:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> IN BRUGES
IN BRUGES (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2023-09-06
FILM
Brugge die scone. De eerste opdracht van huurmoordenaar Ray (Colin Farrell) is dramatisch afgelopen. Hij moest een priester (Ciarán Hinds) omleggen, maar een verdwaalde kogel heeft ook een jongetje (Theo Stevenson) vol in het hoofd geraakt, en nadat hij het pistool in de Thames heeft geflikkerd, verplicht Harry (Ralph Fiennes), de grote baas, hem om samen met Ken (Brendan Gleeson), de man die Ray bij het huurmoordenaarssyndicaat heeft geïntroduceerd, in Brugge de toerist uit te gaan hangen totdat de hitte is overgewaaid. Terwijl Ken zich de toeristische trip laat welgevallen, kunnen de pittoreske middeleeuwse gebouwen Ray maar matig interesseren. Eerder steekt Ray, die door het gebeurde nog altijd in shock is, zijn interesse in het lokaal schoon: hij papt aan met Chloë (Clémence Poésy), een assistente bij filmopnames die in Brugge net plaatsvinden.




Rays doortocht in de mooiste stad van Vlaanderen laat zich kenmerken door vechtpartijen en excessief druggebruik. Terwijl Ray de bloemetjes buitenzet, krijgt Ken een telefoontje van Harry dat Ray Brugge niet levend mag verlaten. Harry beschouwt het toeristisch tripje dan ook als een afscheidscadeautje aan Ray. Ken krijgt echter last van zijn geweten met het uitvoeren van de opdracht, en hij zet Ray op een trein naar eender waar, als het maar ver van Brugge is. Harry zakt dan maar zelf af naar Brugge om de losse eindjes aan elkaar te knopen, hetgeen - zonder de clou te willen verraden - eindigt in een orgie van geweld en bloed.




Martin McDonagh scoorde in 2007 een bescheiden hit met deze auteursfilm die een simpele premisse naar een hoger artistiek niveau tilt omdat de film helemaal op lokatie is geschoten in de mooiste stad van Vlaanderen, met onder meer passages aan het Gruuthuse-museum en de Heilig Bloedkapel. Ook details, zoals het typische Belgische biermerk (we gaan geen reclame maken maar het is overduidelijk Leffe) en de correcte Belgische politieuniformen, dragen bij tot de authenticiteit. Brugge is op al die jaren overigens niet echt veranderd. Het enige wat de ouderdom van de film verraadt, is dat er in de film in cafés en restaurants nog iedereen zit te roken als een Turk.




Wie zoals ondergetekende al eens Brugge bezoekt, zal vooral veel plezier beleven aan het location spotting, want het ietwat ongeloofwaardige verhaal meandert iets te vaak langs niet ter zake doende nevenplotlijnen, zoals die van een cokesnuivende dwerg (Jordan Prentice) of een Canadees (Zeljko Ivanek) bij wie door Ray er de living snot wordt uitgeslagen. Uitvergrote nevenpersonages schijnen het handelsmerk van Martin McDonagh te zijn, want we zagen die ook terug in Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, en McDonagh probeert soms iets te krampachtig Guy Ritchie te imiteren, terwijl hij toch de betere verhalenverteller is, en met een solide scenario beter zou moeten weten.




Toch blijft In Bruges van begin tot einde entertainen, en er gaat een grote dreiging uit van Ralph Fiennes' personage, dat we voor het eerst te zien krijgen tijdens een woedeuitbarsting, en dat geen enkele zin kan uitspreken zonder minstens drie keer het woord fucking er in. In Bruges is vooral genieten van uitstekend acteerwerk. Colin Farrell en vooral Brendan Gleeson zitten op de top van hun kunnen; Ralph Fiennes gaat iets in overdrive, en haar bijrol zette ook Clémence Poésy op de kaart. In Bruges is eigenlijk donker en somber, er valt moeilijk één genre op te kleven, en heeft een open einde dat voor meerdere interpretaties vatbaar is.

BEELD EN GELUID
Second Sight heeft In Bruges met bijzonder veel égards behandeld, en we krijgen in HD dan ook één van de mooiste plaatjes van Brugge voorgeschoteld, hetgeen enkel kan overtroffen worden door een bezoek aan Brugge zelf. In donkere scènes zoals op de wenteltrappen van het Belfort blijft er genoeg detail overeind, en de lichtjes van Brugge rond Kerstmis vertonen nergens aberrant colour bleeding. De kleuren zijn overigens rijk en evenwichtig, wat je onder meer ziet in de interieurs van de typische toeristenhotels en -bars. De opnames overdag schitteren echter net nog dat ietsje méér, met onder meer prachtige panoramische shots van de Grote Markt. De enige geluidstrack is een Engelse DTS-HD MA 5.1-track die de nodige ambiance biedt, onder meer in het restaurant waar Ray Zeljko Ivanek's naamloze personage aftroeft. Af en toe klinkt er naast de soundtrack van Carter Burwell een streepje kerstmuziek zoals 2000 Miles van The Pretenders om u in de sfeer te brengen, of On Raglan Road van The Dubliners.




EXTRA'S
Het enige wat we echt missen op deze release is een audiocommentaar. Daarnaast worden we qua bonusmateriaal rijkelijk bediend. Hoogtepunt van de bonussectie is de kortfilm "Six Shooter" (28:13), een kortfilm uit 2004 van regisseur Martin McDonagh met in de hoofdrol Brendan Gleeson als Donnelly, een man die net zijn vrouw heeft verloren en de trein terug naar Dublin neemt. Op de trein heeft Donnelly enkele casuele ontmoetingen die uiteindelijk niet zo toevallig zijn als ze lijken. McDonagh won in 2006 hiermee de Oscar voor beste kortfilm, en deze was ook te vinden op de Blu-ray van Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. Dan volgen een reeks interessante interviews met voornamelijk crewleden: eerst en vooral komt director of photography Eigil Bryld aan het woord in Shoot First, Sightsee Later (21:50), dan volgt Finding the Rhythm (15:14) met editor Jon Gregory, Finding Bruges (13:04) met production designer Michael Carlin en The Alcove Guy (13:53) met acteur Eric Godon. We krijgen vooral weetjes over de geschiedenis van de film en de visuele stijl, die het midden tracht te houden tussen drama en zwarte komedie. When in Bruges (13:53) is een reeks interviews met regisseur Martin McDonagh en enkele leden van zijn cast, over hun samenwerking voor de film. Strange Bruges (7:33) is daar een vervolg op, waarbij cast en crew wordt gevraagd naar hun impressies van Brugge. Er zijn ook nog 13 verwijderde en uitgebreide scènes (18:20), en wie zulke nog nooit heeft gedaan, kan in A Boat Trip Around Bruges (5:42) eens de kanalen afvaren en zich vergapen aan de middeleeuwse pracht en praal. Afsluiten doen we met een gag reel (6:00). Merk wel op dat het bonusmateriaal niet Engels ondertiteld is.

CONCLUSIE

Dat uitgerekend In Bruges in Vlaanderen nooit een Blu-rayrelease heeft gekregen, steekt tegen, want tegen de achtergrond van een simpel wraakverhaal wordt de pittoreske stad goed in de markt gezet. De dvd vind je in Brugge overigens in een bekende grote mediawinkel op de Grote Markt prominent uitgestald. Second Sight levert een zeer mooi eindproduct af dat ook nog eens goed beladen is met bonusmateriaal.


cover



Studio: Second Sight

Regie: Martin McDonagh
Met: Colin Farrell, Brendan Gleeson, Ralph Fiennes, Clémence Poésy, Jérémie Rénier

Film:
7,5/10

Extra's:
7/10

Geluid:
9/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Misdaad

Versie:
U.K.

Jaar:
2007

Leeftijd:
18

Speelduur:
107 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5028836041054


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• Kortfilm "Six Shooter" 2004
• Interviews:
- "Shoot First, Sightsee Later" 2019 interview met director of photography Eigil Bryld
- "Finding the Rhythm" 2019 interview met editor Jon Gregory
- "Finding Bruges" 2019 interview met production designer Michael Carlin
- "The Alcove Guy" 2019 interview met acteur Eric Godon
• Documentaire "When in Bruges"
• Documentaire "Strange Bruges"
• 13 verwijderde en uitgebreide scènes
• Documentaire "A Boat Trip Around Bruges"
• Gag reel

Andere recente releases van deze maatschappij