:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WILDERS - THE MOVIE
WILDERS - THE MOVIE
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2011-02-21

DOCUMENTAIRE
In 55 minuten schetst regisseur Joost van der Valk een omstandig portret van Nederlands meest flamboyante politicus Geert Wilders, ooit Tweede Kamerlid van de liberale VVD (1989-2004) en nadien oprichter van de Partij van de Vrijheid (PVV) waarvan hij het enige lid is en sinds de Tweede Kamerverkiezingen van 2006 fractievoorzitter. In het begin van zijn politieke carrière schopte hij o.a. tegen de zgn. psychische arbeidsongeschiktheid en de huursubsidie voor langdurige werklozen, waardoor hij de reputatie van rechtse liberaal verwierf. Vanaf 1999 ging hij te keer tegen het moslimfundamentalisme en na de dood van Pim Fortuyn in 2002 trad hij steeds vaker op de voorgrond met krasse uitspraken over de islam en de koran. Dat was ooit anders, want nog in 2001 beweerde hij in een tv-interview niets tegen de islam te hebben en deed hij de oproep van Fortuyn over een Koude Oorlog tegen de islam af als verwerpelijk. Na de aanslagen van 9/11 keerde de sfeer in Nederland en leken de uitspraken van Geert Wilders voor heel veel burgers veel minder onredelijk dan de jaren voordien. In 2003 stelt hij samen met Ayaan Hirsi Ali schriftelijke Kamervragen over het ronselen in Nederland van moslims voor de Jihad en later – na het begin van de tweede Amerikaanse oorlog tegen Irak – over moslimfundamentalisme en –extremisme in Nederland. Met zijn extreme standpunten, zijn opmerking dat de VVD maar beter naar rechts op kon schuiven én een lange rij interne aanrijdingen o.a. over het ev. EU-lidmaatschap van Turkije, joeg hij z’n partijgenomen in de gordijnen en werd de breuk onafwendbaar.
 
In september 2003 stapt de politicus met de witte kuif uit de VVD-fractie en richt z’n eigen eenmansfractie Geert Wilders op. Voor de meeste waarnemers betekent dat bijna zeker het einde van z’n politieke carrière. Men spreekt over politieke zelfmoord. Maar dat is buiten Mohammed Bouyeri gerekend, want die vermoordt op 2 november 2004 filmmaker Theo van Gogh in de Amsterdamse Linnaeusstraat, waardoor de discussie over moslimextremisme oplaait en op de publieke en politieke agenda belandt. Het is het begin van een ommekeer in de Nederlandse publieke opinie waarvan maar één man kan profiteren: Geert Wilders. De moord op Pim Fortuyn en Theo van Gogh in minder dan drie jaar tijd wordt door een deel van de bevolking als bedreigend ervaren en uit een opiniepeiling in oktober 2005 blijkt dat 52 procent van de Nederlanders vindt dat de moord op Van Gogh het vrije debat in hun land heeft gefnuikt. Begin 2006 zet Wilders de Deens moslimcartoons op z’n website en krijgt doodsbedreigingen. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van datzelfde jaar behaalt z’n partij tot ieders verbazing 9 zetels.

Begin 2008 brengt Wilders de film Fitna uit waarin hij de koran een fascistisch boek noemt, wat tot ver over de landsgrenzen op aandacht kan rekenen. Geert Wilders wordt van een BN (Bekende Nederlander) een BW (Bekende Wereldburger) en in zijn thuisland gaan de discussie en de controverse crescendo. Ondanks een proces wegens racisme en heel wat heibel over een weigering van de Britse overheid om hem toegang tot het land te verlenen, scoort de PVV uitstekend tijdens de Europese Verkiezingen van 2009: met 4 zetels wordt ze de op een na grootste partij van Nederland. Wegens een gebrek aan geschikte kandidaten komt de PVV tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2010 alleen op in Den Haag en Almere, waar ze resp. de tweede en eerste partij wordt. De vloedgolf lijkt niet meer te stoppen in het eens zo liberale en vooruitstrevende Nederland: 24 zetels tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van juni 2010 oftewel de derde partij van Nederland, een machtige positie als je beseft dat het politieke bestel ook bij onze noorderburen heel erg versplinterd is. Het resultaat is bekend: niemand wil met Geert Wilders en de PVV in zee, maar de meerderheid rekent op zijn gedoogsteun in het parlement: is het ei halfrauw of halfgaar?
 

Zoals dat gaat in dergelijke documentaires maakt Joost van der Valk een streng portret van Geert Wilders waarin hij al diens buitensporige uitspraken in de verf zet, aandacht schenkt aan z’n extreme standpunten, z’n relaties met buitenlandse gelijkgezinden in de kijker plaatst, evenals de herrie over z’n film Fitna en het verbod om naar Engeland te reizen, plus de uitnodiging van Lord Pearson van het Britse Hogerhuis waarmee zijn entreeticket toch wordt geforceerd en uiteraard Wilders nauwe contacten met alles wat met Israël te maken heeft, van de Mossad over politieke extremisten tot de grote namen uit de Israëlische politiek. De regisseur praat ook met medestanders van Geert Wilders, gewone burgers die z’n gedachtegoed steunen, een taxichauffeur in een beruchte wijk in Gouda, maar ook mensen die hem gewoon vereren omdat hij het durft te zeggen en die vinden dat hij de spijker op de kop tikt. Wilders – The Movie is echter ook een film in de stijl van wat bij ons ruim 20 jaar geleden door het duidingmagazine Panorama werd gemaakt: goed bedoelde reportages om de burgers te wijzen op het controversiële gedachtegoed (bij ons van het toenmalige Vlaams Blok, ondertussen Vlaams Belang) en de mogelijke consequenties voor de toekomst, maar tegelijk ook uitzendingen die nauwelijks zoden aan de dijk zetten, want zowel voor- als tegenstanders vinden er hun gelijk in terug. Voor de enen was destijds het VB een politieke duivel, voor de anderen de partij die de stemloze massa een stem gaf. Een status quo dus, zou je veronderstellen? In de praktijk blijkt dat dit soort documentaires de opgang van dergelijke partijen niet tegenhoudt, maar eerder bevordert en de opgang van de PVV in Nederland is daar het zoveelste bewijs van.

Is Wilders – The Movie dan een overbodige film? Nee, helemaal niet, want het is goed dat burgers geïnformeerd worden over de mensen op wie ze stemmen, want alleen zo kunnen ze nagaan of zij degenen zijn die hun steun verdienen. Zonder standpunt in te willen nemen over Wilders en zijn aparte gedachtegoed, toch even de volgende opmerking over deze documentaire: wat meestal ontbreekt - en dat is in deze reportage ook het geval - is een alternatief. Sceptici en tegenstanders hebben een alternatief nodig om op andere gedachten te komen, ideeën die uitvoerbaar zijn en die uiteindelijk ook uitgevoerd (zullen) worden. Wat heel veel mensen in de discussie tegen de borst stoot is het feit dat dé gevestigde politiek wel klaar staat om dit soort figuren te veroordelen, maar er in de praktijk nooit toe komt om zelf goede ideeën ook zodanig uit te voeren via wetten en maatschappelijke processen dat datgene wat irritatie veroorzaakt op termijn afneemt of verdwijnt. Er is m.a.w. een geloofwaardigheidsprobleem dat de burger ervaart als onmacht, onwil of onverschilligheid vanwege de traditionele politieke kaste en dat vertaalt zich in proteststemmen die niet naar CDA, VVD, PVDA of D’66 gaan, net zomin als ze in de voorbije 25 jaar naar CD&V, SP.A of Open VLD gingen bij ons. Wat dat betreft is er sprake van precies hetzelfde fenomeen, ondanks een ev. cordon sanitaire.

Wilders – The Movie is in elk geval goed gemaakt met aandacht voor heel veel verschillende en belangrijke aspecten van het personage Geert Wilders. Z’n aanhangers komen aan het woord en dat is een prima zaak voor het evenwicht, maar weinig mensen zullen wakker liggen van Wilders’ Israël-connectie, want dat heeft weinig van doen met de dagelijkse samenlevingsomstandigheden in moeilijke buurten, met brave mensen die op straat uitgescholden worden of dametjes wier handtas geroofd wordt. Het zijn clichés, maar het zijn dingen die gebeuren en uiteraard is het fout van Geert Wilders om alle moslims over één kam te scheren, want het gaat om een extremistische en gewelddadige minderheid. Maar die bepaalt nu eenmaal het beeld in de media en krijgt men schijnbaar niet onder controle, en de irritatie over die kleine groep heeft zich in de voorbije jaren in Nederland, maar ook in Vlaanderen uitgespreid over alle allochtonen, van mannen met lange jurken tot vrouwen met hoofddoeken of gewoon tot mensen met een andere huidskleur. Toch zijn het niet de burgers die Geert Wilders groot maken, maar zijn collega’s en voormalige partijgenoten in het parlement.
  
BEELD EN GELUID
Joost van der Valk heeft zelf heel wat feiten verzameld in Nederland, maar o.a. ook in Engeland en Israël. Dat beeldmateriaal is van goede kwaliteit, al waren de omstandigheden niet altijd optimaal. Maar in een dergelijke documentaire stoort dat helemaal niet. Voor de rest gebruikt hij materiaal uit de Tweede Kamer, journaalbeelden, foto’s en tekstfragmenten om z’n verhaal te stofferen, allemaal materiaal dat vaak niet in perfecte staat is, maar dat nodig is om het portret op te bouwen. De 2.0-geluidstrack is van goede kwaliteit, soms met de bekende beperkingen van unieke en eenmalige opnamen. Waar nodig is er Nederlandse ondertiteling voorzien. De op de hoes beloofde Nederlandse ondertitels (voor de Nederlandse interviews en het commentaar) hebben we niet teruggevonden, maar Van der Valks Nederlands is uitstekend verstaanbaar, ook voor Vlamingen.
 
EXTRA’S
De dvd bevat de Originele Trailer van Wilders – The Movie en drie Andere Trailers, o.a. voor de documentaire Chelsea On The Rocks  (2008).
 
CONCLUSIE
                               
Wilders - The Movie is een minutieus geconcipieerde documentaire over de figuur van de Nederlandse politicus Geert Wilders en zijn omstreden gedachtegoed waarmee hij ook in het buitenland de aandacht heeft getrokken wegens zijn radicale standpunten inzake moslims en de koran. Regisseur Joost van der Valk zet het allemaal mooi op een rijtje, maar dat hoeft niet te betekenen dat hij met deze film de Nederlandse publieke opinie overtuigt. Daarvoor is beslist meer nodig. Hoe zegt men dat bij ons: een copernicaanse omwenteling?



cover




Studio: Living Colour Entertainment

Regie: Joost van der Valk & Mags Gavan
Met: Geert Wilders

Film:
7,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Documentaire

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2010

Leeftijd:
AL

Speelduur:
55 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8717774232224


Beeldformaat:
1:85.1 anamorfisch PAL

Geluid:
Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Engels
Extra's:
• Originele Trailer
• Andere Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij