EASY SIX
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2012-03-22
FILM
Onlangs bracht Paradiso Easy Six uit, een film die dateert uit 2003 en ook al juichen we het idee toe dat iedere prent op een zilverkleurig (of nog liever op een blauw) schijfje wordt vereeuwigd, stellen we ons toch vragen over wie er baat heeft bij de aankoop van dit bizar drama. Deze film zag nooit de bioscoopzalen en als dvd-release belandde hij in Amerika onder zijn oorspronkelijke naam Easy Sex regelrecht achteraan in de verkoopbakken. De regisseur is ene Chris Lovenko en dit misbaksel is tot op heden zijn enige poging om een film in te blikken. Omdat cinefiel zijn een fantastische hobby is waaraan heel wat uitdagingen en avonturen verbonden zijn, gaven we ook deze film een kans, maar na een tiental minuten wisten we vrij snel dat Easy Six synoniem is met tijdsverspilling.
Packard Schmidt (Julian Sands) is docent Engels aan het Princeton College in Florida. Deze rare snuiter heeft een zwak voor het vrouwelijk schoon en ook al plukken de studentes hun eindwerk van het internet, toch behalen ze automatisch extra punten wanneer ze over een mooi snoetje beschikken. Packards zonderling gedrag wordt niet steeds in dank afgenomen door de directie die de docent liever ziet gaan dan komen, toch wordt hij wegens zijn grondige kennis over John Miltons dichtkunst als een gereputeerd literair historicus beschouwd. Wanneer hem gevraagd wordt om in Las Vegas een conferentie over de Britse dichter voor te zitten, denkt hij dat dit een routineuze opdracht zal worden, toch is dat zonder zijn vriend Frank (John Savage) gerekend.
Franks dochter Sally (Katharine Towne) is voor onbekende redenen naar de gokstad vertrokken en aan de docent wordt gevraagd om uit te vissen waar het mooie kind haar dagen slijt. Een lange zoektocht wordt het niet, want in een mum van tijd verklapt een wulps kamermeisje hem dat Sally in de Paradise Inn werkt, Nevadas meest gerespecteerde bordeel. Packard gelooft zijn ogen niet wanneer hij de dochter van zijn beste vriend aantreft, die onder de schuilnaam Natalie haar lichaam verkoopt. Binnen de korste keren ligt de man, weliswaar tegen betaling, in bed met het ondeugende meisje en hij besluit dat het verstandig is om de vader in het ongewisse te laten over de bijverdienste van dochterlief. De poppen gaan aan het dansen wanneer Sally haar vader belooft om kerstavond thuis te vieren en de arme man per abuis de prostitutievergunning van zijn dochter ontdekt. Alsof het allemaal niet erger kan, botst de troosteloze vader op enkele schunnige foto’s van Sally en Packard.
Als je weet dat we, op het sullige einde na, zonder één spoiler het grootste deel van het verhaal hebben verteld, dan weet je ook dat je maar beter de verwachtingen over deze film niet te hoog spant. Zelfs het kleinste kind heeft na een paar minuten begrepen dat Lovenko op flauwe wijze het Lolita-verhaal van Nabokov navertelt. Niet alleen bezit deze cineast daar te weinig talent voor, ook het verhaal is belabberd en de de langdradige dialogen zijn enkel nuttig om je in slaap te wiegen. Tot overmaat van ramp zijn de acteerprestaties ronduit slecht; zo is John Savage lachwekkend en loopt de houterige Julian Sands duidelijk verloren in dit gedrocht. Het is enkel Jim Belushi die te pruimen valt als een krankzinnige Elvis-imitator, wat inderdaad geen prestatie is die een film van de ondergang kan redden. Wie de decadente goktenten van Las Vegas als filmdecor wil, raden we het onvolprezen
Leaving Las Vegas,
The Cooler of gewoonweg
Indecent Proposal aan. Of om een lang verhaal zeer kort te houden: te mijden troep.
BEELD EN GELUID
Het is niet enkel op filmvlak dat er van alles schort aan deze film, ook op technisch vlak is het huilen met de pet op. De buitenopnames in de straten van Las Vegas ogen wel mooi, maar eens de camera binnenwaarts keert, zien we veel onscherpe, wazige beelden en lelijke kleuren, wat uiteraard grotendeels te wijten is aan het feit dat dit een vrij goedkope productie is. Met het geluid is er weinig mis, toch is de soundtrack er ééntje om van weg te lopen waardoor dit enige pluspunt eveneens verloren gaat.
EXTRA’S
Er staat geen enkele seconde extra materiaal op deze dvd.
CONCLUSIE
Easy Six is nog maar eens een misser van jewelste in Julian Sands turbulente filmcarrière. Men poogt op stuntelige wijze het bekende Nabokov-verhaal naar Las Vegas te verplaatsen, toch is het vervelingsgehalte zo hoog dat je halverwege de film indommelt. Een dvd die gedoemd is om in de bakken van 1 Euro te belanden en zelfs tegen die prijs laat je dit wanproduct beter links liggen.