50 JAAR TELEVISIE DEEL 5 1990-1999
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2003-12-21
COMPILATIE
Alleen wie nooit zijn TV-toestel opzet (dan om een dvd te kijken natuurlijk) weet niet dat de NIR - BRT - BRTN - VRT (schrappen al naargelang uw leeftijd) 50 jaar bestaat. Ter gelegenheid daarvan is TV-en radiocoryfee Michel Follet in het archief gedoken, en heeft een samenstelling gemaakt van wat de hoogte-(en laagte-)punten van 50 jaar televisie zou moeten voorstellen, en daarvan is een mooie 6 dvd-box op de markt gebracht. Aan de bespreking daarvan zijn we nog even aan het werken (tenslotte gaat het om meer dan 16 uur beeld), maar bij een bepaalde krant kon je een tijdje geleden door het knippen van bonnetjes reeds 5 compilatie-dvd's verzamelen, elk over een verschillende periode in de geschiedenis van de Vlaamse televisie. Alhoewel die actie inmiddels al lang afgelopen is, leek het ons nuttig om één van deze dvd's alsnog te bespreken, al was het alleen maar om de vergelijking te kunnen trekken met de 6 dvd-box, waarvan U de bespreking nog eerlang van ons tegoed hebt.
Zowel deze dvd als zijn grote broer zijn compilaties, wat betekent dat, op een paar uitzonderingen na, van alle programma's slechts fragmenten te zien zijn, en dat sommige fragmenten wel héél erg kort zijn, en dan nog eens voor de helft worden ingenomen door de generiek van het programma in kwestie. Jammer genoeg is daardoor het totaalbeeld een beetje versnipperd; méér dan een vlugge sfeerschepping van hoe het programma nu feitelijk eruit zag, moet je hier niet verwachten. Daarvoor zal U beroep moeten doen op uw (al dan niet aftakelende) geheugen, vrees ik. Maar we vermoeden dat een compleet compendium alleszins niet de bedoeling van de samenstellers was. Af en toe wordt er van een televisiereeks, zoals op deze disc bij
FC De Kampioenen, wél een volledige aflevering geserveerd.
Wat wel opmerkenswaardig is, is dat de fragmenten die op deze dvd verschenen, andere fragmenten schijnen te zijn dan op de "grote" 6 disc-box. Zelfs wanneer er hier een programma tussen de lijst staat zoals
Schalkse Ruiters, wat we ook terugvinden op de verzamelbox, gaat het om andere fragmenten. Voor wie de dvd's via de kranten heeft gespaard, kunnen we dus zeggen dat de koopbox in de winkel andere fragmenten bevat.
We zullen nu even de fragmenten zelf overlopen, wat commentaar over hun duur en kadering geven, en ook wat persoonlijke commentaar, deze laatste uiteraard geheel ten persoonlijken titel.
FRAGMENTEN
1. FC De Kampioenen (26:19)
Na al die jaren nog steeds de meest succesvolle sitcom van de VRT, krijgen we in deze compilatie de eerste aflevering van de reeks over de allerslechtste voetbalploeg van Vlaanderen: de keeper Xavier (Johnny Voners) pakt meer pinten dan ballen, de voorzitter Balthasar Boma (Marijn De Valck) is een vrouwengek, en trainer Oscar Crucke (Carry Goossens) ligt danig onder de sloef. Bovendien hebben de voetballers het geregeld aan de stok met hun buurman, de bedrieglijke garagist Dimitri De Tremmerie - DDT voor de vrienden (Jacques Vermeire), die ook in deze eerste aflevering,
De Nieuwe Truitjes, zijn buren een pee tracht te stoven door in hun naam voor een belangrijke match (tegen de brandweer) forfait te geven.
2. Samson & Gert (8:30)
Op een mooie dag kwam Danny Verbiest de hielen van de directeur-generaal van de toenmalige BRT likken, toen deze op het lumineuze idee kwam om hem dat in de toekomst te laten doen, verkleed als een bobtail. Samen met presentator Gert Verhulst mochten ze op zondag en woensdag het blok kinderprogramma's presenteren, maar de aankondigingen verdrongen op de duur de programma's zelf, want Samson werd een begrip in Vlaanderen. De makers kunnen het bovendien zich permitteren om in herhaling te vallen, want hun voornaamste doelpubliek vernieuwt zichzelf om de zes jaar of wat. In dit fragment gaat de burgemeester (Walter De Donder) meedoen aan een boksmatch voor het goede doel, compleet met hoge hoed én burgemeesterssjerp. Hij denkt dat al zijn tegenstanders geïnstrueerd zijn om bij het minste tikje tegen de vloer te gaan. Maar of dat zo is?
3. Man Bijt Hond (10:26)
Eén van mijn persoonlijk meest verafschuwde programma's op televisie.
Man Bijt Hond maakt nieuws als er geen nieuws is: als er een cafébaas een vlieg doodslaat, krijgen we een achtergrondreportage over vliegen in Vlaanderen, worden enkele mensen op straat om hun mening gevraagd over de dode vlieg, en filmt een bende "vliegende" reporters alles wat ze op straat zien. Geeuw.
4. De Droomfabriek (8:15)
Een zeer leuk concept dat helaas op het laatst compleet leeggemolken was. Vlamingen mochten een keertje hun levensdroom op TV komen vertellen, en de VRT probeerde dat mogelijk te maken. In het begin leverde dat interessante televisie op, vooral wanneer bijvoorbeeld kinderen graag eens een dagje in de middeleeuwen doorbrachten, maar zoals deze familie die eens graag zonder auto door de car-wash had gelopen, bleek het op TV komen op de duur belangrijker. De show werd steeds afgesloten met een ongeëvenaarde muziek-act, waarbij bijvoorbeeld de VRT-omroepers verkleed als popsterren een nummertje moesten komen zingen, vaak erg vals, maar de leut was er niet minder om. De makers hebben zich in elk geval geamuseerd, de kijker ook.
5. Schalkse Ruiters (14:53)
In het kielzog van het soort vernieuwende televisie dat Mark Uytterhoeven bracht, begonnen Tom Lenaerts en Bart De Pauw met een zondagavondprogramma rond al dan niet fictieve reportages, waarvan de kijker moest inschatten of ze waar waren of in scène gezet. Het geheel werd afgewisseld met compleet van de pot gerukte montages, verborgen camera-fragmenten, en de onvermijdelijke tussenkomst van een man uit Melle, die in de Koekoekstraat 70 woont, en dringend op zoek was naar een vrouw. In dit fragmentje zien we onder meer hoe plots op een week een onbekend groepje de hitparade bestormt, maar achter dit groepje feitelijk niemand minder dan Bart en Tom zelf blijken te zitten. En heel Vlaanderen was één week lang als een bezetene bezig om grote VRT-baas Bert De Grave naar de studio te krijgen... Revolutionaire televisie!
6. Margriet (4:17)
Margriet whoehahahah kwam tijdens de zomer bwahahahaha het scherm teisteren jawel beste dames en heren om het zo te zeggen whahahaha met een praatshow mwoehahahaha zoals Luc Appermont en Mike whahahahaha Verdrengh haar reeds hadden voorgedaan. De muzikale acts bwoehahaha werden gnurk gnurk verzorgd door Ben Crabbé. Typische zomerse schermvulling, maar in tegenstelling tot Margriet zelf, inhoudsloos.
7. Morgen Maandag (8:34)
Na
Het Huis Van Wantrouwen ging Mark Uytterhoeven solo, en teisterde elke zondagavond het scherm met een altijd zichzelf veranderende show, waarin hij onder meer interviews afnam in een kooi, samen met een beo (Walter), waar de broertjes van Kommil Foo als huisorkest diende, Uytterhoeven elke weer zijn kijk op het medialandschap gaf door middel van playmobil-ventjes en ander speelgoed, en natuurlijk professionele afscheidnemer Xavier Debaere (acteur Lucas Van den Eynde) ons voor de voor ons zich uitstrekkende week een welgemeend gevoelen van genoegdoening ten berde kwam brengen. Alleen het Luc Versteylen-gehalte was er wat te veel aan.
8. Wally In Space (2:55)
Ongelofelijk flauw cultprogramma uit het brein van egotripper Kamagurka, waarin
Star Trek werd geparodieerd met Eddy Wally als kapitein, die elke aflevering een liedje kwam zingen, en Wendy van Wanten nog eens mocht tonen dat haar "talent" zich beperkt tot het uit het hoofd leren van schuine grappen, maar dan maar één tegelijk - zelfs Véronique De Kock is in vergelijking het geestelijk equivalent van Marie Curie. Wij vinden elke reden om Wally screentime te geven per definitie een slechte reden. Afvoeren!
9. Onvoorziene Omstandigheden (4:42)
Weer dankzij Uytterhoeven, ditmaal op Canvas, zorgde hij dat het zogenaamde improvisatie-theater zijn weg vond naar het grote publiek. Het concept: het publiek mocht zelf het programma mee verzinnen, door situaties, emoties en dergelijke te vragen, die de improvisatie-acteurs dan ter plekke moeste uitbeelden. Een uit de hand gelopen oefening voor eerstejaars studenten Herman Teirlinck, maar het leverde soms wél steengoeie televisie op.
10. Hommage aan Armand Pien (1:14)
Een zeer korte montage met beelden van de man die ons allen heeft geleerd wat de straalstroom is.
BEELD EN GELUID
De beelden van deze release komen allemaal uit de jaren '90, wat maakt dat de beeldkwaliteit meer dan acceptabel is. De stukjes van programma's die in breedbeeld werden uitgezonden zijn spijtig genoeg niet anamorf, maar het dient gezegd dat VRT als eerste mee op de kan van de 16:9 uitzendingen is gesprongen, en dat het aanvaard worden van het breedbeeldformaat mee op hun rekening mag worden geschreven. Desalniettenmin even terug naar de hoofdzaak: af en toe zitten er wel een paar artefacts in het beeld, en bijvoorbeeld de doffe kleuren bij de eerste
FC De Kampioenen-aflevering verraadt de ouderdom. Volgens de hoes is het geluid mono, maar het is geëncodeerd in Dolby Surround 2.0. Alles klinkt alleszins netjes synchroon en de dialoog is goed verstaanbaar.
EXTRA'S
Deze disc bevat geen bonusmateriaal.
CONCLUSIE
De compilatie is erg fragmentarisch van opzet, maar overlapt niet met de 50 jaar VRT-box. Of U deze disc al dan niet moet aanschaffen, zal een afweging zijn van de lengte van de verschillende fragmenten die U al dan niet interesseren tegenover de prijs.