ENGLISH PATIENT, THE
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2001-01-18
FILM
Zoals intussen al wel algemeen bekend zal zijn, heb ik met Philips een zwaar dispuut uitgevochten - dat nota bene tot op dit ogenblik nog altijd niet is opgelost - over het feit dat deze film absoluut niet wil spelen op een toestel van bovengenoemd merk. Sinds ik echter een ander toestel (Sony) in huis heb gehaald, heb ik eindelijk de gelegenheid gehad om deze DVD te bekijken, en ik ben alleen al voor deze DVD blij dat ik Philips links heb laten liggen.
Deze negenvoudig Oscarwinnaar is een sfeervolle verfilming van de gelijknamige bestseller van Michael Ondaatje, die ons terug voert naar het einde van de Tweede Wereldoorlog. De Canadese verpleegster Hana (Juliette Binoche) heeft recent haar verloofde in een veldslag verloren, en kort daarop rijdt haar beste vriendin op een mijn. Ze denkt dat ze door het lot vervloekt is, en dat iedereen van wie ze houdt, gedoemd is om te sterven. Ze brengt het leeuwendeel van haar tijd door met het verzorgen van een zwaar verbrande Engelse piloot (Ralph Fiennes) die aan geheugenverlies lijdt en stervende is. Omdat de man de karavaan van de geallieerden ophoudt, besluit Hana om hem in een klooster in de buurt van het Italiaanse Livorno in Toscanie te verzorgen tot het einde.
Stukje bij beetje komen bij de Engelse Patient de herinneringen weer bovendrijven die hij heeft proberen te verdringen: hij is in feite Almasy, een Hongaarse graaf, een expert in trektochten door de Egyptische woestijn. Op een dag krijgt hij daar het bezoek van een team cartografen, waaronder Geoffrey Clifton (Colin Firth) en zijn aantrekkelijke vrouw Katherine (Kristin Scott Thomas), met wie hij een expeditie onderneemt in de woestijn. Per toeval ontdekken ze een prehistorische grot, de Grot der Zwemmers, vol muurschilderingen. Wanneer een van de jeeps door onachtzaamheid van een van de expeditieleden stuk gaat, en de andere auto voor reserve-onderdelen naar de stad rijdt, verblijven Almasy en Katherine noodgedwongen een nacht samen opgesloten in de auto terwijl een zandstorm de omgeving hertekent. Ze worden verliefd op elkaar; Katherine vertelt Almasy dat haar man niet zomaar een rijke avonturier is, maar in dienst staat van de Britse geheime dienst, met als opdracht zo veel mogelijk kaarten van de woestijn te tekenen met het oog op een eventuele woestijnoorlog tegen nazi-Duitsland en het fascistische Italie.
Wanneer Geoffrey terugkeert met de onderdelen, en Katherine doet alsof er tussen haar en Almasy niets gebeurd is, begint er bij de graaf iets te knagen dat als jaloezie kan gecatalogeerd worden. Hij kan zijn gevoelens niet bedwingen, en ook na de terugkeer in de stad blijft hij Katherine in het geheim ontmoeten. De dreiging van de oorlog werpt hoe langer hoe meer zijn schaduw over de expeditieleden en hun onderlinge verstandhoudingen.
In het klooster krijgen Hana en de stervende Almasy het bezoek van David Caravaggio (Willem Dafoe), een dief die door toedoen van Almasy tijdens de oorlog zijn duimen is kwijtgeraakt. Caravaggio heeft zijn vermoedens over de werkelijke identiteit van de zwaar verbrande patient, en steelt regelmatig dosissen morfine om zijn eigen pijnen te kunnen verzachten. Hana is intussen verliefd geworden op Kip (Naveen Andrews), een sikh die voor de geallieerde ontmijningsdienst werkt. Naarmate de toestand van Almasy verslechtert, neemt haar verlangen toe om samen met hem een nieuw leven op te bouwen. Kip geraakt echter danig onder de indruk wanneer zijn collega-ontmijner Hardy (Kevin Whately, die we vooral kennen als Sergeant Lewis, de kwieke rechterhand van de norse Inspector Morse), wordt gedood door een bom.
In Almasy's laatste gedachten spelen zich opnieuw de dramatische gebeurtenissen af voor zijn vliegtuigongeluk: Geoffrey, die klaarblijkelijk zijn relatie met Katherine heeft ontdekt, probeert hem met zijn vliegtuig omver te vliegen, maar crasht en komt hierbij om het leven. Katherine is zwaar gewond, en Almasy verstopt haar in de Grot der Zwemmers terwijl hij te voet hulp gaat halen. Door zijn achternaam vermoeden de geallieerden echter dat hij Duitse sympathieen heeft, en hij wordt in de cel gestopt. Uit woede voor de verloren gegane kostbare tijd, stapt hij dan ook recht naar de nazi's, en vraagt hen hulp in ruil voor enkele belangrijke strategische kaarten van de woestijn.
Ondanks de vele flashbacks en de veelvuldigheid van personages, is The English Patient een zeer gestructureerde film, die onwillekeurig herinneringen oproept aan epische David Lean-films zoals Lawrence Of Arabia. Meer dan zomaar een liefdesverhaaltje is het een beschouwing over het leven, en meer bepaald de vergankelijkheid ervan, en de verschillende manieren waarop mensen daarop reageren: de verpleegster Hana, die voor haarzelf wil bewijzen dat ze toch van iemand kan houden zonder de angst om haar geliefde weer te verliezen, graaf Almasy, die lijdzaam moet toekijken hoe zijn geliefde aan een ander behoort, terwijl noch hijzelf, noch Katherine, elkaar willen "bezitten".
BEELD EN GELUID
RCV moet dringend de sterke punten van zijn eigen DVD's leren benadrukken. Afgaand op de verpakking schijnt de globale afwerking niet beter te zijn dan bij een DVD van pakweg Videofilm Express, maar schijn bedriegt! Het beeld is mooi 16:9-enhanced, zeer kleurrijk en contrasterend, maar vooral de 5.1-geluidsmix is ronduit voortreffelijk in alle details: of het nu over een ontploffende mijn gaat, een zandstorm, een overvliegende tweedekker of een aanval van de Luftwaffe, het geluidsspoor is overal netjes uitgebalanceerd en komt bijzonder realistisch over.
EXTRA'S
Eerst en vooral even melden dat de Nederlandse ondertitels op de beeldband zitten, en dus niet uitgeschakeld kunnen worden. Alle menu's zijn geanimeerd met fragmenten uit de film, wat het geheel al vast mooi doet ogen. De verpakking is echter mooier dan wat er in zit, want geen van de extra's zijn het vermelden waard. Er staan weliswaar een trailer, een korte making of-featurette en een B-roll op, maar geen van die dingen zijn echt denderend te noemen. Het leukste aan extra's op deze DVD zijn nog de interviews, niet alleen met de acteurs, maar ook met de regisseur (Anthony Minghella) en zelfs de schrijver van het boek (Michael Ondaatje). Ter verschoning: omwille van de lange duur van de film zal er waarschijnlijk niet meer op de disc kunnen.
CONCLUSIE
De 9 Oscars voor The English Patient waren meer dan terecht verdiend, en de goede transfer naar DVD heeft deze film tot een klassieker gemaakt die je in je collectie moet hebben. Als je tenminste niet de onfortuinlijke bezitter van een Philips-speler bent, natuurlijk!