:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> NEW YORK ARTISTS
NEW YORK ARTISTS
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2013-01-03
DOCUMENTAIRES
Homescreen heeft vier portretten van Amerikaanse kunstenaars in één box verzameld. Het gaat om twee jonge artiesten die elk op hun manier een grote invloed uitoefenden op de beeldende kunst van afgelopen 30 jaar, maar die jammer genoeg veel te vroeg overleden, en twee monumenten uit de Amerikaanse schilderkunst die in de jaren 60 hun stempel op de Amerikaanse, maar evenzeer op de Europese kunstwereld drukten.


 
ANDY WARHOL
Andy Warhol is een zeer omstandige documentaire van regisseur en schrijver Kim Evans die eerder ook al de Amerikaanse kunstenaar Jackson Pollock, bekend van de zgn. action painting, en de Russische schilder Marc Chagall uitvoerig in beeld bracht. Aan de hand van originele footage en gesprekken met galerijhouders, medewerkers en critici probeert Evans de figuur van Andy Warhol zo compleet mogelijk te portretteren en een beeld te schetsen van zijn total artwork, want Warhol was niet alleen schilder en ontwerper, hij maakte ook films en trad op als producer voor o.a. The Velvet Underground, de legendarische rockband van Lou Reed en John Cale, werd uitgever van zijn eigen undergroundblad interview en was vanuit zijn thuisbasis The Factory in 47th Street in New York de inspirator voor een hele generatie jonge artiesten die in de jaren tachtig en negentig de kunstscène zouden domineren.

Over het belang van Andy Warhol voor de Kunst (met grote k) zijn voor- en tegenstanders het meer dan 20 jaar na zijn dood nog steeds niet eens. De man was controversieel, excentriek, gesloten en beperkte zich in interviews meestal tot yes, no en I don't know. Een journalist die Warhol toentertijd meer dan drie betekenisvolle zinnen over zijn werk kon laten zeggen, gold meteen als een Warhol-kenner, maar velen was dat voorrecht niet gegund. Warhol verschanste zich zijn leven lang achter een fijn opgebouwd imago en donkere brillenglazen.
 

De volledige bespreking van Andy Warhol kan u hier lezen.


 
ROY LICHTENSTEIN
In 1961 maakt de New Yorkse kunstenaar Roy Lichtenstein een schilderij van Mickey Mouse en Lucky Luck. Hij toont het doek aan galerijhouder Leo Castelli en die ziet overeenkomsten met het werk van Andy Warhol en Robert Rauschenberg, want Warhol heeft ondertussen gebruiksvoorwerpen als colaflessen en soepblikken op canvas vereeuwigd en Rauschenberg verzamelt in z’n doeken in navolging van Kurt Schwitters en de Dadaïsten eveneens eenvoudige elementen uit de alledaagse realiteit. Met z’n uitvergrote comicbookafbeeldingen wordt Roy Lichtenstein evenwel de bekendste figuur, want z’n werk is zeer toegankelijk, ook voor wie niet meteen van schilderkunst of kunst tout court houdt. Hij haalt z’n inspiratie uit strips, kranten en reclameboodschappen, combineert elementen uit verschillende tekeningen tot een nieuwe compositie en brengt ze met felle en harde kleuren tot leven als een parodie op de Amerikaanse populaire cultuur en de ontluikende consumptiemaatschappij. In een mum van tijd gaan z’n doeken van de hand voor honderdduizenden dollars: Roy Lichtenstein is de onbetwiste paus van de popart.
 

De volledige bespreking van Roy Lichtenstein kan u hier lezen.

 
 
 

JEAN-MICHEL BASQUIAT, UNE VIE
Op z’n vijftiende loopt Jean-Michel Basquiat van huis weg. Sindsdien leeft hij op straat waar hij graffitiboodschappen op de muren van de verslonste Village achterlaat en die hij ondertekent als SAMO (Some Other Shit). Hij leeft van de opbrengst van zelfgeschilderde ansichtkaarten die hij in cafés en bars verkoopt à 2 dollar het stuk, o.a. aan Andy Warhol met wie hij nauwelijks twee jaar later zou samenwerken. Als z’n vriend Eric Johnson hem omstreeks 1979 met z’n 8 mm-camera volgt op z’n avondlijke tochten door de stad, trekt dat de aandacht en niet veel later verschijnt Basquiat in een tv-cableshow. Kort nadien verkoopt hij z’n eerste tekening voor 200 dollar aan een vriendin. Twee jaar later gaan z’n werken van de hand voor 20.000 dollar. Jean-Michel Basquiat is de nieuwe grote ster in New York en de eerste zwarte Amerikaanse artiest die een belangrijke bijdrage levert aan de hedendaagse schilderkunst.

De volledige bespreking van Jean-Michel Basquiat, Une Vie kan u hier lezen.


 
THE UNIVERSE OF KEITH HARING
Mocht er bij de naam Keith Haring geen belletje gaan rinkelen, dan lag u de voorbije twee decennia ongetwijfeld in coma, had u een retourtje naar Mars geboekt of was u gewoonweg zoek geraakt in het Braziliaanse oerwoud, alhoewel, ook in Brazilië is deze Amerikaanse graffitikunstenaar een beroemdheid, net zoals in de rest van de wereld. Haring is een fenomeen en z’n typische hoekige hondjes en mannetjes in geel, groen en rood behoren tot de populairste opdrukken voor schoolgerief, T-shirts, koffiemokken en alles wat genoeg vrije ruimte laat voor z’n bizarre tekeningetjes. Haring is het succesvolste product van de graffiti-art en in het begin van de jaren tachtig – hij was toen net 24 geworden – kreeg hij z’n eerste eenmanstentoonstelling bij Tony Shafrazi in New York. Drie jaar later was hij niet alleen in de V.S., maar ook in Europa en Japan de talk of the town. Toen hij in 1988 overleed aan aids was hij de beroemdste hedendaagse kunstenaar van zijn tijd.

Warhol maakte van doodgewone voorwerpen kunst, Haring deed het tegenovergestelde: hij maakte kunst bereikbaar voor gewone mensen, zegt Yoko Ono in de documentaire The Universe Of Keith Haring. Het klinkt als een cliché, maar Keith Haring startte doodgewoon op straat: met wit krijt maakte hij eenvoudige tekeningetjes op de zwarte aankondigingbordjes in de metro, snel en stiekem, want graffiti was er niet gewenst en werd gesanctioneerd.
 
De volledige bespreking van The Universe Of Keith Haring kan u hier lezen.
 
BEELD EN GELUID
Zie individuele dvd’s.
 
EXTRA’S
Zie individuele dvd’s.
 
CONCLUSIE
Mocht u deze dvd’s in de voorbije jaren niet in huis hebben gehaald, dan biedt Homescreen u alsnog de kans om dat te doen en tegen een zeer aantrekkelijke prijs. De portretten zijn van vergelijkbare kwaliteit en bevatten uniek materiaal over vier Amerikaanse schilders die elk op hun manier de moderne schilderkunst in de voorbije 50 jaar hebben beïnvloed. Technisch niet altijd perfect wegens de aanwezigheid van heel veel footage, maar wel altijd boeiend en interessant.



cover




Studio: Homescreen

Regie: Kim Evans, Chris Hunt, Jean-Michel Vecchiet, Christina Clausen
Met: Ivan Karp, Emile De Antonio, Victor Bockris, Jaime Warhola, Gerard Malanga, Fab 5 Freddy, Jeffrey Deitch, Julia Gruen, Kim Hastreiter, Bill T. Jones, David LaChapelle, Hans Mayer, Samantha McEwen, Carlo McCormick, Roger Nellens, Yoko Ono, Kermit Oswald, K

Film:
8,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Documentaire

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1987-2010

Leeftijd:
12

Speelduur:
270 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8717249480952


Beeldformaat:
1.33:1-1.85:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Zie individuele dvd’s

Andere recente releases van deze maatschappij