:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HOME ON THE RANGE
HOME ON THE RANGE
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2005-01-30
FILM
Sinds 1937 heeft men bij Walt Disney al uit tal van bronnen geput op zoek naar onderwerpen voor de avondvullende films. Gaande van sprookjes als Sneeuwwitje, over legenden als Atlantis tot Griekse Mythologie in Hercules. Bij al dat zoeken naar nieuw materiaal durft men vaak het meest voor de hand liggende nogal eens vergeten, ook bij Disney was dat het geval, vandaar dat we meer dan 65 jaar hebben moeten wachten op een avondvullende Disney animatiefilm die zich afspeelt in het Wilde Westen. Men heeft deze 44ste Disney klassieker dan ook de uitermate passende titel "Home on the Range" meegegeven.



Pearl is een kraninge dame die al sinds jaar en dag haar eigen boerderij in het Wilde Westen heeft, spijtig genoeg gaan de zaken slecht en stapelen de rekeningen zich steeds hoger op. Daarbovenop is er ook een veedief aan het werk in de streek die beter bekend staat als Alameda Slim (Randy Quaid). "Patch of Heaven" is de naam van de boederij van Pearl en op een dag is het voor de bank genoeg geweest, Pearl krijgt een paar dagen om haar schulden af te betalen, anders wordt de boerderij en alle daarbijhorende dieren en materiaal per opbod verkocht. Onder de veestapel bevinden zich de 3 melkkoeien, Mrs. Calloway (Judi Dench), Grace (Jennifer Tilly) en Maggie (Roseanne Barr). Wanneer ze vernemen dat ze op het punt staan verkocht te worden, besluiten ze dat er dringend tot actie moet overgegaan worden om hun thuis te redden. De 3 trekken naar de stad om inlichtingen te winnen bij Buck (Cuba Gooding Jr.), het paard van de sheriff, deze laatste weet hen al snel te vertelen dat de enige manier om snel aan geld te raken in het Westen, het vangen van dieven en allerlei andere soorten gespuis is. De enige dief die echter nog op vrije voeten is blijkt niemand minder dan Alameda Slim te zijn, Mrs. Calloway is echter niet te vinden voor Maggie's plan: Alameda Slim vangen en met de beloning de schulden van Pearl afbetalen.

Het duurt echter niet lang of Maggie weet haar toch te overtuigen en de 3 gaan op pad. Wat ze echter geen van allemaal weten is dat Slim over een geheim wapen beschikt, eentje dat hem in staat stelt om naar hartelust vee te stelen. De dames zijn echter vastbesloten hun missie tot een goed einde te brengen en zo hun "Patch of Heaven" te redden van de ondergang.



Zoals we hierboven al vermelden, is Home On The Range de 44ste 2D Disney Classic. Spijtig genoeg is het ook meteen de (voorlopig) laatste uit de reeks. De raad van bestuur (we zullen maar geen namen noemen zeker?) van de Walt Disney Company vond het namelijk beter om alle toekomstige projecten in 3D uit te werken.

*grote stilte*

Ja, dat las u goed, na meer dan 65 jaar is het gedaan met de Disney 2D-animatiefilms. Bij Alice In Wonderland mag men dan al aan de giftige paddestoelen gezeten hebben en beginnen hallucineren zijn, blijkbaar is het bij de studiobazen nog een stukje erger. Vermoedelijk waren paddestoelen hen niet genoeg en moest ook nog wat stof van Tinkerbell uit Peter Pan bij, om ze zowel letterlijk als figuurlijk te kunnen zien vliegen.

We hebben er geen idee van wat hen kan bezielen, wanneer ze denken dat het succes van de Pixar films bij de 3D animatie ligt. Gelukkig weten wij wel beter, Pixar's succes is in de eerste plaats te danken aan de goede verhaallijnen, de humor en de liefde waarmee de films gemaakt zijn. Tot slot zijn de films dan ook nog eens mooi geanimeerd, wat natuurlijk enkel een pluspunt is, maar de sleutel tot het succes van Pixar is het in geen geval. Disney is nochtans nog steeds in staat tot het brengen van erg verfrissende films en ideeën, zowel in de wereld van de animatie als de live-action films. Daarbij denken we aan animatiefilms als Lilo & Stitch en live-action films als Pirates Of The Caribbean . Spijtig genoeg zijn er bij Disney erg veel getalenteerde mensen buitengewerkt die nu allemaal voor de concurrentie lijken te werken, met alle gevolgen vandien. Gelukkig zijn er ook nog een aantal enkelingen die op de tanden bijten, in de hoop de Walt Disney Company ooit in ere te kunnen herstellen. Hierbij denken we aan bv. Chris Sanders, die eerder al zorgde voor het erg verfrissende Lilo & Stitch, hopelijk krijgen deze mensen voldoende mogelijkheden om zo creatief mogelijk te zijn, iets wat ons enkel ten voordelen kan komen.



De eerstvolgende Disneyfilm zou Chicken Little moeten worden, de eerste in een lange lijn van 3D Disney animatiefilms (al hopen we dat die lijn kort blijft en men snel terug overstapt naar 2D). We hadden al de eer en het genoegen om een aantal trailers en previews van de film te mogen aanschouwen. Achteraf bekeken, bleek het niet zo'n eer en genoegen te zijn, kort samengevat: we waren niet onder de indruk en verwachten bijgevolg niet veel van deze film, in tegenstelling tot bv. Cars.

Home On The Range is een echte hulde aan de wereld van Disney 2D-animatie geworden, met animatie die zo vlak is als ze maar kan zijn (en dat bedoelen we dan op een positieve manier). De stijl van de film doet ons denken aan de layout designs van de Looney Tunes in de jaren 50 en 60 d.w.z. een erg hoekig design, dat door middel van simpele vormen en het gebruik van een erg levendig kleurenpalet toch de gewenste sfeer weet op te roepen. Dit zorgt uiteindelijk voor een film die grafisch gezien weer een hele vernieuwing is ten opzichte van voorgaande Disney films.

Naast de toch wel erg leuke visuele stijl is natuurlijk ook de muziek van belang, één van de weinige dingen waarvoor je bij Disney wel nog steeds op de goede plaats zit. Maar wat kan je ook anders verwachten wanneer je componisten als James Newton-Howard, Mark Mancina en Alan Menken voor je kar kan spannen. Voeg daar dan nog eens liedjes aan toe van bv. Phil Collins, Tina Turner en vele anderen en dan kan het ook op auditief vlak niet meer beter. Voor Home On The Range werd nogmaals beroep gedaan op Alan Menken en de resultaten zijn er dan ook naar, maar dat hadden we ook wel verwacht.



Opmerkzame lezers zullen misschien ondertussen al denken dat we zelf ook aan de giftige paddestoelen gezeten hebben en niks anders kunnen dan de film ophemelen. Om ook deze lezers gerust te stellen: nee, deze film is nog steeds niet even goed als klassiekers zoals The Lion King, Alladin en Snow White, daarvoor is er te weinig diepgang en uitwerking van het verhaal. De film bewijst gelukkig wel dat er nog steeds hoop is voor Disney. Home On The Range is een erg degelijke animatiefilm die zowel jong als oud zal weten te vermaken en dat is tenslotte toch waar het allemaal om gaat?

Tot slot willen we nog 2 speciale dingen opmerken:
Allereerst is de scene waarin Buck zich inbeeldt dat hij meester is in de Oosterse gevechtssporten. In deze scene wordt namelijk, net als bij Brother Bear gebruik gemaakt van 2 beeldformaten. Het grootste deel van de film is namelijk in het 1.66:1 beeldformaat, maar deze scene is volledig in 2.35:1, wat het geheel natuurlijk een veel epischere look geeft. Erg leuk dat men aan dat soort dingen gedacht heeft.



Ten tweede en ten laatste is er dan de scene waarin we Alameda Slim aan het jodelen horen. Wanneer de koeien zich allemaal in trance bevinden worden we namelijk getracteerd op een scene die ons in veel opzichten deed denken aan de parade van roze olifanten in Dumbo, compleet surrealistisch dus, maar wel erg leuk om te bekijken, want dit geeft de film toch weer net dat ietsjes meer.

BEELD EN GELUID
Over de inhoud van de films mag dan al discussie mogelijk zijn, over de kwaliteit van de dvd's hebben we recentelijk weinig tot geen reden van klagen.

Home On The Range werd anamorfisch op dvd gezet in het oorspronkelijke 1.66:1 formaat. Zoals dat bij elke transfer van een recente film het geval zou moeten zijn is er geen spoor te vinden van beschadigingen of vuiltjes in de hele transfer. Kleuren zijn mooi helder en verzadigd, iets wat de algemene look van de film enkel ten goede komt. Ook schaduwdetail en zwartniveau is optimaal, maar dat komt nauwelijks als een verrassing. Enige fout die we op het eerste zicht konden vaststellen dat er in sommige scenes toch nog wat edge enhancement werd toegepast, wat op zich natuurlijk werkelijk zonde is, zeker bij een animatiefilm waar alles duidelijk afgelijnd is, is edge enhancement compleet overbodig. Tot slot vielen ons hier en daar nog een aantal compressiefoutjes en wat mosquite noise op, dat bleef echter beperkt en werkte zelden echt storend.

Spijtig genoeg is er één ding wat deze transfer 2 punten kost in onze algemene quotatie. Ergens rond de 64 minuten is namelijk even het volgende aan de gang:



Deze fout vertaalt zich echter op veel dvd-spelers op een andere manier. Bij ons viel het gewoon compleet niet op, of haperde het beeld even. Van anderen kwamen wij echter te weten dat het beeld gedurende enkele seconden wegviel of enorme macroblokken vertoonde. Dit is een soort fout die natuurlijk niet te tolereren is en niet op het eindproduct aanwezig had mogen zijn. Hieruit volgt dat we ons ook meteen de vraag moeten stellen of er niemand de moeite heeft gedaan om de dvd eens te bekijken vooraleer deze in productie ging. Wanneer een dvd op een aantal spelers getest wordt moet er toch minstens eentje zijn die het probleem erg duidelijk zal weergeven. Dit soort fouten zijn we van Disney niet gewoon!



Net zoals bij voorgaande recente Disney-releases is er ook nu weer een Dolby Digital 5.1 track voorhanden. Deze weet een erg dynamisch geluidsbeeld te creeren, waarbij voldoende (en op de gepaste momenten) gebruik wordt gemaakt van de surround kanalen en het LFE kanaal. Dialogen komen netjes uit de centerspeaker en zijn ten allen tijde prima te verstaan. Spijtig dat er toch niet overwogen werd om die overbodige Franse en Nederlandse audiotrack te laten vallen en in plaats daarvan een DTS-track aan te bieden. De Dolby Digital track presteert weliswaar erg goed, maar het staat vast dat een DTS-track waarschijnlijk nog net dat ietsjes meer had kunnen bieden. Niettemin een prima audiotrack.

EXTRA'S
Onder Deleted Scenes vinden we een viertal scenes terug die onderweg sneuvelden. Er is een algemene introductie bij voorzien en bovendien wordt er nog eens per scene uitgelegd waarom deze uiteindelijk niet gebruikt werd. Volgende item op het menu is de Music Video: Anytime you need a friend, leuk voor de completisten onder ons, maar uiteindelijk voegt het erg weinig toe. De Games & Activities omzeilen we met een grote boog, we hebben wel wat beters te doen.



Het wordt pas echt interessant bij Backstage Disney, waar we meer te weten komen over de film zelf. Allereerst voorzagen Alice Dewy, Will Finn en John Sanford een erg interessante en leuke audiocommentaar bij de gehele film, iets waar we ons toch niet direct aan verwacht hadden op deze single disc release. Na de audiocommentaar is het de beurt aan de making of-featurette Trailblazers. In een goed kwartier kom je heel wat meer te weten over allerlei aspecten van de film, in chronologische volgorde. Een item dat we recentelijk wel meer zien opduiken is Art Review, een featurette waarin we tal van tekeningen te zien krijgen, gaande van achtergronden, over concept art tot storyboards. Al deze tekeningen worden vergezeld van commentaar door David Cutle en Christy Maltese.



Tot slot is er ook nog de Bonus Short The Three Little Pigs, dat eigenlijk eerder een korte parodie op het eigenlijke verhaal van de 3 biggetjes is. Verwacht je niet aan animatie in de stijl van de film, want dan ben je gefopt. De stijl van dit korte filmpje is eigenlijk dezelfde als die van de introductie tot het hoofdmenu.

Aangezien het hier om een single disc release gaat, kunnen we natuurlijk niet dezelfde hoeveelheid extra's verwachten als bij de schitterende Platinum edities. Niettegenstaande dat gegeven is er wel een mooie selectie extra's aanwezig die de wel degelijk een meerwaarde hebben.

CONCLUSIE
Home On The Range is de 44ste en voorlopig laatste 2D-Disney film, over de film zelf zullen de meningen zoals gewoonlijk wel verdeeld zijn, maar volgens ons mogen de makers wel trots zijn op wat ze geproduceerd hebben. Technisch gezien gaat het weer om een erg goede schijf, waarbij we wel opmerken dat er één heel spijtige en slordige fout in de beeldtransfer zit. Bovendien werd er een verrassend mooie selectie extra's gemaakt, die stuk voor stuk het bekijken of beluisteren waard zijn. Een aanrader voor iedereen die jong of jong van geest is!


cover




Studio: Buena Vista

Regie: Will Finn & John Sanford
Met: Judi Dench, Roseanne Barr, Steve Buscemi, Randy Quaid, Jennifer Tilly, Cuba Gooding Jr.

Film:
8/10

Extra's:
7/10

Geluid:
9/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Animatie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2004

Leeftijd:
AL

Speelduur:
73 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711875977930


Beeldformaat:
1.66:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Vlaams Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Engels CC
Extra's:
• Deleted Scenes
• Music Video
• Games & activities
• Audio Commentary
• Trailblazers
• Art Review
• Bonus Short

Andere recente releases van deze maatschappij