PLANET OF THE APES
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-01-30
FILM
Visualist Tim Burton, die eerder al opmerkelijke en sfeervolle films afleverde zoals Batman, Beetlejuice, Edward Scissorhands en Sleepy Hollow, beschouwt zijn versie van Planet Of The Apes niet als een remake van de originele film van Franklin Schaffner uit 1968. Burton ziet het eerder als een herwerking. Dit blijkt al bij de eerste beelden van de film. Het jaar is 2029 en piloot Leo Davidson (Mark Wahlberg) werkt op het ruimtestation Oberon aan een project met genetisch gemanipuleerde apen. De bedoeling is om hen na een grondige training in de ruimtevaart in te schakelen. Plotseling doemt er uit het niets een elektromagnetische storm op. De commandant geeft het bevel om een chimpansee met een sonde ernaartoe te sturen. Leo's protest wordt afgewimpeld en het contact met de chimpansee raakt al gauw verloren. Leo neemt zelf plaats in een ruimteschip en gaat op onderzoek uit. Hierbij wordt hij in de storm naar de toekomst gekatapulteerd en komt hij na een zware landing terecht op een planeet waar de apen het dominerende ras zijn. Senator Sandar en zijn dochter Ari (Helena Bonham Carter), die voor de rechten van de mensen opkomt, leiedn de planeet met zachte hand. De wraakzuchtige generaal Thade (Tim Roth) echter ziet dat anders en wil samen met zijn rechterhand Attar (Michael Clarke Duncan) en zijn leger de planeet van mensen zuiveren. Leo belandt samen met enkele medegevangen in de handen van slavendrijver Limbo (Paul Giamatti), maar weet al gauw te ontsnappen. Leo wil zo snel mogelijk huiswaarts keren, maar er wacht hem nog een onaangename verrassing...
Op het eerste zicht bleek dat de succesvolle Planet Of The Apes-franchise na vijf films, een tv-reeks en een tekenfilmserie uitgemolken was. Zelfs toen James Cameron interesse toonde in een remake met Schwarzenegger in de hoofdrol leek een nieuwe versie uit den boze. Echter toen Tim Burton op de proppen kwam, kreeg het project een gezicht. Burton zou met zijn visuele stijl een nieuwe impuls aan de film kunnen geven. En het moet gezegd, visueel is de film een pareltje al had het wat ons betreft nog duisterder en dreigender gemogen, we denken hierbij dan aan Sleepy Hollow. De echte Burton-touch missen we toch een beetje. Voorts oogt de make-up heel geslaagd en dat hebben we te danken aan specialist Rick Baker. De apen hebben uitstraling en kunnen zelfs dreigend en gevaarlijk overkomen, kijk maar hoe Tim Roth de rol van generaal Thade neerzet. Minpuntje is de prestatie van Mark Wahlberg die, zoals hij zelf aangaf, zijn rol ingetogener wou brengen dan Charlton Heston in de originele film had gedaan. Zijn acteerprestatie steekt maar bleekjes af tegenover die van bijvoorbeeld Tim Roth, Helena Bonham Carter of Michael Clarke Duncan. Jammer genoeg wordt het nergens echt spannend en blijf je als kijker een beetje op je honger zitten. Over het einde van de prent is ook nog lang niet alles verteld. Of de finale scène uit de originele film (toch één van de meest originele finales in de filmgeschiedenis) verbleekt bij het einde dat Burton verzon, zullen we hier even niet verklappen. Wat het einde betreft, kunnen we alvast meegeven dat een sequel nu al een vaststaand feit is.
BEELD EN GELUID
De film wordt met het originele 2.35:1 beeldformaat op DVD gezet, dat bovendien anamorfisch is. Burton's gebruik van sobere en met momenten rauwe kleuren komen perfect tot uiting bij deze transfer die veel detail en een goed contrastniveau bevat. We stellen echter vast dat bij sommige scènes de kwaliteit toch beter kon: zo merk je dat er bij een handvol scènes heel minieme filmgrain optreedt en de kleuren ietsje te flets ogen. Voorts is deze print geheel vrij van compressiefoutjes of beschadigingen. Algemeen gesteld een prima transfer.
Een Fox release met DTS-geluid: het is nog steeds even wennen maar het pad is klaarblijkelijk geëffend. De kijker kan er alleen maar van genieten want deze DTS audiotrack (754 kbps) klinkt fantastisch goed en weet alle kanalen optimaal te benutten. Gaande van de obscure openingscènes met uitstekende muziek van Danny Elfman, tot actiescènes boordevol geluidseffecten, en de standaarddialogen, klinkt de DTS track subtiel en gedetailleerd. Split-surround wordt hier eveneens toegepast. Daarnaast heb je tevens een Dolby Digital 5.1 audiotrack (384 kbps) die net als zijn tegenhanger zeer goed klinkt doch echter ruwer en minder gespreid overkomt.
EXTRA'S
Fox heeft bij deze release echt alle registers opengetrokken. Beide DVD's staan boordevol extra's, gepresenteerd in knappe en sfeervolle geanimeerde menu's met achtergrondmuziek.
Disc 1:
•
Audiocommentaar door regisseur Tim Burton (niet ondertiteld). Zonder zichzelf voor te stellen, steekt Burton onmiddellijk van wal en vertelt hij hoe hij bij dit project verzeild is geraakt. Tevens maakt hij gedurende zijn commentaar verwijzingen naar het boek en de originele film. De regisseur verschaft eveneens meer uitleg bij het verloop van de opnames en keuzes die hij gemaakt heeft tijdens het filmen. Wanneer de film ten einde loopt, verduidelijkt Burton bovendien waarom hij voor dat bepaalde einde gekozen heeft.
•
Audiocommentaar door componist Danny Elfman (niet ondertiteld). Elfman, die reeds bij veschillende films van Burton heeft meegewerkt, geeft bij enkele specifieke scènes de nodige commentaar omtrent de muziek. Tijdens deze track vallen er nogal eens lange pauzes.
•
Enhanced Viewing Mode (Nederlands ondertiteld). Met deze optie krijg je tijdens het bekijken van de film extra uitleg over de totstandkoming van die bepaalde scène. Soms gebeurt dit via een apart venster waarin de beelden en interviews getoond worden, of wordt de film gewoonweg onderbroken en krijg je een fullscreen video te zien.
•
Cast and Crew Profiles. Een hele resem van acteurs, actrices en crewleden komen aan bod in dit lijstje. De informatie varieert gaande van een korte biografie tot een filmografie. Bij drie acteurs heb je bovendien een kort filmpje met een screentest.
•
Easter Egg. Een makkelijk te vinden Easter Egg (verborgen extra) toont ons een heel kort stukje uit de film. De beelden echter zijn gestoord en worden soms versneld vooruitgespoeld. Hoe zou dat toch komen? Zoeken maar...
•
DVD-ROM: script to storyboard. Beschik je over een DVD-ROM kan je hier het script vergelijken met de storyboards.
Disc 2: de extra's op de tweede schijf worden onderverdeeld in zes rubrieken.
•
The Making of the Apes
- Simian Academy (Nederlands ondertiteld - 24 min.)
Deze documentaire toont de kijker niet enkel hoe de acteurs zich dienden te gedragen als apen, maar ook hoe de chimpansee Jacob getraind werd om zich in de ruimtecapsule thuis te voelen. Terry Notary geeft als trainer van de acteurs de nodige uitleg. We krijgen ook beelden te zien van de training van de figuranten, en acteurs Helena Bonham Carter, Paul Giamatti en Cary-Hiroyuki Tagawa.
- Face Like A Monkey (Nederlands ondertiteld - 30 min.)
Make-up artist Rick Baker toont ons zijn talenten en leidt ons doorheen het grote atelier waar zijn medewerkers talloze apenmaskers produceren. Baker verschaft vrij gedetailleerde informatie over hoe zo'n masker nu precies wordt vervaardigd. Daarnaast volgen we acteurs Michael Clark Duncan, Paul Giamatti en Cary-Hiroyuki Tagawa tijdens hun metamorfose tot aap en hoe alle make-up en maskers nadien verwijderd worden. In de caravan waar Giamatti zich bevindt, wordt zelfs de originele POTA-film op video afgespeeld.
- Ape Couture (Nederlands ondertiteld - 6 min. 30)
Costume designer Colleen Atwood geeft een woordje uitleg bij de keuze en creatie van de kostuums. Ook Burton droeg zijn steentje bij tot het ontwerp ervan. Beelden achter de schermen, in de ateliers en testopnames met de kostuums krijgen we eveneens te zien.
- Screen Tests (Nederlands ondertiteld - 13 min. 15)
Een aantal screentest worden hier gebundeld: Make Up Tests, Costume Tests, Group Tests, Stunt Tests en Movement Tests.
- Chimp Symphony, Op .37 (Nederlands ondertiteld - 9 min. 30)
Tijdens dit interview komt componist Danny Elfman uitgebreid aan het woord. Leuk weetje: de soundtrack werd opgenomen in dezelfde studio als de originele film uit 1968. Elfman gaat dieper in op de keuze van de muziek bij bepaalde scènes.
- On Location: Lake Powell (Nederlands ondertiteld - 12 min.)
Het ruimtetuig uit de eerste film stortte neer in Lake Powell, een meer dat voor deze film opnieuw gebruikt wordt. Opnieuw tonen beelden achter de schermen dat kosten noch moeite gespaard werden om deze film tot in de puntjes te verzorgen.
- Swinging From The Trees (Nederlands ondertiteld - 9 min. 30)
Trainer Terry Notary legt uit hoe de apen door het bos bewegen en welk truukje er gebruikt werd om de rennende apen meer snelheid te geven.
•
Multi Angle Featurettes
Voor een viertal locaties krijgen we multi-angle featurettes voorgeschoteld: Limbo's Quadrangle (3 scènes: The Latest Shipment, Branded, Pet for a Chimp), Sandar's House (3 scènes: Wild Humans, Leo and Daena in the Kitchen, Dinner), en één scène voor Escape From Ape City en In The Forest. Bij elk van deze featurettes kan je kiezen uit een multi-angle optie, het productie ontwerp, de uiteindelijke scène en het script.
•
Extended Scenes (Nederlands ondertiteld - 5 min.)
Deze rubriek bevat vijf scènes in hun volledige lengte, zonder dat erin geknipt werd. De scènes zijn: Launch The Monkey, Dinner, Kill Them All, Ari In The Trees, en She's A Chimpanzee.
•
Promotional Works
- HBO Special: The Making of The Planet of the Apes (Nederlands ondertiteld - 26 min.)
Michael Clark Duncan leidt de kijker doorheen deze standaard documentaire waarin we een blik mogen werpen achter de schermen, interviews te zien krijgen, de make-up effecten nogmaals belicht worden, en de trainer van de apenschool nog eens aan het woord komt. Deze featurette bevat grotendeels dezelfde informatie die we reeds eerder te zien kregen.
- Paul Oakenfold: "Rule the Planet" Remix (2 min. 49)
De muziek van Danny Elfman voor dit promotionele videofilmpje werd door techno-house dj Paul Oakenfold vakkundig geremixed.
- 2 Trailers, 6 TV Spots, en 3 cross-promotionele trailers voor de originele Apes-saga, Moulin Rouge en Dr. Dolittle 2.
- Posters en Press Kit
De officiële persmap met foto van de brochure en een volledig artikel met uitleg en interviews. De posters waarvan sprake zijn echter niet terug te vinden.
- Music Promo: een reclamespot die de soundtrack van de film promoot.
•
Fotogalerij
De galerij bevat honderden schetsen en productiefoto's van onder meer de storyboards, decors, kleding, vlaggen, tenten, wapens, huisgerei, meubels, het ruimteschip en transportmiddelen.
•
DVD-ROM: volgens de index-pagina op de eerste schijf zouden er zich op de tweede schijf eveneens DVD-ROM extra's moeten bevinden. Die hebben wij echter niet teruggevonden.
CONCLUSIE
Planet Of The Apes is een degelijk gemaakt film die jammer genoeg nergens echt spannend wordt. De originele film geniet toch onze voorkeur. De presentatie op DVD verdient alle lof waarbij de vele interessante extra's echt de moeite lonen. Je bent er uren zoet mee. De beeld- en geluidskwaliteit scoren eveneens hoge toppen al moet gezegd worden dat het beeld af en toe iets beter mocht zijn. De DTS geluidstrack klinkt trouwens fantastisch goed. We kunnen concluderen dat deze DVD zeker en vast een aanrader is, misschien iets minder voor de film maar absoluut voor de technische kant en de vele extra's.