DVDInfo.be >>
Bespreking >> TOM & JERRY - SPOTLIGHT COLLECTION
TOM & JERRY - SPOTLIGHT COLLECTION
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2004-10-29
GESCHIEDENIS
In de jaren 30 was zowat elke grote Hollywood Studio bezig met animatiefilmpjes en MGM was daar geen uitzondering op. In het begin had de studio echter geen eigen animatieafdeling en moest me cartoons van onafhankelijke producers aankopen. Producten van dienst waren niemand minder dan Hugh Harman en Rudolf Ising, als het ware legenden op het gebied van animatie. Zij verzorgden voor MGM de Happy Harmonies reeks, waarvan er in totaal zo'n 37 zouden gemaakt worden.
Na enkele jaren had de studio echter genoeg van dit systeem en besloot een eigen animatiestudio op te richten om cartoons te produceren. Tussen de medewerkers die ingehuurd werden zat onder andere de jonge William Hanna, die voordien aan de slag was bij de Harman-Ising studio. De eerste reeks die de studio zou gaan produceren was gebaseerd op een populaire krantenstrip genaamd The Captain and the Kids. Aan het hoofd van de hele animatiestudio stond een andere animatielegende, namelijk Friz Freleng. Na Captain en the Kids had MGM een nieuw concept bedacht, een serie die een absolute hit zou worden en waarvan Freleng de regie zou doen. De nieuwe serie zou The Katzenjammer Kids gaan noemen, maar er was echter een probleem. Tegen de tijd dat MGM met de productie wou gaan beginnen begon een niet nader vernoemde Oostenrijker in Europa onrust te zaaien. Op zich lijkt dat van geen belang te zijn, maar wanneer je weet dat die Katzenjammer Kids min of meer Engels met Duitse accenten spraken dan weet je natuurlijk wel hoe laat het was. De serie flopte en Freleng hield het voor bekeken bij MGM. Dit bood Hanna echter perfect de kans om zelf een beetje hogerop de ladder te raken bij MGM, gevolg is dat verschillende tekenfilms onder zijn supervisie gemaakt werden.
Het was ongeveer rond die periode dat hij in contact kwam met Joe Barbera, die ook korte animatiefilms regisseerde. Met MGM ging het op dat moment echter minder goed, The Katzenjammer Kids was een serieuze flop en alle andere filmpjes die de studio maakte waren zeker niet slecht, maar ook allesbehalve hoogvliegers. Op een goede dag echter komen Hanna en Barbera elkaar echter tegen in de cafetaria en raken aan de praat over onder andere de problemen waarmee de studio zit. Van het een kwam het ander en al snel stelde een van de 2 voor om een eigen reeks shorts te starten. Hoofdrolspelers zouden een kat en een muis zijn, een idee dat niet direct met veel enthousiasme ontvangen werd door de studio. Hanna en Barbera kregen echter groen licht en hun eerste short genaamd "Puss Gets the Boot" ging in productie. Op dat moment noemde men de kat Jasper en de muis Jinx. Het filmpje werd een onverwacht succes, met als gevolg een Oscarnominatie. Winnen deed het filmpje echter niet, want de Oscar ging naar een ander MGM filmpje namelijk The Milky Way door Rudolf Ising. Het was ook op dat moment dat Hanna en Barbera van de studiobaas te horen kregen dat er geen verdere filmpjes meet geproduceerd hoefden te worden, een echte reden leek er niet voor te zijn. Gelukkig waren Jasper en Jinx een echt succes geweest bij het publiek, waardoor de vraag naar nieuwe filmpjes met "die kat en die muis" onverwacht groot werd. Bijgevolg werd het jaar nadien gestart met een nieuwe reeks filmpjes van "die kat en die muis" die voortaan als Tom & Jerry door het leven zouden gaan...
In retrospect blijkt 1940 een echte gouden jaar geweest te zijn voor de animatiewereld. Tom & Jerry werden geboren, Tex Avery produceerde het eerste typische Bugs Bunny filmpje A Wild Hare en Woody Woodpecker was voor het eerst op het scherm te zien. Neem daarbij nog eens de release van Fantasia door de Disney Studios en het mag wel duidelijk zijn dat animatie een nieuwe kunstvorm aan het worden was.
Tot voor kort waren animatiefans aangewezen op kwalitatief erg slechte tv-uitzendingen of nog slechtere versies op VHS. Het inluiden van het digitale tijdperk en de opkomst van de DVD brachten daar echter verandering in.
In 2001 presenteerde Disney ons zo de eerste "wave" uit een nieuwe DVD-reeks genaamd Walt Disney Treasures, waarin tal van titels met korte animatiefilms zouden volgen. Eersten in de reeks werden een eerste volume vol Silly Symphonies en een eerste volume met Mickey Mouse cartoons. Kwalitatief gezien overtroffen de DVD's de stoutste dromen van iedere animatiefan. De toon was gezet en andere studio's wisten meteen ook wat hen te doen stond. Ondertussen waren de MGM cartoons in handen geraakt van Warner Bros via Turner Entertainment. (Turner kocht in de jaren 80 een groot deel van het MGM archief op) Het bleef echter muisstil, naast Disney bleek geen enkele studio plannen te hebben om zijn cartoons op DVD te releasen. Als donderslag bij heldere hemel kondigde Warner Bros in 2003 echter aan dat ze kort voordien gestart waren met een uitgebreid restauratieproject van hun animatiebibliotheek. Bovendien zouden ze later dat jaar een eerste volume van 4 DVD’s gaan releasen met Looney Tunes filmpjes. Ondertussen staat het 2e volume al voor de deur en zijn er al zoveel filmpjes in ere hersteld dat men nog enkele jaren kan doorgaan met het releasen van Golden Collections.
Mede door de verbluffende kwaliteit van deze Golden Collection (alle filmpjes waren gerestaureerd van de originele Technicolor negatieven!) steeg ook de vraag naar Tom & Jerry filmpjes op DVD. Uitgezonderd een paar compilatie-dvd's leek het er echter maar niet van te komen. Als lichtpunt in de duisternis was er echter animatiehistoricus Jerry Beck die ons meedeelde dat Warner Bros wel degelijk bezig was met voorbereidingen voor een degelijke release van de Tom & Jerry filmpjes op DVD.
Op 19 oktober was het dan eindelijk zo ver, de Tom & Jerry Spotlight Collection zag het daglicht. Tegelijkertijd kwam er de bevestiging dat de release een eerste volume is en dat er nog meerdere zullen volgen. In tegenstelling tot de 4 discs van de Looney Tunes Golden Collection bevat de Spotlight Collection "slechts" 2 discs met op ieder schijfje 20 Tom & Jerry shorts.
AFLEVERINGEN
Disc 1: The 1940s
1. The Yankee Doodle Mouse (1943)
In deze briljante cartoon doen Tom en Jerry de tweede wereldoorlog nog eens dunnetjes over met al wat ze in de voorraadkelder kunnen vinden.
2. Sufferin' Cats (1943)
Op de vlucht voor Tom loopt Jerry tegen een andere kater aan. Het muisje maakt handig gebruik van de rivaliteit tussen de twee om telkens uit hun klauwen te ontsnappen.
3. Baby Puss (1943)
Tom wordt door een meisje nogal danig hard bepamperd (letterlijk) wanneer hij voor de baby moet spelen; zoniet wacht een flinke slok levertraan. Jerry maakt er zich erg vrolijk om, en lokt ook nog eens drie straatkatten naar binnen die hun lol niet half op kunnen met Toms belachelijke situatie.
4. The Zoot Cat (1944)
Tom is stapelverliefd op een vrouwtjeskat, maar die vindt hem maar een eikel. De kleren maken echter in dit filmpje de man, want als Tom uit een hangmat een chique kostuum knipt, is zelfs zij niet meer te houden.
5. The Million Dollar Cat (1944)
Tom krijgt te horen dat hij een onzedelijke hoop geld erft van zijn onbekende excentrieke tante. Tantetjelief heeft wél in het testament gestipuleerd dat Tom geen enkel levend wezen mag schaden, of hij is zijn erfenis kwijt. Zelfs geen muis!
6. The Bodyguard (1944)
Jerry redt Spike uit de wagen van het hondenasiel. Spike belooft dat hij in ruil Jerry altijd zal beschermen; al wat Jerry moet doen is fluiten, en Spike staat klaar om Tom op de meest creatieve manieren in elkaar te rammen.
7. Mouse Trouble (1944)
Tom heeft een boek besteld over muizen vangen, en probeert één voor één de tips uit die erin worden aangeraden. Jerry weet echter elke keer de kansen in zijn voordeel te keren.
8. Tee for Two (1945)
Tom kan goed golfen - dat denkt hij toch van zichzelf - maar de openingsscène waarin het golfveld herschapen is in een slagveld, doet anders vermoeden. Jerry treitert Tom door het balletje alsmaar uit de hole terug te gooien.
9. Flirty Birdy (1945)
Tom heeft wel trek in een sandwich met muis, maar helaas voor hem heeft een roofvogel hetzelfde idee. Om de vogel af te leiden, verkleedt Tom zich amateuristisch als wijfje van dezelfde soort. De affectie van de mannetjesvogel zal hem echter blijven achtervolgen.
10. Quiet Please (1945)
Spike wil een dutje doen, en heeft Tom plechtig beloofd zijn ingewanden er uit te trekken als hij nog één keer lawaai durft te maken. Jerry wil van de situatie profiteren, maar dat is zonder Tom en een héle grote fles slaapmiddel gerekend.
11. The Milky Waif (1946)
In dit filmpje krijgen we voor de eerste keer babymuisje Tuffy (die hier nog Nibbles heet) te zien, die te vondeling wordt gelegd bij Jerry. Nibbles heeft altijd honger, en zijn lievelingskostje is melk. Net datgene waar Tom een schaal vol van voor zijn neus heeft staan...
12. Solid Serenade (1946)
Tom heeft weer een vrouwtjeskat op het oog, en de enige hindernis die de twee geliefden overbrugt is een niet al te goed geluimde Spike (die in dit tekenfilmpje Killer heet). Onderbuur Jerry is minder gelukkig dat hij wakker wordt gemaakt, en bindt de strijd aan met het geluidsoverlast, en laat Spike vrij!
13. Cat Fishin' (1947)
Tom wil gaan vissen, met Jerry als aas, en heeft zijn oog gezet op een vette sappige baars / snoek / barracuda (probeer dat in een tekenfilm maar eens te herkennen). Op het meertje geldt bovendien een visverbod, en Spike moet de premissen bewaken...
14. The Cat Concerto (1947)
In deze honderd percent terecht oscarwinnende kortfilm, zowat de beste Tom en Jerry ooit, wil Tom een klassiek concert spelen, en dat terwijl Jerry de muis zijn optrekje heeft ín de piano. In een meesterlijke overeenkomst tussen muziek en beeld probeert Jerry het concert te saboteren, maar kan Tom altijd op het laatste nippertje de brokken lijmen. Tot de grote finale eraan komt...
15. Kitty Foiled (1948)
Jerry en een kanarie redden elkaar om beurten uit de klauwen van Tom. Wanneer Tom eindelijk de kanarie te pakken heeft, kan die aan een pistool geraken, en door een lamp kapot te gooien laat Jerry Tom denken dat hij is neergeschoten. Gevolgd door één van de meest overacte sterfscènes uit de filmgeschiedenis.
16. The Truce Hurts (1948)
Na de zoveelste vechtpartij sluiten Tom, Jerry en Spike/Butch een plechtig ondertekend vredesverdrag. Vanaf nu zijn ze altijd lief voor elkaar, delen alles eerlijk (nu ja) onder elkaar, en helpen elkaar in nood. Zo is er aan de tekenfilmpjes uiteraard geen ruk te beleven, dus wordt het tijd voor een portie onenigheid. En die komt er wanneer er een stuk vlees uit een koelwagen valt...
17. Salt Water Tabby (1947)
Niets is relaxerender als een dagje aan het strand... tenzij je Tom en Jerry bent, natuurlijk. Tom wil per sé Jerry verdrijven die de picknickmand van een mooi kattinnetje aan het plunderen is. Maar op het strand vind je veel plastieken speelgoed dat ook als dodelijk wapen kan dienen...
18. The Invisible Mouse (1947)
Bij een achtervolging verschuilt Jerry zich in een scheikundedoos, en valt in een pot met onzichtbare inkt. En de onzichtbare muis maakt Tom zowat stapelgek; Tom probeert allerlei middeltjes uit om Jerry terug zichtbaar te maken.
19. The Little Orphan (1949)
Dé topper uit deze selectie. Jerry krijgt op Thanksgiving het weesmuisje Nibbles op bezoek. En over Nibbles moet je maar één zinnetje uit zijn handleiding onthouden: "He is ALWAYS hungry!" Laat Mamy Two-Shoes nu toch net een mooie Thanksgiving-tafel gedekt hebben zeker.
20. Heavenly Puss (1949)
Tom krijgt een piano over zijn lijf, overlijdt, en komt aan de hemelpoort. Daar mag hij uiteindelijk niet op de trein stappen omdat hij zijn hele leven lang Jerry zo heeft liggen jennen. Maar de hemelse loketbediende wil wel een oogje dichtknijpen... als Tom tenminste binnen het uur Jerry zo ver kan krijgen een vriendschapsverdrag te tekenen! Anders wacht onverbiddelijk... de hel!
Disc 2: The 1950s
1. Texas Tom (1950)
Tom brengt een luie dag op een ranch door met Jerry te pesten. Zijn aandacht wordt plots getrokken door een mooi kattinnetje, waar hij prompt indruk op probeert te maken. Jerry lokt echter een grote stier naar Tom.
2. Jerry and the Lion (1950)
Wanneer op de radio een bericht wordt omgeroepen dat er een bloeddorstige leeuw ontsnapt is uit het circus, barricadeert Tom alle deuren en ramen. Te laat, want de leeuw, die aan Jerry vraagt om hem te helpen terugkeren naar Afrika, is al binnen. En alhoewel Tom een olifantengeweer (en bijpassend hoedje) ter zijner beschikking heeft, krijgt hij de leeuw niet te zien, maar door de omstandigheden wordt wel telkens de indruk gewekt dat Jerry hem met onmenselijke kracht in elkaar heeft geramd, wat feitelijk het werk van de leeuw is.
3. Tom & Jerry in the Hollywood Bowl (1950)
Tom dirigeert in de prestigieuze Hollywood Bowl een klassiek concert. Jerry wil echter met de eer gaan lopen, en de twee dirigenten snijden elkaar om beurten de pas af.
4. Jerry and the Goldfish (1951)
Tom hoort op de radio een Franse chef-kok een heerlijk recept voor een visgerecht reciteren. De enige vis in huis is een lief schattig goudvisje, die prompt door Tom achtereenvolgens kennis moet maken met de kookpot, een braadpan, een grill, een broodrooster en een snelkoker. Zal Jerry dit zomaar laten gebeuren?
5. Cueball Cat (1950)
Tom wil een potje biljarten, maar in één van de zes holes heeft Jerry net zijn gezellig slaapkamertje ingericht. Er ontstaat een hevig duel, waarbij de biljartballen in het rond vliegen en alle wetten van de kinematica tarten.
6. Slicked-Up Pup (1951)
Bulldog Spike heeft net zijn zoontje een verfrissend bad gegeven, wanneer Tom, die Jerry aan het achtervolgen is, de pup alweer met modder bespat. Spike is razend en belooft Tom alweer een rammeling die hij niet licht zal vergeten als er nog maar één spatje vuil op zijn zoontje terecht komt. Jerry weet dus weeral wat hem te doen staat!
7. Jerry's Cousin (1951)
Jerry heeft problemen om Tom onder de duim te houden, en hij roept de hulp in van zijn neef Muscles, een gespierde muis die in de wijk waar hij woont de schrik van alle katers is. Tom wacht een pak slaag. Een groot pak slaag.
8. Cat Napping (1951)
Tom en Jerry voeren een heroïsch gevecht om de controle over een hangmat. En alhoewel de hangmat in kwestie met elke ronde meer verslijt, houdt Tom er toch aan vast...
9. The Flying Cat (1952)
Tom heeft het op een kanarie gemunt, die zich samen met Jerry in een vogelhutje op een hoge paal heeft verschanst. Met een omgebouwde korset maakt Tom voor zichzelf een paar vleugels om de vogel te kunnen belagen.
10. The Two Mouseketeers (1952)
Jerry en Tuffy dwalen door Parijs als twee muis-ketiers, en belanden op een zeer smakelijk uitziend banket. Tuffy (die altijd honger heeft, dat herinnert U zich nog wel) wil zich eens goed laten gaan, en trekt zich niets aan van Tom die het eten bewaakt. Touché, Pussycat!
11. Smitten Kitten (1952)
Een niet zo bijster geslaagde clip show waarin we fragmenten te zien krijgen waarin Tom telkens het hoofd op hol wordt gebracht door het vrouwelijk geslacht.
12. Johann Mouse (1953)
Ten huize van Johan Strauss woonde er een muisje, Johann Mouse, die niet aan de drang kon weerstaan om te beginnen walsen als de meester speelde. Wanneer Strauss echter op reis gaat, probeert Tom piano te leren spelen om de muis uit zijn hol te lokken. En dat gaat goed. Iets te goed zelfs.
13. Two Little Indians (1953)
Ditmaal niet één, maar twee Tuffy-achtige wezentjes komen om door Jerry een middagje onderhouden te worden. De twee willen per sé indiaantje spelen, en onder meer Tom scalperen...
14. Baby Butch (1954)
Butch (de zwarte straatkat) probeert zich als baby te verkleden om ten huize Tom en Jerry de ijskast gaan leeg te roven. Er ontstaat een heroïsche strijd over een ham.
15. Mice Follies (1954)
Jerry heeft de keuken onder water gezet, en met behulp van de koelmotor van de diepvries verandert hij de keuken in een schaatspiste, waar hij samen met Tuffy naar hartelust kan spelen. Tom laat dat natuurlijk niet over zich gaan; hij vindt in een kast een paar schaatsen in zijn maat.
16. Designs on Jerry (1955)
Tom heeft een hele ingewikkelde constructie bedacht voor een avant-gardistische muizenval. De muis van op zijn blueprint komt tot leven, en gaat Jerry waarschuwen. Nadat ze met de al even zeer getekende kat hebben afgerekend, veranderen ze in het plan een paar cruciale getalletjes...
17. Pecos Pest (1955)
Jerry krijgt bezoek van zijn oom Pecos, een muis die meteen ook Western zanger blijkt te zijn. Pecos maakt het echter nogal bond en om de haverklap springt één van de snaren van z'n gitaar. In de zoektocht naar nieuwe snaren vindt hij niet beter dan Tom's snorharen te gebruiken voor z'n gitaar.
18. Touche Pussycat ! (1954)
Hét vervolg op The Two Mouseketeers, of moeten we zeggen de prequel ? Tuffy komt Jerry namelijk opzoeken met een briefje van zijn vader, Francois Mouse. Deze laatste vraagt Jerry om Tuffy op te leiden tot Mousketeer ... met alle gevolgen vandien.
19. The Flying Sorceress (1956)
Tom is het zo stilletjesaan beu constant geplaagd te worden door Jerry en gaat in de krant op zoek naar een nieuwe job. Een oude dame, die erg toevallig in een groot huis woont, zoekt een kat als gezelschapsdier. Vol enthousiasme trekt Tom er op uit ... zijn enthousiasme mindert echter sterk wanneer het dametje een heks blijkt te zijn ...
20. Blue Cat Blues (1956)
Tom is weer eens tot over zijn oren stapelverliefd en bijgevolg blijft Jerry in de kou staan. Wanneer alles met zijn vlam echter niet uitdraait zoal hij het zou willen is Tom een zenuwinzinking nabij.
BEELD EN GELUID
Op het gebied van beeld en geluid waren de verwachtingen voor deze release natuurlijk erg hoog. Als referentie greep men steeds terug naar de Looney Tunes Golden Collection, onbewust maakt men dan echter een grote fout. Voor de Golden Collection werd er teruggegrepen naar de originele Technicolor negatieven. Zo kon men de best mogelijke beeldkwaliteit voor de DVD's en toekomstige uitgaven verkrijgen. Voor Tom & Jerry was dit echter niet mogelijk, want spijtig genoeg gingen de originele Technicolor negatieven van de MGM cartoons van voor 1952 verloren in een brand in een van de kluizen van de studio. Gevolg is dat de beeldkwaliteit van de filmpjes nooit zo goed kan zijn als die van de filmpjes in de Looney Tunes Golden Collection. Van de Tom & Jerry filmpjes die in Cinemascope (simpel gezegd widescreen) geproduceerd zijn, bestaan de negatieven nog wel en deze werden dus ook gebruikt bij de restauratie voor deze DVD's.
Als bron voor de DVD werden dan wel de originele prints gebruikt die ooit van de negatieven gemaakt werden. Deze prints doorstaan de tand des tijds natuurlijk minder goed door veelvuldig gebruik en bijgevolg zijn beschadigingen in de beeldtransfer niet weg te denken. Enige oplossing hiervoor zou een complete digitale restauratie zijn zoals die bijvoorbeeld bij Snow White of The Adventures of Robin Hood werd toegepast. Maar dergelijke ondernemingen kosten enorm veel geld en tijd. Het komt er dan namelijk op neer dat je een persoon inhuurt die elk frame van de film bekijkt en beschadigingen "wegverft". Voor deze filmpjes werd besloten dat niet te doen, een beslissing die we best kunnen begrijpen.
De beeldtransfer is dus in grote mate afhankelijk van de staat waarin de originele prints zich bevonden. Op het gebied van beschadigingen is er dus van filmpje tot filmpje verschil wat betreft spetters, vuiltjes, haren en dergelijke meer. Ook de hoeveelheid filmgrain is afhankelijk van filmpje tot filmpje, nergens was de hoeveelheid echter zo hoog dat we het echt storend vonden. In enkele filmpjes durft het beeld ook een paar seconden wat softer worden in tegenstelling tot het anders zeer scherpe beeld. Kleurcontrast en helderheid echter zijn optimaal te noemen, er is duidelijk werk van gemaakt om deze volledig in ere te herstellen. Wat betreft DVD-specifieke artefacts is ons enkel de sporadische aanwezigheid van een minieme hoeveelheid edge enhancement opgevallen.
Wat we in alle eerlijkheid wel nog moeten vermelden is dat de 3 Cinemascope shorts op deze set er stukken beter uitzien dan alle anderen. Voor deze shorts werd er namelijk teruggegrepen naar de originele negatieven en werd er een anamorfe transfer geproduceerd. Deze transfer is bijna volkomen vrij van enige vorm van beschadiging en ook filmgrain is minimaal... Ja, inderdaad, we vernoemden daar anamorfe transfers. De Cinemascope shorts staan namelijk in hun originele beeldformaat op deze schijfjes, in tegenstelling tot de Pan & Scan toestanden op de Benelux releases. De kwaliteit van deze filmpjes doet ons uitkijken naar het 2e volume van Tom & Jerry.
Het geluid onderging ook een mooie opkuisbeurt. De mono geluidstracks werden volledig gerestaureerd en zijn bijgevolg ruisvrij en kraakhelder. Dialogen zijn te allen tijde zeer goed te verstaan. De mono geluidstrack werd trouwens in een Dolby Digital 2.0 track op de DVD gezet. Na de verassing met de Cinemascope Shorts dachten we het wel gehad te hebben. We zaten dus verkeerd. Speciaal voor deze DVD set had namelijk ook de stereo soundtrack van Touché, Pussy Cat van onder het stof gehaald. Voor een animatiefilmpje uit de jaren 50 is dat een heel grote uitzondering. MGM heeft namelijk alles bij elkaar ooit maar 8 cartoons in stereo geproduceerd. Het resultaat is dan ook verbluffend, de stereo soundtrack is werkelijk iets compleet anders wanneer we deze vergelijken met de mono track die het filmpje kreeg op de compilatie DVD Hijinks & Shrieks.
Warner Bros heeft voor deze release werkelijk het onderste uit de kan gehaald. Beeld- en geluidskwaliteit zijn beter dan ooit tevoren. Beter dan dit zullen ze volgens ons nooit worden. Vooral de stereo geluidstrack en de 3 anamorfe filmpjes zijn het bewijs dat men van deze release echt wel het beste wou maken dat men er van kon maken. Prima werk Warner!
CENSUUR
Een ander heet hangijzer bij de Tom & Jerry filmpjes is steeds de censuur of politieke incorrectheid geweest. Op een bepaald punt ging men hierin zover dat de stem van de originele voice-actress voor het personage Mammy Two Shoes volledig vervangen werd door een correctere versie. In de versies die we op TV te zien kregen werd grondig geknipt, niet zozeer in het geweld, wel in verwijzingen naar mensen van een andere etnische afkomst.
De recente Benelux releases bleven op dit vlak spijtig genoeg niet gespaard, en bevatten simpelweg de versie die we tot op de dag van vandaag op Cartoon Network te zien krijgen. Hoe zit het nu met deze dvd-release?
Wel, dat is een verdomd moeilijke vraag met een erg moeilijk antwoord. Een erg kort antwoord is er wel: Ja, er is geknipt. De schijven die we hier bespreken bevatten 3 filmpjes waarin geknipt werd, het gaat hier om de shorts The Milky Waif, The Truce Hurts en The Little Orphan. Vooraleer u begint te vloeken en beweert dat u opgelicht bent: lees even voort.
We kunnen met zekerheid zeggen dat iemand bij Warner Bros hierdoor zijn job kwijt is. Het uitgiftebeleid van Warner in Regio 1 is namelijk enkel originele en onveranderde filmpjes op DVD uit te brengen in colelcties als deze. Bijgevolg betekent dat dus dat iemand bij Warner niet goed heeft opgelet bij het voorbereiden van de filmpjes op DVD. Van Jerry Beck zelf kwamen we te weten dat hijzelf en Warner Bros slechts 10 dagen voor de eigenlijke release op de hoogte waren van de fout. Dan was het spijtig genoeg te laat, want de DVD's waren al op weg naar de verdelers. Wel wist Jerry ons te vertellen dat Warner dit probleem erg serieus neemt en alles in het mogelijke zal stellen iedereen die dat wil van een vervangende, ongecensureerde schijf te voorzien. Eenmaal het probleem bekend werd bij Warner, werd er namelijk onmiddellijk werk van gemaakt om van de desbetreffende filmpjes een ongecensureerde master te vinden en werd het geheel volledig opnieuw klaargemaakt voor DVD. Op dit moment worden deze verbeterde schijfjes al geproduceerd. Warner liet duidelijk weten dat iedereen die de set al heeft gekocht zonder enige kosten een vervangende schijf zal kunnen bekomen. Details in verband met dit inwisselingplan zijn er nog niet, maar worden binnenkort wel verwacht. We houden jullie alvast op de hoogte.
In ieder geval heeft de hier door Warner begane fout geen enkele invloed op onze quotatie van de DVD-set, gezien het wel degelijk gaat om een fout en niet om bewuste censuur. We willen iedereen daarom aanraden de set alsnog te kopen en nadien gewoon een schijfje in te wisselen. Onze leverancier van regio 1 DVD’s liet alvast weten dat dit zonder problemen zou verlopen, zelfs voor klanten aan de andere kant van "de plas".
EXTRA’S
Disc 1
3 Audiocommentaries
Op de eerste schijf krijgen we als eerste extra 3 audiocommentaren voorgeschoteld. Animatiehistoricus Jerry Beck voorziet ons van 3 erg informatieve commentaren bij de shorts The Zoot Cat, Kitty Foiled, en Heavenly Puss. Hopelijk krijgen we bij een volgende set wat meer commentaartracks voorgeschoteld.
How Bill and Joe Met Tom & Jerry
Deze documentaire van ongeveer 35 minuten doet ons de geschiedenis van Tom & Jerry uit de doeken, gaande van het oprichten van de MGM animatiestudio tot de 2 filmoptredens van Tom & Jerry. Had best langer gemogen, maar misschien is men van plan om deze documentaire in de toekomst nog een vervolg te geven. Vooral leuk dat interviews met zowel Bill Hanna (die in 2001 stierf op 91-jarige leeftijd) als Joe Barbera gebruikt werden om het levensverhaal van de duo uit de doeken te doen.
Jerry dances with Gene Kelly
Als laatste extra op het eerste schijfje vinden we een fragment terug uit de MGM musical Anchors Aweigh met Gene Kelly. Hierin voeren Jerry en Gene samen een dansnummer op.
Disc 2
Behind the Tunes: The MGM Orchestra
Deze documentaire van ongeveer 17 minuten gaat dieper in op de muziek die Scott Bradley jarenlang, maand na maand, bleef maken voor de filmpjes. De filmpjes zouden natuurlijk nog niet half zo leuk zijn zonder de vaak hilarische deuntjes die bij de acties horen. In de documentaire wordt onder andere duidelijk dat in de shorts erg veel deuntjes uit bekende MGM musicals gebruikt werden.
Tom and Jerry swim with Esther Williams
Als laatste extra vinden we nog een fragment uit de film Dangerous when Wet terug op de 2e schijf. Hierin zwemmen Tom & Jerry onder water samen met Esther Williams. Waar Anchors Aweigh live-action en een animatiefiguurtje is, is dit fragment eerder het tegenovergestelde, een animatiewereld waarin één live action persoon rondzwemt.
CONCLUSIE
Na lang en bang afwachten is het dan eindelijk zover, een Tom & Jerry DVD collectie die op alle gebieden uitblinkt. Beeld en geluid zijn beter dan ooit tevoren en de schijven bevatten bovendien een erg mooie selectie extra's. Laat die import uit Azië dus maar waar hij is, vergeet de Europese releases, dit is de enige die je wil hebben!
OPMERKING
Het exemplaar dat we zelf besproken hebben, bleek voor regio's 1, 2, 3 en 4 gecodeerd te zijn. We durven ons niet uitspreken over het feit of het hier om een foutje gaat of een bewuste keuze van Warner. In ieder geval is het natuurlijk verdomd handig voor de Tom & Jerry liefhebbers in regio 2. Tenminste indien alle exemplaren zo gecodeerd zijn.
Studio:
Warner
Regie:
Joseph Barbera en William Hanna
Met:
Tom, Jerry, Nibbles, Spike en Tyke
Beeldformaat:
1.33:1 & 2.35:1 anamorfisch NTSC
Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Ondertitels:
Engels, Frans, Spaans
Extra's:
Disc 1
• 3 Audiocommentaries,
• Behind the Tunes: The MGM Orchestra,
• How Bill and Joe Met Tom & Jerry
Disc 2
• Jerry dances with Gene Kelly,
• Tom and Jerry swim with Esther Williams