ROCK, THE
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2001-01-03
FILM
Generaal Francis X. Hummel (Ed Harris), veteraan van zowat elke oorlog waarmee de Yankees zich hebben ingelaten, heeft een tijdje aan het hoofd gestaan van een geheime eenheid die illegaal militaire operaties uitvoerde in het buitenland, maar die voor het grote publiek geheim is gebleven. Omdat de overheid het bestaan van de eenheid in alle toonaarden ontkent, worden ook de nabestaanden van de onvermijdelijke slachtoffers die tijdens de geheime missies vsneuvelen, niet vergoed. Generaal Hummel, die zichzelf een toonbeeld van vaderlandslievendheid noemt vindt dat uiteraard onrechtvaardig en doet wat elke patriottistische ijzervreter in dat geval zou doen: hij steelt van een militaire basis vijftien raketten met een dodelijk zenuwgas, het per ongeluk ontdekte en nog experimentele VX, verschanst zich met een handjevol geestesgestoorde marines op Alcatraz, gijzelt er 81 toeristen en dreigt ermee om van daaruit San Fransisco te bestoken met zijn gifgasraketten als zijn eisen (een substantiële som geld voor de nabestaanden) niet worden ingewilligd.
Omdat zulks niet voorzien is in de begroting van het lopende boekjaar, weigert de regering uiteraard categoriek, maar ziet er tegelijkertijd geen graten in om een tot de tanden bewapend commando te laten uitrukken om de controle over Alcatraz over te nemen. Daarvoor roept het FBI de hulp in van John Mason (Sean Connery), een Britse oud-spion die al dertig jaar achter de tralies zit. Omdat Mason ooit de archieven van het FBI voor de lol heeft gekopieërd - inclusief de ware toedracht over de moord op Kennedy, de ufo van Roswell en de psychiatrische rapporten over Ronald Reagans mentale toestand -, en nooit heeft willen zeggen waar hij de bezwarende microfilms heeft verstopt, heeft de FBI zijn bestaan uit de computers gewist en hem al die jaren onder zware bewaking vastgehouden. Mason neemt namelijk elke kans om te ontsnappen te baat en hij is voor zover bekend de enige die ooit levend uit Alcatraz is ontsnapt. Het FBI wil hem zijn vrijheid teruggeven in ruil voor een simpele wederdienst: het commando Alcatraz binnensluizen. Naast Mason wordt ook dr. Stanley Goodspeed (Nicholas Cage) aan het team toegevoegd. Goodspeed is de enige wetenschapper die in staat wordt geacht om de dodelijke lading van de raketten te ontmantelen. De klok van Hummels ultimatum tikt intussen onverbiddelijk voort en als backup-plan heeft de regering besloten om een stel F18's uit te rusten met een experimentele verbeterde napalmbrandbom die het gifgas naar verluidt kan verbranden.
En daarmee is de toon voor de rest van de film gezet; beide partijen schieten fenomenale hoeveelheden munitie af (je vraagt je af waar ze hun kogels blijven halen), er worden nog wat auto's herleid tot schroot en er wordt een duchtig potje afgeknokt door de heren Cage en Connery, terwijl ze intussen nonchalant jongleren met de groene glazen bolletjes vol gifgas waarvan een koffielepeltje voldoende blijkt te zijn om acht huizenblokken uit te roeien, maar waarvoor een simpel tegengif blijkt te bestaan (een spuit met het soort spul waarvan we dachten dat het alleen dient om runderen te ontwormen).
Verwacht vooral geen logische gedachtengang in deze film. De makers schuwen geen enkel cliché uit het genre (uiteraard heeft Mason een dochter en Goodspeed een zwangere verloofde in San Francisco). Het dodelijke gif bijv., dat spiercontracties veroorzaakt waardoor mensen hun wervels breken, is blijkbaar toch veilig genoeg om in lijf-aan-lijfgevechten de tegenstander in de strot te rammen. Voorts zit in de standaardopleiding tot doctor in de biochemie aan een Amerikaanse universiteit tegenwoordig het saboteren van de besturing van telegeleide raketten in het curriculum vervat. En zo zijn er op zijn zachtst gezegd nog wel een paar kleine details die niet kloppen. Positief is dan weer dat Sean Connery, die zelden of nooit teleurstelt, duidelijk met plezier het beste van zichzelf geeft en Nicholas Cage is toch nog altijd beter voor een potje eerst-knokken-en-dan-vragen-stellen dan wanneer hij krampachtig probeert om zich in bochten te wringen in 'romantische komedies' (contradictio in terminis) die stijf staan van karakters die eerder rijp zijn voor een psychiatrisch ziekenhuis. Ook Ed Harris' acteerprestatie als halfgare generaal is aanvaardbaar, behalve als zijn personage last begint te krijgen van zijn geweten (het is namelijk algemeen bekend dat Amerikaanse topofficieren geen geweten hebben). Het overgrote resterende deel van de cast loopt er maar bij als bewegend doelwit en acteert er ook naar.
BEELD EN GELUID
De kleuren zijn niet altijd even scherp, wat vooral in scènes met veel beweging (de achtervolgingsscène bijv.) soms een vermoeiend effect creëert. En u bent gewaarschuwd: dit is net zoals alle eerste releases van Hollywood Pictures (Armageddon, Starship Troopers, ...) weer een van die f&*#ing flipperdisks! De Dolby Digital-geluidseffecten zijn meestal gewoon zonder meer OK, maar lijden wel onder een zware discrepantie tussen de veel te luide actiescènes en de veel te stille dialogen.
EXTRA'S
Deze dvd komt warempel in een doosje met een mooie kleurenfoto op de hoes en binnenin een viertal pagina's tellend boekje met de titels van de hoofdstukken in het Engels, Frans, Italiaans en zelfs Nederlands, plus nog eens (dezelfde) kleurenfoto. Voorts, om de spanning toch enigszins draaglijk te houden, hebben de makers van deze dvd indertijd het lumineuze idee gehad om de film ergens halfweg in twee te kappen en over de twee kanten van de disk te verdelen.
CONCLUSIE
Niet direct Oscarmateriaal, nooit kandidaat voor de dvd-release van het jaar geweest, maar al bij al toch een onderhoudende actiefilm zonder veel pretentie.