FISH CALLED WANDA, A
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2003-02-12
FILM
Een bende juwelendieven onder leiding van George (Tom Georgeson) heeft het gemunt op een lading schitterende juwelen en diamanten. George wordt bijgestaan door de stotterende dierenliefhebber Ken (Michael Palin) en Wanda (Jamie Lee Curtis). Wanda wil de buit echter voor haar alleen en daarom schakelt ze haar geschifte minnaar en Nietzsche-freak Otto in (Kevin Kline). Wanneer de overval gelukt is, gaan ze elk hun eigen weg. Wanda en Otto lichten echter de politie in en George wordt gearresteerd. Jammer voor hen blijkt George de buit reeds goed verstopt te hebben en dienen ze hun vooropgestelde plannen danig te wijzigen. Ken krijgt van George de opdracht om een lasterlijke getuige uit de weg te ruimen terwijl hijzelf bereid is om aan zijn advocaat Archie Leach (John Cleese) de plaats van de buit te verklappen. Wanneer Wanda dit te weten komt, besluit ze om Archie rond haar vinger te draaien. Een jaloerse Otto kan dit niet verkroppen en voor Archie het beseft, verzeilt hij in enkele benarde en dolkomische situaties. De zoektocht naar de gestolen juwelen kan definitief van start gaan…
A Fish Called Wanda moet zowat de beste komische film uit de jaren tachtig zijn, en ook in het lijstje van grappigste film allertijden mag deze Britse komedie zonder blozen opgenomen worden. Dankzij een vernuftig scenario en uitmuntende acteerprestaties werd de film niet alleen een megasucces (kostprijs 7 miljoen dollar, opbrengsten 190 miljoen dollar), het onderstreepte nogmaals hoe gepolijst Britse humor wel kan zijn. Het komisch talent van John Cleese was reeds wereldberoemd dankzij het sublieme Monty Python en Fawlty Towers, maar ook Michael Palin bevestigt zijn reputatie door een schitterende rol neer te zetten. De scènes waarin hij tracht het oude dametje om zeep te helpen zijn gewoonweg hilarisch. Kevin Kline speelt de jaloerse en tegelijkertijd domme minnaar die met de regelmaat van de klok duidelijk laat verstaan dat hij geen dommerik genoemd wil worden. Wanda moet hem echter eens te meer op zijn plaats zetten. "The London Underground is not a political movement", verkondigt ze aan een verbouwereerde Otto. Het is één van de vele onvergetelijke momenten uit de film die je als kijker bijblijven.
BEELD EN GELUID
Op de cover wordt het beeldformaat foutief als zijnde 2.35:1 aangegeven. De film behoudt op dvd het oorspronkelijke 1.85:1 beeldformaat en is anamorfisch uitgevoerd. De beeldkwaliteit is over het algemeen vrij goed te noemen, met een voldoende scherpte, detail en contrast. De kleuren zijn warm en natuurlijk al ogen die soms wel wat gedateerd. Af en toe merk je wat grain en edge enhancement wat we niet als storend ervaarden. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt helder en maakt mooi gebruik van de verschillende kanalen zonder daarbij echt te imponeren.
EXTRA’S
Drie jaar geleden verscheen er reeds een haast kale release van deze schitterende komedie, en jammer genoeg lieten de beeld- en geluidskwaliteit het ook afweten. Nu brengt MGM gelukkig een nieuwe uitvoering op de markt met niet alleen een verbeterde technische afwerking, maar ook een hele resem aan mooie extra’s. We gaan op een plezante manier van start met een audiocommentaar van John Cleese, die samen met regisseur Charles Crichton het scenario van de film neergepend heeft. Cleese verschaft boeiende informatie en weet het geheel zelfs een luchtig en ontspannend tintje mee te geven. Fish You Were Here: On Location (16 min.) is een korte featurette waarin de kijker doorheen Londen wordt geleid op zoek naar de verschillende locaties die in de film gebruikt werden. Interessanter is dan weer de documentaire Something Fishy (30 min.) waarin cast en crew terugblikken op de periode van de opnames en allerhande wetenswaardige feiten vertellen over de samenwerking, het scenario en het alternatieve einde dat uiteindelijk niet gebruikt werd. In de montagekamer werd blijkbaar duchtig de schaar gezet in de pelicule want men biedt hier zo maar eventjes 25 aangepaste en verwijderde scènes (27 min.) aan, telkens ingeleid door John Cleese.
“Hi, my name is Meryl Streep”, zo vangt John Cleese zijn grappig promotiepraatje aan (4 min. 45), gericht tot het Amerikaanse publiek waarin hij A Fish Called Wanda aanprijst met argumenten die eigen zijn aan Hollywood films: “er spelen Amerikaanse acteurs in mee, er is veel geweld, veel seks en ik ga uit de kleren”. Kortom, lachen geblazen!
John Cleese’s First Farewell Performance is een uitgebreide documentaire (48 min.) over de film en John Cleese in het bijzonder, en bevat beelden achter de schermen tijdens de repetities, de make-up, de opnames, enz. Interviews met cast en crewleden zijn eveneens voorzien waarbij grotendeels John Cleese aan het woord komt die het niet enkel heeft over de film, maar ook over zijn mislukte huwelijken, zijn carrière en zijn kijk op het leven in het algemeen.
Eindigen doen we met een fotogalerij, een bioscooptrailer en een aantal
verborgen extra’s.
CONCLUSIE
A Fish Called Wanda heeft een sterk geschreven script, is goed opgebouwd en bevat waanzinnig grappige scènes. Een komedie die je niet mag missen op dvd!