:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ADVENTURES OF ROBIN HOOD, THE
ADVENTURES OF ROBIN HOOD, THE
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2004-09-22
FILM
Koning Richard the Lionhearted is vertrokken op kruistocht naar het heilige land. In Engeland blijft een regent achter die al snel aan de kant gezet wordt door Richards broer Prince John (Claude Rains). Binnen de kortste keren begint die, in samenwerking met de Normandische lords, de Saksische bevolking te onderdrukken en uit te melken. Slecht weinig lords durven tegen de prins in opstand komen aangezien ze vrezen hun landgoed en eigendommen kwijt te raken. Gelukkige zijn er ook lords die openlijk tegen de prins durven ingaan, een van hen is sir Robin of Locksley (Errol Flynn), een Saksische lord.



Wanneer Prince John verneemt dat Robin het hem moeilijk maakt stuurt hij sir Guy of Gisbourne (Basil Rathbone) om orde op zaken te stellen. Wanneer ook dit niet lijkt te helpen, verkaart Prince John Robin vogelvrij, neemt zijn landgoed in beslag en veroordeelt Robin tot de doodstraf. Tegen de tijd dat Gisbourne echter in actie wil komen is Robin al lang ondergedoken in Sherwood Forest met een kleine groep getrouwen. Samen met Robin Hood, zoals Locksley vanaf nu heet, stelen ze van de Normandische uitbuiters om aan de armen te geven. De zaak wordt er alleen maar ingewikkelder op wanneer blijkt dat zowel sir Guy als Robin naar de gunst van Lady Marian (Olivia deHavilland), de beschermelinge van koning Richard, streven. Ondertussen zetten Robin Hood en zijn Merry Men onverbeten hun strijd voor gerechtigheid voort in de hoop dat koning Richard snel naar Engeland kan terugkeren en het onrecht van zijn eigen broer ongedaan zal maken. Prince John, Sir Guy en de Sheriff of Nottingham (Melville Cooper) zijn echter niet van plan dit zomaar toe te laten. Langs de andere kant denken Robin, Will Scarlett, Friar Tuck, Little John en de rest van de Merry Men er net hetzelfde over...



Veel meer uitleg behoeft het verhaal van Robin Hood niet, het is namelijk één van de bekendste en meest verfilmde verhalen uit de geschiedenis van de literatuur. Het blijft trouwens niet enkel bij live actionfilms, er zijn bijvoorbeeld ook verschillende Looney Tunes & Merry Melodies van Warner Brothers gebaseerd op het Robin Hood-verhaal evenals een Disney-animatiefilm. Het verhaal lag aan de basis van afleveringen van tal van tv-series en als uitgangspunt voor nog meer videospellen. Het verhaal blijft nu eenmaal tot de verbeelding spreken en dat doet het al sinds de 19e eeuw. Zonder twijfel zullen er in de toekomst nog andere interpretaties van dit klassieke verhaal het daglicht zien. Een van de meest speciale verfilmingen van het verhaal is deze versie uit 1938, de inmiddels 66 jaar oude film is wat ons betreft nog steeds de beste tot op heden.

Wat maakt deze versie dan zo speciaal? Allereerst is er de schitterende acteerprestatie van hoofdrolspeler Errol Flynn. Die zet het personage Robin Hood met een enorme flair en charme neer. Mede door zijn prestaties komt Robin Hood over als een echte held die het beste wil voor zijn volk en niet als een crimineel die uit is op goud. Ook de manier waarop met serieuze situaties wordt omgegaan benadrukt nog maar eens het speelse karakter van het personage en de manier waarop het voortreffelijk is neergezet door Flynn. Natuurlijk is er voor een film meer dan een personage nodig en Flynn mag dan wel met de eer gaan lopen en het meeste schitteren, de andere acteurs en actrices zorgen voor een minstens even goede performance.



Zoals een bekend filmmaker ooit zei is het beeld maar de helft van een hele filmervaring: ook muziek is van een enorm belang. Op dat vlak heeft deze film het al helemaal mee. De score is namelijk geschreven door niemand minder dan Erich Wolfgang Korngold, een waar meester op het gebied van muziek. Al op 9-jarige leeftijd componeerde de man muziek en waren wereldberoemde componisten als Richard Strauss, Gustav Mahler en Giacomo Puccini onder de indruk van zijn talenten. Voor deze film moest Korngold aan een waanzinnig tempo muziek schrijven en het is mede aan dirigent Hugo Friedhofer te danken dat alles uiteindelijk toch in orde gekomen is. Daar waar moderne componisten soms verschillende keren moeten proberen vooraleer ze een passend muziekmotief hebben voor een bepaald personages, speelde Korngold bijna in realtime op de productiebeelden de muziek. Alleen al het feit dat de man dat kon betekent wat. Het resultaat is er dan ook naar, want een jaar later in 1939 werd Korngolds werk met een Oscar beloond. Indien je ook maar een klein beetje geïnteresseerd bent in filmmuziek dan is dit een titel waarvan je de soundtrack in je collectie moet hebben.



Na meer dan 60 jaar is The Adventures of Robin Hood nog steeds een topper in het genre, een klassieker die zowel jong als oud nog steeds boeit en dat ook nog lang zal weten te doen. Kortom, eenieder die deze film nog niet in zijn collectie heeft, mag dringend beginnen zich te schamen. Dit is een tijdloos meesterwerk dat in elke collectie thuishoort.

BEELD EN GELUID
Speciaal voor de 65ste verjaardag van de film gaf Warner aan Lowry Digital Images de opdracht om The Adventures of Robin Hood in High Definition te remasteren. Lowry deed bijvoorbeeld ook de remastering van de vorig jaar verschenen Indiana Jones Trilogy en recenter hebben ze de originele Star Wars Trilogy bij op hun c.v. mogen schrijven. Wees maar gerust dat als je een pak filmklassiekers in huis hebt die digitaal geremastered werden, daar een mooi aantal films zal bijzitten waarvoor Lowry het opkuiswerk deed.

Hoogstwaarschijnlijk zitten een aantal lezers nu al serieus te watertanden voor hun scherm. Ze hebben daar alle reden toe, want het werk dat hier verricht werd is op zijn minst sensationeel. De 1.33:1-transfer ziet er beter uit dan ooit tevoren, zeker en vast beter dan men hem in 1938 in de bioscoop zag. De kleuren zijn hersteld in hun oorspronkelijke pracht en praal waardoor nu pas duidelijk wordt wat voor een prachtige uitvinding Technicolor toch is. Landschappen en de film in het algemeen zijn haarscherp en bevatten een enorme hoeveelheid detail. Soms zal het beeld wat soft overkomen, in de meeste gevallen is dat echter een bewuste keuze van de regisseur om een bepaalde atmosfeer beter tot uiting te laten komen. Ook schaduwdetail en zwartniveau zijn van een verbluffend niveau. Eigenlijk valt er zo goed als niks op te merken aan deze transfer. Wanneer we toch moeilijk willen doen (tja, zo zijn we nu eenmaal) dan kunnen we opmerken dat hier en daar wat lichte beeldruis zichtbaar is. Maar eigenlijk schamen we ons wel dat we dit durven vernoemen want dit is een digitale restauratie waar zowel Warner als Lowry Digital Images trots mogen op zijn.



Voor de geluidstrack heeft Warner een erg slimme keuze gemaakt. In plaats van te restaureren en te remixen werd er voor gekozen enkel te restaureren. Daarom vinden we dus op de schijf een Dolby Digital 1.0-geluidstrack terug en komt bij het afspelen van de film alle geluid uit de centerspeaker. Dat de restauratie hier van hetzelfde niveau is als bij de beeldtransfer spreekt bijna vanzelf. Uiteraard heeft de monotrack serieuze beperkingen in vergelijking met een nieuwere 5.1-track, maar de geleverde monotrack is erg goed gerestaureerd en voorziet ons van een kraakhelder geluid en prima verstaanbare dialogen. Tot voor kort klonk Erich Wolfgang Korngolds muziek nooit zo goed.

Speciale opmerking voor de liefhebbers van de filmmuziek:
Recent werd de complete soundtrack van de film voor het eerst volledig digitaal opgenomen. Die wordt gespeeld door het bekende Moscow Symphony Orchestra onder leiding van William Stromberg. Deze combinatie zorgde in het verleden al voor tal van digitale re-recordings van filmsoundtracks. Special voor Robin Hood is er naast de normale cd release ook een dvd audio- & videorelease beschikbaar waarop de muziek in Dolby Digital 5.1 & DTS 5.1 te beluisteren is. De kwaliteit van zowel de opname als de performance van het orkest zijn minstens even goed als in de film en doen de originele muziek van Korngold alle eer aan.

EXTRA’S
Speciaal voor de release van deze dubbele dvd zijn de archieven van Warner van boven tot onder doorzocht naar alles wat ook maar enigszins met deze film te maken heeft. Het resultaat mag er wezen, hieronder een beschrijving van de aanwezige extra's.



Disk 1:
Audiocommentaar
Filmhistoricus Rudy Behlmer geeft toelichtingen gedurende de hele film, we kunnen niet zeggen dat deze ook maar één moment verveeld hebben. We komen een schat aan informatie te weten over de film, de productie, de cast, de crew en nog tal van andere relevante onderwerpen. Prima audiocommentaar.

Music Only Track
Speciaal voor de liefhebbers van filmmuziek werd er als alternatieve geluidstrack bij de film een spoor voorzien dat alleen muziek bevat. Die is evenals de film beschikbaar in Dolby Digital 1.0 oftewel monoformaat. Naar we hebben kunnen vaststellen is de inhoud vrijwel gelijk aan die van de Varese Sarabande release van de soundtrack.

Warner Night at the Movies
Leonard Maltin leidt je de jaren'30 in en geeft uitleg bij de filmbeleving uit die periode. De dag van vandaag krijg je meestal uitsluitend de hoofdfilm te zien waarvoor je betaalt hebt. Toen was er heel wat meer te doen op filmavonden. Een dergelijke avond uit 1938 werd samengesteld aan de hand van archiefmateriaal, je kan achtereenvolgens bekijken:
- Een trailer van Angels with Dirty Faces, een film met James Cagney en Humphrey Bogart.
- Een newsreel uit 1938 waarin bericht wordt over de mobiele artillerie van het Amerikaanse leger en de annexatie van Oostenrijk bij het 3e Rijk.
- Freddie Rich and his Orchestra: lekker swingende muziek uit de jaren'30, leuke periode moet dat geweest zijn ...
- Katnip Kollege: een Warner Bros Looney Tunes & Merrie Melodies-cartoon, wat waren het toen gelukzakken, Looney Tunes op het grote scherm!
- The Adventures of Robin Hood: dat is dan tenslotte de hoodfilm waarvoor iedereen naar de bioscoop was gekomen.
Via de optie Play All kan je al deze filmpjes na elkaar bekijken en als het ware een filmavond in 1938 beleven.

Daarnaast krijgen we op disk 1 nog enkele pagina's met tekst over cast en crew en de verschillende prijzen gewonnen door de film. Tenslotte mocht ook de originele bioscooptrailer niet ontbreken, evenals de trailer voor de latere re-release.



Disk 2:
Glorious Technicolor
Deze documentaire van ongeveer een uur, gehost door Angela Lansbury, gaat erg gedetailleerd in op het Technicolorproces dat in 1938 nog in de kinderschoenen stond. Alles wordt toeglicht met tal van fragmenten uit een groot aantal Warner Bros-producties.

Welcome to Sherwood: The Story of The Adventures of Robin Hood
Een nieuwe documentaire van een klein uur die speciaal voor deze dvd-release is geproduceerd. Aan de hand van filmfragmenten en interviews wordt zowat alles wat je maar zou willen weten over de productie van dit meesterwerk uit de doeken gedaan.

Looney Tunes
Onder deze hoofding vinden we 2 Looney Tunes & Merrie Mellodies terug, zijnde Rabit Hood en Robin Hood Daffy, 15 minuten dolkomisch entertainment.

Short Films
Twee korte films, eentje door Howard Hills genaamd Cavalcade of Archery over de kunst van het boogschieten en een tweede door Errol Flynn, genaamd The Cruise of the Zaca.

Robin Hood Through the Ages
Samen met Rudy Behlmer bekijken we enkele nog oudere versies van Robin Hood-films en de verschillen en/of gelijkenissen die ze vertonen met de versie uit 1938. Vooral de versie uit 1920 met Douglas Fairbanks wordt hier onder de loupe genomen.



A Journey to Sherwood Forest
Deze compilatie van filmbeelden is uniek aangezien ze bestaat uit filmbeelden die door leden van cast en crew zelf geschoten zijn tijdens de productie van The Adventures of Robin Hood. De compilatie is voorzien van commentaar door Rudy Behlmer.

From the Cutting Room
Een eerste gedeelte in deeze rubriek zijn de zogenaamde Outtakes, een reeks van scènes die uiteindelijk niet in de film gebruikt zijn. Bij elk fragment voorziet Behlmer ons van commentaar. Verder vinden we in deze rubriek ook nog de jaarlijkse Breakdown van Warner Bros, een compilatie van de meest grappige bloopers die dat jaar op film zijn vastgelegd.

Splitting the Arrow Galleries
Tot slot krijgen we nog een galerij voorgeschoteld waarin meer dan 120 foto's, tekeningen en promotionele items terug te vinden zijn die in verband staan met de film.

Bovenop dit alles vermelden we nog even dat ook aan de verpakking enige tijd en moeite besteed is. Die is zeer stijlvol. Hetzelfde kan gezegd worden van de diskmenu's die bestaan uit statische prenten voorzien van achtergrondmuziek.

Veel extra woorden hoeven we hier niet aan vuil te maken, dit is zowaar een van de meest complete en meest interessante special editions op het gebied van extra's die we tot op de dag van vandaag onder ogen kregen. Het wordt al snel duidelijk dat hier tijd in is geïnvesteerd. Na het bekijken van al deze extra's bleven we dus ook niet met het gevoel achter dat er wat ontbrak.

CONCLUSIE
The Adventures of Robin Hood kan als film en als dvd nog best omschreven worden met de tagline van de film uit 1938: Only the rainbow can duplicate its brilliance!. Een Top-dvd die in eenieders collectie thuishoort.


cover




Studio: Warner

Regie: Michael Kurtiz en William Keighley
Met: Errol Flynn, Olivia deHavilland, Basil Rathbone, Claude Rains, Alan Hale en Eugene Pallette

Film:
10/10

Extra's:
10/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
2

Genre:
Avontuur

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1938

Leeftijd:
6

Speelduur:
98 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931651318


Beeldformaat:
1.37:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0
Frans Dolby Digital Mono 1.0
Italiaans Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Arabisch, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
Disk 1
• Audiocommentaar
• Music only track
• Warner Night at the Movies 1938
• Trailers

Disk 2
• Welcome to Sherwood: The Story of The Adventures of Robin Hood
• From the Cutting Room
• Robin Hood Through the Ages
• A Journey to Sherwood Forest
• Looney Tunes
• Short Films
• Splitting the Arrow Galleries
• Glorious Technicolor

Andere recente releases van deze maatschappij