HELL ON WHEELS - SEIZOEN 4 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2015-09-29
SERIE
Cullen Bohannon (Anson Mount) is boned. Op het einde van seizoen 3 had hij Naomi (Mackenzie Porter), de dochter van mormoon Aaron Hatch (James Shanklin), zwanger gemaakt, en hij kreeg de keuze: een jachtgeweer in zijn rug of trouwen! Om het nog wat erger te maken bleek de geestelijke leider van de mormonengemeenschap van Fort Smith niemand minder te zijn dan de doodgewaande "Swede" Thor Gunderson (Christopher Heyerdahl), die nog ettelijke tonnen appeltjes te schillen had met Bohannon. De Swede weidt bij voorkeur overigens niet uit over hoe hij tot spiritueel leider van de gemeenschap verkozen werd; hij heeft namelijk de vorige leider om zeep geholpen en zijn plaats ingenomen. Bohannon heeft voorlopig geen keuze dan zijn nieuwe plaats in de gemeenschap te accepteren en rustig de geboorte van zijn zoon William af te wachten. In een onbewaakt moment weet hij echter de Swede zo ver te krijgen dat hij zijn mond voorbijpraat en kan de man hem niet meer tegenhouden. Wanneer Bohannon in de krant leest dat zijn vroegere werkgever, Thomas Durant (Colm Meaney), een potje heeft gemaakt van de werken aan het spoor - hij is erin geslaagd om een locomotief door het ijs te laten zakken - bekruipt zijn eergevoel hem, en samen met vrouw en kind keert Bohannon terug naar Cheyenne. Durant is méér dan blij met zijn komst en draagt hem op om een ononverwinbaar geachte berg te beslechten: het spoor moet eróver of erdóór, maar dat het er moet komen, zoveel is duidelijk.
Er is echter veel veranderd tijdens Bohannons afwezigheid. Durant heeft de nieuwe hoofdingenieur Delaney (David Wilson Barnes) aangesteld, en omdat er nu eenmaal géén plaats is voor twee hoofdingenieurs, aanvaardt Bohannon om onderaan de ladder te beginnen, wat ervoor zorgt dat hij ietwat ongemakkelijk ondergeschikt wordt aan zijn vroegere ondergeschikte, de zwarte ploegbaas Psalms (Dohn Norwood). Zijn vroegere vertrouweling Elam Ferguson (Common) is hem gaan zoeken, maar hij is in de wildernis verdwenen en wordt doodgewaand. Zijn vrouw Eva (Robin McLeavey) moet zich noodgedwongen prostitueren om de eindjes aan elkaar te knopen; nadat ze op een avond al haar bij elkaar gespaarde centen kwijtspeelt aan de pokertafel, doet ze aan de valsspeler een voorstel: in ruil voor een gratis beurt vraagt ze hem de kneepjes van het vak bij te brengen, zodat ze in de toekomst haar kostje kan verdienen met kaarten in plaats van met het spreiden van haar benen. Onverwacht duikt Elam weer op in Cheyenne, maar hij is niet meer wie hij ooit geweest was. Een beer heeft hem zwaar verwond en onder meer zijn hersens zijn geraakt; hij meent dat hij een slavenhandelaar is en hij terroriseert het dorp zodanig dat Bohannon geen andere keuze heeft dan hem het genadeschot toe te dienen.
En er duikt een nieuw gevaar op in Cheyenne: president Grant (Victor Slezak) wil een einde maken aan de wetteloosheid in het stadje, en hij heeft een gouverneur, John Campbell (Jake Weber) gestuurd om de orde te herstellen - en om uiteraard met de geconfisceerde landerijen en bezittingen zijn eigen spaarboek aan te dikken. Campbell is van plan om er met de grove borstel door te gaan en onder meer het casino van de zelfverklaarde burgemeester Mickey McGinnes (Phil Burke), hét hellehol bij uitstek, moet van Campbell dicht. McGinnes wordt zelf gezocht voor moord, maar ook nagenoeg het hele personeelsbestand van Union Pacific heeft nog wat op zijn kerfstok; de cel in het politiekantoor biedt amper genoeg plaats en Campbell heeft de halve hele crimineel Sydney Snow (Jonathan Scarfe) onder de arm genomen om de straten schoon te vegen. Snow heeft een voorgeschiedenis met Bohannon: ze dienden allebei in het confederale leger en hebben zich allebei eertijds schuldig gemaakt aan schendingen van de mensenrechten. Waar Bohannon echter voldoende berouw heeft getoond over zijn misdaden, is Snow verworden tot een dolle hond. McGinnes heeft bovendien enkele verre neven, die zich de Dead Rabbits noemen, naar Cheyenne gehaald, om zich te beschermen tegen de willekeur van de gouverneur. De zaken keren zich echter tegen Snow zodra die de kerk van domineedochter Ruth Cole (Kasha Kropinski) in brand steekt en daarbij Ruths pleegzoontje Ezra Dutson (Tayden Marks) levend verbrandt. Campbell heeft echter ook zijn zinnen gezet op de eigendommen van de Union Paficic en de eertijds gezworen aartsvijanden Durant en Bohannon besluiten de krachten te bundelen om de gouverneur weer aan te lijnen.
Ook in het vierde seizoen verwordt Hell On Wheels meer tot een ensembledrama waarin de diverse verhaallijnen eerder naast dan in elkaar lopen. De cast is een beetje uitgedund, enkele andere personages zijn naar het achterplan verwezen, zoals hoteleigenares Maggie Palmer (Chelah Horsdal), maar met Jake Weber (Medium) hebben de makers een fantastische schurk te pakken. Weber vult zijn personage genuanceerd in; uiteraard is het niet goed te praten dat hij zijn functie misbruikt om zichzelf schandalig te verrijken, maar bij hem leeft toch ook de bekommernis om orde in de chaos te scheppen, en hij is niet te beroerd om toe te geven dat de benoeming van zijn deputy Snow een kapitale blunder was. De manier waarop Weber zijn personage gestalte geeft, biedt in elk geval meer ruimte voor nuance dan Christopher Heyerdahls Swede, wiens verhaallijn in dit seizoen hoe langer hoe ongeloofwaardiger wordt. Twee belangrijke personages van het eerste uur verlaten definitief de reeks tussen de uit westerns zo beruchte zes planken, en het is maar de vraag of de makers in het vijfde seizoen voldoende interessante nieuwe personages zullen kunnen introduceren om de leemte op te vullen. Om de kijkers geboeid te houden wordt iets te vaak de kaart van de gore getrokken. Eén van McGinnes' hulpjes [spoiler]eet met veel smaak het oog van een tegenstander op[/spoiler], en in de aflevering Bleeding Kansas [spoiler]wordt op bijzonder grafische wijze getoond hoe iemands been geamputeerd wordt, compleet met liters bloed én een botte zaag[/spoiler]. Alleszins wordt er in de laatste aflevering een opening gemaakt naar een herstart met een propere lei.
BEELD EN GELUID
Over de manier waarop E1 Entertainment zijn televisieseries tegenwoordig behandelt, geen kwaad woord. Net als bij The Walking Dead gaat het hier om een ietwat duistere en modderige reeks waarin de personages liggen te ploeteren in penibele omstandigheden; de weidse landschappen van het Wilde Westen komen in dit vierde seizoen amper aan bod, behalve dan in de aflevering waarin het wedervaren van Elam Ferguson wordt verteld, die door een stam indianen zo goed en kwaad mogelijk wordt "opgelapt", maar ter verdoving redelijk wat hallucinogene stoffen toegediend krijgt. Het beeld is overal mooi scherp en in de gelaatstrekken zijn veel ruwe details te zien; ook is de serie een lust voor het oog voor wie houdt van oude typmachines en drukpersen; in de lokale krant zie je de inkt gewoon uitlopen. Het aantal verminkingen en verwondingen ligt dit seizoen zodanig hoog dat het special effects-team overuren heeft gedraaid dat het niet meer mooi is.
De DTS-HD MA 5.1-track is meer dan adequaat, maar er wordt verhoudingsgewijs minder gebruik gemaakt van speciale geluidseffecten dan in de vorige seizoenen. Er wordt in deze reeks amper nog spoorweg aangelegd, en op een occasionele explosie na komen de liefhebbers van piepend staal niet echt aan hun trekken. Evenwel nemen het aantal incidentele muzieknummers seizoen na seizoen toe, en vooral in de laatste drie afleveringen worden de meer emotionele scènes ondersteund met fijne nummers.
EXTRA'S
De opbouw van het bonusmateriaal is wéér grotendeels analoog aan dat van de vorige seizoenen. Al het bonusmateriaal is te vinden op de vierde disk. A look at season 4 (3:12) is een redelijk spoilervrije introductie van de reeks, en in The new characters of season 4 (3:24) maken we kennis met de voornaamste nieuwe acteurs. Colm Meaney mag zich eens uitleven met zijn personage dat hij eigenlijk zelf niet sympathiek vindt (wie wel overigens?) in On the set with Colm Meaney (1:10), en over schurken gesproken, in On the set with Jake Weber (1:16) krijgen we een paar stukjes interview te zien waarin de nieuwbakken gouverneur van Cheyenne zich van zijn slechtste kant mag tonen. In de Cheyenne set tour (4:27) worden we rondgeleid door hoofdacteur Anson Mount en art director Bill Ives, en de Anson Mount retrospective (1:40) biedt ons op 100 seconden een kort portret van Cullen Bohannon, die nu al vier seizoenen lang de speelbal is van het lot.
De bulk van de extra's bestaat uit 14 documentaires "Inside Hell On Wheels" (1:05:09), waarin aflevering na aflevering inzicht wordt geboden in het maken ervan en in de plotlijnen. Deze featurettes bekijkt u echter beter achteraf. Natuurlijk kunnen de traditionele cross-promotionele trailers niet ontbreken; wat vooral opviel was dat die van The Walking Dead ettelijke seizoenen achterloopt op de feiten.
CONCLUSIE
Met dertien in plaats van de gebruikelijke tien afleveringen, is dit vierde seizoen van Hell On Wheels iets minder overladen dan het vorige seizoen, maar het is jammer dat de intriges een beetje te veel plaats hebben gemaakt voor scènes die enkel dienen om de kijker te choqueren, en het is al even jammer dat twee belangrijke personages het loodje leggen. Seizoen vijf kondigt zich echter aan als een tweede adem. We zijn benieuwd.
EN DAN NOG DIT...
Een beperkt aantal exemplaren van de Blu-ray bevat een fout: op disk 3 stonden namelijk dezelfde afleveringen als op disk 2. Het probleem zou intussen gecorrigeerd moeten zijn, maar mocht u nog een foutief exemplaar hebben: terugkeren naar de winkel is de boodschap.
Studio:
E1 Entertainment Benelux
Regie:
Neil LaBute, Debbie Gordon, David Straiton, Clark Johnson, Rod Lurie, Michael Nankin, Marvin V. Rush, Billy Gierhart, Seith Mann, Roxann Dawnson, Adam Davidson
Met:
Anson Mount, Colm Meaney, Common, Jennifer Ferrin, Phil Burke, Christopher Heyerdahl, Robin McLeavy, Kasha Kropinski, Dohn Norwood, MacKenzie Porter, Jake Weber, Jonathan Scarfe, David Wilson Barnes
Beeldformaat:
1.78:1 HD
Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS-HD MA 5.1
Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Documentaire "A look at season 4"
• Documentaire "The new characters of season 4"
• Documentaire "On the set with Colm Meaney"
• Documentaire "On the set with Jake Weber"
• Documentaire "Cheyenne set tour"
• Documentaire "Anson Mount retrospective"
• 14 documentaires "Inside Hell On Wheels"
• Cross-promotionele trailers