SIMPSONS, THE - SEIZOEN 1
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2001-08-29
INLEIDING
Maak kennis met Amerika's meest nucleaire familie: vader Homer is een gevaarlijk ondergekwalificeerde sul die - af en toe zelfs niét dronken - in een kerncentrale werkt, moeder Marge is de altijd zeurende huisvrouw met een bijzonder laag zelfbeeld, zoon Bart pest het bloed onder de nagels van zijn omgeving, dochter Lisa is intellectueel haar jaren ver vooruit, en baby Maggie doet niets anders dan op een fopspeen zuigen. Ontmoet de bonte verzameling inwoners van Springfield: de machiavellistische miljardair Monty Burns en zijn hielenlikkende assistent Smithers, de strenge schooldirecteur Seymour Skinner, de Indische winkelbediende Apu Nahasapeemapetilon, die astronomische bedragen rekent voor vervallen babyvoedsel, de hyperreligieuze buurman Ned Flanders, de pathetische dronkelap Barney Gumble, de barman Moe die het smerigste café ter wereld openhoudt, de zeurende grootvader Abe Simpson en de tientallen anderen. Deze serie, verguisd door de ene, aanbeden door de andere, is al jaren één van de scherpste satires op de Amerikaanse samenleving, vol verwijzingen en dubbele bodems, maar altijd even toegankelijk, scherpzinnig en genietbaar. En relativerend: er zijn nog altijd maffere gezinnen dan het uwe!
Dit eerste - eigenlijk maar halve - seizoen van Simpsons-afleveringen is misschien niet het beste, en zeker af en toe ruw geanimeerd, maar hier werd de basis gelegd voor de jarenlange succesformule, die nu ook nog miljoenen fans over de wereld weet te bekoren. En daar komt nog eens bij dat de slechtste Simpsons-aflevering - als er al één is - nog steeds tien keer beter is dan de gemiddelde rommel die tegenwoordig op de afgestompte televisiekijker wordt losgelaten. Bedenker Matt Groening, politiek cartoonist, modelleerde dit gezin naar zijn eigen familie en vermengt zijn wacky gevoel voor humor met briljante scenario's en een kleurrijke verzameling stereotiepe randfiguren in het fictieve stadje Springfield.
Aye Carumba!
AFLEVERINGEN
1. Simpsons Roasting On An Open Fire: Het belooft een sombere kerst te worden voor de Simpsons: Homers eindejaarstoelage wordt ingehouden en Marge moet haar spaargeld aanspreken om bij Bart een tatoeage te laten verwijderen. Homer laat zijn laatste waardigheid vallen en gaat in de supermarkt voor Kerstman spelen.
2. Bart The Genius: Bart verwisselt zijn IQ-test met die van haantje-de-voorste Martin Prince, waardoor iedereen denkt dat hij een misbegrepen genie is. Hem naar een school voor superbegaafden sturen blijkt echter niet zo'n goed idee.
3. Homer's Odyssey: Homer wordt ontslagen nadat hij bijna een fataal ongeluk veroorzaakt. Hij zoekt naar een nieuwe zin in zijn leven, en begint een campagne voor meer veiligheid, en strijkt zo Mr. Burns tegen de haren in.
4. There's No Disgrace Like Home: De jaarlijkse picknick van de kerncentrale draait uit op een ramp; Homer is zo beschaamd over zijn gezin dat hij ze in therapie wil laten gaan, zelfs al moet hij hiervoor het ultieme offer maken en de TV verpanden.
5. Bart The General: Bart is het beu om door bullebak Nelson Muntz in elkaar geslagen te worden, en met behulp van Grampa traint hij een heus leger.
6. Moaning Lisa: Lisa maakt zonder aanwijsbare reden een droevige periode door, en niemand wil haar begrijpen, behalve de eenzame saxofoonspeler Bleeding Gums Murphy. Homer probeert Bart intussen, al was het maar één keer, te verslaan met een videospelletje.
7. Call Of The Simpsons: Homer is stikjaloers wanneer buurman Ned Flanders een mobilhome heeft gekocht, en hij koopt er ook één. Alleen is zijn budget zo bekrompen dat de tocht door de wildernis uitdraait op een overlevingstocht!
8. The Telltale Head: Om stoer te kunnen doen tegenover de bende van Jimbo Jones, zaagt Bart 's nachts het hoofd van het standbeeld van Jebediah Springfield, de stichter van de stad, af. Wanneer hij spijt krijgt van zijn daad, is de stad al zo in rep en roer dat bekennen hem het leven zou kunnen kosten.
9. Life On The Fast Lane: Voor Marges verjaardag koopt Homer een bowlingbal, feitelijk een cadeautje voor hemzelf. Uit wraak gaat Marge bowlen, en op de bowlingbaan trekt ze de aandacht van Jacques, een gigolo met onfrisse bedoelingen.
10. Homer's Night Out: Bart kiekt met zijn spionage-camera Homer op een bedrijfsfeestje met een buikdanseres. De foto wordt tegen hoog tempo verspreid, en wanneer Marge er een afdruk van ziet, is het Simpson-huis te klein.
11. The Crepes Of Wrath: Bart wordt met een uitwisselingsproject naar Frankrijk gestuurd, waar hij voor twee malafide wijnboeren als slaaf moet werken. Intussen krijgen de Simpsons een Albanese uitwisselingsstudent te gast, die een meer dan gezonde belangstelling toont voor Homers werkplaats.
12. Krusty Gets Busted: Barts held, TV-komiek en barnumfiguur Krusty The Klown, wordt aangeklaagd voor gewapende overval van de Kwik-E-Mart. Terwijl de media een heksenjacht op Krusty voeren, en Krusty's sidekick, Sideshow Bob, zijn programma overneemt, gelooft Bart nog als enige in Krusty's onschuld.
13. Some Enchanted Evening: Homer en Marge gaan een avondje uit, en huren een babysitter, Mrs. Botz. Bart heeft echter haar gezicht gezien op TV, in het programma "Amerika's meest gezochte boeven".
BEELD EN GELUID
Dankzij een nieuwe frisse 5.1-audiomix klinken The Simpsons helderder dan ze ooit op TV zijn uitgezonden geweest! Terwijl de eerste afleveringen, geanimeerd in de befaamde Hongaarse Klasky-Czupo-studio's, oorspronkelijk niet eens in Dolby Surround waren afgewerkt, heeft men bij Fox met deze discs bewezen dat er geen enkel excuus is om oudere opnamen niet te kunnen herwerken. Uiteraard zijn alle toegevoegde geluidseffecten slechts kunstmatig, maar vergeet niet dat dit een cartoon is, en dus sowieso een deel gekunsteld. Hoe dan ook, de geluidstrack geeft een perfect evenwicht tussen de dialogen en de achtergrondgeluiden - vergeet niet dat in tegenstelling tot andere cartoons er in The Simpsons raar of zelden irreële toeters-en-bellen-geluidseffecten worden gebruikt. De beeldverhouding is op 4:3 behouden, zoals origineel de bedoeling was, en hier een widescreen-versie van maken zou pas de reeks verminken zijn. De animatie van The Simpsons valt altijd op door (bewust) gebruik van zeer heldere contrasterende kleuren (gele ventjes, blauw haar, etc.), waardoor men met een zeer klein palet toekomt. De kleuren zijn dus wel weinig genuanceerd, maar ook hier geldt het principe: laat het origineel zoals het is en knoei er niet mee. Van scherpte is het beeld overigens perfect, alleen bij het fast forwarden lopen er nogal eens wat beelden ongewenst door elkaar. Eén van de dingen die de reeks onderscheiden van andere TV-progamma's is zogenaamde "Freeze Frame Fun", d.w.z. wanneer je op sommige cruciale ogenblikken het beeld stilzet, er nog heel wat grappen in de reeks verborgen zitten. Ze allemaal opnoemen zou te veel zijn, maar bijvoorbeeld in de aflevering "The Telltale Head" blijkt de ondertitel van de film "Space Mutants IV" te zijn "The Trilogy Continues", afgezien van een grappige woordspeling een duidelijke knipoog naar een bekende filmtrilogie. In tegenstelling tot je oude reeks versleten videocassettes is DVD natuurlijk het ideale medium om hierin te gaan grasduinen, want ook de stilstaande beelden zijn haarscherp tot in de puntjes.
EXTRA'S
Het eerste goede nieuws: er is absoluut niets uit de filmpjes geknipt. Misschien stellen sommige mensen zich vragen bij het feit dat sommige afleveringen geen blackboard-quote hebben, maar er zijn een paar afleveringen in de beginperiode die er nooit één gehad hebben. Laat je niet misleiden door de redelijk statische menu's. Een paar extra's zijn altijd leuk meegenomen, maar met deze release heeft Fox toch wel echt een tour de force willen doen. Om te beginnen zijn
alle afleveringen voorzien van
audiocommentaar, die je kan oproepen via het "languages"-menu, allen in Dolby Surround 2.0, maar helaas niet Nederlands ondertiteld. Toegegeven, het is niet altijd het creatieve brein Matt Groening die met ons zijn humoristisch inzicht deelt, maar Groening staat toch mee op 10 van de 13 commentaartracks. Andere visies worden o.a. gebracht door co-producer James L. Brooks (5x), regisseur David Silverman (5x), en een hele reeks schrijvers en regisseurs zoals Jon Vitti, het legendarische duo Al Jean en Mike Reiss, Brad Bird en nog een tiental anderen. De schat aan achtergrondinformatie en de rijke bron aan data hoe bepaalde scènes aan het brein van de makers ontsproten zijn, zijn genoeg om elke Simpson-fan van pure extase over de grond te laten kronkelen.
De discs bevatten in totaal
vier originele scripts, namelijk voor de afleveringen
Bart The General en
Bart The Genius op de eerste,
Moaning Lisa op de tweede en
Some Enchanted Evening op de derde disk. Op de derde disk vind je tevens de rest van de extra's, die wel Nederlands ondertiteld zijn. Even overlopen: uit
Some Enchanted Evening staat er een
ruwe alternatieve versie van ongeveer 5 minuten; de legendarische scène met de onthoofde Happy Little Elf werd helaas niet weerhouden (maar het bestaan ervan wordt in de audiocommentaar wél bevestigd). Uit
Bart The General krijgen we een
twee minuten durende vergelijking tussen de animatie en de conceptuele potloodschetsen uit de scène waarin Bart droomt dat hij door Nelson Muntz wordt opgegeten. Dan is er een vijf minuten durende
mini-documentaire "The Making Of The Simpsons: America's First Family", kennelijk uit een grotere documentaire gelicht, met o.a. stukjes interview met Matt Groening en James L. Brooks.
The Simpsons zijn oorspronkelijk ontstaan uit 48 bumpers uit de Tracey Ullman-show, dit zijn filmpjes tussen de reclame en het programma. Het eerste filmpje hiervan, Good Night, staat integraal op de disc - spijtig genoeg de 47 andere niet. Nog meer conceptuele schetsen krijgen we in de sectie The Art Of The Simpsons, waarbij we de eerste schetsen van Groening en zijn animatieteam zien, alsook een vergelijking met Groenings cartoonreeks Life In Hell. Uit Life On The Fast Lane krijgen we voor de aardigheid een scène van ongeveer een minuut, gedubd in het Frans, het Italiaans, het Spaans, het Japans en het Portugees.
En dan krijgen we daar bovenop nog twee easter eggs geserveerd, eentje met een stukje nieuws (van tien jaar oud, dus een redelijk slechte beeldkwaliteit) over een rel met T-shirts van Bart Simpson met de tekst "Underachiever of the year", die het voorwerp uitmaakten van een schoolrel in puriteins Amerika. Als tweede easter-egg krijgen we een gallerij van tijdschriftencovers met als centrale thema onze favoriete familie. Voor wie de easter eggs niet vindt een hint: ze staan op de derde disc, en probeer de figuurtjes in de menu's aan te klikken. Als er al één slecht punt van kritiek is, dan zijn het sommige rare kronkels in de ondertiteling. Enerzijds werden zelfs de inmiddels legendarische blackboard quotes aan het begin van elke aflevering mee ondertiteld, maar bijvoorbeeld het wiegeliedje in de Tracey Ullman-short Good Night niet. In de afleveringen zelf hebben we ons een paar keer serieus in het haar moeten krabben bij bepaalde vertalingen. Zo werd de legendarische Al Coholic vertaald als Pim Pelaar, terwijl Al Coholicus veel logischer en voor de hand liggend leek. Nu ja, niet zo belangrijk. Maar Sideshow Bob vertalen als "Toegift Bob" leek ons toch wat bij de haren gesleurd. En spijtig genoeg zijn ook de "family jewels" in de nevelen der vertaling verdwenen.
CONCLUSIE
Kopen!
THE SIMPSONS OP INTERNET
Naast de officiële site http://www.thesimpsons.com vind je een schat van informatie op http://www.snpp.com (snpp staat voor Springfield Nuclear Power Plant). Je vindt er o.a. alle scenario's terug, een lijst van alle mogelijke referenties naar films en literatuur die je in The Simpsons kan terugvinden, informatie over merchandising, historiek en veel veel meer.
... EN IN DE BOEKHANDEL
Tussen de letterlijk duizenden publicaties over, van en met The Simpsons kunnen we de geïnteresseerde boekenwurm de volgende titels aanraden, speciaal voor wie op zoek is naar meer achtergrondinformatie:
* "The Simpsons, A Complete Guide To Our Favourite Family" (Harper Perennial, 1997). Bevat gedetailleerde beschrijvingen van de afleveringen van de eerste acht seizoenen, met o.a. een lijst van waar je op moet letten, welke films worden geparodieerd en nog veel meer. Seizoenen 9 en 10 worden in het vervolg, "The Simpsons Forever, A Complete Guide To Our Favourite Family... Continued" (Harper Perennial, 1999) gedocumenteerd.
* De wereld van de nevenkarakters wordt uitgebreid geschetst in "Are We There Yet? The Simpsons Guide To Springfield" (Harper Perennial, 1998)
* Een iets ouder maar bijzonder goed gedocumenteerd boek over de beginperiode van The Simpsons is "ConsumerGuide's SimpsonsMania: The History Of TV's First Family" door Steve Dale en Shane Tritsch (Publications International Ltd, 1990).