CAST AWAY
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2001-10-07
FILM
Workaholic Chuck Noland (Tom Hanks) leeft naargelang zijn werkgever, koeriersdienst FedEx, dicteert. Hij reist de wereld rond om de internationale takken van het bedrijf te runnen, en vooral om ze daar nu en dan wat tot meer snelheid aan te porren. Zelfs op kerstavond moet hij het vliegtuig nemen, en hij belooft zijn vriendin Kelly (Helen Hunt) om op nieuwjaar thuis te zijn. Maar zijn vliegtuig crasht ergens in de Stille Oceaan, en hij spoelt als enige overlevende aan op een onbewoond eiland. Met de schaarse hulpmiddelen (Fex Ex-pakjes) die aanspoelen uit het vliegtuigwrak kan hij zich met moeite behelpen, maar hij leert snel bij, en weet zich te voeden met kokosnoten en krabben. Wat in een moderne wereld eenvoudig en alledaags leek, wordt voor hem een onoverkomelijke hinderpaal: zo wordt hij bijvoorbeeld geplaagd door een tandpijn die hij wegens zijn drukke leven heeft nagelaten te verzorgen. Ook de eenzaamheid knaagt aan hem, zelfs zo erg dat hij even zelfmoord overweegt, maar vindt troost in te praten tegen een volleybal waar hij een gezichtje heeft op geschilderd. Af en toe triomfeert hij ook, wanneer hij bijvoorbeeld ontdekt hoe hij gemakkelijk vuur kan maken. Na vier jaar heeft hij eindelijk een zeewaardig vlot in elkaar getimmerd, en zijn terugtocht naar de beschaafde wereld kan beginnen. Daar is echter niets meer wat het geweest is: iedereen waande hem dood, ook Kelly...
Cast Away is vooral één lange triomftocht voor Tom Hanks, die nog maar eens bewijst dat hij één van de grootste acteurs van deze tijd is. Ongeveer anderhalf uur lang is hij de enige persoon in beeld, in een film met bitter weinig dialogen, en bij een acteur met mindere klasse zou iedereen al na een half uur in slaap zijn gevallen. Niet dus; zijn onfortuinlijke avontuur op het eiland en de afwikkeling ervan zijn weldoordacht geacteerd, zonder overdreven pathos, en vooral ongelofelijk sterk op het niet-verbale gebied. Men kan zelfs gerust stellen dat hij met deze film bewijst dat hij op zijn eentje zelfs van het simpelste banale gegeven een topfilm kan maken. Alhoewel sommige plotlijnen in deze film redelijk belachelijk lijken - zoals de volleybal waar Chuck een popje van maakt waar hij zodanig aan gehecht geraakt dat hij er zijn leven voor riskeert - is het dit allerminst, is de film zeer evenwichtig, en zeker niet saai. De fotografie is adembenemend, en de afwezigheid van dialogen wordt mooi opgevuld door de mooie soundtrack van Alan Silvestri. Het enige minpuntje is het misplaatste en overdadige product placement van koerierdienst FedEx - men had beter een fictieve firma kunnen nemen. De film heeft een alle leeftijden-kwotering, maar voor hele jonge kinderen denk ik dat het aanspoelende halfontbonden lijk dat na de crash aanspoelt op het eiland toch een beetje te ver gaat. De make-up artiesten hebben echter goed werk geleverd, als je me begrijpt.
BEELD EN GELUID
De 5.1-geluidstrack is ronduit gezegd prachtig. Er wordt zeer veel gebruik gemaakt van de achterste kanalen en de subwoofer, en de grootse geluidseffecten zoals het neerstortende vliegtuig of de overvloedige tropische regenbuien worden even zeer verzorgd als de kleinere details, zoals de neervallende kokosnoten of het geknisper van het vuur. Het beeld is zonder meer goed maar niet schitterend; in de donkerdere scènes zoals die in de grotten op het eiland zijn de details niet altijd even goed zichtbaar. Voor de rest mogen we op technisch vlak zeker niet klagen over deze release.
EXTRA'S
Wat deze release echt wel speciaal maakt, is de enorme hoeveelheid bonusmateriaal. De menu's zelf zijn redelijk statisch. De eerste schijf bevat een commentaartrack van o.a. regisseur Robert Zemeckis, maar die is spijtig genoeg niet ondertiteld. Op de tweede disc zijn daarentegen op de twee bioscooptrailers na alle documentaires ondertiteld. En dat zijn er heel wat. Eerst en vooral is er de tegenwoordig al bijna standaard bijgeleverde "HBO First Look"-making of documentaire van ongeveer een half uur, speciaal gemaakt voor televisie, die moet dienen om de mensen naar de bioscoopzaal te lokken, en tegelijkertijd een mooie blik achter de schermen gunt. Uit "The Charlie Rose Show" is er een interview van meer dan drie kwartier bijgevoegd met hoofdrolspeler Tom Hanks, waarin deze niet alleen over Cast Away praat, maar ook over zijn carrière in het algemeen. Het interview is ook voorzien van fragmenten uit andere Tom Hanks-films, zoals Saving Private Ryan. Gefundenes Fressen dus voor alle Hanks-freaks. In de half uur durende documentaire "S.T.O.P.: Surviving as a Castaway" worden de overeenkomsten gemaakt tussen de film, andere films/boeken over schipbreukelingen en de belevenissen van echte schipbreukelingen, waaruit enkele interessante ideeën werden overgenomen in de film. De documentaire "Wilson: The life & death of a Hollywood Extra" duurt een klein kwartiertje, is beduidend minder ernstig van bedoeling, en gaat over de volleybal die Hanks tijdens de film meezeult. Nog een documentaire van een kwartier, "The Island", gaat over de zoektocht naar een geschikte locatie. Dan zijn er nog enkele kortere filmpjes over onder meer de speciale effecten zoals de huizenhoge golven op zee en uiteraard de vliegtuigcrash, een vergelijking tussen de storyboards en de film, en een redelijke hoeveelheid conceptuele schetsen en foto's van de set. De DVD-release van Cast away is een zeer prestigieuze release geworden. Dreamworks zou echter van één onhebbelijke gewoonte moeten afstappen, en dat is de eindeloze reeks intro-trailers vooraleer je aan het hoofdmenu geraakt.
CONCLUSIE
Niet alleen is de film ontroerend, beklijvend, meeslepend... (superlatieven schieten ons te kort) ook de presentatie op DVD is meer dan geslaagd. Wie nog twijfelde door het ogenschijnlijk simpele gegeven wordt hopelijk toch over de streep getrokken. Een aanrader!