IT'S ALL GONE PETE TONG
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2006-01-04
FILM
It's All Gone Pete Tong werd gebaseerd op het (fictieve) tragische leven van de wereldberoemde (maar tevens onbestaande) DJ Frankie Wilde. In de vorm van een biopic neemt het verhaal ons mee door de hoogtepunten van het leven van Frankie als een van de beste DJ's tot de dieptepunten wanneer hij te kampen krijgt met een gehoorprobleem en zijn uiteindelijke mysterieuze verdwijning uit de scene.
Op zijn eigen geniale wijze weet Frankie Wilde de hoogste regionen van de DJ wereld te bereiken en leeft als een ware superster in een machtig huis op Ibiza met zijn beeldschone vrouw. En dan slaat de tragedie toe. Door een aangeboren gehoorafwijking begint Frankie's gehoor het te begeven en moet hij het lopende seizoen in Ibiza afronden met slechts een werkend oor. En met een gehoor dat slechts voor 20% werkt kan Frankie niet mixen. Het publiek laat hem in de steek, de platenmaatschappij laat hem vallen en ook zijn manager trekt zich terug. Frankie raakt in een diepe depressie en sluit zich af van de buitenwereld en zijn problemen. Zal Frankie als een beter mens uit de afgrond herrijzen, zal hij zijn persoonlijke demonen kunnen overwinnen en zal hij terug kunnen keren naar zijn oude glorie en wil hij dat eigenlijk wel? Als je niet kunt horen voelt de muziek immers heel anders aan.
Its All Gone Pete Tong balanceert op de snede tussen roem en waanzin tegen de achtergrond van de aanstekelijke ritmes van de clubscene op Ibiza.
Heel de prent werd opgevat in
mockumentary-stijl. Het wereldberoemde voorbeeld
This Is Spinal Tap stak de de draak met de muziekwereld in het rockgenre,
It's All Gone Pete Tong doet dit met de trancescène op Ibiza. Toch gaat de film een stapje verder door het niet enkel over een satirische, maar ook over een dramatische en bestuderende boeg te gooien. De film kent net als het hoodpersonage verschillende lagen en laat zich zowel bekijken als een satire, een zwarte komedie, een drugsdrama als een lichte karakterstudie. Acteur Paul Kaye, die in de huid kruipt van DJ Frankie Wilde, genoot in een vorig leven bekendheid als het ettertje Dennis The Pennis, dat beroemdheden op festivals het leven zuur maakte door ze te bestormen met een cameraploeg en vulgaire vragen.
De titel van de film verwijst dan weer naar een Britse uitspraak die vrij vertaald naar het Nederlands overeenstemt met "alles is naar de vaantjes". Pete Tong is tevens de naam van een wereldbekende Britse DJ met een invloedrijke dance show op BBC Radio One. Naast de echte Pete Tong passeren onder meer DJ Tiësto, onze eigen Belgische Junior Jack, Carl Cox en Payl Van Dyk als cameo's in de film. Slim bekeken van de makers, en een waar mekka voor insiders.
BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.85:1 breedbeeld is van een zeer goede digitale kwaliteit. Geen vuiltje aan de lucht, een scherpe omkadering en een levendig kleurenpalet. Een zeer verdiende negen op tien. Het geluid komt pas echt goed tot recht met de DTS geluidstrack. De clubsfeer, het gevoel van het nachtleven en de akoestiek in de opnamestudio klinken stuk voor stuk authentiek. Het centrumkanaal verliest nergens een verstaanbare volumebalans. De surrounds weerklinken uitbundig en ook de subwoofer deelt aardig in de klappen. Een technisch niet te versmaden transfer!
EXTRA'S
Ook de extra’s van deze disc werden mooi verzorgd. Na de
Bioscooptrailer is het de beurt aan een 45-minuten durende
Making Of. Verschillende aspecten van de film komen op leuke wijze aan bod. Een ietwat oninteressante
B-Roll vervoegt het rijtje. Ook leuk zijn de drie interviews met respectievelijk
Acteur Paul Kaye, Regisseur Michael Dowse en Poplegende Boy George De
Deleted Scenes doen dienst als frivole hekkensluiter. Erg leuke extra’s waarbij enkel een audiocommentaar en een (echte) documentaire over het nachtleven op Ibiza het totaalpakket verder nog hadden kunnen opvrolijken.
CONCLUSIE
It's All Gone Pete Tong is een leuke mockumentary die het aandurft om te experimenteren met verschillende genres. Naast dramatiek rond drugs, een reportage over het nachtleven op Ibiza en bijhorende romantische komische escapades, loopt deze film over van de satire en zelfspot.
It's an acquired taste, maar deze release is zeker een verdienstelijke aanrader voor kijkers met een brede visie.