Regie: John Carpenter
Met: Kurt Russell, Kim Cattrall, Dennis Dun, James Hong, Carter Wong
FILM
Ondertussen is iedereen het er roerend over eens dat Big Trouble In Little China zeker niet de beste Carpenter-film is, wel is het zonder twijfel zijn leukste. Jack Burton (Kurt Russell) is een vrachtwagenchauffeur zonder regels, zelfs drank achter het stuur moet kunnen! Volgens Carpenter is Burton helemaal geen held, gewoon een onnozele idioot. Samen met zijn gokvriend Wang Chi (Dennis Dun) moet de trucker twee meisjes met groene ogen (Kim Cattrall en Suzee Pai) uit de klauwen halen van de boosaardige David Lo Pan (James Hong), een stokoude tovenaar die de heersende meester van Chinatown is.
Big Trouble In Little China is een prent met een ongelooflijk hoog eightiesgehalte. Anno 2013 ziet alles er een beetje belachelijk gedateerd uit (zo lijkt het monster net iets te veel op een slechte versie van Chewbacca), maar tevens is dat net de charme van de film. Kurt Russell is ideaal gecast. Hij kon zo'n rol overigens best gebruiken, want ook al stond hij een beetje bekend als outlaw Snake Plissken, was hij bij het grote publiek toch vooral berucht wegens zijn omstreden rol als Elvis Presley in Elvis (volgens sommige kwatongen de slechtste casting ooit!) Russell werd evenwel geen nieuwe Harrison Ford. Zijn hoofd haalde zelfs niet eens de affiche, want één of andere gek besloot dat het beter was om een slechte tekening van hem te maken. De stakkerd leek er niet eens op waardoor het merendeel van de bioscoopgangers niet wist wie de hoofdrol vertolkte. Russell is er nog steeds van overtuigd dat het om pure sabotage ging. Men vond namelijk dat Carpenter er een veel te humoristische film van had gemaakt. De filmmaker werd trouwens door een paar producenten meerdere malen op de vingers getikt omdat hij niet mocht vergeten dat Big Trouble In Little China een blanke film was. Carpenter gebruikte zijn middelvinger als antwoord en maakte rustig zijn eigen martialartsfilm.
De waarheid is dat Big Trouble in Little China geen goede film is, daarvoor oogt hij net iets te veel als een slecht stripverhaal. Qua cultgehalte kan hij wel tellen. De decors zijn even lachwekkend (maar tegelijkertijd even subliem) als die uit bijv. Flash Gordon. De special effects ogen ronduit onnozel en dus ook hilarisch. De vertolkingen zijn zonder meer geslaagd. Russell is ideaal gecast voor dat soort klussen en zelfs Sex & The City-ster Kim Cattrall komt er zonder kleerscheuren vanaf!
BEELD EN GELUID
Echt spectaculair is het wel allemaal niet, toch is deze transfer vrij geslaagd. Af en toe zie je een soort van witte sneeuwlaag, maar gelukkig duurt dat maar eventjes. Het geluid is meer dan goed, ofschoon dit een Carpenter-film is zonder een typische Carpenter-soundtrack. De cineast staat immers bekend voor zijn geweldige elektronische scores, maar voor Big Trouble In Little China koos hij voor muziek met zijn groepje The Coup De Villes. Het leverde hem wel een paar MTV-momenten op, toch blijft het ordinaire (slechte) rock.
EXTRA’S
In onze contreien is Big Trouble In Little China uitgebracht door Fox, maar de echte fan haalt beter de Britse versie van Arrow in huis. Dit schijfje staat immers bol van de extra’s die je op de Fox-uitgave niet vindt. Zo heb je bijv. een collage van anderhalf uur interviews met: Carpenter, Russell, Dean Cundey (de Carpenter-cinematograaf die eveneens voor Back To The Future, Apollo 13 en Jurassic Park verantwoordelijk was), producer Larry J. Franco en stuntcoördinator Jeff Imada. Vaak zijn zo'n gesprekken eerder slaapwekkend, maar deze conversaties zijn uiterst onderhoudend! Voorts is er een audiocommentaar, zijn er massa’s verwijderde scènes, zijn er de originele promospots en zijn er talrijke trailers en tv-spots. Soundtrackliefhebbers kunnen via een apart spoor de volledige filmscore beluisteren. Kortom, wederom extra’s om u tegen te zeggen.
CONCLUSIE