:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TOM & JERRY - DE COLLECTIE DEEL 11
TOM & JERRY - DE COLLECTIE DEEL 11
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2004-09-16
REEKS
Na het irritante en bijzonder slecht gemaakte deel 10 werd Gene Deitch bedankt voor bewezen diensten: zijn Oostblok-filmpjes vielen niet in goede aarde. Een nieuwe poging tot heropstarten werd gedaan in 1963, en daarvoor werd Chuck Jones aangezocht. De man is een levende legende, niet in het minst door wat hij allemaal betekend heeft voor de zogenaamde Looney Tunes. Nu, is hij er in geslaagd om de échte Tom en Jerry-spirit van weleer te laten herbeleven? Wel, half en half. Vooral grafisch schort er nog steeds iets aan de filmpjes. De animatie is helemaal niet zo fijn, de figuurtjes bewegen zeer houterig en de decors zijn minimaal. Ook heeft Jones geen gebruik meer gemaakt van de nevenfiguren zoals Tuffy, Spike of de inmiddels helemaal in ongenade gevallen Mamy Two-Shoes. Waar Jones echter wél met verve is in geslaagd, is om - zeker na de Deitch-periode - de filmpjes weer oprecht grappig te maken. Veel meer dan het duo Hanna-Barbera speelt Jones echter met de wetten van de fysica: als Tom het uiteinde van een balk doorzaagt waar Jerry op zit, valt de verkeerde helft (namelijk die waar hij zelf op zit) naar beneden, de stippellijntjes die uit de ogen van de figuurtjes komen wanneer ze naar iets staren worden plots solide voorwerpen zoals in Bad Day At Cat Rock, en meer dan in de vorige filmpjes moeten zowel Tom als Jerry diverse verminkingen ondergaan: door een klap op het hoofd verandert Tom in een harmonica of een tafeltje, als hij door een buis kruipt is hij plots cylindervormig, en Tom verliest regelmatig door Jerry's toedoen zijn pels, waardoor we zijn ondergoed (!) kunnen bezichtigen. De slapstick-humor waarmee Tom regelmatig in een diepe afgrond valt doet niet toevallig zeer erg denken aan de Road Runner-filmpjes, en het geheel straalt, meer dan de vorige 10 delen, een Looney Tunes-aura uit. Waar Chuck Jones wél enorme moeite mee heeft, is een deftig slot aan zijn cartoons te breien. Meestal eindigen de filmpjes nogal abrupt én in complete chaos. Ook durft hij nogal eens grappen recycleren uit de Hanna-Barbera-periode, zoals de scène in Of Feline Bondage waarin Jerry door een biljartbal achtervolgd wordt, en het filmpje The Cat Above And The Mouse Below, die ongeveer van dezelfde premisse vertrekt als Tom & Jerry In The Hollywood Bowl uit deel 5. Het niveau van de jaren '50 wordt niet meer gehaald, maar in hun eigen recht zijn dit toch redelijk aanvaardbare filmpjes. De titels van de filmpjes zijn vaak referenties naar bekende films (uit de MGM-catalogus!), maar hebben weinig tot niets te maken met de inhoud van de desbetreffede cartoon, en zijn perfect onderling inwisselbaar.

De origine verklaart onmiddellijk ook het onregelmatige aantal filmpjes dat we terugvinden op de discs. Waar de vorige discs elk 12 of 13 filmjes bevatte, en deel 9 slechts 10 filmpjes, krijgen we op discs 11 en 12 telkens 17 filmpjes. De reden is dat Warner ervoor gekozen heeft om geen discs uit te brengen met Tom en Jerry-filmpjes van verschillende regisseurs door elkaar, wat we maar wat prijzenswaardig vinden. Delen 1 tot en met 9 beslaan dus de Hanna-Barbera / Fred Quimby-periode, disc 10 de Gene Deitch-periode en delen 11 en 12 de Chuck Jones-periode. We vinden dit een zeer goede en verantwoorde keuze van Warner.

AFLEVERINGEN
1. Penthouse Mouse (1963)
Tom woont in een luxe-appartement van een flatgebouw. Van op een nabijgelegen bouwwerf komt Jerry in zijn loft terecht, en de twee beginnen te vechten om wie er mag blijven.

2. The Cat Above and The Mouse Below (1964)
De bekende bariton signor Signor Thomasino Catti-Cazzaza (Tom dus) geeft een opvoering van Verdi. Jerry woont echter onder het podium, en is niet zo opgezet met de geluidsoverlast.

3. Is There a Doctor in the Mouse? (1964)
Jerry heeft een drankje gebrouwen waardoor hij een ongelofelijke snelheid krijgt. Hij profiteert ervan om al Tom zijn eten te onderscheppen al voor die een eerste beet kan nemen. Met behulp van een variabele snelheidscamera probeert Tom te zien wat voor een fenomeen er aan de hand is.

4. Much Ado About Mousing (1964)
Ook weer een vaak herhaald thema in de Hanna-Barbera periode: Jerry redt een bulldog, en die geeft hem een fluitje als onderpand voor hun vriendschap. Telkens Jerry in de problemen zit, moet hij maar op het fluitje blazen, en de hond komt hem ter hulp, meestal met nefaste gevolgen voor Tom. Totdat die de hond een paar oordempers opzet...

5. Snowbody Loves Me (1964)
De dakloze Jerry probeert te overleven in de metersdikke sneeuw. Op gegeven ogenblik passeert hij een Zwitserse kaaswinkel, voor hem het ultieme paradijs. Hij breekt er in, doet zich tegoed aan industriële hoeveelheden kaas, en heeft duidelijk plannen om er te blijven wonen. Helaas heeft de winkel een bewaker: Tom.

6. The Unshrinkable Jerry Mouse (1964)
Tom is stikjaloers wanneer zijn bazinnetje een ongelofelijk lief baby-katje in huis haalt, die al dadelijk zijn rol als favoriet huisdier aan zijn neus ziet voorbij gaan. Tom bedenkt tal van wrede manieren om het lieve kleine poesje de deur uit te werken, maar Jerry doorkruist telkens zijn plannen.

7. Ah sweet Mouse-story of Life (1965)
In dit redelijk surrealistische filmpje gebruiken Tom en Jerry alles om elkaar de pas af te snijden, zelfs de vraagtekens en uitroeptekens die soms rond hun hoofd verschijnen.

8. Tom-ic Energy (1965)
Tom en Jerry bestoken elkaar op de daken. Jerry blijft hem telkens een stap voor. Wanneer Tom een onfortuinlijke aanvaring met een passerende bulldog heeft, kan Jerry hem redden, maar daarna gaat de jacht onverminderd voort.

9. Bad Day At Cat Rock (1965)
Tom en Jerry achtervolgen elkaar op een bouwwerf. Eerst kruipt Jerry in een handschoen, waarbij hij Tom eens flink de mantel uitveegt, dan weer valt Tom in een opslagplaats van dynamiet. Uiteindelijk zit Tom beneden en Jerry boven op de stelling, en probeert Tom wanhopig ook naar boven te geraken.

10. The Brothers Carry-Mouse-Off (1965)
Jerry moet vluchten van bij zijn James Bond-achtige zwembad wanneer Tom hem op de hielen zit. Tom probeert Jerry uit zijn hol te lokken met voedsel, maar Jerry weet telkens de kat te slim af te zijn. Uiteindelijk kruipt de kat in een gigantisch vrouwtjesmuizen-kostuum, maar in plaats van muizen aan te trekken, zijn vooral katten in hem geïnteresseerd. En tot overmaat van ramp blokkeert de ritssluiting.

11. Haunted Mouse (1965)
Jerry krijgt een familielid (?) op bezoek, een zeer getalenteerde goochelaar, tegen wie Tom geen verhaal heeft. Wanneer Jerry in de ijskast - voor de gelegenheid eruit ziende als een supermarkt - inkopen gaat doen om zijn gast te eten te geven, probeert Tom hem te vangen. Hij vangt echter de verkeerde muis, en wordt zo het slachtoffer van enkele goocheltrucs, waaronder konijnen uit de hoge hoed... met een hamer!

12. I'm Just Wild about Jerry (1965)
Tijdens een achtervolging komen Tom en Jerry in een grootwarenhuis terect, waar ze elkaar bevechten met pingpong-palletjes, rolschaatsen en speelgoed-brandweerwagentjes. Tom heeft echter het ongeluk dat hij voortdurend onder een tram terecht komt.

13. Of Feline Bondage (1965)
Tom werkt nog maar eens zijn aggressie op Jerry uit op een biljarttafel. Half suf van de klappen ontmoet Jerry in zijn hol een goede fee, die hem een drankje geeft waardoor Jerry onzichtbaar wordt. Gewapend met een schaar gaat Jerry Tom een knipbeurt geven. Maar zoals het gewoonlijk met dergelijke toverdrankjes gaat, zijn die op gegeven ogenblik uitgewerkt...

14. The Year of the Mouse (1965)
Samen met een kameraad probeert Jerry Tom te doen geloven dat die geprobeerd heeft om zelfmoord te plegen. Tom wordt achtereenvolgens wakker met een revolver, een mes en nog meer van dat fraais op zichzelf gericht. Hij kan echter uiteindelijk toch uitvissen dat de twee muizen achter de apestreken zitten.

15. The Cat's Me-ouch (1965)
Jerry is Toms pesterijen beu. In een catalogus heeft hij een advertentie gezien voor een bulldog voor maar $15,75! Hij vult al snel een bestelbon in, maar bij de levering blijkt dat je per postorder toch maar altijd beter even nakijkt wat de werkelijke grootte van de bestelde goederen is.

16. Duel Personality (1966)
Na alweer een achtervolging die op niets uitdraait, besluiten Tom en Jerry om hun geschil voor eens en voor altijd bij te leggen door middel van een duel. Pistolen, sabels, pijl en boog, kanonnen... elke ronde blijft uiteindelijk onbeslist.

17. Jerry, Jerry Quite Contrary (1966)
Jerry lijdt aan slaapwandelen, en telkens probeert hij de kat om zeep te helpen, alhoewel Jerry zich daar zelf niet bewust van is. Wanneer hij tot zijn schande ontdekt waar hij mee bezig is, probeert hij zichzelf wakker te houden met een gigantische pot koffie, maar het helpt niet. En Tom? Die wordt intussen gek van de slapeloosheid.

BEELD EN GELUID
In deze periode komt er geen pan en scan meer voor, dus is het originele beeldformaat ditmaal het juiste. Als we dan in absolute termen het beeld beoordelen, vinden we een - zeker voor de leeftijd - netjes opgekuist beeld, met weinig ruis, een occasionele printbeschadiging, een zeer goed contrast en netjes bijgewerkte kleuren. De geluidstrack is alweer de originele monotrack; waarom men überhaupt een beroep heeft gedaan op een vertaler voor de ondertiteling is ons onduidelijk, want meer als in de vorige filmpjes streeft Chuck Jones volledig dialoogloze cartoons na.

EXTRA'S
Alweer niks!

CONCLUSIE
Wie na het ronduit barslechte deel 10 eraan twijfelde om ook nog delen 11 en 12 te kopen, kunnen we geruststellen: deze disc betekent terug een heropleving, en alhoewel de standaard van vroeger niet gehaald wordt, zijn de filmpjes meer dan goed bekijkbaar.


cover



Studio: Warner

Regie: Chuck Jones
Met: Tom en Jerry

Film:
6,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1963-66

Leeftijd:
AL

Speelduur:
107 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
7321931659550


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0
Nederlands Dolby Digital Mono 1.0
Frans Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij