:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WITSE - SEIZOEN 6
WITSE - SEIZOEN 6
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-03-03
REEKS
In het televisieseizoen 2009-2010 kregen we niet één, maar twee seizoenen van Witse voorgeschoteld, waarvan het tweede nog loopt terwijl ik deze bespreking schrijf. Door een combinatie van een jaar sabattical tussen seizoenen 4 en 5, waarin de reeks niet werd uitgezonden, een overproductie aan afleveringen én een behoorlijk gat in de programmatie van de VRT na het wegvallen van Flikken mocht 's werelds onsympathiekste commissaris Witse (Hubert Damen) 26 weken lang uitrukken onder toeziend oog van zijn baas, Peter Wijtinckx (Dirk Tuypens), de flipper. Naast elke week minstens één lijk opkuisen worden we in deze reeks comme d'habitude ook deelachtig aan de persoonlijke beslommeringen van Witses team van mede-inspecteurs. Zijn assistente Sam De Coninck (Inge Paulussen) gaat een tijdje op uitwisseling naar Rotterdam en wordt vervangen door de zwarte, niet op haar mondje gevallen sjimpatieke Neejderlandsje Billie Tindalli (Aïsa Winter) - naar verluidt is actrice Inge Paulussen wat uitgekeken op haar rol; in het zevende seizoen wordt ze zelfs uit de reeks geschreven. De oude pennenlikker Romain Van Deun (Daan Hugaert) doet mee aan een examen voor commissaris, maar eens hij de kans krijgt om te promoveren naar Veurne bedenkt de man zich dat West-Vlaanderen toch wel héél ver van Halle ligt. Zijn partner Rudy Dams (Mark Stroobants) wordt tot zijn grote verrassing nog eens vader. Tussen Witse en zijn vriendin Annemie (Els Olaerts) botert het intussen niet meer zo goed: wanneer hij haar tijdens een prestigieuze awardceremonie, waarin ze een prijs krijgt voor haar psychologiewerk, laat staan schilderen om zich intussen op zijn werk te kunnen storten, gooit ze zich van miserie in de armen van een ander, een afgeborsteld type dat naar de naam Louis (Bob De Moor) luistert en ongeveer even spannend is als een goudvis die in een bokaal rondjes draait.

Het blijft verwonderlijk dat een hoogst onsexy en in alle opzichten conventionele reeks als Witse onbedreigd de Vlaamse kijkcijfertopper blijft. De scenario's hebben inderdaad wel een zekere kern van stabiliteit in zich, en grote verrassingen of compleet absurde plotwendingen moet je in Witse niet verwachten. Toch is het verwonderlijk dat er blijkbaar op dertien weken tijd meer moorden in Halle kunnen worden gepleegd dan in de rest van België in een heel jaar. De afleveringen halen allang het niveau van de eerste reeks niet meer, en draaien helaas iets te veel op de routine van een hele aflevering onschuldige verdachten door de mangel halen totdat de moordenaar uiteindelijk de laatst overgeblevene blijkt, maar er is inhoudelijk niet veel aan te merken op het acteerwerk van Damen en zijn collega's.

AFLEVERINGEN
Disk 1:
66. Zondagskind
Bij een carjacking waarvan Iris Oosterlinckx (Sandrine André) en haar babysit Evy (Eva Binon) overvallen worden, heeft de dader ook de kleuter van Iris meegenomen. Zo een toevallige diefstal schijnt het niet te zijn, want de wagen wordt samen met de handtassen van de twee dames teruggevonden, maar van de baby ontbreekt elk spoor. De politie tracht met man en macht de ontvoerder te contacteren, al is het alleen al omdat de baby allergisch is voor koeienmelk. De ontvoering is echter goed uitgekiend, en de kidnapper eist van de eigenares van het florissante bloemenbedrijf een half miljoen euro. Witse verdenkt echter de zus van Iris, Roos (Kristien De Proost), die bij de erfenis van het bedrijf door haar vader werd overgeslagen, van jaloezie

67. In godsnaam
Dries Somers, een uitbater van een krantenwinkel, wordt het hoofd ingeslagen met een Altura, een valideringsmachine voor lottoformulieren. Zijn vrouw Lydia (Monica Van Lierde) en zijn schoonvader Raymond (Rik Hancké) zijn allebei lid van een zeer fundamentalistische christelijke strekking, en wanneer blijkt dat Dries een homoseksueel kantje had, moeten Witse en zijn nieuwe partner, stagaire Billie Tiendalli (Aisa Winter), een sauna en een autostopplaats naast de autostrade gaan uitkammen. De familie van Dries hoopte echter vurig om hem van zijn "ziekte" te kunnen genezen met gebedsgenezing.

68. Eén voor allen

Na de moord op een oude man geeft de kleinzoon van de buurvrouw, Geoffrey Geentjes (Brendan Clare), toe dat hij hem heeft vermoord, omdat hij hem kon afpersen als dader van een vluchtsmisdrijf, en de oude niet meer wilde betalen. Geoffrey verkeert echter in zeer slecht gezelschap, een lief Maggy (Ellen Verest) en een maat Dean (James Cooke) met een strafblad zo dik als een telefoonboek. Witse verdenkt hem dat hij de moord op zich heeft genomen om zijn vrienden te besparen, maar hij weet veel te veel details over de moord.

69. Kortjakje

Een boer vindt het lijk van Thierry Coppens in een kapelletje langs de weg. De politie komt te weten dat hij in de buurt vaak een SM-club frequenteerde met een collega van zijn werk, Anette Vervaecke (Jolente De Keersmaecker), en dat hij in onmin leefde met zijn vader Hugo (Jef Demedts), een gesjeesde atleet die zijn familie vroeger vaak misbruikte. Het grootste mysterie voor Witse en zijn team is echter Thierry's vrouw Tilda (Tine Reymer), die als een moederkloek haar zoontje Samuel (Neo Trips) beschermt. Samuel staat vol blauwe plekken, maar hij lijdt aan de ziekte van von Willebrand, een allergie tegen zijn eigen immuunsysteem.

Disk 2:

70. Babyblues
In een appartementsblok waar marginaliteit troef is, moet 's avonds een ambulance uitrukken om dan vast te stellen dat Kiara, een baby van een paar maanden oud, is overleden aan het shaken baby syndrome. De ouders zijn ook weer zo'n prachtig stel: zij, Sally Pessemiers (Leen Roels), staat al drie maanden aan de dop, en hij, Mario Pessemiers (Jeroen Lenaerts),  is buitengegooid bij Flightcare omdat hij zowel zat als stoned bagage stond uit te laten. Het lijkt nogal evident dat zij de baby door elkaar hebben geschud, maar er lopen nog wel meer vreemde vogels in het appartement rond...

71. Chef

Jean Sercu (Peter Gorissen), chef van het gerenommeerde restaurant Den Wijngaerde, komt spontaan aangeven dat hij zijn souschef Robert heeft gewurgd omdat die met zijn vrouw Emmy (Annick Christiaens) een relatie had. Hij weet zelfs aan te duiden waar het lijk ligt, en daarmee lijkt het dossier afgesloten. Of toch niet? Jean heeft namelijk wegens darmkanker toch maar een half jaar te leven, dus hij beschermt iemand. Maar wie? Zijn zoon Ricus (Robby Cleiren), die er andere ideeën op nahield om de keuken te runnen, zijn stiefzoon Nico Teugels (Matthijs Schepers), een pedante alcoholieker, of zijn eigen vrouw? Om het onderzoek vooruit te helpen laat Witse Jean terug vrij, al was het alleen maar om te zien wat er gaat gebeuren.

72. Prooi

Bij een overval op een bankkantoor wordt een bediende gedood, en dezelfde overvaller pleegt daarna een roof in een casino. De dader, Simon Dewachter (Tom De Hoog), werkte voor het bedrijf van Eva Lagrou (Karlijn Sileghem), een veiligheidsbedrijf dat alarminstallaties plaatst, en de vrees bestaat dat Simon nog klanten van het bedrijf, waar hij alle details over de security van weet, gaat beroven. Op een camera heeft hij echter een boodschap voor de politie achtergelaten: hij wordt gedwongen om de overvallen te plegen, want zijn vrouw en zijn baby zijn slachtoffer van een tigerkidnapping.

Disk 3:
73. In de fout
Chirurg Kristof Puype (Wim De Corte) wordt tijdens een "jachtongeval" doodgeschoten. Motieven zijn er bij de vleet: zijn zwijgzame collega's moesten hem laten voorgaan bij de opvolging van het diensthoofd De Keyser (Ron Cornet) die naar Amerika gepromoveerd werd, hij hield aan met Lien Veys (Karina Mertens), de vrouw van zijn collega Rob Stubbe (Bert Cosemans), maar vooral: hij heeft een medische fout begaan toen hij Wendy Goeman, de vrouw van een politieagent Dirk Renkens (Alain Van Goethem), opereerde voor een blindedarmontsteking en er tijdens de operatie complicaties optraden.

74. Vrije val

Een valschermavontuur loopt voor Tania Verstraete minder goed af: de riem is doorgesneden, en ook alle reserveparachuttesystemen zijn gesaboteerd. Tanias boezemvriend Bram Moons (Pieter Genard) zit er het hart van in, de instructeur Geert De Ridder (Eric Goris) meent dat het om een ongeluk gaat door onvoorzichtigheid. Bram blijkt echter samen te wonen met Lore (Maaike Neuville), de dochter van Geert, en wanneer ze nog eens zwanger blijkt te zijn van Bram, begint bij Witse een lichtje te branden: heeft de moordenaar zich niet van parachute vergist?

Deze aflevering veroorzaakte een relletje bij de VRT omdat de aflevering wel érg lijkt op een soortgelijk drama dat zich in de media heeft afgespeeld - uiteraard met andere personages - maar waarvan de setup wel een beetje op deze aflevering lijkt. De ziedende magistraten vonden dat de aflevering hun onderzoek belemmerde, maar d'r staat toch duidelijk op elke aflevering dat deze een product is van fictie, en dat elke gelijkenis met bestaande situaties moet beschouwd worden als toeval. Het enige wat we hier kunnen besluiten is dat de scenaristen van de reeks de vinger inderdaad op de pols houden.


75. IJskoud

Francis Vroman wordt in een ijscokarretje van zijn bedrijf met chirurgische precisie de tong uitgesneden. Zijn broer Albert (Jakob Beks) wil voor zijn vrouw Anna (Patricia Goemaere) en zijn dochter Estelle (Ellen Petri) politiebescherming. D'r is wel een verdachte gaan lopen, maar het blijkt het lief van Estelle, Didier De Wit (Gert Winckelmans) te zijn, die Francis amper kende. Wanneer er echter nog een tweede slachtoffer valt, die op dezelfde gruwelijke wijze om het leven komt, vindt de politie suikerbonen van twintig jaar geleden en blijkt de zaak rond Estelle te draaien. De beerputten gaan open en de politie moet op zoek naar een betrokkene in eigen rangen die mogelijk iets met de zaak te maken heeft.

Disk 4:

76. Onder vuur
D'r is iets niet koosjer wanneer Sven Leyts (Kris Peeters) in zijn uitgebrande auto tegen een boom wordt teruggevonden: zijn sleutels zitten niet meer in het contact, en iemand heeft de centrale vergrendeling van de auto gebruikt. Met zijn vrouw Elise (An Miller) had hij een discussie over hun kinderwens, met zijn schoonvader Joris Goeleven (Willy Thomas) boterde het ook al niet, maar de klap op de vuurpijl is wel dat zijn broer Eric (Jan Van Looveren), een weduwnaar met twee dochtertjes, plots vaststelt dat zijn veertienjarige dochter Veerle (Maartje Van Neygen) zwanger is.

77. Bloedlijn deel 1

78. Bloedlijn deel 2
Er wordt een lijk op een bouwwerf gevonden van een voormalige werknemer van het farmaceutische bedrijf Houtteman. De vrouw van Witses baas Wijtinckx, Christina (Barbara Sarafian) is er werkzaam, en Wijtinckx' schoonvader Viktor (Serge-Henri Valcke) is de eigenaar. Er worden in de aankoopfacturen abnormaal veel basisproducten aangetroffen die kunnen worden gebruikt voor de fabricage van XTC. Vooraleer hij er erg in heeft zit Witse in een kluwen van intriges waarbij telkens terug de 'Ndrangheta, de Calabriaanse maffia, opduikt. Wanneer de vrouw van Wijtinckx wordt vermoord en Wijtinckx zelf wordt opgevoerd als beschuldigde, wordt het onderzoek overgenomen door een oude bekende van Witse, en niet dadelijk zijn beste vriend: Paul Keysers (Hans De Munter).

BEELD EN GELUID

Niet alle afleveringen zien er even goed uit: de compressie zorgt nogal eens voor blokvorming, zoals op de zwartwit geruite jurk van Wijtinckx' dochter Renske in de laatste twee slotafleveringen. De kleuren zien er niet al te briljant uit, het contrast valt uiteindelijk nog redelijk mee en printbeschadigingen zijn er niet. D'r zit ook iemand bij Bridge actief uit te zoeken wat de slechtst mogelijke plaats voor een layer change is op de disks met een oneven aantal afleveringen. Het geluid staat in een simpele 2.0-track op de disk: de muziek klinkt daarbij af en toe vervormd, alsof de hogere geluidsniveau's zijn afgetopt. De dialoog is daarenboven niet altijd goed verstaanbaar, wat ook wel aan het gebrek aan articulatie kan liggen.

EXTRA'S

Naast de tot vervelens toe op elke disk herhaalde trailers voor Dossier K en Jeroom En Benzamien die telkens uit zichzelf starten is er niets van toegevoegde waarde op deze disks terug te vinden. 
CONCLUSIE

Witse is de mosselen met friet van de Vlaamse televisie: elk seizoen gegarandeerd een prijsknaller: alhoewel er niet veel culinaire verfijning aan te pas komt kan het goed de maag vullen.




cover



Studio: Bridge Entertainment

Regie: Melinda Van Berlo, Koen Verweirder, Luc Coghe, Georges Terryn
Met: Hubert Damen, Inge Paulussen, Daan Hugaert, Mark Stroobants, Aisa Winter, Els Olaerts, Dirk Tupyens

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
0

Genre:
Detective

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008-2009

Leeftijd:
6

Speelduur:
699 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711983498464


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Vlaams Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands CC
Extra's:
• Cross-promotionele trailers


Andere recente releases van deze maatschappij