STAR TREK V - THE FINAL FRONTIER
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2005-01-13
FILM
Na een reisje in de tijd in
Star Trek IV: The Voyage Home geniet de bemanning van de Enterprise van een welverdiende vakantie op aarde. In de tussentijd ligt de Enterprise zelf in het ruimtedok voor enkele hoognodige updates en reparaties. Spock, Bones en Kirk genieten van het natuurschoon bij een open kampvuurtje wanneer het trio opgeroepen wordt door Starfleet Command. Hun vakantie wordt ingetrokken en de Enterprise moet zich zo snel mogelijk naar Nimbus III begeven.
Nimbus III is planeet die uitsluitend als gevangenis gebruikt wordt. Er blijkt echter een opstand uitgebroken te zijn waarbij de bewakers gegijzeld worden. Eenmaal op Nimbus aangekomen komt Kirk er in contact met de mysterieuze leider van de opstandelingen, een man die over een geheimzinnige kracht beschikt om mensen zijn wil te laten uitvoeren. Dit door hen te confronteren met hun allergrootste angst. Al snel blijkt dat de man niemand minder is dan Sybok, de halfbroer van Spock. Sybok heeft echter andere plannen en op Nimbus achterblijven is daar geen deel van. Hij kaapt de Enterprise en begint aan een waanzinnige zoektocht naar de tuin van eden en daar direct mee verbonden: God. Eden blijkt echter in het centrum van het melkwegstelsel te liggen en daar raken blijkt makkelijker gezegd dan gedaan.
In elke reeks films is er wel één deel dat minder is dan de rest of zelfs ronduit slecht.
Star Trek V: The Final Frontier hoort spijtig genoeg thuis in die laatste groep. Het verhaal is saai en ongeinspireerd, raakt nooit op tempo en weet gewoon niet te boeien. De hele zoektocht naar God en de tuin van eden komt op geen enkel moment realistisch over, erger nog, bij momenten eerder belachelijk. Ook met de acteerprestaties loopt het niet altijd even goed, vooral William Shatner komt alles behalve overtuigend over, waardoor Kirk nog slechts een schim van zichzelf lijkt. Met het idee dat Spock een tweelingbroer heeft was nochtans veel aan te vangen. We hadden zelf serieuze moeite om ons, gedurende de 102 minuten die de film loopt, wakker te houden. Gelukkig zou
Star Trek VI: The Undiscovered Country weer een pak beter zijn, want veelal blijft men een dalende tendens volgens eenmaal die ingezet is.
Star Trek V is de bitterste pil die je in het Star Trek universum ooit zal moeten slikken. Enige dat een aanschaf kan rechtvaardigen is het feit dat de Star Trek fans toch hun collectie compleet willen houden. Sporadische kijkers kunnen deze film best mijden als de pest.
BEELD EN GELUID
Speciaal voor deze special edition werd een nieuwe transfer gemaakt, dat is dan ook goed te merken. Kleuren zijn helder en mooi verzadigd, bovendien is het beeld erg scherp en gedetailleerd. Beschadingingen, vuiltjes en dergelijke meer hebben we niet kunnen waarnemen, dus de digitale opkuisbeurt is op zijn minst geslaagd te noemen. Filmgrain is nog steeds aanwezig, de ene keer al wat meer dan de andere, maar in de meeste gevallen werkt het nauwelijks storend. Als laatste opmerking ook nog melden dat het beeld ook nogal eens de neiging heeft om tijdens scenes met veel beweging een beetje soft te worden. Afgezien van deze opmerkingen is deze nieuwe transfer nog steeds goed tot erg goed te noemen.
Ook aan de geluidtrack werd serieus gewerkt, resultaat is een Dolby Digital 5.1 track die zeer dynamisch te noemen is. De surround kanalen worden bijna constant aangesproken voor omgevingsgeluiden en muziek. Dit alles wordt prima aangevuld door het LFE kanaal, dat op de juiste momenten het geheel net dat ietsjes extra geeft. Ruis en beschadigingen is ons in de geluidstrack niet opgevallen. Dialogen zijn goed te verstaan en zijn mooi uitgecentreerd in de centerspeaker.
EXTRA’S
Wat deze special edition echter nog het bijzonderst maakt is de overvloed aan extra's die we gepresenteerd krijgen op de 2e schijf. Vooraleer we daar aan toekomen zijn er echter eerst nog 2 extra's die aandacht verdienen op de eerste schijf. In de eerste plaats gaat het om een
audiocommentaar door William en Liz Shatner, de track is vrij informatief en bevat aardig wat anekdotes. Spijtig genoeg vallen er wel redelijk veel lange stiltes. Ten tweede is er de gebruikelijke
tekstcommentaar door Michael en Denise Okuda, de auteurs van de Star Trek encyclopedie. Zoals we dat ondertussen al gewoon zijn gaat het om een erg informatief commentaar waarin ons niet alleen veel informatie over de film en de productie ervan wordt bijgebracht, maar ook een hele brok over de invloed van die film op het Star Trek universum, met name de volgende films en tv-series. In de meeste gevallen is deze ook veel interessanter dan het audiocommentaar.
Onder
The Star Trek Universe vinden we volgende featurettes terug: Herman Zimmerman: A Tribute, Cosmic Thoughts, Original Interview: William Shatner, That Klingon Couple, A Green Future?. Herman Zimmerman was jarenlang de vaste production designer en art director van alles wat met Star Trek te maken had. De invloed van de man op het Star Trek universum is dan ook niet te onderschatten. Aan de hand van interviews en beeldfragmenten kom je meer te weten. In
Cosmic Thoughts wordt dieper ingegaan op het verband tussen wetenschap, de ruimte en godsdienst, een onderwerp dat in de film toch vrij nadrukkelijk aanwezig is.
That Klingon Couple is een recent interview met de acteurs die de 2 belangrijkste Klingons uit de film vertolken, in
A green Future tenslotte wordt dieper ingegeaan op het feit dat Star Trek steeds zo milieubewust mogelijk probeert te zijn.
Na een aantal algemenere featurettes zijn we aanbeland bij de rubrirek
Production. Hierin kunnen we zowat alles wat we willen weten over de productie van de film terugvinden, gaande van de ontwikkeling van het script tot de voorstelling van de film aan de pers. Alles bij elkaar een goed uur aan interviews afgewisseld met filmfragmenten en fragmenten die achter de schermen gemaakt werden.
Volgende item op het menu zijn de
Deleted Scenes. Spijtig genoeg zijn deze niet van commentaar of een inleiding voorzien, waardoor we er enkel kunnen naar gokken waarom elk van deze 4 scenes uit de film geknipt werd. Tot slot vinden we onder
Archives nog de gebruikelijke galerij met productiefoto's en storyboards terug. Ook de trailers en hele resem tv-spots mogen natuurlijk niet ontbreken.
CONCLUSIE
De film op zich mag dan een regelrechte misser zijn, de dvd-release is wel degelijk goed verzorgd. Beeld en geluid zijn goed tot erg goed te noemen en extra's zijn volop aanwezig. Zo bewijst Paramount toch maar dat een slechte film ook een mooie dvd-release kan krijgen, hoe raar dat ook mag klinken.
Studio:
Paramount
Regie:
William Shatner
Met:
William Shatner, Leonard Nimoy, DeForest Kelley, James Doohan, Walter Koenig, Nichelle Nichols en George Takei
Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL
Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Pools, Tsjechisch, Hongaars, Roemeens, Bulgaars, Arabisch, Turks, Engels CC
Extra's:
• Audio Commentary
• Star Trek Universe
• Production
• Deleted Scenes
• Advertising and Archives