:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TOY STORY 1+2
TOY STORY 1+2
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2006-01-06
FILMS
Was U ook zo teleurgesteld dat de "special editions" van Toy Story en Toy Story 2 zo belabberd waren, althans wat de Benelux-versie betreft? Ze bevatten uiteraard wel meer bonusmateriaal dan de oude versie, maar eens te meer worden we in de Benelux als een stelletje domme garnalen beschouwd, die toch zonder nadenken kopen wat Buena Vista ons door de strot ramt. Wel, we hebben goed nieuws voor U: Als U, net zoals wijzelf, de maling heeft aan Nederlandse of Vlaamse dubbingssporen, dan kan U beter deze Collector's Edition aanschaffen. Natuurlijk heeft die ook zijn onvolkomenheden, maar de discs zijn wel elk 2-discuitvoeringen met hopen bonusmateriaal én Nederlandse ondertiteling.



Toy Story
In Toy Story maken we kennis met Woody de Cowboy (Tom Hanks), het favoriete speeltje van een all-average-American jongetje, Andy. Wanneer Andy als geschenk voor zijn verjaardag het laatste nieuwe speeltje krijgt, een pop van de ruimtevaarder Buzz Lightyear (Tim Allen), voelt Woody dat zijn plaats als favoriete speelgoed in het gedrang komt. De rivaliteit tussen de twee speeltjes om de gunst van Andy breekt los, en in een moment van zwakte ziet Woody de kans om zijn concurrent het raam uit te duwen. De wroeging én het feit dat zijn collega-speeltjes hem met de nek aankijken, maken dat Woody zijn aartsrivaal toch gaat redden. Ze zijn op elkaar aangewezen om diverse gevaren het hoofd te bieden, zoals het vernielzuchtige buurjongetje Sid en zijn bloeddorstige hond. Buzz weet echter niet van zichzelf (of wil het niet weten) dat hij maar een stuk speelgoed is, en denkt tot overmaat van ramp dat hij echt kan vliegen. De confrontatie met de werkelijkheid zal hard aankomen. Maar veel tijd om te treuren hebben ze niet, want ze moeten terug bij Andy zien te geraken vòòr de verhuiswagen...



Toy Story, tien jaar geleden de eerste volledig digitaal geanimeerde film, werd eerder al eens, apart én in een duopack met zijn sequel, Toy Story 2, uitgebracht, maar the powers that be hebben besloten dat voor de tiende verjaardag een nieuwe special edition aan de orde was. Het animatiebedrijf Pixar, die in eerste instantie hun filmpjes niet aan de straatstenen kwijtraakten, vonden na lang leuren eindelijk gehoor bij Disney, die vooral dachten dat een film over speelgoed automatisch de merchandising-winkel zou kunnen doen draaien. De uitkomst van het succesverhaal is bekend: na Toy Story volgden achtereenvolgens A Bug's Life, Toy Story 2, Monsters Inc., Finding Nemo en The Incredibles - en dan hebben we het nog niet gehad over de ontelbare klonen die door de concurrentie de wereld werden ingestuurd, waar ook best te genieten prenten tussen zitten. John Lasseter trok zich na een paar films terug als regisseur ten voordele van enkele jongere krachten zoals Brad Bird, en kijkt tegenwoordig toe vanop de zijlijn als uitvoerend producent naar zijn geesteskindje Pixar, dat intussen nog niet één minderwaardige film heeft afgeleverd, en zo invloedrijk was dat ze bepaalde conventies van het genre hebben bepaald: een ris bijkomende grappen tijdens de aftiteling, het herwaarderen van het voorfilmpje (waar alleen al enkele pareltjes te zien zijn, zoals Bouncin', Geri's Game en Luxo Jr.)



Disney heeft intussen zelf ook brood gezien in het CGI-genre, in die mate zelfs dat ze de traditionele animatieafdeling gesloten heeft - uiteraard draait het direct-to-dvd crapquel-fabriekje intussen nog op volle toeren - en rolt deze mand de eerst Disney nieuwe stijl, Chicken Little, van de band. De meningen over de kwaliteit van deze laatste zijn verdeeld, en de reden is duidelijk: Disney is Pixar niet, met wie ze overigens nog maar voor één film, Cars, contractueel verbonden zijn vooraleer Pixar eindelijk de deur achter zich dicht mag trekken. De laatste geruchten zijn echter dat Pixar en Disney terug toenadering zoeken, nu Michael Eisner aan het hoofd van deze laatste gewipt is als manager. Naast verbluffende technische hoogstandjes die tien jaar geleden nog eigenlijk pionierswerk waren, levert Pixar levert daarnaast nog inhoudelijk kwaliteit af ook. De humor bevat naast de klassieke hoeveelheid slapstick ook nog een behoorlijke dosis zelfrelativering. En de klassieke boodschap, in dit geval hoe vriendschap iets absoluuts is, wordt er een stuk minder zedenprekend ingegoten en lijkt welbeschouwd de evidentie zelve. Het wantrouwen tussen Woody en Buzz slaat pas om wanneer ze uiteindelijk gedwongen worden om op elkaar te rekenen, maar eer het zover is hebben ze op elkaar - en indirect op ons - al een spervuur van snedige oneliners afgevuurd. En daar is het ons als kijker natuurlijk om te doen. De nevenpersonages, de decors, de settings... bij deze film is werkelijk overal aan gedacht; enige minpuntje is dat de textuur van de menselijke personages nog niet zo fijn was uitgetekend als bij, zeg maar Toy Story 2. Het moeten natuurlijk ook geen Polar Express-toestanden worden: speelgoed is net cartoonesk genoeg om met simpele vormen en kleuren te renderen. Toy Story was een gok, want niemand kon inschatten wat de impact op het grote publiek zou zijn, maar het bleek een solide gok geweest te zijn. Tien jaar na uitgave moeten we echter besluiten dat het niet de verbluffende en voor die tijd revolutionaire, maar intussen weer achterhaalde animatietechnieken zijn die Toy Story zo aanstekelijk maken, maar de zorg die aan het verhaal werd besteed.



Toy Story 2
In Toy Story 2 mag Woody, met een beschadigde arm, niet mee met Andy op cowboy-kamp. Hij belandt op een schap voor vergeten speelgoed. Wanneer Andy's moeder de kapotte piepende pinguïn Wheezy (Joe Ranft) van hetzelfde schap plukt om hem bij de rommelmarkt te verkopen, onderneemt Woody een moedige poging om het speeltje terug te halen. Helaas wordt hij zelf meegepikt door een verzamelaar verkleed als een reuzekip, Al. Woody blijkt het ontbrekende stuk van een vierdelige set te zijn, die in de jaren '60 een relatieve periode van succes kende, inclusief een eigen TV-show "Woody's Roundup". Hij maakt kennis met Jessie The Cowgirl (Joan Cusack), en de nurkse goudzoeker Stinky Pete (Kelsey Grammer - bij Simpsons-fans bekend als de stem van Sideshow Bob), nog in zijn originele verpakking!. Al wil de collector's items doorverkopen aan een Japans speelgoedmuseum, en vooral Jessie ziet dat wel zitten, eerder dan in de vergetelheid te geraken in een doos op zolder, iets wat ze met haar vorige eigenares spijtig genoeg heeft meegemaakt, en waar ze een zwaar trauma aan heeft overgehouden. Buzz Lightyear en Andy's andere speeltjes ondernemen een gevaarlijke tocht om Woody terug te halen. In een speelgoedwinkel laten ze daarbij per ongeluk een pop ontsnappen van Keizer Zurg, de gezworen aartsvijand van Buzz Lightyear.



Toy Story 2 is één van de weinige voorbeelden van een sequel die beter is dan zijn voorganger. Niet alleen is de animatietechniek op een paar jaar tijd verder geperfectioneerd, vooral het verhaal schiet een stuk sneller uit de startblokken, en de hoofdpersonaes behoeven geen nodeloze verdere introductie meer. De openingsscène zelf van deze film is gewoon hilarisch, en zet bij een eerste visie de kijker compleet op het verkeerde been. Sequelfilms van Disney hebben wel eens de kwalijke reputatie om flauw, ongeïnspireerd en gemaakt door beginnelingen te zijn, en de markt wordt overspoeld met het niveau van films dat de oorspronkelijke titel eerder schade toebrengt dan wat anders, laat staan de personages uit het eerste deel karakterieel uitdiept. Echter, dit is geen Disney- maar een Pixar-product. Toen Pixar door Disney gevraagd werd om voor Toy Story een sequel te maken, wilde regisseur John Lasseter niet weten van een amechtige direct-to-video sequel, maar wilde anderzijds wél tekenen voor een volwaardig vervolg. Eerste briljante idee was om de premisse uit de eerste film om te draaien: ditmaal is het Buzz, die zich opmerkelijk verzoend schijnt te hebben met het feit dat hij een stuk speelgoed is en géén Space Ranger, die Woody ter hulp moet schieten in plaats van andersom. Een tweede goeie keuze was het uitbreiden van de cast met Joan Cusack en Kelsey Grammer: het idee om Woody als pièce unique op te voeren uit een vierdelige speelset, biedt het scenario enorm veel mogelijkheden tot uitbreiding. Ten derde is het aantal referenties voor de volwassen kijkers drastisch toegenomen: het spoofen van films als Jurassic Park en uiteraard The Empire Strikes Back zal de allerkleinste kijkertjes ontgaan, maar dergelijke knipogen trekken het verhaal niet onnodig van de rails, zoals dat met andere films soms wel gebeurt. Vierde en belangrijkste innovatie is dat de vier jaar die tussen deel 1 en deel 2 zitten, een mensenleven schijnen te zijn, want de CGI-technieken zijn veel verfijnder, wat vooral goed te merken is aan de geanimeerde mensen, Al The Chicken op kop.



Maar er zijn nog wel meer elementen waardoor Toy Story 2 uitblinkt ten opzichte van zijn voorganger. De ruimere cast laat meer mogelijkheden tot manoeuvreren met het scenario toe. Enkele nevenfiguren uit de eerste film, zoals Mr. Potato Head, Rex, Slinky en Hamm krijgen meer screentijd én eigen karaktertrekjes, in een normale film zou iemand als Jessie perfect rijp zijn voor de psychiatrie, afdeling verlatingsangst, maar met Stinky Pete wordt, in tegenstelling tot deel 1, er ook binnen de rangen van het speelgoed voor het eerst een doortrapte schurk neergeplaveid, een rol die Kelsey Grammer overigens voortreffelijk op zich neemt. Het dilemma waarvoor Woody geplaatst wordt - trouw aan Andy blijven, wat vroeger zijn hoogste ideaal was, of eeuwige roem- zorgt voor een verrassende niet-lineaire uitdieping van het verhaal. Ware het niet dat er een redelijk zoetsappig happy end aan het geheel gebreid was, er zouden behoorlijk wat kindertjes geshockeerd uit de bioscoopzaal zijn gekomen. Ook de confrontatie met de "grotemensenwereld" is doordringender: waar dit in de eerste film bijna uitsluitend via kinderen gebeurde, zij het brave kindjes (Andy) of stoute (Sid), is Al The Chicken een perfecte go-between, een geldzuchtige nerd van het type dat kinderpleziertjes zoals speelgoed - en waarschijnlijk ook strips - louter bekijkt als verzamelobjecten, en daardoor zó geobsedeerd is dat hij waarschijnlijk nooit aan een lief zal geraken. Rake typering! Samengevat: Toy Story 2 is rijker, langer, gedetailleerder, amusanter en vooral... beter dan het eerste deel. Gegeven dat die film al méér dan gewoon best te pruimen was, toont dat Pixar blijkbaar op gebied van beslissingen om te innoveren de unieke gave heeft om altijd op het juiste paard te gokken. Laten we hopen dat het zo blijft.

BEELD EN GELUID
De transfer van deze films zijn gelijk aan diegene die in de Benelux te krijgen zijn, dus ook hier kunnen we met copy en paste aan de slag. Voor deze 10th Anniversary Edition heeft men nog maar eens een complete remastering gedaan van de oude versie. Een CGI-film betekent natuurlijk een haarscherp beeld met een goed contrast en een kleurenpalet waar niet het minste storing op zit; de transfer is rechtstreeks digitaal uitgevoerd, uiteraard anamorfisch in 1.78:1, en is mogelijk nog een klein beetje aangescherpt ten opzichte van de vorige release. De Engelse Dolby Digital 5.1-geluidstrack is een toonbeeld van optimaal gebruik van de spreidingskanalen, alhoewel dat vaak heel subtiel gebeurt. Vooral de scène waarin Woody en Buzz opgesloten zitten in Sids kamer, en buiten een onweer losbarst, benadert op auditief vlak de realiteit. Kreeg Toy Story een 10th Anniversary Edition toebedeeld, dan kon Pixar niet achterblijven voor deze Toy Story 2, die quasi dezelfde remastering heeft ondergaan van de oude versie, die essentieel al goed was. We vallen dus nog maar eens in herhaling als we stellen dat een CGI-film natuurlijk een haarscherp beeld met een goed contrast en een kleurenpalet waar niet het minste storing op zit betekent. Ook deze transfer is rechtstreeks digitaal uitgevoerd, uiteraard anamorfisch in 1.78:1, zonder de minste sporen van gebreken. De Engelse Dolby Digital 5.1-geluidstrack is weer één om duimen en vingers van af te likken, met als grootse apotheose de scènes op het vliegveld in het einde van de film. Voor visueel gehandicapten is er bij beide films een 2.0-descriptieve geluidstrack toegevoegd. Toy Story 2 bevat ook nog eens een bonustrack met alleen de geluidseffecten. De met veel bombarie op de verpakking aangekondigde "eerste DTS-track op een Pixarfilm" (wat overigens niet juist was, Finding Nemo en de UK-versie van Monsters Inc. hadden er al zo ééntje) is nergens te bespeuren; slordigheidje van de samenstellers.

EXTRA'S
In tegenstelling tot de eerder vermelde Benelux-versies zijn hier alle extra's, afgezien van de commentaartracks en een paar losse items, zoals de inleidingen van John Lasseter, verhuisd naar een tweede disc, die flink aangedikt is. The Ultimate Toy Box is het niet geworden, en ook de shorts van de oude release zijn verdwenen, alsook de blooper reel op de aftiteling van de tweede film - naar het schijnt de manier waarop de film oorspronkelijk werd uitgezonden - maar na de spoeling blijft er genoeg over. We overlopen even met U disc per disc. De extra's die op de Benelux single disc-versies niet terug te vinden zijn, duiden we aan met een sterretje. Alle discs zijn ook voorzien van een handig index-menu, voor wie de geanimeerde menu's niet zo ziet zitten, en het gros is Nederlands ondertiteld, tenzij anders aangegeven.



Toy Story disc 1:
Sneak peek Cars
Deze 2 minuten durende promotionele plug van Lasseter heeft wel een Nederlandse dubbing, maar geen ondertiteling, en start automatisch mee op met de disc. Zelfs op een UK-versie ontkomt U niet aan de resem verplicht opgelepelde trailers die hierop volgen. Het is per slot van rekening Buena Vista...

Introductie door John Lasseter
Een 1 minuut durende retrospectieve voor de 10th Anniversary Edition.

Documentaire "The Legacy" (12 min.),
Cast en crew, maar ook mensen als George Lucas en Leonard Maltin, blikken terug op de film. Wat de meerwaarde is van een parade bekende koppen die allemaal komen zeggen hoe "extremely funny" de film wel was, laat ik aan uw eigen wijsheid over.

Audiocommentaar
Dé meest waardevolle toevoeging is echter het audiocommentaar van co-auteur/regisseur John Lasseter, die samen met screenwriter/storyboard-artists Andrew Stanton, supervisor animatie Pete Docter, art director Ralph Eggleston, technical director Bill Reeves, producenten Ralph Guggenheim en Bonnie Arnold een breedspectrale, interessante en afwisselende bron van informatie bieden.



Toy Story disc 2:
* Making Toy Story (20 min.)
Een redelijk promotioneel getinte, maar toch welk aardig om te bekijken making of-documentaire, met bijdragen van makers en cast, Hanks en Allen.

Filmmakers reflect (16 min.)
In deze documentaire volgen we een rondetafelgesprek tussen Lasseter en drie van zijn medewerkers, en alhoewel deze feature inhoudelijk iets beter gestoffeerd is, blijft het bij een vrij ongestructureerde serie anekdotes.

* Deleted scenes (19 min.)
De volgende sectie bevat 2 verwijderde scènes, nog niet helemaal in finale animatie gegoten, samen met een intro van editor Lee Unkrich. Deze waren reeds op de Benelux-versie te vinden, in tegenstelling tot de deleted storyreel, een verzameling van nog zes verwijderde scènes die nog in storyboardfase waren, voorzien van een inleiding van de makers. De totale hoeveelheid verwijderde scènes stijgt hiermee van 4 minuten naar 19 minuten.

* Behind the scenes
Deze gloednieuwe sectie bonusmateriaal, een verzameling korte making of-featurettes, is verdeeld in zes onderdelen:

  • * Designing Toy Story is een 6 minuten durend inleidend filmpje.
  • * Design bevat een hele resem gallerijen met zowel conceptuele schetsen als 3D-modellen.
  • * Story bevat drie vergelijkingen tussen film en storyboard, met een inleiding, en samen 14 minuten lang.
  • * Production omhelst een production tour (2 min.) waarin we de compositie van de modellen zien, een multi angle reel (2 min.) waarin we de scène waarin Woody en Buzz de verhuiswagen achtervolgen kunnen zien in storyboardvorm, in animatics en het uiteindelijke resultaat, een reeks layout tricks (3 min.), een animation tour (1 min.), en tot slot een meertalige clip (5 min.), waarin we ook zien hoe het opschrift op Buzz' doos van taal verandert.
  • * Music And Sound bestaat uit de muziekvideo voor Randy Newman & Lyle Lovett's You've Got A Friend In Me (2 min.), een bijdrage over het sounddesign (7 min.), en zes audio-only demo's van Randy Newman.
  • * Publicity bevat een interview met Woody en Buzz (2 min.), 2 trailers (5 min.), 4 TV-spots (2 min.), een gallerij posters (1 min.), en Toys & stuff (1 min.), een exposé van allerlei speelgoed.

"The Claw" game
Een Disneydvd is natuurlijk niet af zonder één of ander dom spelletje, en ziedaar, onder de hoofding "The claw" vinden we inderdaad... een spelletje waarin je met een grijparm een grabbel mag doen in de bak met drie-ogige groene mannetjes.

De extra's voor Toy Story 2 lopen vrij parallel aan die van de 10th Anniversary Edition van Toy Story:

Toy Story 2 disc 1:
Trailer Cars
De tweede disc start met een trailer van 2 minuten voor Cars, alsook - wat dacht U? - een de resem trailers...

Introductie door John Lasseter
John Lasseter geeft zijn gebruikelijke anderhalve minuut introductiespeech.

Audiocommentaar
De enige substantiële extra op disc 1 is een interessante audiocommentaartrack van regisseur John Lasseter, co-regisseurs Lee Unkrich en Ash Brannon en co-auteur Andrew Stanton.

Toy Story 2 disc 2:
* Toy Box
Hierin vinden we de volgende features terug:

  • De fameuze blooper reel (5 min.) die op de hoofdpagina gesneuveld is.
  • * De korte featurette "Who's the coolest toy?", 3 minuten interviews met de stemacteurs.
  • Het weinig relevante spelletje "Which toy are you?.
  • Een fragmentje van één minuut "Ponkickies" uit een Japans (en daarom onverstaanbaar) jeugdprogramma, een variant op het spel papier-steen-schaar.
  • * Een muzikale clip van Riders In The Sky, die de muziek voor "Woody's Roundup" hebben ingezongen.
  • * Een reeks gehandtekende foto's (1 min.), van onder meer Al, Zurg en Mr. Potato Head.

De items die op de Benelux-versie nog verder in de Toy Box te vinden waren, zijn nu verspreid over de rest van de bonussecties.



Making Toy Story 2 (8 min.)
Een 8 minuten durende, maar weinig relevante making of-documentaire. Kijken en doorslikken.

Deleted scenes (4 min.)
2 verwijderde scènes mét intro.

* Behind the scenes
Hier zaten we dus op te wachten: een extra sectie met, net als bij Toy Story, een karrevracht aan extra bonusmateriaal.

  • Het profiel van John Lassiter (3 min.) was reeds op de Benelux-versie te vinden.
  • * De featurette Cast of characters (3 min.) is een kort overzicht van de personages uit de film.
  • * Design bevat, analoog aan de eerste film, weer een hele hoop gallerijen met zowel conceptuele schetsen als 3D-modellen, waarin je gemakkelijk een uurtje aan het grasduinen bent.
  • * Story (7 min.) bevat een reeks storyboards van Woody's nachtmerrie-sequentie en een storyboard-filmvergelijking van Jessie's lied, allebei voorzien van een inleiding.
  • * Production bestaat uit zeven onderdelen: in Designing Woody's past (3 min.) krijgen we de attributen van Woody's Roundup te zien, Making Woody's Roundup (2 min.)gaat hierop voort en toont onder meer het maken van de marionetten-sequentie. Ook hier krijgen we een production tour (3 min.) en een production progression, de openingsscène in een multi angle-omgeving, die en een halve minuut lang, met een minuut inleiding. Dan volgen er early animation tests (3 min.) uit de pre-productiefase, een bijdrage over de special effects (2 min.) zoals de scène waarin Buzz omringd is door duizenden vijandige robotten, en als afsluitertje, tevens de enige bijdrage in deze sectie die op de Benelux-versie te vinden was, international scene (2 min.), een toelichting waarom één té patriottistisch getinte scène geheranimeerd is geweest voor de internationale versie. Voor al deze filmpjes is er een play all-functie voorzien.
  • * Music And Sound bevat een introductie van de nummers "making the songs" (3 min.) , gevolgd door een muziekvideo van "Woody's Roundup" (2 min.) en een audio only-demo van "Jessie's Song" door Randy Newman. Daarnaast nog een documentaire designing sound (6 min.) en een interactieve mixing demo waarbij je zelf aan de knoppen van de geluidsstudio mag zitten om de liftscène met Buzz en Emperor Zurg te mixen - in feite kan je het dialoogspoor, de muziek en de foley effects apart of tesamen beluisteren.
  • * Publicity bevat het interview met Woody en Buzz (2 min.) dat ook terug te vinden was op de Benelux-disc, maar ook 2 trailers (3 min.), 4 TV-spots (2 min.) en een gallerij posters (1 min.).

Als afsluiter bevatten de discs ook nog een hele resem easter eggs, zowel voor deel 1 als voor deel 2, anders geplaatst dan op de Benelux-versie.



CONCLUSIE
Ondanks het feit dat Toy Story 2 iets minder rijkelijk bedeeld is op gebied van extra's dan zijn voorganger, en ondanks het feit dat niet al het bonusmateriaal van vroegere releases terug te vinden is, is deze UK-versie vele malen superieur aan de Benelux-editie, maar bevat geen Vlaamse of Nederlandse dubbing, maar wel quasi overal Nederlandse ondertiteling. Aan U de keus wat U het belangrijkste vindt, maar deze dvd kan van ons de topstatus krijgen, de Beneluxeditie niet.



cover




Studio: Buena Vista

Regie: John Lasseter
Met: Tom Hanks, Tim Allen, Joan Cusack, Kelsey Grammer

Film:
8-9/10

Extra's:
8/10

Geluid:
10/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
2

Genre:
Avontuur

Versie:
U.K.

Jaar:
1995-1999

Leeftijd:
PG

Speelduur:
166 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717418066024


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Engels audiodescriptief Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Cross-promotionele trailers
• 2x inleiding door John Lasseter
• Documentaire "The Legacy"
• Documentaire "Making Toy Story"
• Documentaire "Making Toy Story 2"
• Documentaire "Filmmakers reflect"
• 2 uitgebreide collecties "Behind the scenes"-materiaal
• Muziekvideo's
• Conceptuele gallerijen
• Storyboard-vergelijkingen
• Multi angle-featurettes
• 8 resp. 2 verwijderde scènes (TS1 resp. 2)
• 2x audiocommentaartrack
• 2 spelletjes
• Vooruitblik "Cars"
• 6 trailers en 8 TV-spots
• Posterart
• SFX only-track (enkel TS 2)
• Minstens 18 easter eggs

Andere recente releases van deze maatschappij