:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SANDITON - SEIZOEN 3
SANDITON - SEIZOEN 3 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2024-10-11
SERIE
Charlotte Heywood (Rose Williams) keert met haar verloofde Ralph Starling (Cai Brigden) terug naar Bridgerton om het 21ste verjaardagsfeest van Georgiana Lambe (Crystal Clarke) te vieren. Het wordt echter een bittere pil, want Charles Lockheart (Alexander Vlahos) spant een proces tegen haar in, waarin hij claimt dat hij en hij alleen de erfgenaam van Sydney Parker is. Bovendien wil niemand Georgiana juridisch bijstaan, omdat iedereen het een verloren zaak acht, totdat advocaat Samuel Colbourne (Liam Garrigan), de broer van Alexander (Ben Lloyd-Hughes) met veel charisma besluit de tegenpartij de grond in te pleiten. De rechtbank oordeelt in Georgiana's voordeel, maar daar zijn de problemen nog niet mee over, integendeel. Ze wordt bedolven onder een stortvloed van brieven van mensen die beweren dat ze recht hebben op de erfenis. Om voor ééns en altijd van de aanbidders af te zijn, zou het goed zijn dat Georgiana huwt, en dan nog liefst met een partij van standing. De ideale match lijkt dan ook werl de verpauperde hertog Harry Montrose (Edward Davis), waarbij in het huwelijk hij de titel en zij het geld zou binnenbrengen. Probleem is echter dat Harry zo homoseksueel als Freddie Mercury is, en verliefd op Arthur Parker (Turlough Convery). Zou een mariage de raison de boel kunnen redden? Als ook nog eens Georgiana's moeder, Agnes Harmon (Sharlene Whyte) opdraagt, wil de hertogin-douarière (Emma Fielding) alvast haar een som geld toestoppen om nooit, maar dan ook nooit nog in de buurt van Georgiana te komen.




Tom Parker (Kris Marshall) wil dan weer het uitzicht van Sanditon verfraaien door als prestigeproject een knoert van een hotel neer te poten in het centrum. Daarvoor moet hij echter rekenen op de financiële steun van de rijke zakenman Rowleigh Pryce (James Bolam). Aanvankelijk kan hij op tegenwind rekenen van Lady Denham (Anne Reid), maar wanneer die de oude Pryce ontmoet, vliegt de ouwe schuur in brand en de twee maken al snel trouwplannen. Pryce wil echter dat Lady Denham bij een huwelijk Sanditon zou verlaten en met hem meekomen, en bovendien zou ze door huwelijk haar titel verliezen. Is het dat wel waard? Bovendien gaat het bouwproject ten koste van de Oude Stad, waar de huizen als krotten uit elkaar vallen en er geen geld is om de ziektes te bestrijden die de bevolking teisteren. Alleen Mary Parker (Kate Ashfield) schijnt het zich aan te trekken, maar ze wordt zelf geveld door een besmettelijke ziekte




Wat het Lady Denham wel waard is is om haar erfgenaam Edward (Jack Fox) na zijn incestueuze uitstapjes het leven zuur te maken. Als hij nog een kans wil om nog tenminste een overlevingsstipendium te krijgen, moet hij zich onderwerpen aan de fysieke en geestelijke marteling van eerwaarde Hankins (Kevin Eldon), die meent dat Edward een nietige aardworm is die boete moet doen voor zijn zonden. Edward plant echter een ontsnapping door zich de charmes te laten welgevallen van Augusta Markham (Eloise Webb), de pleegdochter van Alexander Colbourne. Hij is zelfs bereid om haar te schaken en naar Falmouth af te reizen. Maar zijn zijn intenties met haar terecht? Nog fraaier is het nakende bezoek van koning George IV naar Sanditon. Alles wordt in gereedheid gebracht voor een groot feest, dat compleet in het honderd loopt wanneer de koning ter elfder ure afzegt.




Showrunner Andrew Davies heeft een derde en laatste seizoen aan dit kostuumdrama toegevoegd waar Jane Austen het niet beter had gekund. Het seizoen is één opeenvolging van verkeerde romantische matches die gedoemd zijn om te mislukken, waarbij uiteindelijk de zaken zoals het een romantisch drama van dit kaliber betaamt, allemaal in de plooi vallen. De personages zijn intussen beter bekend na het misschien wat warrige seizoen 2, en het is ook netjes dat de formule niet eindeloos uitgemolken wordt en de verhaallijnen in dit derde seizoen definitief te ruste worden gelegd. Liefhebbers van kostuumdrama's weten waar hun geld aan te besteden.

BEELD EN GELUID
Ook seizoen 3 van Sanditon is in de Benelux nooit op fysieke media verschenen, maar is naar verluidt wel op de één of andere streamingsdienst te bewonderen (al moet u me doodslaan welke). Principiële voorstanders van fysieke media als wij zijn, raden we u een regio A-toestel aan zodat u van al dit moois kan genieten in een puike HD-transfer met romantische plaatjes van de Engelse natuur en rijk gelardeerde kostuums, somptueuze interieurs en heerlijke stranden. De DTS-HD MA 5.1-track biedt voldoende vertier op de diverse feestjes die er in Sanditon gehouden worden, met occasioneel al eens een koetsrace, maar de prent moet het vooral van de dialogen hebben, die u desgewenst beter kan volgen met Engelse CC-ondertiteling.




EXTRA'S
Enkel irritante cross-promotionele trailers van PBS, waaronder een reclameclip voor een cruise. I kid you not.

CONCLUSIE

Het derde seizoen van Sanditon sluit netjes de reeks af zonder loshangende draadjes. De drie seizoenen zijn in Amerika tegen een redelijke prijs te verkrijgen.


cover



Studio: PBS

Regie: Jennie Paddon, Steve Brett
Met: Rose Williams, Kate Ashfield, James Bolam, Cai Briggen, Crystal Clarke, Turlough Convery, Edward Davis, Kevin Eldon, Emma Fielding, Jack Fox, Liam Garrigan, Jyuddan Jaymes, Ben Lloyd-Hughes, Sandy McDade, Flora Mitchell, Alice Orr-Ewing, Adrian Scarborough, Alexander Vlahos, Eloise Webb, Sharlene Whyte, Flo Wilson, Sophie Winklean, Kris Marshall, Anne Reid

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
A

Genre:
Kostuumfilm

Versie:
U.S.A.

Jaar:
2023

Leeftijd:
NR

Speelduur:
326 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
841887047142


Beeldformaat:
2.00:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij