VICTORIA - SEIZOEN 1 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2021-05-03
FILM
Na de dood van koning William IV komt zijn nichtje Alexandrina Victoria (Jenna Coleman) op de troon. Het 18-jarige wichtje is nog een bakvisje dat politiek niet beslagen is, en aanvankelijk zit ze dan ook gevangen in het keurslijf van het paleis. Haar dominante moeder (Catherine Flemming) en haar vriend, John Conroy (Paul Rhys), proberen haar te manipuleren, maar naast haar voormalige min barones Lehzen (Daniela Holtz) vindt Victoria vooral steun bij de premier van het land, lord Melbourne (Rufus Sewell), in die mate zelfs dat de koningin in de wandelgangen door haar tegenstanders smalend
Mrs. Melbourne wordt genoemd. Het zijn woelige politieke tijden: de Whigs staan op het punt de meerderheid in het parlement te verliezen aan de Tories, en volop woedt het debat over de afschaffing van de slavernij, wat meteen voor een enorm schisma zorgt tussen Engeland en de Verenigde Staten.
Daarnaast is er ook de hertog van Cumberland (Peter Firth), die de koningin liefst zou zien sterven of abdiceren, omdat hij de volgende in de lijn van de opvolging is. De entourage van Victoria meent daarom dat het belangrijk is dat ze zo snel mogelijk trouwt en voor een opvolger zorgt. Haar oom, koning Leopold I van België (Alex Jennings), wil vooral dat de dominante positie van de Coburgs in Europa versterkt wordt - zo kennen we de Cobugs weer - en in plaats van de één of andere prins van Nederland dringt hij erop aan dat Victoria huwt met haar eigen neef, Albert van Coburg (Tom Hughes), blijkbaar de enige in de familie die géén pedante rokkenjager is, dit in tegenstelling tot zijn broer Ernest (David Oakes) - zo kennen we de Coburgs weer. Wonder boven wonder groeit de aantrekkingskracht tussen het koppel, en uiteindelijk kiest Victoria voor Albert, nadat lord Melbourne - die door zijn vrouw verlaten is - haar avances afwijst. Hoe dan ook is Leopold vooral blij dat zijn neef gefinancierd wordt door de Engelse schatkist - zo kennen we de Coburgs weer - alhoewel het bedrag niet de verhoopte jaarlijkse 50.000 pond zijn waar hij op had gehoopt.
Wie helemaal niet opgezet is met Victoria's huwelijk, is het Britse parlement, en bij uitbreiding het Britse volk, die voor zich de nachtmerrie zien opdoemen dat, mocht er iets verkeerds gebeuren met Victoria, de prins in haar plaats zal stappen, waardoor Engeland de facto geregeerd zou worden door een Duitser. Een lastercampagne maakt dan ook dat Albert geen enkele andere functie krijgt dan een louter protocollaire, en de prins er voor de rest voor spek en bonen bijloopt. Wanneer Victoria dan ook nog eens zwanger wordt, wordt de vraag des te poignanter, omdat er een officiële regent moet aangewezen worden in het geval dat het kind de geboorte overleeft maar de moeder niet. Albert wordt naar voren geschoven, en het is maar omdat die persoonlijk goede vriendschapsbanden aanknoopt met de Tory-leider Robert Peel (Nigel Lindsay), en door zijn onbaatzuchtige inzet voor de afschaffing van de slavernij, dat de bittere pil geslikt wordt.
Engeland staat bovendien aan de vooravond van de industriële revolutie. Peel en Albert delen een voorliefde voor treinen, maar veel van de nobelen zien het niet zitten dat er pardoes een spoorweg door hun uitgestrekte eigendommen wordt getrokken, met alle lawaai-en rookhinder inbegrepen. Victoria vindt intussen het zwanger zijn repulsief. Ze weigert om zich terug te trekken in het paleis, en in één van haar uitstapje buiten het paleis wordt ze onder vuur genomen door revolutionair Edward Oxford (Harry McEntire). Enkel het koelbloedige optreden van Albert verhindert een koningsdrama, maar de rechtbank oordeelt Oxford ontoerekeningsvatbaar, en in plaats van een terdoodveroordeling wordt de man in het gekkenhuis opgesloten. En het zal de laatste aanslag tegen Victoria niet zijn...
Victoria focust op de jonge jaren van de koningin die uiteindelijk 63 jaar zou regeren over Engeland, totdat dat record gebroken werd door Elizabeth II. Voor één keer wordt de rol van de vorstin bovendien eens niet gespeeld door Judi Dench, maar door de jonge en frisse Jenna Coleman, een actrice die vooral is doorgebroken door haar rol in de cultklassieker
Doctor Who. Koningsdrama's zijn in, en dit periodedrama biedt vooral een historische evocatie met veel dure decors en dito kostuums. ITV heeft een min of meer in de politiek juiste context geschetst als achtergrond waartegen Victoria allerlei koekendozenromantiek beleeft. Daarnaast worden er
Downton Abbey-gewijs enkele beslommeringen van het keukenpersoneel
downstairs getoond. Zo is er keukenbediende Ms. Nancy Skerrett (Nell Hudson,
Outlander), die zich heeft opgewerkt van poetsvrouw in een bordeel tot de persoonlijke kapster van de koningin. Ze wordt het hof gemaakt door de sympathieke keukenchef Francatelli (Ferdinand Kingsley), die het plan heeft opgevat om voor zichzelf te beginnen, zij het dat hij dat alleen wil met haar aan zijn zijde. Ze wijst echter zijn avances af, zelfs wanneer Francatelli Skerretts zus en nicht tijdens de uitbraak van een dodelijke ziekte kan bevoorraden in weerwil van de quarantaineregels.
De mayonaise met al deze ingrediënten pakt echter.
Victoria blijkt méér te zijn dan de som van de samenstellende delen, en het feit dat de reeks slechts acht afleveringen telt, maakt dat er niet nodeloos gemeanderd wordt rond niet ter zake doende subplots. De personages zijn goed uitgesneden en empathisch, zeker niet ééndimensionaal, en naast de persoonlijke beslommeringen van Victoria wordt er voldoende tijd uitgetrokken om het Dickensiaanse tijdperk correct weer te geven. Naast Jenna Coleman is vooral Rufus Sewell goed op dreef als de door verschillende verplichtingen naar alle kanten getrokken lord Melbourne. De cast is daarnaast een mengeling van Britse en Duitse acteurs, waarbij het soms wel lachwekkend is wanneer Engelse acteurs Duits beginnen spreken - je haalt er zonder moeite uit welke acteurs van Duitse komaf zijn en welke niet. Verder is er de nodige aandacht besteed dat onder meer de meubelstukken en decors precies in het tijdskader passen. Britse reeksen hebben op dat vlak uiteraard een reputatie hoog te houden. Toch word je als kijker niet overweldigd door de pracht en praal van het era, maar komt het acteren en de intrige op de eerste plaats, en dat is wellicht de goede keuze voor deze reeks.
BEELD EN GELUID
De distributie van
Victoria in de Benelux werd gedaan door Dutch FilmWorks, en als we dat horen, slaat ons hart alvast een slag over. Weliswaar heeft de maatschappij de moeite gedaan om de reeks op Blu-ray uit te brengen, maar anderzijds hebben ze er na het tweede seizoen de stekker uitgetrokken, zodat u de kerstspecial en het derde seizoen elders zal moeten oppikken, wat opnieuw een symptoom van prutswerk is. De beeldkwaliteit is nochtans bevredigend, zij het wat aan de donkere kant, met een softe waas over het beeld.. De kostuums en de texturen zijn mooi afgelijnd en goed gedefinieerd, en de kleuren zijn voldoende gesatureerd. Een klein compressie-artefactje links of rechts valt echter niet volledig uit te sluiten. De DTS-HD MA 5.1-track is dan weer mooi en goed gericht, met een fijne muziekscore, maar ook veel ambiance, onder meer in de scène waarin Victoria met een koets langs de menigte rijdt. Ook de huwelijksscènes zijn van de nodige auditieve luister voorzien.
EXTRA'S
Als Dutch FilmWorks kan bezuiningen op het bonusmateriaal, dan doen ze het ook.
Cross-promotionele trailers daarentegen...
CONCLUSIE
Victoria is een fijn periodedrama dat zowel vormelijk als inhoudelijk scoort. Technisch mocht het wat meer zijn.