BATTLE OF THE BULGE
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2005-05-13
FILM
De Slag om de Belgische Ardennen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers zetten een laatste groot offensief in met als doel het veroveren van de haven van Antwerpen. Hitler had niet veel troeven meer om uit te spelen, dus groepeerde hij een groot aantal van zijn manschappen op het punt waar de geallieerde verdediging het zwakst was: in en rond Bastogne.
De zonet vermelde geschiedkundige feiten worden verteld in
Battle Of The Bulge, het grote oorlogsepos van de Britse regisseur Ken Annakin. Drie jaar voor het draaien van deze film had Annakin reeds als regisseur meegewerkt aan het meesterwerk van producer Darryl Zanuck:
The Longest Day, over de landing in Normandië; de filmische voorloper van
Saving Private Ryan. Wat
Band Of Brothers is van
Saving Private Ryan, is
The Battle Of The Bulge van
The Longest Day: een soort spin-off, annex sequel. Maar in tegenstelling tot de zopas vernoemde werken van Zanuck, Spielberg en Hanks neemt Annakin zowaar een loopje met de geschiedenis.
Battle Of The Bulge wordt op deze manier meer een oorlogsavontuur in de stijl van
The Guns Of Navaronne of
The Dirty Dozen danwel een geschiedkundig correct eerbetoon. Hierdoor verliest
Battle Of The Bulge behoorlijk aan kracht en geloofwaardigheid. De Slag vond plaats gedurende één van de strengste winters ooit. In
Battle Of The Bulge valt er af en toe een klein sneeuwvlokje, zien veel omgevingen er uit als in de lente, en wordt er zelfs gevochten in kurkdroge woestijngebieden, terwijl u net zo goed als wij weet dat dit het laatste landschap is dat te vereenzelvigen valt met de Ardennen. Ook meent de film dat de Duitsers de Slag verloren hebben omdat ze een nijpend tekort aan brandstof hadden. Terwijl deze factor zeker meegespeeld heeft, is deze alles behalve bepalend geweest. Ook de "Malmedy-Massamoord" wordt in een verkeerde context geplaatst. Verder wordt in
Battle Of The Bulge één van de hoofdrollen vertolkt door Robert Shaw, die in de huid kruipt van de leider van de tankdivisie: Colonel Hesller. Vreemd genoeg is Hessler nooit de aanvoerder geweest tijdens de operatie in de Ardennen, en zo kunnen we nog wel even doorgaan.
Eens je genoegen neemt met het feit dat deze film geen accurate geschiedenisles is, blijft er nog voldoende materiaal over dat zeker het bekijken waard is. De tankgevechten zijn mooi georchestreerd, het is leuk dat niet enkel de Amerikanen maar ook de Duitsers (met Hessler in het bijzonder) worden afgeschilderd als mensen van vlees en bloed. Bovendien zit er zelfs af en toe wat spanning en suspense in de prent verscholen. Robert Shaw, Werner Peters (niet te verwarren met onze adjunct-hoofdredacteur!
nvdr. dat is Peeters met dubbele e - WP) en Charles Bronson acteren zeer behoorlijk. Henry Fonda staat een beetje op automatische piloot, terwijl Telly Savalas in een overbodige komische rol een beetje uit de toon valt. Het eindgevecht, alhoewel dus louter en alleen voor filmische doeleinden in het leven geroepen, is beslist boeiend om te volgen.
BEELD EN GELUID
Wat meteen opvalt bij deze release is het anamorfische super-breedbeeldformaat van 2.75:1. Nog net iets breder dan een film als
Ben Hur. Mensen met grote televisietoestellen of een projector zullen met deze schitterende transfer in het originele bioscoopformaat zeker in hun nopjes zijn. Deze DVD-versie valt op geen enkel vlak te vergelijken met de 1.33:1 versie die je misschien ooit eens op TV gezien hebt. De film krijgt een grote epische meerwaarde enkel door het wijde beeldformaat alleen. De kleuren zijn mooi opgeknapt, ook al kunnen ze samen met het contrast niet verhullen dat het hier over een oudere film gaat. De beeldscherpte is fantastisch en nergens zitten er compressiefoutjes verscholen. Het geluid werd volledig geremasterd naar Dolby Digital 5.1. We krijgen een milde surroundmix waarbij vooral het centerkanaal en de twee voorste kanalen de grootste rol spelen. De subwoofer komt zachtjes in actie tijdens explosies, terwijl de surrounds voor een aangenaam omgevingsgeluid zorgen en zelfs af en toe lichtjes in split-surround een geluidseffect te verwerken krijgen. Deze transfer werd voorzien van de originele openingsmuziek, intermission (pauze) en eindmuziek, om het retro-bioscoopgevoel helemaal naar de huiskamer over te brengen. Dit is, rekeninghoudend met de filmleeftijd, technische perfectie!
EXTRA'S
Naast de bioscooptrailer blijven er twee korte featurettes over bij de extra’s. Beide filmpjes zijn om en bij de acht minuten en zijn zwart/wit. De eerste featurette vertelt kort over de tot standkoming van de film, aangevuld met enkele authentieke oorlogsbeelden. Het tweede filmpje is een kort televisie-interview met acteur Robert Shaw en de filmproducer. Alhoewel niet erg talrijk, zijn de extra’s bij deze release best te genieten.
CONCLUSIE
Battle Of The Bulge is een geschiedkundig foutief episch oorlogsavontuur, dat zich gemakkelijkheidshalve als massa-entertainment laat klasseren. Het geluid werd volledig opgeknapt en het beeld is voor het eerst te bewonderen in super-breedbeeld. Beslist een kleine kijktip voor liefhebbers van oorlogsfilms en/of grote epische avonturen.
Studio:
Warner
Regie:
Ken Annakin
Met:
Henry Fonda, Robert Shaw, Robert Ryan, Charles Bronson, Telly Savalas, Werner Peters
Beeldformaat:
2.75:1 anamorfisch PAL
Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Ondertitels:
Nederlands, Engels, Deens, Fins, Noors, Grieks, Pools. Tsjechisch, Kroatisch, Sloveens, Hongaars, Roemeens, Russisch, Hebreeuws, Turks, Engels CC
Extra's:
• Bioscooptrailer
• Behind The Scenes
• Interviews