:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ICE AGE
ICE AGE
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2002-10-25
FILM
Prepare for the Ice Age! Als een rode draad door het verhaal zien we de opeenvolgende vruchteloze pogingen van het wezentje Scrat om zijn kostbare eikel voor de winter te verbergen, met alle rampzalige gevolgen vandien. Het jaarlijks verder oprukkende ijs brengt een enorme verhuis teweeg van allerlei prehistorische dieren die de warmte van het zuiden gaan opzoeken. Alleen mammoet Manfred (Ray Romano) gaat niet naar het zuiden, maar naar het noorden, al was het alleen maar om anders te kunnen doen dan de rest. Onderweg krijgt hij ongewild het gezelschap van luiaard Sid (John Leguizamo), die min of meer opzettelijk door zijn soortgenoten is "achtergelaten" omdat hij zo een vervelende klier is. Op de vlucht voor een paar zware neushoorns, van wie hij de laatste paardebloem heeft vertrappeld, heeft hij geen keuze dan Manfred te volgen. Een troep sabeltandtijgers onder leiding van Soto (Goran Visnjic) heeft het intussen gemunt op een nederzetting van mensen, die eerder hun rangen heeft uitgedund voor eten en hun pelzen. Soto ziet het als een persoonlijke wraakoefening, en wil de baby van de hoofdman levend aan stukken kunnen scheuren. Wanneer de moeder met de baby een sprong in een waterval boven de klauwen van de sabeltandtijgers verkiest, draagt Soto aan Diego (Denis Leary) op hem de baby te brengen. Die is intussen aan de voet van de waterval gevonden door Manfred en Sid, en waar Manfreds filosofie hem gebiedt om zich zo weinig mogelijk met andermans zaken te bemoeien, kan Sid het niet over zijn hart krijgen de baby achter te laten. Het kamp van de mensen blijkt verlaten, maar het tweetal treft wel Diego aan, die een meer dan gezonde belangstelling voor de baby vertoont. Manfred vertrouwt het hele zaakje niet, maar omdat Diego nu eenmaal de enige van het gezelschap is die sporen kan zoeken, besluiten ze met zijn drieën het kind naar de mensen terug te brengen. Diego's plan hierbij is om zijn troep sabeltandtijgers naast de baby ook nog een portie mammoet te verschaffen. Wanneer op de hilarische tocht, waarbij het gemeleerde gezelschap onder meer ontmoetingen heeft met kamikaze-dodo's, Scrat, een gladde bobsleepiste en zelfs een UFO, Manfred Diego's leven redt, begint Diego aan zijn loyauteit aan de groep te twijfelen.



Na het financiële débâcle van Titan A.E. werd de afdeling avondvullende tekenfilms van 20th Century Fox - excuseer de woordspeling - in de ijskast gestopt. De min of meer van Fox afhankelijke productiestudio Blue Sky, geesteskind van regisseur Chris Wedge, was echter toen al halverwege hun nieuwste produkt, de computeranimatiefilm Ice Age, die de concurrentie moest aangaan met Monsters Inc. van Pixar en Shrek van Dreamworks. Wonder boven wonder werd Ice Age eerst in de Verenigde Staten en daarna ook hier, een onverwachte zomerhit (!), waaruit nog maar eens mocht blijken dat er voor computeranimatie een grote toekomst is weggelegd naast de klassieke animatie.

We kunnen moeilijk om de vergelijking met Monsters Inc. heen; deze laatste is flamboyanter, gedetailleerder in animatie, meer ad rem en heeft een meer fantasierijk scenario. Gezien de middelen waarmee beide films werden gemaakt is echter Ice Age al een prestatie op zich, en is het spijtig dat deze twee films zo kort na elkaar op DVD uitkomen, want dit is een méér dan leuke familiefilm met voldoende knipoogjes naar de volwassenenwereld, die nu een beetje weggedrukt wordt door het Monster-geweld en het bijhorende merchandising-offensief.



De humor in Ice Age is meer cartoonesk van aard; niet toevallig lijkt Scrat - het diertje is een samentrekking van een squirrel (eekhoorn) en een rat, en heeft bovendien slagtanden - heel erg op Will E. Coyote uit de Road Runner-cartoons. Het is, in vergelijking met andere CGI-films, eerder een back to basics-prent, met een beetje stereotiep verhaal, maar de komische en dramatische elementen houden elkaar perfect in evenwicht.

BEELD EN GELUID
We krijgen zoals bij de meeste computergeanimeerde films ook hier weer een haarscherp beeld zonder printbeschadigingen, artefacts of andere narigheid. Af en toe interfereert het beeld wat met de ondertiteling, maar die kan je eenvoudig uitschakelen. De vele snelle 3D-bewegingen bij onder meer Scrats pogingen om de eikel in de (bevroren) grond te stoppen resulteren niet in een overmaat aan interlacing, wat een goede zaak is. Men heeft bewust gekozen voor een eerder beperkt kleurenpalet, met uiteraard veel witte achtergronden, en de kleuren die gebruikt worden, zijn helder en vibrant.



De Engelse 5.1-geluidstrack heeft een bitrate van 448 Kbps, en is echt wel zeer goed: de openingsscène, waarin Scrat een lawine veroorzaakt, klinkt erg ruimtelijk, en ook bij de doortocht via de glijbaan wordt er vanachter zeer veel gebruik gemaakt van split-surround. Ook de subwoofer is erg actief en ondersteunt op de cruciale punten het geheel zeer goed. Dialoog en muziek verdrukken elkaar nergens, kortom op deze disc heeft men voor de Engelse geluidstrack een perfect evenwicht gevonden. De Nederlandse en Vlaamse soundtrack zijn slechts uitgevoerd in 2.0, maar het siert Fox dat ze tenminste de nuance in het taalverschil herkennen. In de Vlaamse versie horen we onder meer Chris Van den Durpel (of is het toch Kamiel Spiessens?) als Sid, Wim Opbrouck als Manfred en Lucas Van den Eynde als Diego.



EXTRA’S
Korte samenvatting: Wauw!
Lange samenvatting: De selectie aan extra's is niet alleen zeer gevarieerd en met de grootste zorg omringd, Fox heeft bovendien nog eens de moeite gedaan om deze op de commentaartrack na allemaal in het Nederlands te ondertitelen, en zaken als de verwijderde scènes zowel in Nederlands als Vlaams te ondertitelen. De meer "serieuze" extra's worden hier niet als in een teleshoppingprogramma gedubd, maar alleen ondertiteld, zoals het zou moeten.

Het eerste wat opvalt in de extra's sectie is de zeer mooie geanimeerde vormgeving, met fragmenten uit de film. De film is van een - helaas niet ondertitelde - commentaartrack voorzien, waarin regisseurs Chris Wedge en Carlos Saldanha ons voorzien van allerlei nuttige randinformatie over computeranimatie, de voice-casting en enkele technische aspecten zoals geluid en belichting. We krijgen zes verwijderde scènes, waarvan er vijf zo goed als volledig afgewerkt zijn, zowel te beluisteren in het Engels, het Nederlands als het Vlaams, maar niet voorzien van ondertitels. In deze scènes wordt er nog een extra figuurtje aan de cast toegevoegd, de vrouwelijke luiaard Sylvia, het liefje van Sid (maar de liefde komt maar in één richting want Sid steekt nog liever zijn nek in Diego's kaken), waardoor sommige scènes aangepast worden. Ook heb je de mogelijkheid om deze scènes te bekijken, voorzien van audiocommentaar.



Net als "Mike's New Car" op Monsters Inc. heeft Blue Sky hier een extra bijzonder geestig filmpje toegevoegd over Scrats verdere wanhopige pogingen om zijn eikel in te graven. Het filmpje heeft uiteraard maar één soundtrack en geen ondertiteling, want er wordt niet in gesproken. Onder de noemer "Scrat Reveals" bevat de disc ook nog 3 promo-filmpjes voor het TV-netwerk van FOX, gepresenteerd door Scrat. In een laatste filmpje, "Bunny", krijgen we een compleet ongerelateerd project van Chris Wedge te zien, ingeleid door de regisseur zelf, hetgeen hem in 1998 de Oscar voor beste geanimeerde kortfilmpje opleverde. Ook dit filmpje is voorzien van commentaar.

Via de multi-angle optie kan je in de sectie "Animation Progression" drie scènes bekijken in verschillende stadia van afwerking, van ruwe schetsen tot eindresultaat. Naast 3 niet ondertitelde trailers heb je ook nog de mogelijkheid om een stukje van Ice Age te bekijken in verschillende achtereenvolgende dubbingen, zoals we ook al hebben gezien in Pocahontas en Anastasia; alleen betreft het deze keer geen liedje, want er zitten geen gezongen stukken in Ice Age.



Voor de meer ernstig in computeranimatie geïnteresserde kijker is er nog een hele sectie "Under The Ice" voorzien, met één langere en zes kortere documentaires over het maken van de film, de speciale effecten, de voice casting en diens meer, alles samen goed voor een half uur aan uitstekend documentatiemateriaal. Tot slot krijg je nog een uitgebreide fotogallerij, waar je zelf slideshows uit kan kiezen, en een resem fiches met trivia over de verschillende dieren uit de film.



CONCLUSIE
Ice Age is gewoon een must om te hebben, is het niet voor de bijzonder aanstekelijke film zelf, dan toch voor de bijzonder mooi afgewerkte selectie aan extra's. Bovendien wordt Ice Age hier ruim één maand eerder uitgebracht dan in de States, wat redelijk uitzonderlijk is.






cover




Studio: Fox

Regie: Chris Wedge & Carlos Saldanha
Met: Ray Romano, John Leguizamo, Denis Leary, Goran Visnjic

Film:
8,5/10

Extra's:
8,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
CGI-animatie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
AL

Speelduur:
78 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626012634


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Vlaams Dolby Surround 2.0
Nederlands Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Commentaartrack
• Making of-documentaire
• Fotogallerij
• Trailers
• Verwijderde scènes
• Multi angle-sequenties
• Bonusfilmpje "Bunny"
• Bonusfilmpje "Scrat's Gone Nutty"
• Promofilmpje "Scrat reveals"

Andere recente releases van deze maatschappij