:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DESPICABLE ME 4
DESPICABLE ME 4 (UHD)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2024-10-02
FILM
Gru (Steve Carell) woont een schoolreünie bij van het Lycée Pas Bon, maar eigenlijk is het hem te doen om zijn eeuwige nemesis Maxime Le Mal (Will Ferrell) te arresteren. Maxime heeft een hekel aan Gru omdat die laatste eertijds op de talentshow zijn nummer, een playbackversie van Karma Chameleon van Culture Club, had ingepikt. Maxime is echter intussen een superschurk geworden die zichzelf wat lichaamsdelen van een gigantische kakkerlak heeft laten implanteren om onverwoestbaar te worden. Zijn arrestatie duurt echter niet lang, want 's anderendaags al is hij met zijn vriendin Valentina (Sofia Vergara) ontsnapt uit de gevangenis, en hij heeft gezworen Gru en zijn familie kapot te maken.




Die familie bestaat naast Lucy (Kristin Wiig) en de kinderen Margo (Miranda Cosgrove), Edith (Dana Gaier) en Agnes (Madison Polan) tegenwoordig ook uit de baby Gru jr., en Maxime's voornaamste doel is om de baby met zijn straal te veranderen in een menselijke kakkerlak. De familie Gru moet onderduiken en in een andere stad een andere identiteit - de familie Cunningham - aannemen. Silas Ramsbottom (Steve Coogan) van de Anti-Vilain League voert intussen experimenten uit op de Minions (Pierre Coffin), en hij verandert er vijf in een soort van superhelden die allemaal zwaar plagiaat hebben gepleegd op X-Men en de Fantastic Four. Het vijftal, de Mega Minions, veroorzaakt echter meer schade dan dat ze reddingsoperaties tot een goed einde brengen.




De nieuwe buren van Gru, de Prescotts, zijn niet onder de indruk van de rare familie die naast hen is komen wonen, maar dochter Poppy (Joey King) heeft Gru gekend van uit zijn dagen als schurk. Ze dreigt ermee zijn dekmantel op te blazen, tenzij hij haar wil helpen om in het Lycée Pas Bon de schoolmascotte te stelen, een das die Lenny heet, want na zo'n stunt zal het college niet langer kunnen weigeren om haar in te schrijven. De directrice, Frau Übelschlecht (Chris Renaud), verwittigt echter haar favoriete leerling van destijds, Maxime Le Mal, dat Gru in de buurt is.




De Minions-films meegeteld is dit de zesde film uit het Minions-universum en de vijfde waarin Gru oftewel Steve Carell de hoofdrol speelt (de cameo uit Minions rekenen we niet mee). De franchise is erg formulaïsch geworden, waarbij het magere verhaaltje vooral dient om de strapatsen van de Minions aan op te hangen. Nochtans past Steve Carell zijn succesrol aan als een goed passende handschoen, en men hoeft maar een acteur uit het gilde uit een blik te halen, in casu de niet altijd even grappige Will Ferrell, en we zijn weeral vertrokken voor een film. Is het vernieuwend? Allerminst, maar de reeks blijft uiteraard scoren bij het kleine grut, niet in het minst dankzij de Minions, en ook als volwassene blijft het soort oneerbiedige anti-humor werken. Als u op zoek bent naar een brave en politiek correcte Disneyfilm, dan bent u bij deze melkkoe van Universal aan het verkeerde adres.




BEELD EN GELUID
Na Minions 2 is dit de tweede film van het Gru-versie die in onze contreien niet op UHD wordt uitgebracht. We zijn dan maar uitgeweken naar de Verenigde Staten, waar we deze versie aantreffen die tenminste Engelse CC-ondertiteling heeft, maar vooral een Dolby Atmos-track om U tegen te zeggen. De vorige film moest het, ter herinnering, stellen met een DTS:X track, maar de beide varianten zijn aan elkaar gewaagd. Uiteraard zijn het vooral de scènes waarin de Mega Minions keet schoppen die tot de verbeelding spreken, maar dit is voor de rest een zeer breed geluidslandschap met veel knotsgekke effecten. Het beeld is uiteraard van referentiekwaliteit, en vooral het uitstekende en gedetailleerde kleurenpalet valt op, zeker voor een film waarin de personages stuk voor stuk karikaturen zijn, en dan druk ik me nog voorzichtig uit.




EXTRA'S
Het pakketje extra's zou ik als "standaard" durven labelen, in die zin, dat als je de vorige films in h1uis hebt, je ongeveer kan voorspellen wat je krijgen zal. Dat zijn in de eerste plaats twee Mini-movies. In Game over and over (4:19) vindt een Minion een controller waarmee hij zijn kompaan kan laten bewegen als in een videospelletje, en in Benny's birthday (4:01) viert Minion Benny met een lichte tegenzin zijn verjaardag. Er zijn 9 verwijderde / uitgebreide / alternatieve scènes (14:25) in diverse stadia van afwerking. Zowel Despicable dialogue (3:37) als de 7 documentaires "Meet the cast" (22:16) zetten de stemmencast in de kijker, het eerste door een montage van opnamemomenten en de tweede door interviews met de acteurs die hun personage beschrijven. Er is een algemene Making of (10:57) die niet heel veel nieuws naar de tafel brengt, en uiteraard is er een bijdrage Mega Minion mayhem (4:22) over onze nieuwbakken superhelden zonder verantwoordelijkheidsgevoel. De schurken uit de franchise, die allemaal nog eens een cameo maken in de eindscène, zien we in Rogues gallery (3:38), en voor wie creatief aan de slag wil, zijn er zoals gewoonlijk 5 documentaires "How to draw" (12:11), deze keer helemaal gewijd aan de vijf superminions. Alle extra's staan zowel op de Blu-ray als op de 4K.

CONCLUSIE

Despicable Me 4 bevat de gebruikelijke onzin die u uit de vorige vijf delen van de franchise al gewoon bent. Het is echter soms leuk om naar vertrouwde gerechten in de keuken te grijpen omdat ze goed vullen, en alles met Minions in voldoet aan deze omschrijving.


cover



Studio: Universal

Regie: Chris Renaud, Patrick Delage
Met: Steve Carell, Kristen Wiig, Miranda Cosgrove, Dana Gaier, Madison Polan, Will Ferrell, Sofia Vergara, Pierre Coffin, Steve Coogan

Film:
8/10

Extra's:
4/10

Geluid:
10/10

Beeld:
10/10


Regio:
X

Genre:
Komedie

Versie:
U.S.A.

Jaar:
2024

Leeftijd:
PG

Speelduur:
94 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
191329265888


Beeldformaat:
2.40:1 UHD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Qúebecqois Frans Dolby Digital Plus 7.1
Latijns-Amerikaans Spaans Dolby Digital Plus 7.1

Ondertitels:
Qúebecqois Frans, Latijns-Amerikaans Spaans, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Mini movie "Game over and over"
• Mini movie "Benny's birthday"
• 9 verwijderde / uitgebreide / alternatieve scènes
• Documentaire "Despicable dialogue"
• 7 documentaires "Meet the cast"
• Documentaire "Making of"
• Documentaire "Mega Minion mayhem"
• Documentaire "Rogues gallery"
• 5 documentaires "How to draw"

Andere recente releases van deze maatschappij