:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FLIKKEN - SEIZOEN 2
FLIKKEN - SEIZOEN 2
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2004-03-17
REEKS
De openbare omroep heeft een zekere reputatie hoog te houden inzake drama van eigen bodem, waarmee het gewoonlijk op zondagavond hoge kijkcijfers scoort. Enkele jaren geleden zette de Antwerpse politiereeks Langs De Kade een zekere standaard voor politie-dramareeksen, en sindsdien zijn talloze producties zoals Niet Voor Publicatie, het bijzonder goede Heterdaad, Sedes en Belli en Witse de revue gepasseerd. De laatste drie reeksen werden steeds gemaakt in een "strategisch partnerschap" met een bepaalde stad of streek - respectievelijk Brussel, Oostende en Halle - waarbij in ruil voor wat logistieke steun uitgebreid op locatie gefilmd wordt.

En dat is ook het geval met deze Flikken, met als uitvalsbasis Gent. We volgen ook in dit tweede seizoen het doen en laten van een zevental leden van de Gentse stadspolitie, en volgen naast de politiezaken ook het wedervaren van het privéleven van de protagonisten. Centraal staat het duo Britt Michiels (Andrea Croonenberghs) en Tony Dierckx (Joke Devynck), de éne een koele berekende agente die alles volgens het boekje doet, en de andere een losbol met het schurft aan autoriteit. Daarnaast fungeren ook nog de twee sympathieke motards Ben Vanneste (Axel Daeseleire) en Sellatin Ates (Cahit Ölmez) als afleiding in het verhaal, en moeten we tussendoor nog de kuren van vriendelijke ome agent Raymond Jacobs (Ludo Hellinckx) en groentje Wilfried Pasmans (Mark Tijsmans) doorstaan.

Wie er niet meer bij is in deze tweede reeks, is commissaris Deprez (Hubert Damen); hij wordt aan het hoofd van het Gentse korps vervangen door Kris Gysen (Wim Danckaert), die in de eerste reeks op Intern Toezicht werkte, en daar in aanvaring was gekomen met Britt Michiels. Alles is intussen koek en ei tussen de twee, en ze hebben aan het begin van de reeks zowaar een relatie, net als Sellatin, die een relatie heeft met Merel Vanneste (Rebecca Huys), de zus van zijn motard-partner, die de politieschool volgt. Het privéleven van Tony Dierckx is één grote puinhoop, wat zijn repercussies heeft op haar werk, en Raymond Jacobs sukkelt gaandeweg hoe langer hoe meer met zijn gezondheid, alhoewel hij op het punt staat grootvader te worden. Dit vormt zo ongeveer de rode draad doorheen het lustig voortkabbelende tweede seizoen, waarin de Gentse flikken te maken krijgen met moorden, burenruzies, mobbing, een ontvoering, hooliganisme en drugshandel, maar ook met banalere zaken zoals schijtende honden, misdadigers verkleed als de Kerstman, criminele ex-liefdes en weerbarstige telecommunicatie-systemen.

Op verbazend korte tijd heeft de VRT van Flikken haar huismerk bij uitstek gemaakt. En daar wringt ook een beetje het schoentje: net als de huismerken van een supermarkt is de totaalsmaak wel okee, maar heb je zo je twijfels over de ingrediënten, en heb je het geheel elders al wel eens beter geproefd. In onze ogen de voornaamste steen des aanstoots is het ronduit slechte taalgebruik in de reeks, dat zich ergens situeert tussen de grootst gemene deler Verkavelingsvlaams en Algemeen Bekakt Nederlands. Als U uw kinderen op deze manier leert praten, komen ze - terecht - met én een buis voor Nederlands, én regelmatig een blauw oog naar huis. De scenario's zijn niet bijster origineel, en soms bij het onwaarschijnlijke af, en de mengeling tussen actie en - veelal flauwe pogingen tot - humor kabbelt soms. Waar we ons vooral rot aan ergeren is aan het duo Mark Tijsmans - Ludo Hellinckx, de Bassie en Adriaan van het Gentse korps, die zich onledig houden met het uit de bomen halen van poesjes, undercover gaan in een frietkot en het verkeer regelen in een verkeersvrije straat op een autoloze zondag. Om maar te zeggen: een regisseur met meer inzicht zou overbiddellijk de schaar hanteren, elke aflevering tien minuten korter maken door alle "ha ha"-nevenlijnen eruit te knippen, en met een beter resultaat voor de dag komen. Daartegenover staat de waardige manier waarop een acteur als Cahit Ölmez zijn karakter als de agent-van-allochtone-afkomst Sellatin Ates gestalte geeft, en tenminste wel een poging doet om geloofwaardig over te komen. Andrea Croonenbergs en Joke Devynck presteren aardig - Devynck is bovendien een aardig stukje eye candy - maar hebben soms toch ook duidelijk moeite met de geforceerde karaktertrekken van hun respectievelijke personages.

Is Flikken nu een slecht feuilleton? Allerminst; maar de waarde als policier wordt toch danig verminderd door de nevenplots waarin we de persoonlijke perikelen van de protagonisten volgen, en die een beetje te sterke Dreft-smaak achterlaten. Ook moet de reeks al te vaak als kapstok dienen voor de dienst toerisme van Gent - Gentse floraliën, Gentse feesten, etcetera. Absoluut dieptepunt hiervan is aflevering 20, "Moordschuld", waarin de scenaristen het zelfs niet konden laten om mee te doen aan de psychotische massa-hysterie die de idolatrie rond het koningshuis met zich mee schijnt te brengen, maar daarmee afdalen naar de eenzame en duistere diepten waar volgens ons enkel het op dat gebied ongeëvenaard vaktijdschrift Story thuishoort. Vormelijk zijn er ook een paar zaken op te merken. Zo zijn we absoluut geen fan van de gehanteerde losse camera-stijl, die de reeks een jachtig en in onze ogen te amateuristisch uitziende aanblik verschaft. Wél erg geslaagd is de gevarieerde casting, waarbij we een keur aan jong Vlaams acteertalent hun ding zien doen naast ouwe rotten uit het vak zoals Nand Buyl, die in de reeks Pasmans' grootvader speelt. Sommige randfiguren beklijven, zoals Eddy, de "amateurfilmer" die op Pavloviaanse wijze begint te kwijlen bij het horen van het woord "beloning". Een "volks figuur" zoals de toegewijde Flikkenfan Geneviève beperkt haar rol tot wat uitkramen van onverstaanbaar Gents. Maar bijvoorbeeld Ben Van Ostade zijn rol van Tibo Leemans uit Heterdaad laten hernemen, annex het flauwe woordgrapje errond, in aflevering 25, "Schone Schijn", is toch ook niet echt één van de beste vondsten aller tijden. Maar door de band is de casting okee, en hetzelfde kan gezegd worden voor de soundtrack van Fonny De Wulf, een beetje aan de mainstream-melancholische kant, maar geheel bij de sfeer passend.

AFLEVERINGEN
14. Gif
De flikken houden een feestje om twee nieuwe collega's, vers van de politieschool te verwelkomen. Wanneer het tweetal diezelfde nacht nog voor inbraak in een loods worden weggeroepen, loopt de zaak fataal af: ze worden beiden neergeschoten, en overleven de interventie niet. Alle teams staan paraat, zelfs bereid om hun boekje te buiten te gaan, om de schoft te pakken die de moorden op zijn geweten heeft. Alleen is de sfeer in het team waarin Britt en Tony werken volkomen verziekt. Ze hebben na het vertrek van Deprez dringend een nieuwe commissaris nodig, en een beetje tegen zijn eigen verwachting in is het Kris Gijsen die de commissarispost in zijn schoot geworpen krijgt. En nu wordt er wel vooruitgang geboekt: wanneer er een tweede aanslag wordt gepleegd op de eigenaar van de loods, wil die plots politiebescherming.

15. Scoren
Door een risicomatch in Gent zijn alle eenheden in staat van paraatheid. Een bus met Brusselse supporters breekt op weg naar Gent een winkeltje aan een pompstation af, en natuurlijk heeft niemand wat gezien. Naast het winkeltje vinden ze een bewusteloos geslagen Gent-supporter en zijn verbouwereerd vriendinnetje, Shelly. De bus met supporters wordt nog voor het stadion tegengehouden, en met de winkelbediende en Shelly geconfronteerd. Te laat beseffen de flikken dat Shelly de zus van de aanvoerder van de Gentse hooligans is, en dat ze ten allen prijze moeten vermijden dat ze haar broer te spreken krijgt, of, om het met de woorden van Ben Vanneste uit te drukken, de derde wereldoorlog breekt in het stadion uit. Merel is intussen afgestudeerd aan de politieschool, en Raymond vertelt in alle vertrouwen aan Pasmans dat hij binnenkort grootvader wordt.

16. Bonanza
Pasmans krijgt het bezoek van ex-inspecteur Audenaert (Nand Buyl), zijn grootvader en inspecteur op rust. Hij hoopt dat de nieuwste DNA-technieken een nieuw licht kunnen werpen op een moordzaak die feitelijk al jaren verjaard is. Britt en Tony moeten intussen in het park op jacht naar iemand die zich zo erg aan de honden stoort, dat hij vergiftigde hamburgers plant. Ben Vanneste krijgt te horen dat zijn zus Merel zich heeft ingeschreven voor de politieschool.

17. Kind Van De Rekening
Britt en Tony moeten bemiddelen in een nogal gênante burenruzie: Rik en Ingrid zijn sinds kort uit elkaar, en vechten om de hoede van hun dochter Marijke. Ingrids moeder dringt erop aan dat Marijke door een dokter zou worden onderzocht, en het kind blijkt inderdaad sporen van mishandeling te dragen. Sellatin en Ben zijn daarentegen op zoek naar het zoontje van een familie illegalen die op het punt staat uitgewezen te worden. En de school werkt op zijn zachtst gezegd niet mee met de speurtocht naar het kind.

18. Hold-up
Na de nacht doorgebracht te hebben met een oude jeugdvriend, Frank, merkt Tony 's anderendaags 's morgens dat haar dienstwapen verdwenen is. Nog voor ze het heeft teruggevonden, en vooraleer ze de moed heeft kunnen opbrengen om die stommiteit aan haar oversten op te biechten, wordt er met het wapen een overval gepleegd op een veilinghuis. Ondanks het feit dat de daders gemaskerd waren, komt de beschrijving van de man perfect overeen met Frank. Intern Toezicht gaat ervan uit dat de vrouw die bij hem was, Tony was.

19. Steen Des Aanstoots
Tony komt er voor haar flater bij Intern Toezicht met een berisping vanaf, maar veel tijd om erover te mokken, krijgt ze niet. Zij en Britt krijgen een vrouw van Pakistaanse afkomst over de vloer, die compleet verward is. Ze heeft een brandwonde op de pols, die ze toeschrijft aan het pestgedrag van haar schoonfamilie. Britt en Tony nemen contact op met haar broer, in de hoop dat die kan bemiddelen. Ben Vanneste breekt met zijn vriendin Karlyn, wanneer hij erachter komt dat ze zich met duistere zaakjes inlaat. En een niet onopgemerkt voorbijgaande reclamecampagne - initiatiefje van Pasmans - doet Kris Gysen op de toppen van zijn tenen staan.

20. Moordschuld
Raymond en Pasmans onderzoeken de inbraak in een plantenkwekerij. Naast enkele waardevolle natriumlampen zijn er ook enkele planten verdwenen, het resultaat van drie jaar intensieve kweek. De plantenkweker, die zijn deelname aan de Gentse Floraliën aan zijn neus ziet voorbijgaan, is er het hart van in, en Raymond, wiens vrouw een bloemenzaak heeft, leeft met hem mee. Na een anonieme oproep van burengerucht vinden Britt en Tony in een huis een aan de drugs verslaafde vrouw, die iets probeert te verbergen. Het hele huis zit onder de bloedsporen, maar er is geen lijk.

21. Dikke Vrienden
Zelfs na zijn hartaanval blijft Raymond in de kliniek voor politieagent spelen: hij herkent één van zijn medepatiënten als een notoire junk, en het feit dat die zo stoned als een kieken door de gangen van het ziekehuis rondloopt, duidt erop dat hij zelfs daar aan zijn "spul" geraakt. Hij vraagt Pasmans om discreet een onderzoek in te stellen. Britt en Tony onderzoeken een ongeval waarbij een jonge arbeider van een stelling is getuimeld en overleden. Een zekere Eddy, maker van "natuurfilms" heeft het gebeuren gefilmd en beweert te kunnen bewijzen dat het niet om een ongeval ging. Hij wil echter een financiële tegemoetkoming; die hem wordt geweigerd. Wanneer Eddy in zijn caravan in elkaar wordt getimmerd en zijn camera wordt gestolen, blijkt hij ineens een belangrijker getuige te zijn dan hij zelf vermoedde.

22. Land Van Belofte (1/2)
De flikken houden een razzia in de stationsbuurt om een bende fietsendieven te klissen. Hierbij doen ze een lugubere ontdekking: in een fietstas ligt een dode baby. Enig speurwerk leert dat de moeder van de baby, Jana, een prostituée uit het Oostblok is, wiens baby als onderpand voor haar medewerking door haar pooier, Marco, wordt vastgehouden. Actie tegen de pooier is echter geen optie, want hij houdt ook Jana's tweede kind vast. Tijdens een simulatie op de politieschool maakt Britt Kris belachelijk, en hun ruzie escaleert. Wanneer Britt Kris dan nog eens straalbezopen in de armen van Tony betrapt, is de maat helemaal vol.

23. Gentse Feesten (2/2)
Britt bijt zich vast in de moord op Jana, zeker wanneer haar pooier, Marco, haar telefonisch bedreigt. Bij klaarlichte dag wordt een kroongetuige, die Marco zou kunnen identificeren, voor het politiekantoor neergeschoten. Britt, die met Tony en Kris nog een appeltje te schillen heeft, onderneemt op een heel drieste wijze alleen actie, en slaagt erin het tweede kind van Jana te vinden. Voor de woedende Marco is het tijd om haar met gelijke munt terug te betalen: ze ontvoert Britts dochter Dorien, en wil de twee kinderen ruilen: Dorien tegen het teruggeven van zijn zoon.

24. Happy End
De jonge Anthony wordt door een vierkoppige bende gestalkt, en moet onder dwang zijn portefeuille en GSM afgeven. Eén week later wordt het kopstuk van de bende vlakbij de plek waar Anthony een studentenjob heeft, met veel geweld in elkaar geslagen. Anthony - die overigens een sluitend alibi heeft - beweert niets gezien te hebben, en weigert elke medewerking aan het onderzoek. Even later wordt het tweede bendelid op identiek dezelfde wijze in elkaar geslagen. Tony en Britt onderzoeken de zaak, maar Britt is er niet helemaal bij, want na wat er met haar dochter is gebeurd, overweegt ze te stoppen bij de politie.

25. Schone Schijn
Een chique villawijk wordt geteisterd door een bende home-jackers. Nadat het dochtertje van één van de slachtoffers bedreigd werd, looft één van de slachtoffers een bedrag uit voor een gouden tip die tot de arrestatie van de daders zou leiden. Bij het horen van het woord "beloning" komt Eddy (afl. 21) weer op de proppen, die meent dat in de buurt van zijn stacaravan regelmatig trafiek is. De Gentse politie werkt in deze samen met de federale recherche onder leiding van de uit Heterdaad overgewaaide Tibo Leemans (Ben Van Ostade), die vermoeden dat de bende ook in de drughandel zit. De zaak komt in een stroomversnelling wanneer de daders nogmaals toeslaan; en ditmaal valt er een dode. Sellatin en Ben zijn intussen op zoek naar een Nederlander die zich voor marinier uitgeeft, om vervolgens oude mensen af te persen. Sellatin heeft een plannetje dat op het randje is om de man op heterdaad te kunnen klissen. Tony ontdekt intussen dat Britt voor een baan bij een verzekeringsmaatschappij heeft gesolliciteerd.

26. Stille Nacht
Kerstavond, en de ploeg van commissaris Gysen heeft dienst. Er wordt gevraagd om uit te kijken naar een overvaller die het op frietkoten en snackbars heeft gemunt. Tony en Britt krijgen intussen een vrouw met twee kinderen over de vloer, die beweert dat ze door haar man mishandelt wordt. Haar man komt ook opdagen, en wrijft zijn vrouw waanvoorstellingen aan. Maar wie heeft gelijk? Pasmans krijgt van een iets oudere "fan" een spuuglelijke pull-over voor zijn kerstmis, en wanneer het vrouwtje overreden wordt door een vrachtwagen, vreest hij dat ze zelfmoord heeft willen plegen voor zijn nogal koele ontvangst. En Raymond? Die loopt half te slapen, omdat zijn dochter al drie dagen op het punt van bevallen staat. Toch probeert hij een redelijk marginaal figuur op kerstavond te herenigen met zijn moeder...

BEELD EN GELUID
De boxen met afleveringen van Flikken worden, in verhouding tot andere VRT-reeksen, redelijk snel op de markt gebracht, waardoor de afleveringen ongeveer een jaar achterlopen op de TV-uitzendingen. Voor de goede transfer is het Nederlandse Bridge Entertainment verantwoordelijk, die met het releasen van de reeks op dvd een zekere standaard heeft gezet, die men bij andere reeksen zoals Windkracht 10 en Stille Waters wil aanhouden. En we zijn redelijk lovend over hun aanpak: de reeks ziet er alleszins beter uit dan ze ooit op TV is verschenen, en men heeft gekozen voor een anamorfische transfer, waarbij het originele 16:9 aspect ratio behouden is gebleven. Grootste vijand van de Flikken zijn de compressie-artefacts, die zich in zowat elke scène met autoroosters, rolluiken of computerschermen voordoen. Ook is de opname niet helemaal vrij van ruis, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door een mooie scherpte en een puntgaaf kleurenpalet, dat werkelijk aangenaam is om naar te kijken. In de donkere scènes is ook altijd voldoende contrast zichtbaar, wat de score voor het beeld ten goede komt.

Voor geluid moet je op deze transfer niet meer verwachten dan een standaard 2.0-track, maar deze is wel verzorgd voor zover deze reiken; deze klinkt op geen enkel ogenblik onzuiver, en er wordt voldoende gebruik gemaakt van stereo-effecten. Er is een Nederlands ondertitelingsspoor aanwezig, dat standaard uit staat, maar automatisch wordt geactiveerd wanneer er eens occasioneel Engels of Spaans (of Gents) wordt gesproken. Zo hoort het! Wat we wel nog als storend ervaren, is dat bij de discs met een oneven aantal afleveringen de layer change gewoonlijk ergens in het midden van de middelste aflevering wordt geplaatst, meestal op een ogenblik waar het absoluut niet uitkomt.

EXTRA'S
We hebben ook lof voor de extra's waar Bridge deze boxset van voorzien heeft, alhoewel de lange intro's bij het insteken van een disc ons danig enerveren. Bijster veel materiaal is er echter spijtig genoeg niet te vinden, maar toch een verdienstelijke poging. Op disc 1 vinden we nog het volgende bonusmateriaal:

Op De Set Van Flikken
Een drie en een halve minuut durend fragment uit het zomer-zevermagazine "1000 zonnen en garnalen", een programma van het soort dat het gapende gat tussen mei en oktober opvult, waarin we voornamelijk even achter de schermen kijken bij de opnames.

Setbezoek Prins Laurent
Twee en een halve minuut durend uittreksel uit het nieuws; Prins Woef bezoekt de set van Flikken! Duiken!

Bloopers
Vier minuten niet zo bijster interessante versprekingen... moet er nog zand zijn?

Videoclip Sarah "What I Need"
Of: een twee minuten durende promo-clip voor Flikken 3.

Gent, Flikkenstad: Interactieve kaart
Een kaart van Gent waarop je verschillende plaatsen kan aanduiden die in de reeks een rol spelen, en waar je dan telkens een stukje film over te zien krijgt.

Trailer Windkracht 10
Een trailer voor de eerste serie van Windkracht 10, de reeks over het 40ste, de Search en Rescue-eenheid van het Belgische leger.

Samengevat: redelijk magere extra's, maar toch beter dan niets. En, we geven er geen extra punten voor, maar de mooie stijlvolle uniform afgewerkte boxen passen wel mooi naast elkaar op je plank.

CONCLUSIE
Flikken 2 is een aardige box met het tweede seizoen belevenissen van het Gentse politiekorps. Het feuilleton schijnt echter nog steeds de gulden middenweg niet te vinden tussen soap en crimi. Desondanks: voor een redelijke prijs goed voor 13 avonden een sluitend alibi.


cover




Studio: Bridge Entertainment

Regie: Peter Rondou, Toon Slembrouck, Anne Ingelbrecht
Met: Andrea Croonenberghs, Joke Devynck, Axel Daeseleire, Cahit Ölmez, Ludo Hellinckx, Mark Tijsmans, Wim Danckaert, Rebecca Huys

Film:
7/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
0

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
00-01

Leeftijd:
MG6

Speelduur:
637 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8711983456174


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Vlaams Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Op De Set Van Flikken
• Setbezoek Prins Laurent
• Bloopers
• Videoclip Sarah "What I Need"
• Gent, Flikkenstad: Interactieve kaart
• Trailer Windkracht 10

Andere recente releases van deze maatschappij