:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SHAOLIN
SHAOLIN
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2014-08-13
FILM
Na de val van de Qing-dynastie (1912) wordt China in de jaren 20 verscheurd door een burgeroorlog. Tussen twee krijgsheren begint een bittere machtsstrijd die ook onder de burgerbevolking massaal slachtoffers eist en die de economie ontwricht met hongersnood als onmiddellijk gevolg. Generaal Hou Chiech (Andy Lau) kan grote delen van het grondgebied veroveren, maar hij is ervan overtuigd dat z’n gezworen broeder generaal Sung de absolute macht ambieert. Dus bedenkt hij een plan om z’n tegenstander te vermoorden, maar uitgerekend z’n eigen protegé en onderbevelhebber Tasao Man (Nicolas Tse) maakt van de gelegenheid gebruik om de macht te grijpen. Hou’s dochtertje wordt tijdens de schermutselingen dodelijk gewond en zal later overlijden, z’n vrouw wordt door Tsao Man gevangen genomen en Huo zelf wordt vogelvrij verklaard en moet zich schuilhouden in de Shaolin-tempel, waarover hij niet veel eerder zelf nog een doodvonnis had uitgesproken omdat de monniken hulp boden aan soldaten van z’n vijanden.

 

Het conflict speelt zich af tegen de achtergrond van westerse pogingen om meer invloed te krijgen in China. Zo beloven de Britten ultramoderne wapens indien ze een spoorlijn mogen aanleggen in een gebied waarvan men vermoedt dat het grote hoeveelheden waardevolle grondstoffen bevat. Huo Chiech heeft zich na z’n machtsovername verzet tegen die plannen met het argument dat China nooit in de handen van buitenlanders mag vallen, maar Tsao Man gaat gretig in op het westers aanbod, want hem zijn belangrijke financiële voordelen en uiteraard heel veel wapens beloofd. Om z’n militaire plannen te betalen moet Tsao Man evenwel veel meer toegevingen doen aan de westerlingen, want die hebben het ook gemunt op antieke kunstvoorwerpen die fortuinen opbrengen in Londen en New York. Om te vermijden dat z’n handeltje uitlekt, laat Tsao Man de kunstschatten van hele dorpen plunderen en de mannelijke inwoners vervolgens vermoorden. Vrouwen en kinderen slaan op de vlucht en velen zoeken een veilig onderkomen in de Shaolin-tempel waar de monniken handen en middelen tekort komen om de nood te lenigen.

 

Op het hoofd van Huo Chiech is ondertussen een prijs gezet en hij probeert de abt van de Shaolin-tempel ervan te overtuigen om hem nog een tijdje te laten blijven. Hij wordt als hulpje toegewezen aan de bakkerij van de voormalige monnik Wudao (Jackie Chan) en maakt op die manier kennis met het reilen en zeilen in en om de Shaolin-tempel. Het is een periode van rouw wegens het verlies van z’n dochter en z’n vrouw, en gaandeweg krijgt Huo respect voor het werk en de levensstijl van de monniken, want die zitten niet voortdurend aan de voet van het metershoge Boeddhabeeld, ze voorzien de vluchtelingen ook van tenten en eten, terwijl ze zich in de vroege ochtend terugtrekken op een open plek aan de andere kant van de heuvel om er hun vechttechniek te oefenen. Dat een aantal monniken elke nacht de rijstopslagplaatsen van Tsao Man overvalt om de slinkende voorraden van de Shaolin-tempel aan te vullen, wordt hem niet verteld. Als Huo Chiech evenwel op een keer herkend wordt door een spoorwegarbeider, duurt het niet lang vooraleer Tsao Man een leger op hem afstuurt.

 

Voor liefhebbers van oosterse vechtkunst is deze film uiteraard geen onbekende, want het gaat om een echte superproductie met bekende namen in de hoofdrol. Volgens de hoes van de dvd is Shaolin de remake van de kungfu-klassieker van Jet Li uit 1982, maar dat is maar gedeeltelijk waar, want er is sprake van meer karakters en een scenario dat niet meer dan verwant is met de verhaallijn van toen. En uiteraard zijn de vechtscènes een stuk indrukwekkender, al komen die niet op het conto van Andy Lau, maar zijn ze veel meer het actieterrein van de monniken en van z’n tegenstander Tsao Man. Voor de choreografie is een beroep gedaan op oude rotten in het vak (Cory Yuen en Li Chung Chi) die kwaliteit en originaliteit in de actiescènes pompen. Maar net zoals Fearless (2006) van regisseur Ronny Yu is Shaolin uiteindelijk toch veel meer een film over schuld en boete en op dat terrein voelt Andy Lau zich veel meer op z’n gemak en dat blijkt uit de manier waarop hij z’n personage gestalte geeft, want hij is niet alleen geloofwaardig als legergeneraal Huo, maar veel meer nog als de tot inkeer gekomen monnik Chinochueh, die er zijn voormalige protegé van probeert te overtuigen om tot inkeer te komen en het moorden stop te zetten.

 

Jackie Chan, ondertussen 60 jaar oud, mag nog in een vechtscène schitteren, maar hij neemt vooral de komische scènes voor z’n rekening als de goedhartige en rondbuikige bakker Wudao die op zijn manier z’n hemel probeert te verdienen. Nicolas Tse is de villain van de film, de corrupte en kruiperige onderofficier die via een list de totale macht in handen krijgt en die veel meer bezig is met z’n eigen welstand dan met die van zijn vaderland. En dan is er nog het oogverblindende production design waarvoor geld noch moeite lijken gespaard en dat Shaolin redt waar het scenario af en toe faalt, met als indrukwekkendste realisatie de reconstructie van het historische Shaolin-tempelcomplex dat uiteindelijk op een spectaculaire manier in de as wordt gelegd, waarmee het einde van het Chinese keizerrijk niet beter kon worden gesymboliseerd.

 
BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit is zonder meer uitstekend, met felle kleuren in de tempel- en paleisscènes en veel grauw en grijs voor het kampement van de vluchtelingen en de armoedige inwoners van de omliggende dorpen. Het geluid doet z’n voordeel met de 5.1-track die stevig uithaalt in de vecht-, schiet- en bombardementscènes en die flink wat steun krijgt van een zeer actieve muziektrack van de Franse componist Nicolas Errèra, die ook de score leverde voor Benny Chans politiefilm Connected (2008).
 
EXTRA’S
Geen, zelfs geen keuzemenu.
 
CONCLUSIE
Shaolin van regisseur Benny Chan wordt vooral aangeprezen als de nieuwste kungfu-film, maar het is anderzijds ook een verhaal over schuld en boete en dat betekent dat ook niet-martialartsliefhebbers deze Chinese film tot op zekere hoogte kunnen waarderen, want Andy Lau legt in z’n personage Huo Chiech/Chinochueh heel veel geloofwaardig en herkenbaar drama. Technisch is de film perfect.




cover




Studio: Dutch FilmWorks

Regie: Benny Shan
Met: Shaoqun Yu, Chen Zhiui, Yu Xing, Jacky Wu, Nicolas Tse, Hai Yu, Andy Lau, Bingbing Fan

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2011

Leeftijd:
16

Speelduur:
126 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664093061


Beeldformaat:
1.85:1 anamorf PAL

Geluid:
Mandarijn Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen
 

Andere recente releases van deze maatschappij