PIM & POM - HET GROTE AVONTUUR
Bespreking door: Dieter - Geplaatst op: 2014-11-13
FILM
Is er één illustrator die meer haar stempel heeft gedrukt op het Nederlandse kinderboek dan Fiep Westendorp? De vrouw die voor eeuwig verbonden zal blijven aan de naam van dat ander icoon van het Nederlandse kinderboek, Annie M.G. Schmidt, en haar creaties, werkte echter ook met andere schrijvers samen. Zo verzorgde ze de illustraties van de Pim & Pom-verhalen van Mies Bouhuys - over twee ontdeugende poezen - die inde jaren vijftig en zestig elke week verschenen in de kinderbijlage van de Nederlandse krant Het Parool. Wegens het aanhoudende succes van de poezen, ook bij de ukjes van vandaag, besloot tv-zender Nickelodeon in 2008 om een animatiereeks van 52 afleveringen op de buis te gooien. Peuters en kleuters genoten er met volle teugen van. En dus volgde begin 2014 onvermijdelijk een bioscoopversie.
De film
Pim & Pom: Het Grote Avontuur belooft wellicht in de titel iets teveel. Het verhaal is immers op maat gesneden van de allerkleinsten en dus moet je de grootsheid van het avontuur met een stevige korrel zout nemen. De film opent met een bezoekje van Trees en Sjaantje, de nichtjes van 'de vrouw', zoals de eigenares van de poezen genoemd wordt. Zij nemen Pim en Pom mee naar het bos voor een picknick, maar verliezen hen uit het oog, zodat die in het woud verdwalen. De poezen, gewend om binnenshuis te blijven, moeten nu hun weg terug zoeken naar 'de vrouw'. Zo komen ze niet alleen in contact met de andere dieren van het bos, maar ook met een circus een een straatkattenbende. Bijkomende complicatie is dat de twee poezen niet er ook voor moeten zorgen dat ze niet van elkaar gescheiden worden in de chaos die hen omringt.
Hoe het verhaal zich ontwikkelt en afloopt zal de goede verstaander vanaf hier zelf wel kunnen invullen. Onvoorspelbaar is
Pim & Pom: Het Grote Avontuur namelijk allerminst. Maar dat hoeft natuurlijk ook niet. Het doelpubliek zal het simpele verhaaltje namelijk wel weten te appreciëren: er zit een beetje avontuur in, een beetje angst, een beetje verdriet, maar uiteindelijk komt alles op zijn pootjes terecht. Deze eenvoudige, niet te zwaar aangezette emoties, zijn charmant in al hun naïviteit en sluiten perfect aan bij de roots van de personages, die in de jaren vijftig en zestig liggen. Hoewel regisseuse Gioia Smid in een vand e extra's op de disk vermeldt dat ze een prent wou maken die jong en oud zou aanspreken, zal iedereen die ouder is dan vijf of zes jaar toch wat op zijn honger blijven zitten. De leuke liedjes, van o.a. de Nederlandse cabarettiers Acda & De Munnik en rocker Huub Van der Lubbe, houden de aandacht tijdelijk vast, maar de rest van de plot en de dialogen bevat te weinig vlees om ook oudere kijkers oprecht te bekoren, laat staan emotioneel te betrekken.
De voornaamste reden om
Pim & Pom: Het Grote Avontuur te bekijken als niet-kleuter zijn dan ook de animaties. De film respecteert de stijl van Fiep Westendorp volkomen en geeft er nog een leukte sixties-touch aan mee door te werken met opvallende gekleurde vlakken, zoals die een halve eeuw geleden gebruikt werden in reclame en korte animatiefilms. Hoewel de animatie redelijk rudimentair is (de films is feitelijk niet meer dan een erg lang uitgevallen versie van een 5 minuten durende aflevering van de tv-reeks) blijft de stijl bekoren. De nostalgie die voortvloeit uit de simpliciteit van de tekeningen (zeker in tijden waarin zowat alles animatiefilms met de computer gemaakt worden) geeft de prent een extra gevoel van frisheid. Heb je dus een kleuter of een peuter in huis, twijfel dan niet:
Pim & Pom: Het Grote Avontuur zal hen probleemloos een uurtje zoet houden.
BEELD EN GELUID
Hoewel de film er zeer raditioneel uitziet, werd de animatie volledig in de computer verzorgd. De transfer is bijgevolg volledig digitaal en heeft zo goed als geen minpunten. De kleurenweergave springt het meeste in het oog, met heldere, gesatureerde vlakken. Iets minder is de weergave van de bewegingen, waarbij steeds een kleine vorm van vaagheid te detecteren valt. De soundtrack is beschikbaar in zowel een 5.1-spoor als een stereotrack. Beide klinken goed, maar maken zelden gebruik van de aurale mogelijkheden van een home-cinemasysteem. De Vlaamse versie verschilt slechts op één vlak van de Nederlandse: op het Vlaamse spoor vervangt Evelien Bosmans Georgina Verbaan als de stem van 'de vrouw'.
EXTRA'S
Een
Making-of (15 minuten) geeft summier weer hoe de film tot stand kwam en laat zowel de regisseur als de componist van de muziek ruim aan het woord. Heel inzichtelijk is het allemaal niet, maar het geeft wel goed aan hoe de film in de eerste plaats een verlengstuk is van de succesvolle tv-reeks. De featurette
Storyboards (4 minuten) deelt het scherm op in vier segmenten, waarop verschillende fasen van het productieproces te zien zijn, zonder verdere uitleg evenwel. De Trailer verkoopt de prent als een leuk avontuur van de allerkleinsten en wie de vijf liedjes uit de film nog eens apart wil meezingen, kan daarvoor terecht in de sectie
Liedjes.
CONCLUSIE
Pim & Pom: Het Grote Avontuur zal de allerkleinsten zeker verblijden met zijn simpele verhaaltje en de leuke, kleurrijke tekeningen. De iets ouderen trekken zich in het beste geval louter op aan de animatiestijl en de liedjes: voor het overige zullen zij zich snel vervelen bij deze prent die op maat van kleuters en peuters gesneden is. Beeld en geluid halen een prima niveau op de disk, maar de bonussectie geeft weinig inzicht in het productieproces van de film.