:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> STAR TREK THE NEXT GENERATION - SEIZOEN 5
STAR TREK THE NEXT GENERATION - SEIZOEN 5 (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2013-12-05
SERIE
Het lijkt bijna een maandelijkse gewoonte, maar hier zijn we al weer met  het vijfde seizoen van Star Trek, The Next Generation. Voor wie het allemaal zou hebben gemist (ook al kunnen we ons dat maar moeilijk voorstellen als je een fervent lezer bent van onze site) herhalen we graag dat de Blu-rayversie van een buitengewone kwaliteit is. Ze heeft een grotere meerwaarde dan het blauwe doosje alleen al omdat je er de volledige (piekfijne) restauratie van deze toch wel legendarische sciencefictionreeks op terugvindt. Wie a zegt moet natuurlijk ook b zeggen, want de prijs van deze uitgave is niet meteen van de poes. Toch krijg je (hoe duur het ook is!) waar voor je geld.
 
In het vijfde seizoen was het al lang niet meer nodig om de kijkers nog te overtuigen. Men kon dus gewoon zonder veel zorgen op hetzelfde elan doorgaan. Het is wellicht datzelfde routineuze karakter dat Star Trek, The Next Generation uiteindelijk heeft genekt, toch merk je daar in het vijfde luik weinig of niks van. Behalve misschien een paar afleveringen die volledig van de pot zijn gerukt, maar anderzijds is dat al vanaf het eerste seizoen (en zelfs met kapitein Kirk aan boord) zo geweest. Anderzijds bevat dit seizoen ook The Inner Light, een episode die door menig Trekkies als de beste aflevering uit de hele Star Trek-franchise wordt beschouwd. Bedenker Gene Rodenberry kan er in ieder geval niet over oordelen, want de schepper van het Star Trek-universum overleed tijdens de opnames van het vijfde seizoen. Sommige fans beweren dat dit seizoen waarschijnlijk het luik is dat het meest op Roddenberrys goedkeuring zou kunnen hebben rekenen. Het vijfde seizoen bezit ook veel geslaagde CG-effecten, die heel wat beter zijn dan die uit het vorige seizoen. Een factor die toch al bij al belangrijk is voor een hedendaagse sciencefictionreeks. Ook zijn er de talrijke gastrolletjes zoals die van Ashley Judd, Matt Frewer, Kelsey Grammer en natuurlijk Leonard Nimoy (voor leken Spock dus) waardoor een paar afleveringen meteen een cultgehalte kregen.

26 afleveringen lang vliegen we weer met de Enterprise en zijn bemanning doorheen het heelal op zoek naar beschavingen die de mensheid tot dusver niet kende. De Shakespeariaanse (volgens sommige dus saaie) aanpak blijft behouden en de kostuums zien er nog steeds potsierlijk uit, toch blijft ook dit seizoen een onmisbare ruimterit voor iedere sciencefictionfan. Hoogtepunten zijn: Unification (de aflevering met Spock en naar Star Trek-normen vrij actievol), The Game, I, Borg (de gevreesde vijand van de Enterprise-bemanning), Cost Of Living en The Masterpiece Society. En jawel, na ruim 1000 minuten hebben we alleen maar zin in meer, dus laat dat zesde seizoen maar komen.

BEELD EN GELUID
Het voelt soms aan alsof ik voor de vijfde keer hetzelfde schrijf, maar toch kan ik niet anders dan over de beeld- en geluidskwaliteit opnieuw de grootste superlatieven bovenhalen. De Engelse geluidsband is voorzien van een DTS-HD Master Audio 7.1-spoor en dat merk je natuurlijk. Ik heb het al eens eerder gezegd, maar de geluidssensatie die door je kamer gonst als de Enterprise door het heelal vliegt, is gewoon onbeschrijfelijk. Ook het beeld is weer optimaal. Op verschillende sciencefictionforums vind je wel “fans” die een heel epistel schrijven over het feit dat in één of andere minuut (op een totaal van 1158!) de kleuren er plotseling anders uit gaan zien. Get a life!, zou men in Amerika zeggen. Het beeld is gewoon subliem en dat komt in de latere seizoenen nog meer van pas omdat men meer en meer gebruik maakt van computergeanimeerde special effects. Voor sommige scènes is men zelfs zo ver gegaan dat er van de Enterprise een volledig nieuw CG-model is gemaakt. Dat maar om u te zeggen dat iedere Trekkie opnieuw in de watten wordt gelegd. En jawel, over die hoge verkoopprijs van deze Blu-raybox gaan we het niet meer hebben.

EXTRA'S
Zoals dat in ieder seizoen het geval is, is ook deze box weer volgepropt met extra’s. Je voelt wel dat de makers mondjesmaat aan het eind van hun Latijn komen (waar moeten ze het blijven uithalen?), toch bevat het bonusmateriaal weer genoeg weetjes en allerlei achtergrondinformatie om Trekkies te doen zweven. Zoals vanouds zijn er enkele afleveringen (Cause and Effect, The First Duty, I, Borg en The Inner Light) voorzien van audiocommentaar. Daarnaast zijn er de onnodige bloopers en enkele weggelaten scènes.

Het echt interessante werk vind je in de twee documentaires In Conversation: The Music of Star Trek The Next Generation en Requiem: A Remembrance of Star Trek The Next Generation die elk ruim een uur duren. De gewone mens kent natuurlijk alleen maar de bekende begintune van Jerry Goldsmith, toch moest er voor iedere andere aflevering ook nog muziek worden gecomponeerd. De man die daar grotendeels voor zorgde is Jay Chattaway. In deze extra praat de componist met de medewerkers Dennis McCarthy en Ron Jones en moderator Jeff Bond (over fantastische namen gesproken!) in een studio over de muziek. De waarheid is dat het merendeel van de mensen weinig of geen interesse zal hebben voor wat deze oude knarren 74 minuten lang over hun muziekkeuze voor bepaalde scènes vertellen. Je kan het als een mooie aanvulling bij je hele Star Trek TNG-box beschouwen (er moest nu eenmaal ook iets bij over de muziek), maar de meeste mensen kunnen gerust zonder deze extra.

Ten slotte is er nog Requiem: A Remembrance of Star Trek The Next Generation. Deze documentaire bestaat uit twee delen waarvan het eerste The Needs of the Many is. Het uitgangspunt is een interview met Gene Roddenberry uit 1981 waarin hij over zijn Star Trek-filosofie praat. Z'n uitspraken worden door mensen als Branon Braga, Ron D. Moore,  Naren Shankar en Morgan Gendel onder de loep genomen. Vervolgens is er nog The Needs of the Few, waarin vooral veel aandacht wordt besteed aan de dood van Roddenberry. Er is ook een gesprek met Marc Cushman, die het merendeel van de laatste Roddenberry-interviews maakte. Naast het genie van Roddenberry staat ook het vijfde seizoen in de kijker waaruit we vooral onthouden hoe Brent Spiner maar niet kan zwijgen over Michele Forbes.
 
CONCLUSIE
Het zal geen mens verbazen dat we het vijfde seizoen van Star Trek, The Next Generation wederom als een tip aanstippen. Ten minste als je voor deze reeks te vinden bent, want er zijn mensen die hun hele leven aan het Roddenberry-universum wijden, terwijl anderen de moed niet vinden om ook maar één aflevering uit te kijken.


cover



Studio: Universal

Regie: Diverse regisseurs
Met: Patrick Stewart, Jonathan Frakes, LeVar Burton, Michael Dorn, Gates McFadden, Marina Sirtis, Brent Spiner, Wil Wheaton, Whoopi Goldberg, Colm Meaney

Film:
8/10

Extra's:
8/10

Geluid:
10/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1991-92

Leeftijd:
6

Speelduur:
1183 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582939231


Beeldformaat:
1.33:1 HD

Geluid:

Engels DTS-HD MA 7.1
Engels Dolby Surround 2.0 
Duits Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Japans Mono
Italiaans Dolby Surround 2.0
Catalaans Dolby Surround 2.0



Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits, Italiaans, Catalaans, Japans, Frans, Zweeds, Deens, Fins, Noors, Spaans, Engels CC
Extra's:
• In Conversation: The Music Of Star Trek, The Generation (74 min.)
• Requiem: A Remembrance of Star Trek, The Next Generation (59 min.)
• Audio Commentaries On Cause And Effect, The First Duty, I, Borg and The Inner Light
• Deleted Scenes
• Archival Mission Logs
• Episodic Promos
• Gag Reel (7 min.)

Andere recente releases van deze maatschappij