:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FARSCAPE - STARBURST EDITION SEIZOEN 3 DEEL 1
FARSCAPE - STARBURST EDITION SEIZOEN 3 DEEL 1
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2006-08-30
SERIE
My name is John Crichton. I'm lost. An astronaut. Shot through a wormhole. In some distant part of the universe. Trying to stay alive. Aboard this ship - this living ship - of escaped prisoners. My friends. If you can hear me: beware! If I make it back, will they follow? If I open the door, are you ready? Earth is unprepared, helpless, for the nightmares I have seen. Or should I stay? Protect my home. Not show them you exist... But then you'll never know, the wonders I have seen.

John Crichton (Ben Browder) strandde op het einde van seizoen 2 van Farscape op de operatietafel, zodat de neurale kloon-chip van zijn eeuwige nemesis Scorpius (Wayne Pygram) uit zijn schedel kan gehaald worden. De operatie wordt echter ruw onderbroken, en de chip met de waardevolle informatie over reizen door wormgaten belandt in de handen van Scorpius. John kan de neurale kloon van Scorpius, die dreigt zijn persoonlijkheid over te nemen, bedwingen, maar het restant in zijn hersens is nog altijd niet geheel beteugeld. Aeryn (Claudia Black) is in de strijd gesneuveld, maar priesters Zhaan (Virginia Hey) kan haar mogelijk terug tot leven wekken. Alleen moet ze daar een hoge prijs voor betalen: haar gezondheid wordt fataal aangetast, waardoor de andere helft van de half gekke Stark (Paul Goddard), altijd paraat om de sacramenten der stervenden uit te delen, ook nog eens onder lijdt. Eindelijk bloeit er iets moois tussen Aeryn en John, maar tussen D'Argo (Anthony Simcoe) en Chiana (Gigi Edgley) komt het tot een breuk, nadat zij hem bedriegt met zijn eigen zoon. In de restanten van het vernielde laboratorium van doctor Tocot recupereert de crew van Moya een capsule met daarin een nieuwe passagier voor de wilde rit op de Leviathan: de nogal pretentieus ingestelde academie-studente Jool (Tammy Macintosh) is jarenlang ingevrozen geweest, en al haar familie en kennissen zijn intussen overleden. Menend dat de wereld om haar draait is ze op het eerste zicht geen aanwinst voor de bemanning, maar ze heeft geen andere keuze dan meegaan. Het kan anders verdomd koud en eenzaam zijn in de periferie van de ruimte.



Indien U van de vorige paragraaf geen laars begrepen hebt, kunnen we U misschien toch maar adviseren om bij een reeks als Farscape niet te proberen in te pikken in het derde seizoen, en uw aandacht eerder proberen te richten op de bespreking van de eerste reeks met afleveringen, waar U een degelijke introductie op het Farscape-universum voorgeschoteld krijgt. Aan de rest van onze lezers: bij deze een welgemeende welcome back! Seizoen 3 van Farscape luidt enkele veranderingen in de reeks in, niet in het minst het eerste vertrek van een hoofdrolspeler. Virginia Hey, die als P'au Zotho Zhaan totnogtoe het spirituele evenwicht aan boord verzekerde, hield het na drie seizoenen voor bekeken, en na een afwikkeling die vier afleveringen duurt, is ze definitief en nogal radicaal uit de reeks geschreven. Het spreiden van de plot over meerdere afleveringen is overigens een tweede punt waarin de derde reeks zich van de vorige twee seizoenen onderscheidt: de dubbele en driedubbele afleveringen uit seizoen 1 en 2 toonden dat er nog heel wat potentieel in de doorlopende verhaallijnen van de serie zat, alhoewel die gaandeweg meer interessant wordt voor de habitué en beslist minder aantrekkelijk voor de occasionele kijker die zo maar eens nu en dan een aflevering mee tracht te pikken. Losstaande afleveringen, zoals het briljante tijdreisverhaal ...Different Destinations worden in seizoen 3 jammer genoeg alsmaar schaarser. Neurale klonen, genetische tweelingbroers, de jacht van de Peacekeepers op Talyn en de confrontatie tussen Aeryn en haar moeder, het zijn maar enkele van de alsmaar in aantal toenemende rode draden die door de afleveringen lopen. Het vertrek van Virginia Hey wordt overigens meervoudig gecompenseerd: Wayne Pygram, Lani John Tupu en Paul Goddard, de laatste als permanente resident op Moya, worden in de openingscredits opgenomen, en daarnaast vervoegt Tammy Macintosh de bonte cast. Een andere rolbezetting maakt dat de scenaristen weer rijkelijk uit het gebruikelijke vaatje van persoonlijke conflicten en tegenstrijdige belangen kunnen tappen, en dat houdt de reeks ook in dit derde seizoen weer fris.

Farscape - where Star Trek meets The Muppet Show - is science fiction op zijn puurst: vreemde planeten, exotische gebruiken, een door Jim Henson's Creature Shop geleverd assortiment aan aliens... maar naast de visueel verbluffende art direction ook genoeg oog voor emotie en humor, vinnige dialogen, een streepje horror en aflevering na aflevering weer talrijke verrassingen en bizarre plotwendingen. De op Ben Browder na nagenoeg volledig Australische cast bevat geen bij het grote publiek bekende namen, maar afgaande op de cultstatus die de serie verworven heeft, voor zover dit een indicator voor de kwaliteit kan zijn natuurlijk, ontbreekt het zeker niet aan talent.



AFLEVERINGEN
3.1. Season Of Death
Midden in Johns operatie is Scorpius de operatiekamer binnengevallen, en hij heeft de neurale chip van John gestolen, vooraleer doctor Tocot (Thomas Holesgrove) de operatie heeft kunnen afmaken. John blijft zonder spraakvermogen op de operatietafel achter. Zonder Aeryn heeft hij bovendien de wil tot leven verloren. Terwijl Rygel tevergeefs op zijn taxi naar buiten wacht, zit ook Scorpius met twee van zijn soldaten in het complex geblokkeerd zolang zijn command carrier niet is gearriveerd. Om tijd te winnen en de bemanning van Moya een rad voor ogen te draaien, neemt hij de persoonlijkheid van Grunchlk (Hugh Keays-Byrne) over. Grunchlk heeft echter nog een onprettige verrassing voor Scorpius achter de hand: een premiejager van de Scarrans (Thomas Holesgrove). Crais draait intussen baantjes rond de planeet in Talyn, klaar om alle versterking die Scorpius laat aanrukken, uit de lucht te schieten. Zhaan (Virginia Hey) beseft intussen dat Aeryn mogelijk kan gered worden, maar de prijs die ze er voor zal moeten betalen is erg hoog. Buiten D'Argo's medeweten beginnen Chiana en Jothee (Matthew Newton) een relatie.

3.2.. Suns And Lovers
De crew heeft de drie cocons waarvan de ingezetenen genetisch compatibel zijn met John, meegenomen. Wanneer één van de cocons opent, sterft de ingevrorene binnen een paar tellen. D'Argo doet alle moeite van de wereld om het verzegelde ruimteschip dat hij geborgen heeft open te krijgen. Op zoek naar een remedie voor Zhaans ziekte af te remmen, maar intussen ook wat van de schat uit het Shadow Depository te spenderen, meert Moya aan bij een ruimte-winkelcentrum. Door een magnetische storm geraakt het station beschadigd, en geraakt Moya verstrikt in de kabels. De barkeeper, Moordil (Thomas Holesgrove), weet te melden dat twee gelijkaardige stations kortgeleden zijn vernietigd door een religieuze sekte die meent dat de winkelcentra op een heilige plaats in de ruimte zijn gebouwd. De storm keert bovendien terug; iets op de basis trekt het epicentrum ervan aan, en een volgende slag zou fataal kunnen zijn. Aeryn probeert enkele kinderen die door de storm buiten het station zijn gesloten, via een afvoerpijp te redden, en D'Argo bergt een op hol geslagen schip. Er is echter nog een tweede, figuurlijke, storm op komst: D'Argo komt te weten dat Chiana en Jothee een relatie hebben, en hij kan er niet echt mee lachen.



3.3. Self Inflicted Wounds (1): Could'a, Would'a, Should'a
Op zoek naar een planeet waar Zhaans ziekte mogelijk kan afgeremd worden, duikt er plots een wormgat in Moya's baan op. Ze heeft een aanvaring, en de twee schepen zijn gedeeltelijk met elkaar versmolten. De twee versmolten schepen zijn op drift in een ruimte tussen dhet wormgat en de reële ruimte; Pilot verliest het bewustzijn door de exuberante snelheid. De gezagvoerster van het anders schip, Pathfinder Neeyala (Victoria Longley) biedt aanvankelijk haar medewerking aan om de schepen van elkaar te scheiden, maar wanneer het duidelijk wordt dat bij scheiding één van de twee schepen moet worden opgeofferd, wordt ze al iets minder altruïstisch. Maar ook de crew van Moya geraakt verdeeld over de zaak, want het andere schip bevat een schat aan informatie over wormgaten. Rygel opent per ongeluk de resterende cocon, en wekt zo Jool, een vrouw die tijdens een pleziervaart is overmeesterd, en 22 cykels lang ingevrozen is geweest in het laboratorium van Grunchlk.

3.4. Self Inflicted Wounds(2): Wait For The Wheel
De meerderheid van de crew ziet in dat Moya en Pilot stervende zijn, en zijn bereid om over te stappen op het schip van Neeyala. De problemen op Moya worden er alleen nog maar erger op wanneer een slangachtig wezen dat normaal alleen in de dimensie van wormgaten leeft, zich materialiseert in de schepen en de bemanning belaagt. Dan wordt duidelijk dat de achteruitgang van Moya in de hand gewerkt wordt door Neeyala en haar bemanning. Jool veroorzaakt bijkomende problemen wanneer ze hoort dat haar neven blijkbaar moesten opgeofferd worden om Crichton te kunnen redden. John heeft op één van de instrumenten van Neeyala's schip beelden van de Aarde gezien, waaruit blijkt dat hij niet zo ver uit de buurt moet zijn. Neeyala heeft intussen de sequentie om de schepen van elkaar te scheiden in gang gezet, en niets kan de aftelling meer tegenhouden.



3.5. ...Different Destinations
Terwijl Crichton, Aeryn, D'Argo, Stark en Jool een historisch kloostermonument bezoeken, maakt Stark per ongeluk een scheur in het tijd-ruimtecontinuüm waardoor ze vijfhonderd cykels het verleden in worden gestuurd, midden in de belegering van het klooster door de bloeddorstige Veneks. Door in te grijpen veranderen ze per ongeluk de loop der geschiedenis, en in plaats van een vredevolle overgave wordt per ongeluk de generaal van de Beneks, Grynes (Marshall Napier), gedood. Een vredevolle wapenstilstand ligt plots niet meer in het bereik, en Stark voorziet miljoenen doden bij de slag om het klooster. In hun pogingen de geschiedenis terug recht te trekken, maken Crichton en Aeryn de situatie alleen maar erger. De grote held van de veldslag, de Peacekeeper-officier Dacon (Dan Spielman) blijkt bovendien tot Aeryns verbazing niet de lyrische held uit de geschiedenisboekjes, maar een simpele kok die eerder per ongeluk dan wat anders de hoogste in rang is geworden.

3.6. Eat Me
Het pad van Moya kruist dat van een andere Leviathan, Rovhu, die stervende is. Het schip werd door de Peacekeepers gebruikt om één gevangene, de gekke wetenschapper Kaarvok (Shane Briant), vast te houden. Kaarvok is echter uit zijn gevangenis uitgebroken, de Peacekeepers zijn in een staat van kannibalisme vervallen door Kaarvoks kloon-experimenten, en ze zijn Rovhu van binnenuit aan het opeten. John kan de gekke geleerde verschalken, maar houdt er een vreemd souvenirtje aan over. Moya beantwoordt intussen een noodoproep van Talyn: het schip, zowel als haar piloot, Crais, zijn erg verwond na een treffen met de Peacekeepers.

3.7. Thanks For Sharing
Talyn heeft zich aan Moya verbonden om te herstellen van zijn verwondingen. De crew reist naar een planeet om Chromextin, een medicijn voor de zieke Leviathan te kopen. De zonen van de heerser van de planeet hebben het niet zo begrepen op buitenwerelders, en na een gevecht met D'Argo in een bar willen ze niets meer verkopen. De dochter, Rinic Sarova (Rebecca Gibney) wil Crichton gebruiken in haar machtsstrijd om de heerschappij. Boven het oppervlak van de planeet daagt er een Retrieval Squad van de Peacekeepers op, dat als opdracht heeft Talyn terug gevangen te nemen. Niet toevallig staat de eenheid onder het bevel van een zekere Xhalax Sun (Linda Cropper)



BEELD EN GELUID
Na veelvuldig protest van de kopers is men van de kwetsbare double sided-discs afgestapt bij aanvang van de heruitgaven van de reeks in de Starburst-collectie, en in de plaats daarvan krijgen we drie double layer discs (met de afleveringen) en één single layer (met het bonusmateriaal). De eerste twee seizoenen zijn intussen ook in dit formaat heruitgegeven. De nieuwe doosjes, met de discs half op elkaar en de inlay daar ergens tussen gepropt, verschaft echter een nieuwe dimensie aan het begrip "zuigen". Afgezien daarvan is er niet echt een verschil in kwaliteit te merken tussen dit seizoen en de voorgaande zes delen. Wat betekent dat de hoge productiekosten van de reeks eer worden aangedaan met een voor een televisieserie uitmuntende Dolby Digital 5.1-track en een bijzonder kleur- en schaduwrijk beeld, tenminste als U over NTSC-compatibele apparatuur beschikt. Zoals gewoonlijk is er op de éne disc met drie afleveringen iets meer compressie waar te nemen dan op de twee andere, maar het zwartniveau van de exotische ruimtebestemmingen is heel diep, ruis is amper merkbaar en printfouten zijn er niet. Misschien ligt de lat nog net één streepje hoger wat beeld betreft dan de vorige seizoenen. Voor een breedbeeld-versie is het echter wachten op seizoen 4, het enige dat in 16:9 is geschoten. Het is overigens moeilijk om wat geluid betreft één hoogtepunt eruit te lichten, want bij elke scène met ook maar een beetje actie lopen de achterste speakers over van de effecten. Een andere reden waarom U voor de Starburst-edities moet kiezenis de aanwezigheid van Engelse close-captions - en natuurlijk de matige prijs.



EXTRA'S
De afleveringen Self-Inflicted Woulds Part II: Wait For The Wheel en Eat Me zijn voorzien van audiocommentaartracks, de eerste door actrice Claudia Black, de tweede door Farscape-componist Guy Gross, die zich ook in dit derde seizoen weer aflevering na aflevering uitslooft om een geluidstrack te breien met veel ruimte voor percussie en synthesizers. Bij de afleveringen ontbreekt natuurlijk nergens de gebruikelijke Cool Farscape Facts, The Farscape Chronicles en Alien Encounters, alsook een TV-spotje bij elke aflevering, en een paar verwijderde scènes, samen drie minuten, sieren de eerste drie discs.

Op disc vier wordt de Farscape-fan alweer verwend met meer dan een uur aan bonusmateriaal. Ditmaal wordt de hoofdvogel (opnieuw) afgeschoten door een documentaire over Virginia Hey: in "Zhaan Forever", een halfuur, maakt de actrice de balans op van twee jaar Farscape, dit uiteraard ter gelegenheid van haar afscheid. Bij aanvang van het derde seizoen werden ook de openingscredits eens onder handen genomen, en componist Guy Gross licht de veranderingen aan het muzikale hoofdthema in een 5 minuten durende documentaire toe. In een tweede documentaire met Gross (11 min.) zien we hem de soundtrack van de aflevering Eat Me becommentariëren. Om de critici warm te maken voor het derde seizoen werd op voorhand een promotiespot van drie minuten gedraaid voor de Television Critics Association, en ook die is hier terug te vinden. Verder worden acteurs Claudia Black (Aeryn) en Anthony Simcoe (D'Argo) nog eens voor de lens gehaald om achter de schermen samen 21 minuten interview weg te geven. Enkele bladzijden tekst updaten verder de achtergrondgeschiedenis van de vier originele Moya-reizigers John, Aeryn, D'Argo en Zhaan, en om af te sluiten krijgen we een voorgemonteerde fotogalerij van 15 minuten met productieaantekeningen van personages en hun attributen getoond. Klassiek volgt er dan nog een sectie met cross-promotionele trailers van andere releases van ADV. en wat credits.

CONCLUSIE
Alhoewel Farscape wat minder voorgekauwde brij is dan de meeste sci-fi, blijft het een extreem plezier om deze reeks te mogen opvolgen op dvd. De in regio 1 verkregen Starburst-edities doen moeiteloos de maatschappij die voor de Benelux de rechten op de reeks heeft verkwanseld de broek af.


cover



Studio: ADV Films

Regie: Ian Watson, Andrew Prowse, Tony Tilse, Peter Andrikidis, Ian Barry
Met: Ben Browder, Claudia Black, Virginia Hey, Anthony Simcoe, Gigi Edgley, Jonathan Hardy, Lani John Tupu, Paul Goddard, Wayne Pygram, Tammy Macintosh

Film:
8,5/10

Extra's:
5,5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
1

Genre:
Sciencefiction

Versie:
U.S.A.

Jaar:
2001

Leeftijd:
NR

Speelduur:
322 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
702727104923


Beeldformaat:
1.33:1 NTSC

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's,
• Verwijderde scènes,
• 2 audiocommentaartracks,
• Cool Farscape Facts,
• Alien Encounters,
• 7 TV-promos,
• 2 behind the scenes-interviews,
• Documentaire "Zhaan Forever",
• Documentaire "From the archives: Composer Guy Gross discusses the season 3 theme",
• Documentaire "Listening in with composer Guy Gross: Eat Me",
• Documentaire "Season 3 Television Critics Association (TCA) Preview reel",
• 4 character histories,
• Productie-fotogallerij,
• ADV Previews