BRENDAN AND THE SECRET OF KELLS
Bespreking door: Pieter - Geplaatst op: 2009-10-13
FILM
Brendan, Abt Cellach en andere monniken zijn druk in de weer met het versterken van hun burcht tegen een eventuele aanval van de Vikings. Op een dag ontmoet Brendan de oude broeder Aidan, een meester-illustrator die in het bezit is van een mysterieus, onvoltooid boek: het Boek Van Kells. Aidan ontdekt dat Brendan begiftigd is met tekentalent en geeft hem de opdracht het boek illustratief te voltooien. Maar om dit tot een goed einde te brengen moet Brendan zich buiten de muren van de abdij begeven en er zich blootstellen aan de vele gevaren die hem wachten. Zal de jongen erin slagen het boek te voltooien en zal de burcht zich staande weten te houden tegen de oprukkende Vikings?
De Vlaams/Frans/Engelse coproductie die luistert naar de naam Brendan And The Secret Of Kells verscheen vorig jaar in een beperkt aantal zalen en deed de kassa’s nu niet meteen rinkelen. Dat valt enigszins te betreuren want hij heeft, ondanks enkele gebreken, ook enkele opmerkelijke kwaliteiten. Ik som ze voor u even op. Laten we beginnen met de gebreken.
Het (veel te) ingewikkelde verhaal loopt hier en daar wat mank, bevat een teveel aan plotwendingen en de laatste act wordt in ijltempo afgehaspeld. Hij bestaat namelijk volledig uit grote tijdsprongen (met overvloeiers aan elkaar geregen) waardoor men zich niet van de indruk kan ontdoen dat het budget was opgesoupeerd en men dan maar heeft besloten het volledige einde als één sequentie te animeren.
Het grootste euvel – wat velen waarschijnlijk zal ontgaan, maar mij erg stoorde – is de overvloed aan ‘explicatie’ die de eerste helft van de film overschaduwt. ‘Explicatie’ is een term uit de scenarioschriftuur en wijst op een te vermijden techniek waarbij de doelstellingen en eventuele gevaren in het verschiet via mondelinge weg aan een filmpersonage (en dus ook aan de toeschouwer) worden uitgelegd. Dergelijke uitleggingen hebben een onfilmisch karakter, zijn zelden boeiend, zorgen ervoor dat het publiek stopt met nadenken over wat het te zien krijgt en dat alles gaat ten koste van de spanning (‘We moeten dit of dat doen anders zal dit of dat gebeuren…’, ‘jij moet dit of dat gaan zoeken, anders…’, etc., etc., etc.). Ik rolde meermaals met de ogen toen Abt Cellach voor de zoveelste keer (en dat in de eerste 30 minuten) in de verte staarde en aan Brendan uitlegde wat gedaan moest worden om deze of gene vijand op afstand te houden. Door een dergelijke ‘literaire’ aanpak BEGRIJP je het gevaar natuurlijk wel, maar je VOELT het niet.
Gelukkig heeft, zoals eerder vermeld, deze animatiefilm ook enkele goede kantjes. Zo is de gebruikte grafiek een streling voor het oog (dat betoverde bos, die interieurs, het kleurenpalet), zit er af en toe een stevige vaart in het verhaal, en doet het eenvoudigweg nog eens deugd om een animatiefilm te bekijken die iet of wat van de Disneyaanse norm afwijkt. Ook het stemmenwerk verdient een pluim. Brendan Gleeson, die we kennen uit o.a.
Gangs Of New York en
In Bruges, levert uitstekend werk als de stroeve Cellach. Evan Mcguire die de stem van Brendan voor zijn rekening neemt, doet wat van hem wordt verwacht en ook de rest van de cast brengt het er uitstekend vanaf. Het animatiewerk overtuigt, ook al haalt het niet het niveau van de meeste Amerikaanse producties (goed, de Miyazaki-films doen dat ook niet maar zijn daarom niet minder vermakelijk).
In het kort: een ietwat ‘andere’ animatiefilm, zeker op het vlak van grafiek, die vaak boeit, soms verveelt, met uitstekend teken- en acteerwerk, maar met een teveel aan explicatie in de eerste helft.
BEELD EN GELUID
Brendan And The Secret Of Kells werd net als de meeste moderne animatiefilms digitaal ingekleurd en afgewerkt. De film die we op dit schijfje te zien krijgen is dan ook rechtstreeks van de digitale bron op dvd overgezet. De kwaliteit is navenant: we krijgen een haarscherp beeld, gespeend van digitaliseringartefacten en met een kleurenrijkdom die we slechts zelden in een film (zelf animatiefilm) mochten aanschouwen. Ieder beeldje is een gedetailleerde tekening, versierd met krulletjes en ornamenten. Een lust voor het oog. Als enig minpuntje zou men het gebrek aan dieptewerking kunnen noemen. Dit is echter geen gevolg van een slechte overzetting naar dvd, maar is te wijten aan de door de filmmakers gekozen grafische stijl. Die is geïnspireerd door middeleeuwse prenten en herinnert niet zelden aan de tekenstijl van Disneys
Doornroosje. Ik stoorde mij allerminst aan het tweedimensionale aspect van de grafiek en keek verwonderd naar de visuele rijkdom van Brendans wereld.
Ook het geluid lost de verwachtingen van een hedendaagse film in. We hebben de keuze uit 3 talen: Vlaams, Frans en Engels. Elk van de drie talen kan men beluisteren in Dolby Stereo of Dolby 5.1. Voor deze bespreking beperken we ons tot de Engelstalige audiotrack, wat de oorspronkelijk taal is van de film. Op het geluid valt werkelijk niets aan te merken. De tracks (2.0 en 5.1) zijn kraakhelder. De 5.1-track heeft uiteraard een meer ruimtelijk klankbeeld met mooie details in de achterspeakers en zware bassen tijdens de actiescènes, maar ook de stereotrack klinkt uitstekend.
EXTRA'S
Het schijfje bevat geen enkele extra en dat valt best wel te betreuren. Graag hadden we wat meer geweten over de ontstaansgeschiedenis van deze deels in Vlaanderen gemaakte prent. Tja, wat doe je eraan?
CONCLUSIE
Brendan And The Secret Of Kells is een visueel overtuigende, fantasierijke prent met uitstekend stemmenwerk en dito animaties. Af en toe wordt de vaart uit het verhaal gehaald door een teveel aan mondelinge explicatie. De beeld – en geluidskwaliteit zijn van referentieniveau. Het schijfje bevat geen extra’s.