LOONEY TUNES FILMCOLLECTIE, DE
Bespreking door: Dieter - Geplaatst op: 2006-05-07
FILMS
Eind jaren zeventig, toen van dvd nog lang geen sprake was en zelfs VHS of Betamax nog niet tot in de meeste woonkamers waren doorgedrongen, moesten de grote Amerikaanse filmstudio's andere media aanboren om hun catalogus optimaal te doen renderen. In het geval van speelfilms werd meestal gekozen voor rereleases die samenvielen met jubilea van de prent in kwestie, of die enkele minuten nooit vertoond beeldmateriaal bevatten. Maar voor de duizend korte animatiefilms uit de Looney Tunes en Merry Melodies reeksen was dat geen optie. De praktijk om cartoons te programmeren voor de hoofdfilm was bovendien een decennium eerder een stille dood gestorven. En dus bedachten marketingstrategen bij Warner Bros. een ander trucje: waarom de oude Bugs Bunny en Daffy Duck filmpjes niet samenvoegen in een reeks compilatiefilms? Nieuwe animatie kon bovendien voor een narratieve brug tussen de klassieke cartoons zorgen.
Zo gezegd, zo gedaan. De levende legenden uit de Warnerstal – regisseurs Friz Freleng en Chuck Jones, scenarist Mike Maltese en man-van-duizend-stemmen Mel Blanc – werden allen bereid gevonden aan het project mee te werken.
The Bugs Bunny Road Runner Movie was de eerste vrucht van hun inspanningen en verscheen in 1979 op het witte doek. Hoewel verre van een blockbuster deed de prent het vrij goed aan de Amerikaanse box office, waardoor de komende jaren nog vier dergelijke compilatiefilms werden geproduceerd:
The Looney, Looney, Looney Bugs Bunny Movie, Bugs Bunny's 3rd Movie: 1001 Rabbit Tales, Daffy Duck's Movie: Fantastic Island en
Daffy Duck's Quackbusters. Iedere film gebruikte dezelfde formule als de
Bugs Bunny Road Runner Movie, maar bij iedere worp ging zowel de kwaliteit van de nieuwe animatie als de integratie met het oude materiaal erop achteruit.
In de
Looney Tunes Filmcollectie, die Warner nu op dvd heeft uitgebracht, werden vreemd genoeg enkel de eerste en de derde prent uit het rijtje verzameld. Misschien dat de studio van plan is in de toekomst nog een tweede box uit te brengen, met de overige drie films, maar hun afwezigheid hier doet in ieder geval de wenkbrauwen fronsen. Voor de échte liefhebbers van
Looney Tunes en
Merry Melodies zullen de prenten in de collectie hoe dan ook een teleurstelling zijn. De korte avonturen van Bugs en zijn vrienden lenen zich niet voor het lange werk en de wijze waarop ze losjes aan elkaar gebreid worden, is vaker niet dan wel geslaagd. Bovendien maakt
1001 Rabbit Tales het al te bont door uit sommige cartoons wel erg korte fragmenten te integreren. Wie er een beetje meer geld voor veil heeft, kan zich dus beter de uitstekende
Looney Tunes Boxsets aanschaffen die Warner de laatste jaren met regelmatige intervallen op de markt gooit. Voor personen die hun kinderen of vrienden willen inwijden in de wondere wereld van Bugs, Daffy, Road Runner en consoorten is de
Looney Tunes Filmcollectie echter een goed instapmoment, met minstens een half dozijn klassiekers uit het genre.
The Bugs Bunny Road Runner Movie (1979)
In de eerste compilatiefilm is Bugs Bunny onze gids doorheen de geschiedenis van de achtervolging. Knabbelend aan wortels in zijn gigantische villa, vertelt hij sappige anekdotes, die steevast de inleiding vormen voor een klassiek filmpje uit het
Looney Tunes-verleden. Alle cartoons worden compleet en onverkort in de prent opgenomen – minus de titelkaarten en het finale 'That's All Folks'. De enige uitzondering vormen de laatste twintig minuten, waarin Road Runner en Wile E. Coyote centraal staan. Hun segment bestaat immers uit een samenraapsel van achtervolgingen uit minstens een half dozijn cartoons. Dit werkt niet storend, hoewel de vakkundig opgebouwde spanning in de korte filmpjes van Chuck Jones deels vervalt.
The Bugs Bunny Roadrunner Movie bevat volgende klassieke cartoons:
- Hareway To The Stars: Bugs belandt op Mars, waar hij het aan de stok krijgt met Marvin the Martian.
- Duck Dodgers In The 24 1/2th Century: Op de mysterieuze planeet X proberen Daffy en Porky de Aardse vlag neer te poten vooraleer de Martianen hen te snel af zijn.
- Robin Hood Daffy: Een grappige parodie op The Adventures of Robin Hood, met Daffy in de Errol Flynn rol en Porky als een immer giechelende broeder Tuck.
- Duck Amuck: Een sadistische cartoonist maakt Daffy gek met zijn surrealistische fratsen.
- Bully For Bugs: Na een verkeerde afslag in Albuquerque belandt Bugs middenin een arena voor stierengevechten.
- Ali Baba Bunny: Bugs en Daffy belanden in de grot van Ali Baba, waar Daffy inhalig alle goud voor zichzelf wil opeisen.
- Rabbit Fire: Een grootse en memorabele klassieker, waarin Bugs en Daffy Elmer Fudd trachten te overtuigen dat het jachtseizoen voor eenden dan wel konijnen geopend is.
- For Scentimental Reasons: Stinkdier Pepe Le Pew wordt halsoverkop verliefd op een Frans katje.
- Long-Haired Hare: Bugs Bunny treedt op als venijnige dirigent voor een opvliegende operazanger.
- What's Opera, Doc?: Richard Wagners epische Ring Der Nibelungen wordt ingekort tot zeven minuten, met als hoofdrolspelers Bugs Bunny en Elmer Fudd.
- Operation Rabbit: De geniale uitvinder Wile E. Coyote heeft genoeg van Road Runners en zet zijn zinnen op een konijnenstoofpot. Hoofdingrediënt is Bugs.
- Het Road Runnersegment bevat fragmenten uit: Fast and Furry-ous, Beep Beep, Stop Look And Hasten, Guided Muscle, Hopalong Casualty, Beep Prepared en Hot Rod And Reel
Bugs Bunny's 3rd Movie: 1001 Rabbit Tales (1982)
De premisse waarmee ditmaal de oudere filmpjes aan elkaar worden gelijmd is de volgende: Bugs en Daffy zijn rivaliserende boekenverkopers die elk naar een andere plek worden gestuurd door hun uitgeverij om zo veel mogelijk volumes te slijten. Daffy raakt echter verdwaald op weg naar het zuiden. En Bugs belandt in het paleis van sultan Yosemite Sam, die het konijn dwingt zijn zoon sprookjesverhalen voor te lezen. Erger nog dan de goedkope, ongeïnspireerde nieuwe animatie is het feit dat er erg vrijelijk met de klassieke filmpjes wordt omgesprongen. Zelden worden ze in hun volledigheid getoond en zelfs als dat wel het geval is, gaan ze vaak gepaard met een nieuwe voice-over van verteller Bugs Bunny. De film laat zich dan ook niet makkelijk in één ruk uitkijken en doet verlangen naar nieuwe collecties van de volledige, onverkorte cartoons, aangezien een flink deel ervan nog niet eerder op dvd verscheen.
Bugs Bunny's 3rd Movie: 1001 Rabbit Tales bevat (stukjes van) volgende klassieke cartoons:
- Cracked Quack: Daffy zoekt beschutting tegen de winter door zich als een opgezette eend voor te doen in Porky’s warme huis.
- Apes Of Wrath: Bugs Bunny wordt opgepikt door een ooievaar en gedropt bij een vader en moeder aap, die het konijn voor hun nieuwe kind houden.
- Wise Quackers: Daffy wordt door Elmer Fudd uit de lucht geschoten en achtervolgd door diens honden. (de échte plot van dit filmpje wordt weggelaten in 1001 Rabbit Tales)
- Ali Baba Bunny: Jawel, exact dezelfde cartoon die ook al in The Bugs Bunny Road Runner Movie te zien is – zij het serieus ingekort.
- Tweety And The Beanstalk: het sprookje van Sjaak en de bonenstaak, ditmaal met Tweety en Sylvester als protagonisten.
- Bewitched Bunny: Bugs redt Hans en Grietje van heks Hazel, maar belandt zelf in de stoofpot.
- Goldimouse And The Three Cats: Het sprookje van Goudlokje, zoals gezien door de ogen van Sylvester en een kaasgeile muis.
- Red Riding Hoodwinked: Roodkapje krijgt deze keer de Looney Tunes behandeling, met hoofdrollen voor opnieuw Tweety en Sylvester.
- The Pied Piper Of Guadeloupe: Alweer iedereens favoriete lispelende kat duikt op, al seen fluitist die de muizen uit een Mexicaans dorp moet lokken. Speedy Gonzalez steekt er echter een stokje voor.
- Mexican Boarders: Speedy krijgt bezoek van zijn trage kozijn Slowpoke Rodriguez.
- One Froggy Evening: Een man vindt een zingende en dansende kikker in een gesloopt gebouw en ziet de dollartekens al voor de ogen, maar het dier weigert alle dienst in bijzijn van anderen.
- Aqua Duck: We krijgen slechts enkele fragmentjes te zien uit deze cartoon, waarin Daffy dorstig door de woestijn dwaalt.
BEELD EN GELUID
Beeld en geluid ogen en klinken prima op de twee dvd's. De meest recente animatie is doorgaans helder en scherp, met slechts sporadisch vuiltjes of overdreven grainpartikels. Ook de geïntegreerde oude filmpjes zien er nog goed uit, hoewel de kwaliteit logischerwijs varieert van cartoon tot cartoon. Het grootste pluspunt van het over de ganse lijn oerdegelijke beeld is de knappe weergave van het gevarieerde kleurenpalet. De soundtrack bestaat uit het originele monospoor, dat nergens de illusie wekt te kunnen wedijveren met moderne geluidsporen, maar zich onopvallend en goed van zijn taak kwijt. Voor de kleinsten is er ook een Nederlands gedubd spoor voorhanden.
EXTRA'S
Slechts twee extra's in deze collectie, de één bovendien nog enerverender dan de andere.
Twee Broers tekenen een Looney Tune (10 min.) stuurt twee jonge tekentalenten naar de Warner Animatie studio's, waar ze vrij schadeloos een snelcursus knepen van het vak krijgen. Afgrijselijk irrelevant en ergerlijk is echter
Hollywood Talenten: Verover de Looney Tunes (8 min.). Hierin laten rotverwende, arrogante kindsterretjes als 'dat Latino jongetje uit
Spy Kids' en 'dat meisje dat
Sabrina, Teenage Witch speelt' weten wat ze zo goed vinden aan Bugs en co.
Who gives a f*ck what they think anyway?
CONCLUSIE
De
Looney Tunes Filmcollectie bundelt op vaak onhandige en geforceerde wijze een stel klassieke cartoons uit de Warner Animatiestal. Voor neofieten is deze boxset van twee prenten op speelfilmlengte misschien interessant maar échte Loonies halen natuurlijk gewoon de onverkorte Golden Collecties in huis die Warner ieder jaar uitbrengt. Beeld en geluid zijn zeer degelijk, maar de extra's zou ik zelfs mijn grootse vijand niet aanraden uit te kijken.