:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> AMERICAN SNIPER
AMERICAN SNIPER (UHD)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2024-07-11
FILM
Chris Kyle (Bradley Cooper) is een redelijk rechts georiënteerde familieman die al op jonge leeftijd heeft leren omgaan met vuurwapens, zoals in cowboystaten als Texas wel eens gebeurt. Na de bomaanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania heeft hij het gevoel dat hij niet langer aan de kant kan blijven staan, en hij schrijft zich in voor de opleiding van de paracommando's, de SEALs. Hij steekt niet echt boven de middelmaat uit, behalve wanneer het op zijn schietkunsten aankomt, en hij wordt al snel gerekruteerd om na 9/11 in Irak orde op zaken te gaan stellen. Hij is intussen nog gauw-gauw getrouwd met een meisje, Taya (Sienna Miller), dat hij in een bar heeft leren kennen, alvorens hij in de realiteit van Fallujah wordt gedropt.




Daar krijgt hij een missie als sluipschutter: terwijl de SEALs deur tot deur gaan om de stad te zuiveren van terroristen, houdt Kyle van op afstand ee oogje in het zeil, en hij heeft permissie om zonder toelating te vragen te schieten naar goeddunken als hij verdacht zaken ziet, zelfs al zijn dat vrouwen en kinderen - zij het wel dat die bewapeld zijn met een Russische granaat. Zijn vrouw is intussen bevallen van een baby, maar het sluipschieten kruipt waar het niet gaan kan, en Kyle vervult verschillende tour of dutys achter elkaar, in plaats van bij zijn vrouw thuis te blijven en voor haar te zorgen. Uiteraard is dit een tikkende tijdbom.




Clint Eastwood weet gewoonlijk zijn onderwerpen wel uit te kiezen. Net als bij Richard Jewell in 2019 maakt hij een biografie van een gewone Joe Sixpack die op de één of andere manier de actualiteit heeft gehaald. In dit geval gaat het om een verfilming van Chris Kyles autobiografie, wat niet echt een interessant verhaal is, mocht Eastwood er niet zijn eigen draai aan gegeven hebben. De film is niet echt een oorlogsfilm, dan wel een psychologische studie in wat het met een mens doet als je ongestraft voor je werk mensen mag neerschieten zonder dat je daar achteraf verantwoording voor moet afleggen. Uiteraard stelt zich de vraag of het moreel verantwoord is dat de yankees zich in elk mogelijk buitenlands conflict moeien, maar na 9/11 was natuurlijk niets doen geen optie meer. Kyles loyaliteit wordt duidelijk verdeeld tussen zijn familie en zijn wapenbroeders, hetgeen meer dan eens uitvalt in het nadeel van de eerste.




Eastwood verheerlijkt de Amerikaanse interventie niet, en American Sniper is zeker geen propaganda-werkstuk, ondanks Eastwoods onwankelbare loyaliteit aan de Republikeinse partij en het feit dat elke militair in zijn ogen een heilige is, iets wat wij als nuchtere Europeanen toch danig in twijfel trekken. American Sniper is feitelijk een droge opsomming van missies die Kyle in Irak onderneemt, zonder al te veel commentaar of zicht op het grotere plaatje, terwijl Kyle blijft worstelen met wie hij feitelijk is: zoals hij het zelf omschrijft zijn er drie soorten mensen, schapen, wolven en boswachters, en hij wil tot de laatste categorie behoren. De overeenkomsten met The Hurt Locker dringen zich op, nog zo'n film waarin Kateryn Bigelow het trauma van 9/11 verwerkt. Eastwood doet wat dat betreft een betere job, alhoewel bijvoorbeeld de rivaliteit tussen Kyle en een Iraakse scherpschutter die de bijnaam Mustafa (Sammy Sheik) heeft gekregen, een beetje banaal is; de rivaliteit tussen scherpschutters werd veel beter weergegeven in een film als Enemy At The Gates.




American Sniper is niet Eastwoods beste film, is iets te fragmentarisch, maar de meester weet wel de vinger op de gevoelige plek te leggen: wat is een mensenleven waard, en ben je bereid om er één te nemen als je daarmee kan voorkomen dat je tegenstander er een ander neemt? Bradley Cooper zet in elk geval een sterkere rol neer dan de lolbroekerij van Silver Linings Playbook. Of Kyle het aura van een volksheld verdient, laten we in het midden, maar Cooper weet de gravitas van zijn personage waarig te dragen, en dat is ook al iets.

BEELD EN GELUID

We krijgen vooral een zeer mooi beeld in 4K waarin het contrast zeer hoog is, en de scènes in de kapotgeschoten Iraakse steden indruk maken door hun detaillering. De kleuren zijn hevig geel, beige en bruin en maken de woestijnscènes hard en realistisch. Ook in details van gezichten en aan de wapenuitrustingen is aandacht geschonken. De sluipschutterscènes zijn haast zakelijk, waarbij mensen worden afgeknald alsof het een kermisattractie is. WE krijgen een Dolby TrueHD Atmos 7.1.4-track die een behoorlijke kracht biedt aan de scènes waarin geschoten wordt en waarin zaken ontploffen, maar bijvoorbeeld ook bij Kyles rodeo-escapades.

EXTRA'S

De Blu-ray die bij deze release zit, is exact dezelfde als bij de Benelux-versie. Er werd eertijds ook nog in Engeland in 2016 een Commemorative Edition uitgebracht met een tweede schijf met extra's. Voor deze release staan echter al de extra's ook nog eens op de 4K-schijf, minus de trailer.




One Soldier's Story: The Journey of American Sniper (31:02) verklaart ons van waar de interesse van Eastwood voor het verhaal van Chris Kyle komt. Eastwood heeft de man alsook Taya nog ontmoet en tijdens de preproductie werd Kyle dan vermoord. Chris Kyle: The Man Behind the Legend (30:21) is een half uur durende biografie van de man, verteld door Bradley Cooper, waarin vooral veel bekenden van Kyle worden geïnterviewd. Met Clint Eastwood: A Cinematic Legacy - The Heart of a Hero (15:12) krijgen we dan voor het eerst een extra die echt nieuw voor deze editie is, en waarin we op zoek gaan naar de fascinatie die de regisseur heeft voor alledaagse helden, zij het fictief of niet. Navy SEALS: In War and Peace (29:49) gaat over de ethiek en werkwijze van de Navy SEALs, met onder meer interviews met beroepsmilitairen, die de vraag voorgeschotend krijgen hoe ze hun job met een gezinsleven kunnen verenigen. Dat dit niet altijd van een leien dakje loopt, leren we in Bringing the War Home: The Cost of Heroism (20:40), waarin er dieper ingegaan wordt op de vele gevallen van post-traumatische stress waar de soldaten aan lijden, vooral als ze er meerdere tour of dutys hebben op zitten. Het geheel wordt aan elkaar gepraat door Clint Eastwood zelf en heeft iets over zich van een droge documentaire. The Making of American Sniper (28:30) is dan weer meer een promotioneel getinte featurette die de kwaliteiten van de film beschrijft, en meer bepaald de manier waarop Bradley Cooper zich heeft ingeleefd in de rol van Chris Kyle. Tot slot is er dan nog een tweede nieuwigheidje, een korte documentaire Guardian (4:30), feitelijk een aangedikte trailer die kort na de moord op Chris Kyle werd samengesteld.

CONCLUSIE

Met deze 4K-versie van American Sniper hebt u gelijk ál het bonusmateriaal van de verschillende versies op één schijf.  Hierin vallen vooral de vele kwalitatief goede documentaires op. Daarnaast is dit ook gewoon een prima schijf qua beeld en geluid, maar het is niet Eastwoods magnum opus.


cover



Studio: Warner

Regie: Clint Eastwood
Met: Bradley Cooper, Sienna Miller, Luke Grimes, Jake McDorman, Cory Hardrict, Kevin Lacz, Navid Negahban, Keir O'Donnell, Eric Close

Film:
7/10

Extra's:
8/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
10/10


Regio:
X

Genre:
Oorlog

Versie:
U.K.

Jaar:
2014

Leeftijd:
15

Speelduur:
133 min.

Type DVD:
SS-TL

Barcode:
5051892246170


Beeldformaat:
2.40:1 UHD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Engels Dolby Digital 5.1
Engels audiodescriptief Dolby Digital 5.1
Frans Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Duits Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Spaans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Latijns-Amerikaans Spaans Dolby Digital 5.1
Pools Dolby Digital 5.1
Tsjechisch Dolby Digital 5.1
Japans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Spaans, Latijns-Amerikaans Spaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Pools Tsjechisch, Japans, Chinees (Kantonees), Chinees (Mandarijn trad.), Koreaans, Engels CC, Duits CC, Italiaans CC
Extra's:
• Documentaire "One Soldier's Story: The Journey of American Sniper"
• Documentaire "Chris Kyle: The Man Behind the Legend"
• Documentaire "Clint Eastwood: A Cinematic Legacy - The Heart of a Hero"
• Documentaire "Navy SEALS: In War and Peace"
• Documentaire "Bringing the War Home: The Cost of Heroism"
• Documentaire "The Making of American Sniper"
• Documentaire "Guardian"

Andere recente releases van deze maatschappij