:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GONE WITH THE WIND
GONE WITH THE WIND
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2008-10-29
FILM
Scarlett: Rhett, Rhett... Rhett, if you go, where shall I go? What shall I do?
Rhett Butler: Frankly, my dear, I don't give a damn.

Moeten we Gone With The Wind echt nog voorstellen? We kunnen ons eerlijk gezegd niet voorstellen dat er DVDinfo-bezoekers zijn die nog nooit over deze klassieker gehoord hebben. Het komt in ieder geval niet vaak voor dat een dvd wordt uitgebracht zonder korte inhoud op de verpakking, het zegt erg veel over de bekendheid van Gone With The Wind.

Gone With The Wind is dan ook één van de meest succesvolle films ooit. De film won niet alleen 10 Oscars (enkel Ben Hur, Titanic en Lord Of The Rings: Return Of The King wisten er meer te winnen, namelijk 11) het werd ook een megakassucces. Indien men rekening zou houden met de inflatie, dan zou dit de film met de hoogste opbrengst zijn en met een aan 2005 aangepast bedrag van 3,785,107,801 dollar (Bron IMDB). Voorwaar een indrukwekkende som.

Voor de witte raven die niet weten waarover Gone With The Wind gaat willen we toch de grote lijnen schetsen. Het verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van de Amerikaanse Burgeroorlog tussen 1861 en 1865 en waarin de noordelijke staten (de Unie) het opnamen tegen de zuidelijke (de Confederatie). Historici zijn het nog steeds niet eens over wat nu de oorzaak was van deze oorlog, maar de vaak aangehaalde hypothese dat het draaide om de afschaffing van de slavernij is wellicht fout. De uiteindelijke afschaffing van de slavernij is eerder een gevolg van de oorlog in plaats van de oorzaak. De centrale personages uit Gone With The Wind zijn de zuiderse schone Scarlett O'Hara (Vivien Leigh) die woont op Tara, de plantage van haar vader, en de charmante Rhett Buttler (Clark Gable) die zijn oog heeft laten vallen op Scarlett. Scarlett heeft het echter meer voor Ashley Wilkes (Leslie Howard) die het op zijn beurt dan weer heeft voor Melanie (Olivia de Havilland), de nicht van Scarlett. Nadat Scarlett weduwe wordt door de oorlog, ziet Rhett zijn kans...

Ondanks de vele Oscars en het enorme succes bij het grote publiek, is Gone With The Wind geen perfecte film. Met maar liefst 223 minuten duurt de film iets te lang om de kijker de volledige honderd procent geboeid en geconcentreerd te houden. Het is natuurlijk niet evident om een roman die meer dan 1000 pagina's telt zomaar in filmvorm te gieten. Naar verluidt is een beroep gedaan op een 20-tal scenaristen om het boek van Margaret Mitchell te bewerken tot een verfilmbaar scenario. Eenmaal dat huzarenstukje achter de rug was, kon men beginnen aan de casting en ook hier liep niet alles onmiddellijk van een leien dakje. Mitchell zag wel iets in acteur Basil Rathbone (The Adventures Of Robin Hood) om de rol van Rhett Butler te vertolken. De producenten dachten in eerste instantie echter aan Gary Cooper, maar die bedankte feestelijk, waarna ze bij Clark Cable terecht kwamen. Het vinden van de vrouwelijke hoofdrolspeelster verliep een pak moeilijker. Volgens de overlevering werden maar liefst 1400 actrices geïnterviewd, waarna er uiteindelijk 400 mochten opdagen voor audities. Ook tijdens het filmen zelf staken nog geregeld problemen de kop op. Zo versleet producer David O. Selznick maar liefst drie regisseurs tijdens de draaiperiode. Gone With The Wind wordt steeds toegeschreven aan regisseur Victor Fleming, maar ook George Cukor (The Philadelphia Story, Adam's Rib) en Sam Wood (For Whom The Bell Tolls) draaiden scènes die te zien zijn in de uiteindelijke versie van Gone With The Wind. Interessant om weten is het feit dat nogal wat critici het eerste deel van Gone With The Wind het sterkst vinden en dan voornamelijk scènes die geregisseerd zijn door Cukor. Ondanks de verschillende regisseurs, is het eindresultaat toch grotendeels een evenwichtige film die kan bogen op sterk acteerwerk en een memorabele soundtrack van de hand van Max Steiner (The Searchers, The Treasure Of The Sierra Madre). Bijna 70 jaar naar de première heeft Gone With The Wind weinig aan kracht ingeboet, ook al moeten we erbij zeggen dat de film (mede door de lengte) misschien iets te traag zal zijn voor de “MTV-generatie”. Jongere kijkers zullen het wellicht ontluisterend vinden hoe politiek incorrect Gone With The Wind bij momenten is met betrekking tot thema's als slavernij en racisme.

BEELD EN GELUID
Om een optimale kwaliteit te kunnen garanderen is de film verdeeld over 2 schijfjes. Op de eerste dvd staan de eerste 31 hoofdstukken (tot aan de pauze), goed voor zo'n 103 minuten film. U heeft wellicht geraden dat de overige hoofdstukken te vinden zijn op de tweede dvd. We krijgen een transfer (in het 1.33.1-formaat) die de film alle eer aandoet. Zowel wat de kleuren, het contrast als de scherpte betreft kunnen we tevreden zijn. Ruis of andere beeldfouten zijn op wat edge enhancement na niet te vinden. Klasse! Wat het geluid betreft krijgen we de keuze tussen een gerestaureerde Dolby Digital 1.0-track en een Dolby Digital 5.1-track met weinig dynamiek. Beide tracks zijn goed van kwaliteit maar we hebben als puristen toch een voorkeur voor de originele Dolby Digital 1.0-monotrack.

EXTRA'S
Zoals te verwachten was worden we met deze 4-disc collector’s edition op het vlak van extra’s serieus verwend. De extra’s worden over de 4 dvd's verdeeld:

Disc 1 en 2:

Op de twee eerste dvd's krijgen we enkel een erg interessante commentaartrack, ingesproken door historicus Rudy Behlmer. Liefhebbers van Gone With The Wind zullen zeker het nodige plezier beleven aan deze track vol weetjes en anekdotes.

Disc 3:

De extra's worden hier op gang geschoten met de imposante documentaire The making of a legend: Gone With The Wind. Gedurende zowat 123 minuten krijgen we een mix van oude en nieuwe interviews. Verteller Christopher Plummer zorgt ervoor dat deze toch wel lange documentaire blijft boeien. De featurette Restoring A Legend (17.30 min.) gaat zoals te verwachten over de restauratie van het beeld en het geluid op deze dvd-release. Dixie Hails 'Gone With The Wind' is een nieuwsbericht (4 min.) over de première van Gone With The Wind in Atlanta. The Old South is een kortfilm (11.20 min.) die geregisseerd werd door Fred Zinneman (High Noon, From Here To Eternity) en vertoond werd voor de film begon. Dit “educatief” filmpje moest de toeschouwers de noodzaak van slavernij in de katoenteelt uitleggen. De International Prologue (1.17 min.) had als doel de internationale kijkers een korte inleiding te geven tot de Amerikaanse Burgeroorlog. Tijdens Scènes uit anderstalige versies krijgen we 3 bekende scènes te zien in een nagesynchroniseerde versie (Frans, Duits en Italiaans). De extra's op de derde dvd worden afgesloten met 5 trailers voor Gone With The Wind (bijna 14 min. in totaal) We krijgen onder meer trailers uit 1939, 1961, 1967 en 1989

Disc 4:
Ook op het vierde schijfje zijn een aantal interessante extra's te vinden. Melanie Remembers: Mijmering van Olivia de Havilland (38.40 min.) is een documentaire uit 2004 waarin actrice Olivia de Havilland herinneringen ophaalt aan de film. We krijgen een pak leuke weetjes die de fans zeker zullen weten te appreciëren. Een aanrader! U wil nog een aanrader? Geen probleem, we gaan door met Gable: The king remembered (65 min.) een documentaire die ons een blik geeft op zijn carrière en privéleven. Ook bij Vivien Leigh: Scarlett and Beyond (46 min.) vernemen we meer over de carrière en het privéleven van de actrice. De bijrollen: korte portretten van een onvergetelijk ensemble waarin men aan de hand van een voice-over dieper ingaat op de carrière van de overige acteurs. Deze stukjes duren 1 tot 5 minuten en zijn best wel origineel.

We kunnen niet anders dan besluiten dat Warner (rekening houdend met de leeftijd van de film en het feit dat nogal wat betrokkenen niet meer in leven zijn) er zeker in geslaagd is om een interessant pakket extra's samen te stellen!

CONCLUSIE
De klassieker Gone With The Wind kreeg een collector's edition die naam waardig. Zonder de minste twijfel een dikke aanrader voor jong en oud!


cover



Studio: Warner

Regie: Victor Fleming, Sam Wood, George Cukor
Met: Clarke Gable, Vivien Leigh, Leslie Howard, Olivia de Havilland

Film:
8/10

Extra's:
8,5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Romantisch
drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1939

Leeftijd:
6

Speelduur:
223 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
7321931659178


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Digital Mono 1.0
Frans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Ests, Lets, Litouws, Servisch, Bulgaars, Roemeens, Arabisch, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
• Commentaar
• Documentaire
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij