest te doorzoeken.

11. The Lonesome Mouse (1943)
Het is Jerry eindelijk gelukt om Tom door Mamy aan de deur te laten zetten, maar hij mist hem meer als vijand dan als vriend. Hij doet Tom daarom een voorstel om een uitgebreid toneeltje mee te spelen voor de ogen van Mamy.

12. Baby Puss (1943)
Tom wordt door een meisje nogal danig hard bepamperd (letterlijk) wanneer hij voor de baby moet spelen; zoniet wacht een flinke slok levertraan. Jerry maakt er zich erg vrolijk om, en lokt ook nog eens drie straatkatten naar binnen die hun lol niet half op kunnen met Toms belachelijke situatie.

13. The Zoot Cat (1944)
Tom is stapelverliefd op een vrouwtjeskat, maar die vindt hem maar een eikel. De kleren maken echter in dit filmpje de man, want als Tom uit een hangmat een chique kostuum knipt, is zelfs zij niet meer te houden.

14. The Million Dollar Cat (1944)
Tom krijgt te horen dat hij een onzedelijke hoop geld erft van zijn onbekende excentrieke tante. Tantetjelief heeft wél in het testament gestipuleerd dat Tom geen enkel levend wezen mag schaden, of hij is zijn erfenis kwijt. Zelfs geen muis!

DISC 2:
1. The Bodyguard (1944)
Jerry redt Spike uit de wagen van het hondenasiel. Spike belooft dat hij in ruil Jerry altijd zal beschermen; al wat Jerry moet doen is fluiten, en Spike staat klaar om Tom op de meest creatieve manieren in elkaar te rammen.

2. Puttin' On The Dog (1944)
Jerry vlucht in een hondenasiel; Toms enige mogelijkheid om de muis achterna te zitten, is zich als hond verkleden. Hij zet een valse hondenkop op, en de vertoning kan beginnen.

3. Mouse Trouble (1944)
Tom heeft een boek besteld over muizen vangen, en probeert één voor één de tips uit die erin worden aangeraden. Jerry weet echter elke keer de kansen in zijn voordeel te keren.

4. The Mouse Comes To Dinner (1945)
Mamy Two-Shoes heeft een prachtige tafel gedekt; tijd voor Tom en Jerry om het geheel te herschapen in een enorme chaos. Tom heeft de niet al te briljante inval om een vriendinnetje uit te nodigen, en hij wil haar zonodig imponeren.

5. Mouse In Manhattan (1945)
Jerry is het plattelandsleven beu, en schrijft een afscheidsbriefje aan Tom waarin hij zegt dat hij naar New York verhuist. De grootstad is echter een plek met vele valstrikken voor een klein muisje.

6. Tee For Two (1945)
Tom kan goed golfen - dat denkt hij toch van zichzelf - maar de openingsscène waarin het golfveld herschapen is in een slagveld, doet anders vermoeden. Jerry treitert Tom door het balletje alsmaar uit de hole terug te gooien.

7. Flirty Bird (1945)
Tom heeft wel trek in een sandwich met muis, maar helaas voor hem heeft een roofvogel hetzelfde idee. Om de vogel af te leiden, verkleedt Tom zich amateuristisch als wijfje van dezelfde soort. De affectie van de mannetjesvogel zal hem echter blijven achtervolgen.

8. Quiet, Please (1945)
Spike wil een dutje doen, en heeft Tom plechtig beloofd zijn ingewanden er uit te trekken als hij nog één keer lawaai durft te maken. Jerry wil van de situatie profiteren, maar dat is zonder Tom en een héle grote fles slaapmiddel gerekend.

9. Springtime For Thomas (1946)
Het is lente, en de katers worden krols. Jerry kan Tom niet meer aanmoedigen om hem te achtervolgen, want Tom heeft enkel nog oog voor een sexy kattin in de tuin van de buren. Maar slimme Jerry heeft daar wat op gevonden: hij nodigt een rivaal uit, rechtstreeks geïmporteerd uit de dichtstbijzijnde vuilnisemmer.

10. The Milky Waif (1946)
In dit filmpje krijgen we voor de eerste keer babymuisje Tuffy (die hier nog Nibbles heet) te zien, die te vondeling wordt gelegd bij Jerry. Nibbles heeft altijd honger, en zijn lievelingskostje is melk. Net datgene waar Tom een schaal vol van voor zijn neus heeft staan...

11. Trap Happy (1946)
Tom krijgt Jerry maar niet gevangen, en doet daarom beroep op de Ajax Exterminatin' Company, die dadelijk een andere kat sturen. De andere kat heeft een enorm zelfvertrouwen, en denkt Jerry met niet al te veel moeite te kunnen vangen. De sukkelaar!

12. Solid Serenade (1946)
Tom heeft weer een vrouwtjeskat op het oog, en de enige hindernis die de twee geliefden overbrugt is een niet al te goed geluimde Spike (die in dit tekenfilmpje Killer heet). Onderbuur Jerry is minder gelukkig dat hij wakker wordt gemaakt, en bindt de strijd aan met het geluidsoverlast, en laat Spike vrij!

13. Cat Fishin' (1946)
Tom wil gaan vissen, met Jerry als aas, en heeft zijn oog gezet op een vette sappige baars / snoek / barracuda (probeer dat in een tekenfilm maar eens te herkennen). Op het meertje geldt bovendien een visverbod, en Spike moet de premissen bewaken...

14. Part Time Pal (1946)
Mamy Two-Shoes waarschuwt dat Tom de laan uitvliegt als Jerry nog eens tot in de ijskast geraakt. Ongelukkig genoeg voor hem valt Tom in een vat met cider, en zolang hij dronken is, wil hij niets liever dan Jerry's vriend zijn, en offreert hij hem al het eten op een presenteerblaadje.

15. The Cat Concerto (1946)
In deze honderd percent terecht oscarwinnende kortfilm, zowat de beste Tom en Jerry ooit, wil Tom een klassiek concert spelen, en dat terwijl Jerry de muis zijn optrekje heeft ín de piano. In een meesterlijke overeenkomst tussen muziek en beeld probeert Jerry het concert te saboteren, maar kan Tom altijd op het laatste nippertje de brokken lijmen. Tot de grote finale eraan komt...

16. Dr. Jekyll & Mr. Mouse (1946)
Jerry heeft het voorzien op de melkvoorraad van Tom. Daarom mengt Tom allerlei vergiften in de melk; het verhoopte resultaat is enigszins verrassend, want in plaats van als een blok dood te vallen, verandert Jerry in een onstopbare krachtpatser.


Links de PAL-versie (Warner Benelux), rechts de NTSC-versie (Buddha Video Azië)


DISC 3:
1. Salt Water Tabby (1947)
Niets is relaxerender als een dagje aan het strand... tenzij je Tom en Jerry bent, natuurlijk. Tom wil per sé Jerry verdrijven die de picknickmand van een mooi kattinnetje aan het plunderen is. Maar op het strand vind je veel plastieken speelgoed dat ook als dodelijk wapen kan dienen...

2. A Mouse In The House (1947)
Voor Mamy Two-Shoes is het genoeg: de keuken wordt geterroriseerd door een muis, en ze heeft twee vadsige katers in huis, die zich de godganse dag volproppen en melk zuipen. Daarom neemt ze een kordate beslissing: de kat die de muis vangt, blijft; de andere wordt onverbiddellijk de deur uitgeschopt. Jerry weet de rivaliteit tussen Tom en zijn tegenstrever, Butch, maximaal uit te buiten.

3. The Invisible Mouse (1947)
Bij een achtervolging verschuilt Jerry zich in een scheikundedoos, en valt in een pot met onzichtbare inkt. En de onzichtbare muis maakt Tom zowat stapelgek; Tom probeert allerlei middeltjes uit om Jerry terug zichtbaar te maken.

4. Kitty Foiled (1947)
Jerry en een kanariepietje redden elkaar om beurten uit de klauwen van Tom. Wanneer Tom eindelijk de kanarie te pakken heeft, kan die aan een pistool geraken, en door een lamp kapot te gooien laat Jerry Tom denken dat hij is neergeschoten. Gevolgd door één van de meest overacte sterfscènes uit de filmgeschiedenis.

5. The Truce Hurts (1947)
Na de zoveelste vechtpartij sluiten Tom, Jerry en Spike/Butch een plechtig ondertekend vredesverdrag. Vanaf nu zijn ze altijd lief voor elkaar, delen alles eerlijk (nu ja) onder elkaar, en helpen elkaar in nood. Zo is er aan de tekenfilmpjes uiteraard geen ruk te beleven, dus wordt het tijd voor een portie onenigheid. En die komt er wanneer er een stuk vlees uit een koelwagen valt...

6. Old Rockin' Chair Tom (1947)
Jerry is weer eens bezig Mamy Two-Shoes te terroriseren, en omdat Tom niet echt een grote hulp is bij het muizenvangen, heeft Mamy een andere, jongere kat onder de arm genomen, Lightning, die Jerry onmiddellijk buitenschopt en ook Tom als ouderling aan de kant schuift. Muis en kat zijn gedwongen samen te werken om de nieuwkomer eens de levieten te lezen.

7. Professor Tom (1948)
Tom probeert (compleet met professorenbaret) een jong katje te leren dat muizen de vijand zijn, en dat hij Jerry moet vangen. Het katje heeft er echter geen boodschap aan, en vindt het veel leuker om met Jerry tegen zijn leermeester samen te spannen.

8. Mouse Cleaning (1948)
Mamy heeft net het huis schoongemaakt, wanneer Tom met zijn modderpoten komt binnenwaggelen. Mamy geeft hem een strenge waarschuwing: als er ook maar één vlekje te bespeuren valt wanneer ze terugkomt van boodschappen, zal Tom ervan lusten. Uiteraard heeft Jerry dat begrepen...

9. Polka Dot Puss (1948)
Tom doet voor alsof hij een verkoudheid heeft om Mamy Two-Shoes ervan te overtuigen dat hij niet buiten zou moeten slapen. Met behulp van een pot rode verf dikt Jerry Toms ziekte nog wat aan, en doet hem geloven dat hij een erge vorm van de mazelen heeft. Jerry gaat bovendien Tom behandelen.

10. The Little Orphan (1948)
Dé topper uit deze selectie. Jerry krijgt op Thanksgiving het weesmuisje Nibbles op bezoek. En over Nibbles moet je maar één zinnetje uit zijn handleiding onthouden: "He is ALWAYS hungry!" Laat Mamy Two-Shoes nu toch net een mooie Thanksgiving-tafel gedekt hebben zeker.

11. Hatch Up Your Troubles (1948)
Het eitje van een specht valt uit het nest en belandt voor Jerry's deur. Het babyspechtje is echter een nefaste plaag voor al het houtwerk, en Jerry's meubilair moet eraan geloven. Jerry wijst hem de deur, maar als Tom zijn klauwen rond het spechtje probeert te leggen, kan Jerry niets anders doen dan handelen.

12. Heavenly Puss (1948)
Tom krijgt een piano over zijn lijf, overlijdt, en komt aan de hemelpoort. Daar mag hij uiteindelijk niet op de trein stappen omdat hij zijn hele leven lang Jerry zo heeft liggen jennen. Maar de hemelse loketbediende wil wel een oogje dichtknijpen... als Tom tenminste binnen het uur Jerry zo ver kan krijgen een vriendschapsverdrag te tekenen! Anders wacht onverbiddelijk... de hel!

13. The Cat And The Mermouse (1949)
Bij een partijtje vissen verdrinkt Tom bijna, en in zijn hallucinaties ziet hij een zeemeermuis - inderdaad, een bovenlijf van Jerry en een onderlijf van een vis. Deze delicatesse zal Tom echter niet te proeven krijgen, want hij krijgt behoorlijk mot met een slecht gehumeurde zwaardvis.

14. Love That Pup (1949)
Jerry vlucht voor Tom in het hondenhok van het zoontje van de bull-dog Butch. Butch laat er geen misverstand over bestaan dat, als Tom nog één vinger naar zijn zoon uitsteekt, hij hem hoogstpersoonlijk zal uitbenen.

DISC 4:
1. Jerry's Diary (1949)
Clip show. Omdat het wees-lief-voor-de-dieren-dag is, laat Tom zijn oorspronkelijk plan om allerlei vallen voor Jerry uit te zetten, varen, en bedenkt hem met een cadeautje, bloemen en een taart. Jerry is echter niet thuis, en Tom maakt van de gelegenheid gebruik om in Jerry's dagboek te neuzen.

2. Tennis Chumps (1949)
Tom neemt het in een tennismatch op tegen de wel erg zeker van zijn stuk zijnde zwarte kater Butch, en Jerry moet helpen zijn materiaal aan te slepen. De tennismatch verloopt hilarisch, en Jerry zou Jerry niet zijn als hij niet zou pogen de twee katten tegen elkaar op te zetten.

3. Little Quacker (1949)
Tom steelt een eendenei uit een nest om een omelet te bakken. Wanneer er echter een eendenkuikentje in het ei blijkt te zitten, verandert hij in zijn gedachten het menu al maar vast in gebraden eend. Jerry kan het kleine, naïeve eendje nog maar net redden van de met zijn hakmes zwaaiende Tom.

4. Saturday Evening Puss (1950)
Mamy Two-Shoes maakt zich gereed om een avondje te gaan kaarten, en dat is voor Tom het signaal om drie straatkatten uit te nodigen voor een wild feestje. Jerry kan niet slapen van het lawaai dat ze maken, en wanneer de maat vol is, gaat hij hen het zwijgen opleggen.

CENSUUR: Dit is de versie waarbij Mamy Two-Shoes is vervangen door een blanke dame.

5. Texas Tom (1950)
Tom brengt een luie dag op een ranch door met Jerry te pesten. Zijn aandacht wordt plots getrokken door een mooi kattinnetje, waar hij prompt indruk op probeert te maken. Jerry lokt echter een grote stier naar Tom.

6. Jerry And The Lion (1950)
Wnneer op de radio een bericht wordt omgeroepen dat er een bloeddorstige leeuw ontsnapt is uit het circus, barricadeert Tom alle deuren en ramen. Te laat, want de leeuw, die aan Jerry vraagt om hem te helpen terugkeren naar Afrika, is al binnen. En alhoewel Tom een olifantengeweer (en bijpassend hoedje) ter zijner beschikking heeft, krijgt hij de leeuw niet te zien, maar door de omstandigheden wordt wel telkens de indruk gewekt dat Jerry hem met onmenselijke kracht in elkaar heeft geramd, wat feitelijk het werk van de leeuw is.

7. Safety Second (1950)
Het is de 4de juli, de Amerikaanse nationale feestdag, en Nibbles heeft er echt zin in: hij heeft een gigantische stapel vuurwerk klaar liggen om te laten knallen. Jerry wil hem echter op pedagogisch verantwoorde wijze (lees: niet) met vuurwerk laten omgaan. Maar Nibbles is erg koppig. Gelukkig maar, want vuurwerk is een aardig wapen. Om katten mee af te schrikken, bijvoorbeeld.

8. Tom And Jerry In The Hollywood Bowl (1950)
Tom dirigeert in de prestigieuze Hollywood Bowl een klassiek concert. Jerry wil echter met de eer gaan lopen, en de twee dirigenten snijden elkaar om beurten de pas af.

9. The Framed Cat (1950)
Tom heeft een kippenpootje gestolen, en vooraleer Mamy erachter komt, weet hij de schuld op Jerry te schuiven. Jerry zint op wraak: hij pikt het bot van bulldog Spike in, en legt die op de nietsvermoedende, slapende Tom. Spike zweert dat hij Tom zal fileren als hij hem nog eens met zijn bot betrapt...

10. Cueball Cat (1950)
Tom wil een potje biljarten, maar in één van de zes holes heeft Jerry net zijn gezellig slaapkamertje ingericht. Er ontstaat een hevig duel, waarbij de biljartballen in het rond vliegen en alle wetten van de kinematica tarten.

11. Casanova Cat (1951)
Tom probeert de wijfjeskat Toodles, die net een groot fortuin heeft geërfd, te versieren, en hij laat een vastgebonden Jerry onder dwang allerlei circuskunstjes opvoeren. Wanneer Jerry de kans schoon ziet, laat hij een straatkat binnen in de suite van Toodles, zodat de twee rivalen elkaar kunnen gaan beconcurreren.

12. Jerry And The Goldfish (1951)
Tom hoort op de radio een Franse chef-kok een heerlijk recept voor een visgerecht reciteren. De enige vis in huis is een lief schattig goudvisje, die prompt door Tom achtereenvolgens kennis moet maken met de kookpot, een braadpan, een grill, een broodrooster en een snelkoker. Zal Jerry dit zomaar laten gebeuren? Wat denkt U?

13. Jerry's Cousin (1951)
Jerry heeft problemen om Tom onder de duim te houden, en hij roept de hulp in van zijn neef Muscles, een gespierde muis die in de wijk waar hij woont de schrik van alle katers is. Tom wacht een pak slaag. Een groot pak slaag.

14. Sleepy-Time Tom (1951)
Tom is de hele nacht blijven doorzakken met drie maten, en Mamy Two-Shoes is razend omdat hij feitelijk Jerry had moeten vangen. Tom vangt echter in zijn toestand liever een uiltje, ware het niet dat Mamy hem bedreigt dat zij hem zal buitenzwieren als hij tijdens het muisvangen in slaap durft sukkelen.

15. His Mouse Friday (1951)
Tom spoelt aan op een onbewoond eiland, toevallig hetzelfde als waar Jerry een strandvakantie houdt. De uitgehongerde Tom ziet in Jerry wel een lekker koteletje, en op de vlucht voor Tom verkleedt de muis zich als een pygmee. Hij laat Tom geloven dat het eiland bevolkt is door kannibalen - euh, kat-nibalen.

CENSUUR: Als er één filmpje van Tom en Jerry is dat op het randje is, dan is het dit wel. De animatie is volledig ongeschonden, maar alle stukjes dialoog van zowel de nepkannibaal Jerry als de échte kannibalen die later in het filmpje opduiken, zijn er vakkundig uitgefilterd.

16. Slicked-Up Pup (1951)
Bulldog Spike heeft net zijn zoontje een verfrissend bad gegeven, wanneer Tom, die Jerry aan het achtervolgen is, de pup alweer met modder bespat. Spike is razend en belooft Tom alweer een rammeling die hij niet licht zal vergeten als er nog maar één spatje vuil op zijn zoontje terecht komt. Jerry weet dus weeral wat hem te doen staat!


Twee scènes uit de Aziatische NTSC-versie die op de Benelux niet te vinden zijn. Links uit A Mouse In The House, rechts uit The Truce Hurts. Merk de gelijkenis tussen de twee op!


DISC 5:
1. Nit-Witty Kitty (1951)
Na een klap op zijn hoofd denkt Tom dat hij zelf een muis is. Jerry leest in een boek dat de enige remedie een tweede klap op zijn kop is, maar helaas heeft Mamy hetzelfde boek gelezen. En wat leren we daaruit? Dat je voor je geestelijke evenwicht altijd moet zien om een even aantal klappen op het hoofd te krijgen!

2. Cat Napping (1951)
Tom en Jerry voeren een heroïsch gevecht om de controle over een hangmat. En alhoewel de hangmat in kwestie met elke ronde meer verslijt, houdt Tom er toch aan vast...

3. The Flying Cat (1951)
Tom heeft het op een kanarie gemunt, die zich samen met Jerry in een vogelhutje op een hoge paal heeft verschanst. Met een omgebouwde korset maakt Tom voor zichzelf een paar vleugels om de vogel te kunnen belagen.

4. The Duck Doctor (1952)
Het is jachtseizoen, en Tom heeft een klein eendje naar beneden geschoten. Jerry doet zijn best om het diertje de nodige medische zorgen te geven, maar elke keer als er alweer een vlucht eenden over het huis passeert, wil het eendje terug wegvliegen. Niet zo'n verstandig idee met Tom op de loer!

5. The Two Mouseketeers (1952)
Dé absolute klassieker die U gezien moet hebben! Jerry en Tuffy dwalen door Parijs als twee muis-ketiers, en belanden op een zeer smakelijk uitziend banket. Tuffy (die altijd honger heeft, dat herinnert U zich nog wel) wil zich eens goed laten gaan, en trekt zich niets aan van Tom die het eten bewaakt. Touché, Pussycat!

6. Smitten Kitten (1952)
Een niet zo bijster geslaagde clip show waarin we fragmenten te zien krijgen waarin Tom telkens het hoofd op hol wordt gebracht door het vrouwelijk geslacht.

7. Triplet Trouble (1952)
Mamy heeft beloofd om op drie schattig uitziende katjes te passen. Schattig, tot ze haar rug heeft gedraaid, want de beestjes terroriseren zowel Tom als Jerry. De kat en de muis moeten samenwerken om de drie eens een lesje te leren.

8. Little Runaway (1952)
Een uit het circus ontsnapt zeehondje belandt in het huis van Tom en Jerry. Wanneer Tom verneemt dat er voor het terugbrengen van het dier een beloning van tienduizend dollar is uitgeloofd, zijn alle middelen goed om de zeehond te vangen.

9. Fit To Be Tied (1952)
Jerry haalt een spijker uit Spikes voet, en uit dankbaarheid geeft die hem een belletje: als hij in de problemen zit, moet hij maar bellen... Tom krijgt regelmatig slaag, maar dan verschijnt er in de krant een berichtje dat alle honden voortaan aan de leiband moeten.

10. Push-Button Kitty (1952)
Mamy is Toms luie aanpak in het muizenvangen beu, en bestelt een robotkat die op zeer efficiënte wijze het huis muisvrij maakt. Tom voelt zich overbodig en pakt zijn biezen, terwijl Jerry de robotkat tracht te slim af te zijn.

11. Cruise Cat (1952)
Tom is gepromoveerd tot mascotte van een cruiseschip. Zijn eerste en enige taak: het schip muizenvrij houden. Lastig, wanneer Jerry vrolijk op de kade komt aangeflaneerd, met de duidelijke intentie om naar Hawaii te vertrekken.

12. The Dog House (1952)
Spike maakt zijn levensdroom waar: een eigen huis (hondenhok), maar door Tom en Jerry's vechtpartijen, lukt het hem maar niet het huis af te krijgen, want Tom krijgt het telkens in de vernieling.

13. The Missing Mouse (1952)
Tijdens een achtervolging krijgt Jerry een klad witte verf over zijn lijf. En net op dat ogenblik wordt er op de radio een bericht omgeroepen dat er uit een geheim laboratorium een uiterst explosieve witte muis is ontsnapt...

14. Jerry And Jumbo (1953)
Er valt een jong olifantje uit de trein, en hij komt uitgerekend bij Tom en Jerry terecht. Jerry heeft wel zin om samen met het olifantje Tom een potje te treiteren: hij schildert het olifantje alsof die eruit ziet als een reusachtige muis, en zaait niets dan verwarring in Toms al niet al te verlichte geest.

15. Johann Mouse (1953)
Ten huize van Johan Strauss woonde er een muisje, Johann Mouse, die niet aan de drang kon weerstaan om te beginnen walsen als de meester speelde. Wanneer Strauss echter op reis gaat, probeert Tom piano te leren spelen om de muis uit zijn hol te lokken. En dat gaat goed. Iets te goed zelfs.

16. That's My Pup (1953)
Voor Spike is het moment gekomen om zijn zoon de lessen des levens bij te brengen. Eén ervan is dat, wanneer honden blaffen, katten uit schrik behoren in een boom te kruipen. Hij heeft zijn oog laten vallen op Tom om zijn zoontje te trainen. Telkens als Tyke begint te keffen, moet Tom de boom in. Willen of niet.

DISC 6:
1. Two Little Indians (1953)
Ditmaal niet één, maar twee Tuffy-achtige wezentjes komen om door Jerry een middagje onderhouden te worden. De twee willen per sé indiaantje spelen, en onder meer Tom scalperen...

2. Life With Tom (1953)
Alweer een clip show: Tom komt erachter dat Jerry een boek over hun capriolen heeft geschreven, en is zéér ontstemd, totdat hij erachter komt dat hij de helft van de royalties krijgt.

3. Puppy Tale (1954)
's Nachts wordt er een zak met puppies in het water gegooid. Jerry vist de zak op en er zitten een zestal jonge puppies in. Eén van de zes vermurwt Jerry's hart, en hij neemt het diertje mee naar huis. Die promt de aanval op Toms melkbak inzet.

4. Posse Cat (1954)
Tom maakt deel uit van een ploeg kolonisten die een ranch proberen te bouwen. Zijn dagelijkse taak bestaat erin om te luieren, en paraat te springen wanneer de bel gaat om te komen eten. Maar ditmaal pakt het anders uit: geen eten vooraleer de muis gevangen is.

5. Hic-cup Pup (1954)
Spike probeert de kleine Tyke te laten slapen. Helaas, elke keer wanneer Tyke op ruwe manier wakker gemaakt wordt, krijgt hij de hik. Tom krijgt nog maar eens de
waarschuwing om Tyke gerust te laten, of...

6. Little School Mouse (1954)
Tuffy moet op school bij meester Jerry leren hoe hij het beste katten ontwijkt. Tuffy heeft echter een nogal nonchalante houding tegenover Tom, waardoor hij het gevaar niet altijd ziet komen.

7. Baby Butch (1954)
Butch (de zwarte straatkat) probeert zich als baby te verkleden om ten huize Tom en Jerry de ijskast gaan leeg te roven. Er ontstaat een heroïsche strijd over een ham.

8. Mice Follies (1954)
Jerry heeft de keuken onder water gezet, en met behulp van de koelmotor van de diepvries verandert hij de keuken in een schaatspiste, waar hij samen met Tuffy naar hartelust kan spelen. Tom laat dat natuurlijk niet over zich gaan; hij vindt in een kast een paar schaatsen in zijn maat.

9. Neapolitan Mouse (1954)
Waarschijnlijk het onnozelste Tom en Jerry-filmpje uit de hele rij, en een omineuze afspiegeling van hoe de reeks zou evolueren. Tom en Jerry bezoeken Napels, waar ze rondgeleid worden door een (Italiaanse) muis die een grote fan van hen is, en ze worden achternagezeten door drie Napolitaanse honden.

10. Downhearted Duckling (1954)
Het generische eendje zit nog maar eens met een depressie: hij heeft net het sprookje van Het Lelijke Eendje gelezen, en zit nu met een minderwaardigheidscomple. De beauty-kuren van Jerry kunnen hem niet van zijn zelfmoordgedachten afbrengen: hij biedt zich vrijwillig aan bij Tom om opgegeten te worden.

11. Pet Peeve (1954)
Spike en Tom zitten te schransen in de keuken, wanneer ze toevallig een conversatie tussen de heer en de dame des huizes afluisteren. Het houden van een kat (voor mevrouw) én een hond (voor mijnheer) is te duur, dus één van de twee moet eruit. Omdat mevrouw argumenteert dat katten tenminste nog muizen vangen, gooien de mensen het op een akkoordje: de eerste die een muis kan vangen, mag blijven!

12. Touché, Pussy Cat! (1954)
Tuffy wordt door zijn oom naar Jerry gestuurd, opdat die er een Muisketier van zou kunnen maken. Dit loopt uiteraard niet van een leien dakje, en na zowat op elke proef gezakt te zijn, wil Jerry Tuffy terugsturen. Maar dan wordt Jerry aangevallen door Tom, en krijgt Tuffy de kans te bewijzen wat hij waard is.

13. Southbound Duckling (1955)
Het eendje wil per sé met zijn wilde soortgenoten naar het zuiden reizen. Jerry probeert hem aan het verstand te brengen dat hij een tamme eend is, en dus geen trekvogel! Tom klasseert echter de eenden op een andere manier: diegene die op zijn bord liggen, en diegene die niet op zijn bord liggen, maar waarvan hij wel hoopt dat ze er op terecht zullen komen.

14. Pup On A Picnic (1955)
Spike en Tyke gaan picknicken, en Jerry heeft zich - achtervolgd door Tom - in de picknickmand verstopt. Telkens als de honden Tom alweer met een hand in de mand betrappen, volgt er een pandoering van jewelste!

15. Mouse For Sale (1955)
Volgens een krantenadvertentie valt er veel geld te verdienen met het verkopen van witte muizen. Tom verft Jerry wit, en strijkt een niet onaardig bedrag op. Zijn bazin vindt echter het geld, en gaat het over de balk gooien. Maar ze koopt ook wat voor Tom. Raad eens wat?

16. Designs On Jerry (1955)
Tom heeft een hele ingewikkelde constructie bedacht voor een avant-gardistische muizenval. De muis van op zijn blueprint komt tot leven, en gaat Jerry waarschuwen. Nadat ze met de al even zeer getekende kat hebben afgerekend, veranderen ze in het plan een paar cruciale getalletjes...


Nog meer censuur die in de Aziatische NTSC-versie niet geknipt is. Links uit The Milky Waif, zonder deze cut ineens een kwart langer, en rechts uit The Little Orphan.
BEELD EN GELUID
De NTSC-weergave heeft in vergelijking met Warner's PAL uiteraard een veel zachter kleurpalet, en voor wie geen NTSC gewoon is, zal dit even schrikken zijn. De scherpte is beduidend minder, en de kleuren zijn minder geprononceerd, maar daartegenover staat dat er minder witte en zwarte puntjes te bemerken zijn; de imfameuze reel marks uitgezonderd. We hebben echter ook af en toe onze bedenkingen bij het gebruikte bronmateriaal, want aan de vertikaal over het scherm lopende lijn in Love That Pup op disc 3 te oordelen, komt minstens een deel rechtstreeks van video. Een zelfde fenomeen doet zich overigens voor bij enkele filmpjes op het einde van disc 5, waarbij dit vooral bij de aflevering The Missing Mouse wrevel wekt, en op het begin van disc 6, met film-to-video artefacts in Two Little Indians en Hic-cup Pup. Het MGM-logo is elke keer bij het begin van het filmpje vervangen door dat van Buddha Video - behalve bij één filmpje waarbij ze het zelf slecht getimed hebben en de brullende leeuw alsnog gedeeltelijk zichtbaar is.

Elke disc bevat 14 (discs 1 en 3) of 16 (de rest) filmpjes, en hierbij valt onmiddellijk de rare indeling op: er staan twee titels op, onderverdeeld in 7 respectievelijk 8 hoofdstukken. De Engelse 5.1-track klinkt een stuk minder hol dan de monotrack op de Warner-releases, en heeft een betere spreiding en dynamiek. Nochtans is deze ook niet vrij van fouten. In Jerry's Diary op disc 4 klinkt er een ongelofelijk gekraak door de achterkanalen wanneer Uncle Harold zijn speech op de radio houdt. En wat erger is, een deel van de audio loopt niet synchroon. Nu is zoiets bij een reeks als Tom en Jerry, waarin nauwelijks dialoog voorkomt, geen echte ramp, maar in afleveringen zoals The Truce Hurts op disc 3 is het ronduit ergelijk. Voor zover we kunnen zien lijdt slechts een selectief aantal filmpjes onder deze tekortkoming: een paar filmpjes op de eerste helft van disc 3, The Framed Cat op disc 4, de paar eerste filmpjes op disc 5, en, in een mildere vorm, Neapolitan Mouse op disc 6. Het belangrijkste bij deze tekenfilmpjes is echter de muziek: de kat en de muis hebben nauwelijks dialogen, en de soundtrack is dan ook vitaal in de ondersteuning van de humor. Naast de Engelse audiotrack is er ook nog een Chinese 5.1-track (die wél synchroon loopt), en is er uitschakelbare Chinese en Mandarijnse ondertiteling aanwezig. Denken we. Wanneer je de discs instopt, beginnen ze automatisch in het Chinees af te spelen, dus de audio en subtitle-knoppen goed in het oog houden.


Links de PAL-versie (Warner Benelux), rechts de NTSC-versie (Buddha Video Azië). And will somebody please feed that hungry mouse???


Dus willen we bij de toegekende scores de kanttekening maken dat het hier om gemiddelden gaat. Het geluid heeft pluspunten (Dolby Digital 5.1) en minpunten (asynchroon), het beeld is over het algemeen minder goed dan de Benelux-versie, maar is grotendeels ongecensureerd.

EXTRA'S
Euh... uit de menuschermen worden we niet wijs. Waarschijnlijk omdat we geen Chinees kennen, zeker? Hoe dan ook, uit niets kunnen we opmaken dat er extra's aanwezig zouden zijn.


Wie kan deze menuschermen lezen? Stuur het antwoord naar DVD Info en win ons oneindig respect!


CONCLUSIE
Helaas is dit niet dé ultieme Tom en Jerry-collectie geworden, maar deze versie is een stuk minder gecensureerd dan de Benelux-versies. Welke versie U uiteindelijk prefereert, zal een beetje van uw instelling afhangen, want douanekosten inbegrepen zijn de discs ongeveer even duur. Als censuur-purist hebben we een lichte voorkeur voor deze versie, ondanks haar tekortkomingen. Maar elke zichzelf respecterende cartoonliefhebber zou toch (minstens) één van de twee versies in huis moeten hebben.



cover



Studio: Buddha Video

Regie: Joseph Hanna, William Barbera
Met: Tom, Jerry, Tuffy, Mamy Two-Shoes, Spike, Tyke, Butch, the duckling, enkele aambeelden

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
5/10


Regio:
0

Genre:
Komedie

Versie:
Azië

Jaar:
1940-55

Leeftijd:
n.v.t

Speelduur:
705 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
4710667999083/090/10


Beeldformaat:
1.33:1 NTSC

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Chinees Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Chinees
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij