MARX BROTHERS BOX
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2005-03-22
REEKS
De Marx Brothers behoren samen met Laurel en Hardy en Charles Chaplin tot de groten komischetalenten van het witte doek tussen de twee oorlogen. Aanvankelijk traden ze op in het theater en in de jaren '20 maakten ze vijf films voor Paramount. Dat waren nog grotendeels verfilmingen van hun toneeloptredens.
Duck Soup, over problemen in het piepkeine staatje Freedonia, is zowat de beste productie van de vijf, maar die flopte genadeloos in de Amerikaanse bioscopen. De anarchistische en absurde humor van Groucho Marx en zijn broertjes bleek niet echt in de smaak te vallen van het bioscooppubliek. Dat is niet helemaal terecht, want hoewel sommige van de films hun zwakke plekken hebben, is de humor en het sarcasme altijd op snee. De Marx Brothers is een categorie apart en dit vijftal moet nauwelijks onder doen voor hun latere werk.
The Cocoanuts (1929)
Terwijl The Marx Brothers 's avonds op Broadway optreden in
Animal Crackers, staan ze overdag in de Paramount studio’s voor hun eerste langspeelfilm
The Cocoanuts, gebaseerd op hun toneelhit met dezelfde naam uit 1925. Het verhaal gaat over een hoteleigenaar in Florida, mijnheer Hammer (Groucho Marx), die met moeite het hoofd boven water kan houden, want hij behandelt zijn personeel slecht en heeft maar één betalende gast, de rijke mevrouw Potter (Margaret Dumont). Haar dochter Polly (Mary Eaton) heeft iets met een bediende in het hotel, een zekere Bob (Oscar Shaw), met de ambitie om ooit architect te worden en de hele streek rond het hotel om te toveren tot de meest mondaine en luxueuze badplaats van Miami. Mevrouw Potter zou evenwel graag haar dochter zien trouwen met Harvey Yates (Cyril Ring), een fijne mijnheer die haar respect geniet, maar die leeft van juwelendiefstallen. Hij heeft het op haar halsketting gemunt en beraamt met zijn medeplichtige, Penelope (Kay Francis), een plan om het halssnoer te bemachtigen. Maar gelukkig zijn er The Marx Brothers om het onrecht te bestrijden en liefde en eerlijkheid te laten zegevieren.
De volledige bespreking van
The Cocoanuts kan u
hier lezen.
Animal Crackers (1930)
Captain Spalding (Groucho) is de hoofdgast op een elitair feestje in de woonst van een rijke dame. Wanneer er tijdens het feest een zeer kostbaar schilderij wordt onthuld, blijkt het om een vervalsing te gaan. De vervalsing wordt gestolen, teruggevonden, omgewisseld en weer gestolen...
De volledige bespreking van
Animal Crackers kan u
hier lezen (met dank aan Dimitri).
Monkey Business (1931)
The Marx Brothers als verstekelingen op een Cruiseschip. Uiteraard worden ze door de kapitein ontdekt, maar slagen erin zich geruime tijd schuil te houden. Ondertussen raken ze verwikkelt in de affaires van twee rivaliserende maffiabendes waarvoor ze zich twee aan twee als lijfwachten laten engageren met de nodige misverstanden, absurditeiten en grappen tot gevolg. Bovendien zijn er op het schip een aantal zeer aantrekkelijke dames die uiteraard vallen voor de charmante en schelmachtige Groucho Marx.
De volledige bespreking van
Monkey Business kan u
hier lezen.
Horse Feathers (1932)
Dit is de vierde langspeelfilm met de legendarische Marx Brothers in de hoofdrol (een groepje broers komende uit de schoot van een naar de VS uitgeweken Duitse moeder en een Amerikaanse vader). Het verhaal van Horse Feathers draait rond een Amerikaanse Universiteit (Huxley College). Professor Quincy Adams Wagstaff (Groucho) wordt aangesteld als de nieuwe rector en komt met een overvloed aan onorthodoxe maatregelen het hele leersysteem op stelten zetten. Frank Wagstaff (Zeppo) de zoon van de rector krijgt het als eerste zwaar te verduren en wordt na een woordenwisseling prompt aan de schooldeur gezet. Later wanneer er een belangrijke wedstrijd American Football, tegen een rivaliserend unief-team in het verschiet komt te liggen, gaat de prof op zoek naar twee fake spelers (Harpo & Chico). Hij draagt het tweetal op om de twee sterspelers van het andere team te kidnappen en om geheime codes van de tegenspelers te ontfutselen. Uiteraard lopen er onnoemelijk veel zaken verkeerd en groeit de prent al snel uit tot een totaal geschifte heksenketel...
De volledige bespreking van
Horse Feathers kan u
hier lezen (met dank aan Dimitri).
Duck Soup (1933)
Duck Soup is en politieke satire die zich afspeelt in (de niet bestaande Midden-Europese staat) Freedonia. Er heerst onrust onder de bevolking en de staatskas is leeg. De regering durft de belastingen niet te verhogen omdat ze vreest voor onlusten onder de bevolking en dus vraagt de premier aan de echtgenote van de voormalige dictator, Mrs Teasdale (Margaret Dumont), om een lening van 20 miljoen dollar. Het is 1933 en de bankcrash ligt nog maar een paar jaar in het verleden en dus gaat het om zeer veel geld. Mrs Teasdale is verontwaardigd over de gang van zaken en verwijt de regering schuld te hebben aan de slechte economische toestand. Ze is bereid met het geld over de brug te komen indien de premier aftreedt ten gunste van Rufus T. Firefly (Groucho Marx). Dat veroorzaakt opschudding, maar er zit niet anders op als men het faillissement van de overheidsfinanciën wil voorkomen. Firefly wordt op een receptie voor de notabelen uit Freedonia tot premier aangesteld. Hij kondigt meteen een reeks maatregelen af die de aanwezigen met verstomming slaan. Maar nood breekt wet. Ondertussen is de ambassadeur van Sylvanië, het buurland van Freedonia, niet zo gelukkig met de gang van zaken. Hij had gehoopt via spionnen de onrust onder de bevolking uit te laten groeien tot een revolutie om op die manier Freedonia in te lijven bij Sylvanië. Iedereen doet er alles aan om de vrede tussen beide landen te bewaren, alleen de nieuwe eerste minister ziet de ernst van de situatie niet in en laat de spanningen tot een regelrechte oorlog evolueren tussen beide buurlanden.
De volledige bespreking van
Duck Soup kan u
hier lezen (met dank aan Dimitri).
CONCLUSIE
The Marx Brothers Box van Universal bevat de eerste vijf films van de Marx Brothers. Het zijn totaal verschillende producties waarin men de ontwikkeling van de verschillende karakters kan meemaken. De humor en vooral de satire van Graucho zijn tijdloos en kunnen ook vandaag een geïnteresseerd publik nog boeien. Chico en Harpo zorgen voor de komische noot in vaak zeer absurde situaties. Een
must have voor de liefhebbers.