:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HUITIÈME JOUR, LE
HUITIÈME JOUR, LE
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2002-04-27
FILM
Workaholic Harry (Daniel Auteuil) zit tot over zijn oren onder de stress. Zijn taak is jonge, beginnende verkopers te leren nietsvermoedende klanten een blaas in hun nek te draaien, en uiteraard is dat niet echt een job waar je veel genoegen in schept. Zijn vrouw Julie (Miou‑Miou) kon de druk niet langer aan, en heeft haar man laten stikken, en heeft op de koop toe zijn dochtertjes meegenomen; immers, voor Harry zijn de vergaderingen belangrijker dan zijn eigen kinderen. Wat de deur dichtdoet, is dat het weekeinde dat Alice en Juliette naar hem mogen komen, Harry ze stomweg vergeet op te pikken in het station, en Julie wil ook zijn laatste bezoekrechten afnemen. Harry is compleet overstuur, en dan gebeurt er iets waar zijn leven door verandert: hij rijdt bijna Georges (Pascal Duquenne) overhoop, een gehandicapte die aan het syndroom van Down lijdt. Georges heeft geen familie meer, en omdat tijdens het weekeinde iedereen in de instelling waar hij verblijft naar huis mag, en niemand hem is komen ophalen, heeft hij maar besloten om zelf op zoek te gaan naar zijn (overleden) moeder. Harry wil de nukkige lastpak zo snel mogelijk kwijt, maar Georges klamt zich krampachtig aan hem vast (bijna letterlijk), en de twee zitten noodgedwongen een tijdje met elkaar opgescheept. Op weg naar een zus van Georges beleeft het tweetal één van de meest bizarre road trips die een mens in zijn leven kan tegenkomen. Gaandeweg begint Harry te beseffen dat Georges misschien wel een mongool is, maar helemaal niet gebukt gaat onder de werkdruk, en zijn levenskunst misschien wel tien keer beter is dan die van Harry.


Le Huitième Jour is zonder meer een prachtfilm. De Belgische regisseur Jaco Van Dormael mocht na afleveren van dit meesterwerkje terecht de Gouden Palm van Cannes op zijn palmares schrijven, maar ook hoofdacteurs Daniel Auteuil en dé revelatie Pascal Duquenne, die werkelijk het syndroom van Down heeft, vielen meermaals in de prijzen. De grote sterkte van de film is dat gehandicapten eens niet worden stereotiep afgebeeld als meelijwekkende sukkelaars. Integendeel, de sukkelaar in deze film is net Harry, van wie geacht wordt tot de upper middle class te behoren, maar in de knoop ligt met zichzelf en zijn omgeving. Het is overigens de wisselwerking tussen acteurs Auteuil en Duquenne die de film zijn dynamiek meegeeft - de beide heren werden hiervoor overigens herhaaldelijk samen voor gelauwerd - en een andere bijdrage tot het succes is ongetwijfeld de zeer grote herkenbaarheid van de situaties. De eerlijkheid en spontaneïteit van Georges zijn ontwapenend, en de film vindt een perfect evenwicht tussen een serieuze thematiek - zoals het recht van gehandicapten op een eigen seksleven - en pure kolder, afgewisseld met enkele vrij surrealistische scènes die ons een kijk moeten bieden op de wereld zoals Georges die ervaart - zoals wanneer hij denkt dat zijn moeder hem komt opzoeken. Een ander steeds weerkerend thema is dat Georges zichzelf vergelijkt met de Mongoolse stepperuiters, en zichzelf hierdoor als de één of andere held in zijn eigen fantasiewereld ziet. Er zitten enkele zeer sterke momenten in de film: ééntje dat gegarandeerd bijblijft is wanneer Georges met een zonnebril (om zijn handicap te camoufleren) plots in een zaak veel slechter bediend wordt wanneer hij zijn bril afzet. In zekere zin worden we door scènes als deze erg goed persoonlijk betrokken in de film: hoe stom reageer je soms zelf niet wanneer er Down-patiënten in de buurt zijn? Het klinkt ongelofelijk cheezy, maar deze film is met enorm veel liefde gemaakt, en de regisseur is er volledig in geslaagd om een diepmenselijk verhaal zeer genuanceerd zonder te veel pathos vast te leggen op pellicule. Ook filmtechnisch is Van Dormael zeer onderlegt; getuige daarvan de scène waarin de titel van de film wordt uitgelegd. Nog een leuk detail om weten: de twee dochtertjes van Harry zijn feitelijk van hem.


BEELD EN GELUID
Deze film kwam enkele jaren geleden uit onder het Polygram-label, zoals Bean en de eerste release van Se7en. Met het verdwijnen van dit label gingen de meeste rechten naar Universal, en die is nu bezig enkele titels uit die collectie terug uit te brengen. Spijtig genoeg blijven we verstoken van de beloofde DTS-track. Meer nog: deze release is exact dezelfde als diegene die een paar jaar geleden werd uitgebracht, behalve dan de verpakking. Nu is de Dolby Digital 5.1-track best wel voldoende, met een goede splitsing tussen dialogen en sound-effecten, maar we waren natuurlijk al aan het watertanden voor de DTS-track. Het beeld is mooi anamorf, maar lijdt hier en daar wel erg flink onder aliasing, en het beeld is nogal korzelig. Een gruwel zijn de gele (!) ondertitels, bovendien nog koeien van letters ook. Ten opzichte van de vorige mastering is er dus niets, maar dan ook niets aan deze disc veranderd. In de opstartsequentie zit zelfs nog het Polygram-logo.

EXTRA'S
De enige extra op deze disc is wat biografische informatie in het Frans over de regisseur en de cast, in een erg onhandige vorm gepresenteerd, want de tekst loopt, zoals de credits, over het scherm.

CONCLUSIE
Le Huitième Jour is een bijzonder sterke film, die ook niet-liefhebbers van de Franstalig Belgische cinema zal aanspreken. De enige personen aan wie we de aanschaf echt kunnen afraden, is aan diegenen die de Polygram-versie (in long jewelcase) van een paar jaar geleden al hadden, want deze release verschilt daarmee qua inhoud compleet niets.



cover




Studio: Universal

Regie: Jaco Van Dormael
Met: Pascal Duquenne, Daniel Auteuil, Miou?Miou, Henri Garcin, Isabelle Sadoyan, Michele Maes, Fabienne Loriaux, Hélène Roussel

Film:
9/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Tragikomedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1996

Leeftijd:
MG6

Speelduur:
120 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
3259190251991


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Frans Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels
Extra's:
• Cast- en crewinformatie

Andere recente releases van deze maatschappij