:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SUPERMAN & LOIS - SEIZOEN 3
SUPERMAN & LOIS - SEIZOEN 3 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2024-09-12
SERIE
Met het passeren van het eerder matige seizoen 2 van Superman & Lois is het ook uit met de zever over parallelle werelden, zij het dat John Henry (Wolé Parks), Natalie (Tayler Buck) en Bizarro blijvertjes zijn. In dit derde seizoen bindt Superman (Tyler Hoechlin) de strijd aan met Bruno Mannhem (Chad L. Coleman, bij The Walking Dead-kenners bekend als Tyreese), het hoofd van Intergang. Sinds Lex Luthor van het toneel is verdwenen voor de moord op gangbaas Anthony Moxie (Artine Tony Brown) heeft Mannheim de touwtjes van de onderwereld in handen. Desalniettemin profileert hij zich een beetje als een filantroop, want hij steekt enorm veel geld in kankeronderzoek. Een gewaagde set van de scenaristen dit seizoen is echter dat ze Lois borstkanker laten krijgen, en alhoewel ze in die staat beter zou stoppen met werken, kan ze het niet nalaten om als patiënt - ze heeft het perfecte alibi - te infiltreren in de kliniek.




Clarks zoon Jordan (Alex Garfin) begint zich graag te profileren als een superheld, ondanks het uitdrukkelijke verbod van zijn vader. Met zijn liefje Sarah (Inde Navarette) loopt het ook al niet goed, en Sarahs ouders Lana Lang (Emmanuelle Chriqui) en Kyle Cushing (Erik Valdez) zijn net gescheiden. Lana heeft bovendien politieke ambities, die haar gezin nog eens extra zwaar onder druk zetten. De broer zonder superkrachten, Jonathan (Michael Bishop, een nieuwe acteur die de rol overneemt nadat Jordan Elsass er de brui heeft aan gegeven), wil dan weer op zijn eigen manier een held worden door toe te treden tot de vrijwillige brandweer. Zijn vriendinnetje Candice (Samantha Di Francesco) staat echter op het punt te verhuizen, en Jonathan moet zien hoe hij zijn weekeinds wenst te vullen.




Dit derde seizoen van Superman & Lois is een maat opwaarts tegenover het vorige. De verhaallijnen zijn compacter én gedurfder, en met Bruno Mannheim en zijn vrouw hebben Superman en Lois te duchten tegenstanders. De reeks is vernieuwd voor een vierde en laatste seizoen, en we vrezen dat dit een aderlating zal worden, want op de vier Kent-familieleden en Lex Luthor na is de rest van de cast wegbezuinigd.

AFLEVERINGEN

Disk 1:
31. Closer
Jonathan en Jordan worden zestien. Jordan heeft op eigen houtje proberen een instortende kraan tegen te houden, maar hij heeft het alleen maar erger gemaakt, wat hem een standje van zijn vader opleverde. Jonathan leert dan weer autorijden, maar hij moet bij coach Gaines (Danny Wattley) zijn rijexamen afleggen. Lana moet als burgemeester het hoofd bieden aan het acute schimmelprobleem van de school. Lois denkt dat ze zwanger is, maar dit draait net even anders uit. Sam Lane (Dylan Walsh) polst of Natalie geïnteresseerd is in een militaire opleiding. En Superman moet het opnemen tegen Atom-Man, Henry Miller (Paul Lazenby), die plots superkrachten heeft.




32. Uncontrollable Forces
Ex-burgemeester Dean (Eric Keenleyside) wordt het slachtoffer van een freak-ongeluk, net op het moment dat hij een belangrijk telefoontje met Lana, zijn opvolger, wil doen. Sarah en Natalie gaan clandestien naar een feestje in Metropolis, waar ze de jongens Kent ontmoeten. Lois en Clark proberen rechter Tara Reagen (Karen Holness) te ondervragen, namelijk waarom ze Miller vervroegd heeft vrijgelaten. De rechter probeert daarop zelfmoord te plegen. Het kan altijd nog erger, want Lois blijkt een aggressieve vorm van borstkanker te hebben.

33. In Cold Blood

Lois komt naar buiten met het nieuws dat ze borstkanker heeft. Clark krijgt er zowaar nachtmerries van, waarin hij telkens tekort schiet om Lois te redden. Tot overmaat van ramp houdt Lois zich niet aan de afspraak om naar de chemotherapie te gaan, omdat ze sporen zoekt in het onderzoek naar Bruno Mannheim (Chad L. Coleman), die mogelijk de veroorzaker is van Millers superkrachten. De kinderen willen intussen een horloge cadeau doen aan Lois dat Natalie zelf gemaakt heeft, maar het horloge ligt in de truck van Jonathan, die gestolen wordt. Jonathan verdenkt de vander van Candice (Samantha Di Francesco), en hij zit er nog niet zo ver naast. Lana laat John Henry een alarmsysteem in huis installeren.

34. Too Close To Home

Clark probeert uit te vissen hoe het komt dat er in het bloedfabriek van Mannheim zijn bloed te vinden was. John probeert contact te zoeken met zijn zus, maar aangezien zijn dubbelganger op deze aarde door Mannheim vermoord is, trekt hij onnodig aandacht. Jonathan confronteert Candice's vader met het feit dat hij de truck heeft gepikt. Die trapt hem in elkaar, en wanneer hij thuis verschijnt met een blauw oog, worden er vragen gesteld.




35. Head On
Lois heeft het briljante idee opgevat om de rest van haar chemotherapie te volgen in de kliniek van Bruno Mannheim, zodat ze intussen wat kan rondsnollen. Het valentijnbal breekt aan en Sarah heeft Matteo (Spence Moore II) overtuigd om Natalie mee te vragen. Candice woont tijdelijk bij de Kents, maar gaat binnenkort verhuizen naar een tante die vier uur rijden verder woont. Dit stelt Jonathan voor een dilemma, want dan kan hij tijdens het weekeinde niet voor de brandweer gaan werken. Lana heeft een aanvaring met Junior (Dylan Leonard), de zoon van ex-burgemeester Dean. Terwijl de burgers van Smallville nietsvermoedend dansen, valt Deadline (Jason Beaudoin) de infrastructuur van het leger aan, om er geklasseerde informatie te stelen, zoals de vindplaats van Bizarro.

Disk 2:

36. Of Sound Mind
Om te tonen dat hij niets te verbergen heeft, geeft Mannheim Lois toegang tot de dossiers over dr. Hook (Shekhar Paleja). Clark bezoekt een zelfhulpgroep voor partners van kankerpatiënten. Deadline is stervende en vraagt Superman om hem naar Mannheim te brengen, maar die beweert dat hij niets voor hem kan doen. Jordan wil intussen maar wat graag in een echte gevechtssituatie ingezet worden, maar Clark vindt dat te vroeg. Superman loopt intussen in een val van Onomatopoeia, en hij heeft geen keuze dan Jordan, die blijkbaar immuun is voor kryptoniet, te hulp te roepen. Sophie (Joselyn Picard) voelt zich verwaarloosd nu Kyle blijkbaar een relatie heeft met Chrissy, en ze trekt er alleen op uit. Lois gaat uit eten met Peia (Daya Vaidya), een andere kankerpatiëte die veel verder staat in de behandeling en al flink afgetakeld is.

37. Forever And Always

Jonathan en Jordan zijn furieus omdat hun ouders de ware omvang van Lois' kanker hebben verzwegen, en ze zijn nog kwader omdat Clark weigert Kryptoniaanse wetenschap toe te passen op Lois. Clark probeert Bruno Mannheim te interviewen, en hij komt er achter dat Peia zijn vrouw is en dat hij het ziekenhuis speciaal heeft gebouwd om een remedie voor haar ziekte te vinden. John Henry is nogal afkerig van het feit dat zijn dochter Natalie verkering heeft met Matteo. En hij weet nog niet de helft.




38. Guess Who's Coming To Dinner
Natalie komt eten bij de ouders van Matteo, niet wetende dat het de Mannheims zijn. Wanneer Matteo's ouders ook nog eens kennismaken met John Henry is het hek van de dam. Chrissy heeft een smerig roddelartikel over Bruno Mannheim geschreven, maar in de huidige omstandigheden wil Lois haar naam er niet langer aan verbinden. Een geluidsopname werpt een heel ander licht op de reden waarom Lex Luthor in de gevangenis zit. Jonathans eerste reddingsmissie draait ei zo na op een ramp uit. Lana is maar wanhopig op zoek naar iemand die met haar naar een concert van The Cure wil gaan. Met Peia gaat het intussen zodanig bergaf dat Superman haar naar Defensie moet brengen.

39. The Dress

Bruno Mannheim wordt voorlopig niet gearresteerd omdat hij te lijpe advocaten heeft, maar John Henry meent hem in de tang te hebben door hem het bezoek aan zijn stervende vrouw te weigeren zo lang hij de gestolen goederen niet teruggeeft. Eerst stuurt Mannheim een knokploeg op hem af, daarna laat hij zelfs Miller ontwaken. Jonathan, Jordan en Sarah doen intussen hun best om Natalie en Matteo weer samen te brengen. Met het vooruitzicht op haar borstamputatie geeft Lois een dure jurk weg aan de spullenhulpactie van Lana, een jurk waar Clark zelfs eertijds al zijn basebalkaarten voor heeft verkocht.

Disk 3:

40. Collision Course
Nadat twee branden op mysterieuze wijze zijn geblust, meent Kyle dat er iemand met superkrachten in Smallville rondloopt. Zijn vermoeden wordt nog versterkt wanneer Sarah en George jr. dronken achter het stuur een ongeval veroorzaken, maar er met de schrik vanaf komen. Verkeerdelijk gaat zijn verdenkinng echter uit naar Jonathan. Peia is stervende en Lois hoopt haar een bekentenis te ontlokken in ruil voor het feit dat Matteo zijn moeder nog één keer mag zien. Dit draait echter anders uit. Lana krijgt de gouverneur op bezoek in de hoop dat die kan bijdragen aan de verwoeste hoofdstraat.




41. Complications
De Mannheims hebben de benen genomen. Peia is genezen en heeft toegenomen krachten dankzij het lijk van Bizarro. Haar toestand is echter niet stabiel, en ze veroorzaakt problemen op het stroomnet, wat bijzonder pijnlijk is, aangezien Lois net haar borstamputatie aan het ondergaan is. Clark bekent aan Kyle dat hij Superman is, maar Kyle heeft er moeite mee dat Chrissy hem hierover heeft voorgelogen. Jordan krijgt in het hospitaal een paniekaanval wanner zijn X-rayzicht zich voor het eerst manifesteert. Wanneer Bruno zich overgeeft in ruil voor immuniteit voor Matteo, is het kwaad al geschied en ontwaakt Bizarro.

42. Injustice

Na Bruno's bekentenis dat hij Moxie heeft vermoord, komt Lex Luthor (Michael Cudlitz, nog een oudgediende uit The Walking Dead) op vrije voeten. Het wordt hoe langer hoe moeilijker om Jordans rol in de redding van Sarah en George jr. geheim te houden, zeker wanneer een overijverige journaliste van de Daily Planet zich er in vastbijt. Jordan heeft er in zekere zin zelf schuld aan, want hij laat geen kans onbenut om de supertiener die over de tongen gaat op te hemelen. Clark verbiedt hem zijn krachten voorlopig te gebruiken, maar wanneer een tornado Smallville teistert, moeten vader en zoon samen uitrukken om het volk te redden. Jonathan krijgt dan weer in de brandweerkazerne een voorkeursbehandeling van Kyle, sinds die weet dat Jonathan de zoon van Superman is.

43. What Kills You Only Makes You Stronger

Alles lijkt zijn gangetje te gaan: Clark en Lois proberen weer lichamelijk toenadering te vinden na Lois' operatie, Chrissy is zwanger van Kyle, en zelfs Sam heeft een nieuw lief. Het is echter de stilte voor de storm, want Lex Luthor is niet vergeten dat hij 17 jaar voor niks in de gevangenis heeft gezeten. En hij is van plan om zich te wreken op al wie daarin de hand heeft gehad. Eerst moet de rechter eraan geloven, dan kweekt hij Bizarro op tot een gevaarlijke abominatie die Superman te lijf moet gaan…




BEELD EN GELUID
Opnieuw zijn we genoodzaakt om voor een Blu-ray uit te wijken naar de Verenigde Staten, waar we een regiovrije versie met Engelse ondertitels vinden. Deze ziet er goed uit, maar is nogal wat aan de donkere kant, alsof we hier vooral de sombere kant van het superheldenbestaan krijgen. Ook de kliniek waar Lois wordt behandeld is steriel en eerder duister, met neonlichten die soms een beetje bloeden. Daarnaast is dit een mooi scherp beeld, alhoewel er op de eerste disk vijf afleveringen staan. We zijn ook te spreken over de DTS-HD MA 5.1-track die vooral uit de kast wordt gehaald telkens Superman senior of Superboy junior tegen supersonische snelheid door de kamer schiet. We krijgen heldere dialogen en fijne muziek. Het springt er allemaal niet uit, maar slecht is het allerminst.

EXTRA'S

Bonusmateriaal is er deze keer niet.




CONCLUSIE
Het derde seizoen van Superman & Lois betreedt qua scenario gedurfde paden met de ziekte van Lois, die in alle ernst wordt weergegeven en een hart onder de riem kan betekenen voor kankerpatiënten. De Blu-ray is netjes, maar op de Beneluxmarkt zult u deze tevergeefs zoeken.


cover



Studio: Warner

Regie: Tom Cavanagh, Elizabeth Henstridge, Gregory Smith, Stewart Hendler, David Ramsey, Diana Valentine, Alvaro Ron, Stephen Maier, Elaine Mongeon, Jai Jamison, Sudz Sutherland
Met: Tyler Hoechlin, Elizabeth Tulloch, Michael Bishop, Alex Garfin, Erik Valdez, Inde Navarrette, Wolé Parks, Dylan Walsh, Emmanuelle Chriqui, Tayler Buck, Sofia Hasmik, Chad L. Coleman

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
X

Genre:
Superhelden

Versie:
U.S.A.

Jaar:
2023

Leeftijd:
NR

Speelduur:
550 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
88392981359


Beeldformaat:
2.20:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij