MAJA DE BIJ - DEEL 2
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2005-01-23
REEKS
Ook in dit tweede deel van
Maja De Bij zien we hoe Maja het resoluut vertikt om naar haar bijenkorf terug te keren, en in de plaats van honing te zoeken, zoals van een bij verwacht wordt, ze de wijde wereld intrekt om zoveel mogelijk nieuwe ervaringen op te doen. Haar vriendje Willie probeert nog altijd - tevergeefs - haar om te praten om terug te keren, maar Willie mag al blij zijn dat hij in de lucht kan blijven hangen, want hij is nu eenmaal niet de snuggerste leerling van de klas. Gelukkig houdt sprinkhaan Flip - die tegelijkertijd handig als verteller van de verhalen wordt opgepikt - een oogje in het zeil. Ook dit tweede volume tekenfilms naar de boeken van Waldemar Bonsels zijn een heerlijke trip jeugdnostalgie uit de tijd dat Japanse tekenfilms nog niet louter en alleen ter ondersteuning van de verkoop van spauwlelijk speelgoed moesten dienen. De manier waarop we door de ogen van het kleine bijtje de wereld ontdekken is soms wat aan de naïeve kant, maar bijna 30 jaar na datum straalt de reeks nog altijd poëzie en verfijning uit. Desondanks vertoont de reeks de typische tekortkomingen van tekenfilmreeksen die in de jaren '70 en '80 met een beperkt budget werden geschoten. De kantjes worden er echt afgelopen, wat onder meer resulteert in het recycleren van hetzelfde stukje animatie, opnieuw en opnieuw en opnieuw. In
Maja en de mieren wordt er bijvoorbeeld een stukje éénmaal gewoon gebracht en éénmaal in spiegelbeeld; vooral de draai die daardoor in het verhaal wordt gegeven, waardoor Maja de éne keer de militaire groet brengt met de linkerarm en daarna met de rechterarm, getuigen ofwel van ongelofelijk veel inventiviteit, ofwel van een grenzeloze luiheid, alhoewel allebei tegelijk natuurlijk óók mogelijk is. Het blijft natuurlijk wel jammer dat van deze Japans-Oostenrijkse coproduktie slechts een beperkt aantal afleveringen opnieuw in roulatie is gebracht.
AFLEVERINGEN
4. Maja en de mieren
Maja helpt een colonne mieren die letterlijk de peddels zijn kwijtgeraakt veilig aan de oever van het meer te komen. Uit dank belooft de commandant haar dat ze mag vragen wat ze wil. Maja kiest ervoor om een dag lang de mieren te mogen commanderen. Die wens wordt vervuld, op voorwaarde dat ze haar vleugels niet gebruikt, want dan zouden de mieren haar niet kunnen volgen. Wanneer één van de jongere mieren in gevaar dreigt te komen, leert Maja een harde les over de taaie regels van de strak georganiseerde mierengemeenschap.
5. Maja en Puck de vlieg
Maja ontmoet Puck, een vlieg die, wanneer hij zijn eigen poten niet zit af te likken, maar wat graag opschept dat hij vaak in de buurt van de mensen vertoeft. Om te bewijzen dat hij niet bluft, nodigt hij Maja uit om met hem mee te vliegen naar in een huis in de buurt en de lokale bewoner, een oude man in het bezit van een venijnige vliegenmepper, een potje te gaan pesten. Op de ontdekkingsreis maakt Maja kennis met flessen, vazen, appels en een stinkend stuk kaas, maar ook met een vreemde uitvinding die "glas" heet; het ziet eruit als lucht, maar je kan er niet doorheen. Vooral niet wanneer de moegetergde bompa het raam sluit!
6. Maya en de spin Thekla
Wanneer een zwangere vrouwtjeskever in het web van Thekla de spin verzeild geraakt, offert Maja zichzelf op om haar plaats in het web in te nemen, terwijl het vrouwtje haar man gaat halen. Thekla is echter niet van plan om Maja óf de kevers te laten gaan. Flip is danig onder de indruk van Maja's geste, en wanneer Thekla aan het avondeten wil beginnen, grijpt Flip in.
BEELD EN GELUID
Ook op deze tweede dvd is er weer goed te merken dat men het niet nodig vond om de minste vorm van remastering toe te passen; deze manier van werken staat in schril contrast met de manier waarop Franse bedrijven zoals IDP moeite doen om het tekenfilmpatrimonium voor het nageslacht te bewaren, en ook in Duitsland zijn er naar verluidt betere edities te verkrijgen. In vergelijking met deel 1 van de reeks zijn misschien de kleuren iets stabieler geworden, maar we weten bij deze dvd gewoon niet waar we ons het meest aan moeten ergeren: de vele krassen op het beeld, de alomtegenwoordige telecine-wobble of de vochtvlek (!) die op de tweede aflevering van deze disc een duidelijke vlek heeft achtergelaten. De Nederlandse dubbing, zijnde de enige aanwezige audiotrack, is opnieuw een als 2.0-track gecamoufleerde monotrack, wat gezien de ouderdom van het bronmateriaal niet verwonderlijk is. Als U allergisch bent voor asynchrone lipbewegingen, vermijdt U deze discs best.
EXTRA'S
Blablabla statisch menuscherm blablabla geen
play all-functie bla bla bla rudimentair.
CONCLUSIE
Ook hier is het weer jammer om vast te stellen dat een dergelijke mooie tekenfilmreeks zo ongelofelijk slecht behandeld werd. Daartegenover staat natuurlijk dat deze disc voor drie keer niks kan meepikken in de betere speelgoedhandel.
INTERNET
Flink wat informatie over de reeks én de Duitse dvd's kan je vinden op
deze Maja de Bij-site.