HIDE AND SEEK
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2005-06-27
FILM
Psycholoog David Callaway (Robert De Niro) woont samen met zijn vrouw Alison (Amy Irving) en hun dochtertje Emily (Dakota Fanning). Maar meteen krijg je de indruk dat er iets schort aan de relatie tussen het echtpaar. David heeft last van een terugkerende nachtmerrie en wanneer hij ’s nachts wakker wordt, badend in het zweet, doet hij een gruwelijke vaststelling. Hij treft Alison dood aan in de badkamer. Blijkbaar zag zij geen andere oplossing voor de problemen dan zichzelf de polsen over te snijden. David besluit een nieuwe start te maken door met de getraumatiseerde Emily uit de drukke stad weg te vluchten naar een klein, rustig dorpje. Na hun aankomst weigert Emily met de plaatselijke kinderen te spelen. In plaats daarvan sluit ze vriendschap met de denkbeeldige Charlie. Plotseling gebeuren er allerlei rare dingen: er verschijnen opschriften op de muur van de badkamer en de kat belandt in het bad, weliswaar niet gekookt zoals het befaamde konijntje in
Fatal Attraction. Als antwoord op de vraag of zij er wat mee te maken heeft, schuift Emily de schuld op Charlie. Bovendien geeft ze ook te kennen dat Charlie niet gediend is met de aanwezigheid van Elizabeth (Elisabeth Shue), een mogelijk nieuwe liefde in het leven van David. Ten einde raad doet hij beroep op de hulp van zijn collega en goede vriendin Katherine (Famke Janssen), die voorstelt om Emily onder toezicht te plaatsen.
Het lijstje extra's voor deze dvd maakt trots melding van niet minder dan 4 alternatieve eindes, maar eigenlijk doet dat al het ergste vermoeden over de makelij van
Hide And Seek. Inderdaad, het is een rommeltje. Blijkbaar kun je niet verwachten dat een moderne thriller nog vernieuwing brengt. Voor het grootste deel van de film word je verondersteld je af te vragen of Charlie echt is of een hersenspinsel en op die manier probeert men zonder veel succes de spanning op te drijven. Het lijkt er al te vaak op dat er substantiële delen van het verhaal verloren gaan en de gebeurtenissen zich zomaar voordoen. De verhaallijn verloopt stroef en geeft je geen goed beeld van de deelnemers en hun acties. Alles aan
Hide And Seek stinkt naar luiheid en overhaast geknutsel met een totaal gebrek aan originaliteit. Visueel is het best bekijkbaar en de eerste helft van de film kan er nog mee door, maar de rest stort als een kaartenhuisje in elkaar. Van begin af is het duidelijk dat men op een plotwending afstevent, maar de wending die de schrijver hier uit zijn mouw schudt, is simpelweg belachelijk. Blijkbaar wilde hij voor het minst voor de hand liggende scenario gaan, maar dat draait enkel uit op een teleurstelling. Alles draait rond die ene verhaallijn en elke mogelijkheid om een interessant subplot te vormen, wordt hardnekkig genegeerd.
En wat is er toch aan de hand met Robert De Niro? Beschouwd als één van de grootste acteurs van zijn generatie, lijkt de man vastberaden om zijn reputatie aan sneltempo in één of ander verlaten ravijn te doen storten. Zo eindigde hij 2004 met het bedenkelijke
Meet The Fockers om vervolgens 2005 te starten met dit zwakke
Hide And Seek. Zijn recente keuzes leiden dan ook tot de vraag of hij alleen nog maar geïnteresseerd is in een snelle geldhap. Het grootste deel van deze film loopt hij er verward bij, misschien omdat hij niet kan geloven dat hij door een 10-jarige van het scherm wordt gespeeld. Hij staat te acteren als een ongeïnspireerde opneemvod en komt bijgevolg totaal ongeloofwaardig over als zachtaardige psycholoog. De glinsterende oogjes en snoezige glimlach van de altijd opgewekte Dakota Fanning maken plaats voor een koele blik die de rillingen over je rug doet lopen. Ondanks het feit dat zij een redelijke prestatie levert, zeg maar de beste in dit jammerlijke filmvehikel, komt haar personage met zo’n uitgemergelde look totaal absurd over. De cast wordt verder opgevuld met bekende namen als Famke Janssen, Amy Irving en Elisabeth Shue, maar de actrices krijgen nauwelijks de kans iets te bewijzen wegens het gebrek aan onderliggende verhaallijnen.
BEELD EN GELUID
De 2.40:1 anamorfisch transfer heeft een gemiddelde bitrate van 6,84 mb/s en is van goede kwaliteit. Het beeld oogt scherp en is grotendeels vrij van artefacten, op wat licht edge enhancement en film grain na. De kleuren zijn niet overdreven levendig, maar eerder gedempt, wat eigenlijk uitstekend bij het verhaal past. Voor het geluid heb je de keuze tussen een Dolby Digital 5.1 spoor en DTS 5.1. Zoals zo vaak het geval is, is er heel weinig verschil merkbaar tussen beide sporen. Bij films als deze verwachten we een geluidsbeeld waarbij de nadruk ligt op de griezelige sfeer en dat is ook precies wat je krijgt. Dialogen komen duidelijk over, muziek klinkt helder en levendig met voldoende bereik en de effecten zijn accuraat geplaatst.
EXTRA'S
Bij het opstarten krijg je eerst een aantal crosspromotionele trailers voor
Fantastic Four, Sideways en
Melinda And Melinda te zien, gevolgd door een promotiefilmpje van Fox. Dat alles neemt zo’n 7 min. in beslag, maar kun je overslaan door op de menuknop van je afstandbediening te drukken. In het stijlvol geanimeerde menu vinden we de volgende extra’s terug.
Audiocommentaar (Nederlands ondertiteld)
Regisseur John Polson, editor Jeffrey Ford en screenwriter Ari Schlossberg schuiven aan voor een scènespecifiek commentaar. Het drietal concentreert zich op het verhaal, de editing en de acteurs met overvloedige lofbetuigingen aan het adres van Robert De Niro, Dakota Fanning en de rest van de cast. Toegegeven, hoewel het resultaat te wensen overlaat, leveren de mannen een degelijk commentaar met een duidelijk zicht op wat ze wilde bereiken.
Alternatieve eindes (6 min. 6 – Nederlands ondertiteld)
Je hebt de keuze uit 4 alternatieve eindes, maar let wel: 1 daarvan kun je niet rechtstreeks via het gewone extra’s menu bekijken. Wanneer je in het hoofdmenu voor play movie kiest, heb je namelijk de keuze tussen de bioscoopversie en een alternatieve versie inclusief het 4de alternatieve einde. Bij de andere 3 kan je het optionele commentaar van Polson, Ford en Schlossberg beluisteren.
Het maken van Hide And Seek (10 min. 19 – Nederlands ondertiteld)
Korte making of featurette klaargestoomd met alle standaardingrediënten zoals korte filmfragmenten, beelden van de set en interviews. Dat alles wordt rijkelijk overgoten met complimentjes en lofbetuigingen.
Verwijderde scènes (18 min. 43 – Nederlands ondertiteld)
Niet minder dan 14 scènes, die het eindresultaat niet gehaald hebben, met optioneel audiocommentaar. Een aantal scènes gaat dieper in op Davids wanhopige pogingen om Emily gelukkig te maken. Anderen brengen de toenemende waanzin bij Emily meer in beeld, maar de meest interessante zijn de scènes die meer aandacht tonen voor de relatie tussen David en Elizabeth.
Geanimeerde storyboards (3 min. 26 – Nederlands ondertiteld)
De regisseur begeleidt je doorheen 3 geanimeerde storyboards die uiteindelijk niet gefilmd werden.
CONCLUSIE
Hide And Seek heeft met grote namen in de cast een troef in handen, die het niet uitspeelt. De film gaat daarentegen gebukt onder een zwakke verhaallijn en al te goedkope schrikmomenten. Zo vindt het eindresultaat nauwelijks aansluiting bij de grijze middenmoot. De dvd biedt een meer dan goede technische kwaliteit en redelijke extra’s, maar tenzij je echte thrillers niet kunt doorstaan of een absolute diehard De Niro fan bent, is hij niet meer dan een huurbeurt waard.