Regie: Rob Cohen, John Singleton & Justin Lin
Met: Vin Diesel, Paul Walker, Jordana Brewster, Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson, Eva Mendes, Lucas Black, Sun Kang, John Ortiz
FILMS
The Fast And The Furious
FBI-agent Brian O’Connor (Paul Walker) infiltreert in de ondergrondse wereld van het illegaal streetracen door zich voor te doen als een lid van het raceteam van Dominic Toretto (Vin Diesel), zodat hij een reeks berovingen kan onderzoeken. Brian komt echter al vlug in de problemen wanneer sommige bendeleden achterdochtig worden en hij moet kiezen waar zijn loyaliteit ligt…
The Fast And The Furious, een lowbudgetactiefilm over de onderwereld van het illegale straatracen, sloeg in de zomer van 2001 in als een bom. De film bevatte geen noemenswaardige grote namen, maar de slimme mix van extreme adrenaline, indrukwekkende stunts, fraaie auto’s en gestroomlijnde babes maakten in één klap sterren van de volledige cast en bracht zodoende schandalig veel geld op.
2 Fast 2 Furious
Brian O’Connor (Paul Walker) is zijn baan kwijtgeraakt nadat hij zijn vriend Dom Toretto, een criminele bendeleider in de wereld van de straatracers, aan de wet heeft helpen ontsnappen. Nu is hij opnieuw in Miami met zijn oude vriend, Roman Pearce (Tyrese Gibson). O’Connor werkt undercover voor de politie om te voorkomen dat hij wordt gestraft voor zijn daden…
De producenten van The Fast And The Furious wilden het ijzer smeden terwijl het heet was, maar toch bedankten regisseur Rob Cohen, Vin Diesel, Michelle Rodriguez en Jordana Brewster voor de eer (én het geld). Paul Walker werd wel onmiddelijk bereid gevonden voor een sequel. 2 Fast 2 Furious werd financieel een bijna even grote klapper als het origineel, maar door een ongeïnspireerd scenario en de ongeloofwaardige over-the-topactie wordt John Singletons versie van de straatracerscultuur terecht gezien als de minste uit de reeks. Het enige echte lichtpunt in deze infantiele orgie van debiele door CGI aangedreven achtervolgingen, is de verduiveld knappe Eva Mendes (Hitch, The Spirit).
The Fast And The Furious: Tokyo Drift
Sean Boswell (Lucas Black) is een buitenbeentje en een wat sullige straatracer. Na een uit de hand gelopen race wordt Sean naar Tokyo gestuurd, het land waar het drift racing is uitgevonden: een geweldige mix van racen en slippen over een parcour met eindeloze bochten. Daar neemt hij het, zonder dat hij het weet, op tegen de “Drift King”, een lokale kampioen die banden heeft met de Japanse maffia. Seans verlies komt hem uiteindelijk duur te staan wanneer hij valt voor de vriendin van DK, Neela (Nathalie Kelley) en er een explosieve reeks van gebeurtenissen volgt die uitmondt in de ultieme confrontatie op leven en dood…
The Fast & The Furious: Tokyo Drift wijkt gelukkig erg af van de oppervlakkige farcé die de eerste sequel zo kenmerkte. Justin Lin zet de franchise vanaf de eerste frames opnieuw op het juiste spoor. De autoraces worden weliswaar nog wat opgekrikt met een minimum aan CGI, met de bedoeling om die scènes van wat extra stijl en dynamiek te voorzien. Voor de rest is het wederom op en top snelheid, fraaie bolides en uitermate gestroomlijnde grieten! Qua acteurs is er behalve een cameo van Vin Diesel niemand meer van de partij. Maar geen nood, want Justin Lin caste een resem prima acteurs en frisse gezichten voor zijn film! De jonge Lucas Black (Friday Night Lights, Jarhead) is een alledaagse, doch charismatische protagonist die meer als Paul Walker thuishoort in dit soort door testosteron aangedreven actievehikels.
Fast & Furious
We ontmoeten Dominic Torreto (Vin Diesel) en Letty (Michelle Rodriguez) in Mexico, waar ze samen met Han (Sun Kang) een onverslaanbaar team vormen. Ze stelen regelmatig brandstof, maar tijdens hun laatste grote slag loopt er iets mis waardoor ze elk een eigen pad kiezen. Na een hele resem tragische omstandigheden komt Dominic terecht in Amerika en het duurt niet lang eer hij het pad kruist van FBI-agent Brian O’Conner (Paul Walker)…
De vierde Fast & Furious is een echte sequel op de eerste en slaat eveneens op geslaagde wijze een brug naar de derde film (de ongezien spectaculaire opening is een prequel voor Tokyo Drift). Het scenario is opnieuw van de hand van Chris Morgan en bevat net als in het derde deel meer emotionele achtergrond dan bij de eerste twee films. Dit staat garant voor enkele verbluffende visuele scènes, die lekker opgepompt worden door de oorverdovende soundtrack van Brian Tyler. Dat de geloofwaardigheid een beetje te vaak overboord gaat en dat clichés niet van de lucht zijn, kan overigens nergens echt de pret drukken. Geef toe, The Fast And The Furious stonden toch nooit garant voor Oscar-waardige verhalen? Maar dit keer staat er wel een visionaire regisseur aan het roer. Justin Lin is overigens duidelijk gegroeid sinds de vorige aflevering en levert nog een strakkere regie af, vol straffe camerastandpunten, vakkundig ingeblikte actiescènes (zonder al teveel CGI!) en enkele briljante vondsten om het verhaal aan de gang te houden. Vin Diesel beweegt zich als een buldozer door de film en het is geweldig om hem opnieuw on de top of his game te zien na het desastreus geflopte Babylon A.D. Paul Walker is ook van de partij en is beter dan we van hem gewend zijn. Hij hangt niet meer de ‘beach boy’ uit, maar is duidelijk getekend door wat hij allemaal meegemaakt heeft, wat hem meer maturiteit en geloofwaardigheid geeft. Jordana Brewster en Michelle Rodriguez zijn een lust voor het oog en genieten – net als de kijkers – van hun comeback. De rest van de cast werd eveneens prima ingevuld en iedereen doet z'n werk naar behoren, zonder echt potten te breken. Want de échte hoofdrollen in Fast & Furious zijn zoals steeds weggelegd voor ontelbare coole cars en getunede bollides. Hoewel het echt straatracen wat naar de achtegrond is verhuisd, biedt de vierde prent genoeg indrukwekkende stunts, bikkelharde actie en spectaculaire crashes om elke rechtgeaarde actiefan te plezieren. Kortom, Fast & Furious is met stip de meest entertainende uit de succesvolle actiereeks!
BEELD EN GELUID
De 2.35:1 (en 2.40:1 voor deel vier) HD-transfers zijn op het eerste gezicht van exact dezelfde master afkomstig als de eerder besproken box zonder Nederlandstalige ondertitels. De vier actiefilms hebben ook hier een scherp en detailrijk beeld met een goed contrast. De warme en levendige kleuren ogen realistisch, met een strak zwartniveau. Vuiltjes en andere storende factoren blijven mooi afwezig, maar 2 Fast 2 Furious heeft ook bij deze release wat meer last van filmgrain dan de eerste en de derde aflevering. De Engelse DTS-HD MA 5.1-tracks zijn lekker stevige en dynamische soundtracks, met een ruimtelijk geluidsbeeld en een fraaie plaatsing van de aanwezige geluidseffecten. De subwoofer doet op zijn beurt eveneens zijn duit in het zakje waar nodig. Liefhebbers van agressieve en pompende soundtrack zullen hun pret niet opkunnen met deze puike release!
EXTRA'S (N.v.d.r.: Voor de eerste drie films dezelfde als de vorige box)
Op het gebied van bonusmateriaal stelt de box evenmin teleur! Elke film uit de trilogie zit tot de nok vol met Blu-ray-exclusives zoals de optie om zelf videoclips te maken die je nadien kan delen via BD-Live, U-Control-features (zoals picture-in-picture, GPS en Tech Specs) en D-Box (Software die - uiteraard alleen wanneer je in het bezit bent van de nodige compatibele onderdelen - je stoel laat meebewegen met de actie van de film. I kid you not!). Verder zijn alle films voorzien van een audiocommentaartrack van de respectievelijke cineasten aan het roer, weggeknipte scènes, videoclips, soundtrack spots en een hele verzameling featurettes over de stunts, de cars en uiteraard het maken van de films. Elke film heeft echter ook een paar exclusieve extra’s. Zo kan je op het schijfje van het origineel enkele storyboardvergelijkingen bekijken, maar krijg je ook een vooruitblik op de sequel, de originele bioscooptrailer en de featurettes “Doms stalen ros” (4 min.), over de supercoole Charger die in de film en de nieuwste sequel Fast & Furious een grote en belangrijke rol speelt en “Een kwartmijl per keer” (10 min.), over het fenomeen straatracen, van het ontstaan in de jaren 20 tot de evolutie tot een wereldwijd rage. In 2 Fast 2 Furious kun je in “Snelle Vrouwen” (8 min.) kennis maken met de vrouwen uit de drie films en eveneens ontdekken wie opnieuw zijn opwachting maakt in het vierde deel. Ook aanwezig: “Impact op Hollywood” (13 min.), een nostalgische terugblik op de beroemde bolides en fanatieke piloten uit de rijkgevulde filmarchieven van Universal. Bij de derde aflevering uit de actiereeks zijn echter de meest boeiende extra’s de “Making of the Fast Franchise” (17 min.) en “Drift: Razendsnel door de bocht” (60 min. ), een erg uitgebreide documentaire over het driften. De extra features van het vierde deel zijn eveneens prima, met een boel exclusieve interactieve extra’s zoals een virtuele autogarage via U-Control, maar ook een optie die Paul Walker en regisseur Justin Lin je mee achter de schermen neemt. Via BD-Live kan je dan weer uw eigen Fast & Furious-video monteren met de ‘Video Mash-Up’. Daarnaast zijn er ook nog een hele resem standaard features, waarvan de meest in het oog springende toch wel de 18 minuten durende kortfilm Los Bandoleros (in een regie van Vin Diesel!) is die ons laat zien wat er aan de explosieve openingsscène van de vierde film vooraf is gegaan. Nadien zijn er een hele boel featurettes te ontdekken die ons meer uitleg verschaffen over onder andere de cast (“Het Bijeenbrengen van de Originele Cast”) , de auto’s (“Onder de Motorkap: Muscle Cars en Importauto’s”), de locaties (“Ten Zuiden van de Grens: Filmen in Mexico”) en natuurlijk de stunts en de actie (“De Stunts”, “Rijschool met Vin Diesel”, “Het Filmen van de Grote Overval op de Monstertruck” en “Races en Achtervolgingen”). Alsof dat nog niet genoeg is zijn er nog wat trailers aanwezig, een gag reel en een videoclip.
CONCLUSIE
Dankzij de release van Fast & Furious op dvd en Blu-ray krijgen we nu toch ook een Nederlands ondertitelde verzamelbox. Qua beeld- en geluidskwaliteit zijn de releases zo goed als identiek, met de toevoeging van de vierde film. Een must-have voor de fans!