:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MEN BEHIND THE SUN
MEN BEHIND THE SUN
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2004-10-29
FILM
This film will provoke, anger and sicken!

Het is niet de eerste keer dat we een dergelijke tagline mochten aanschouwen op een dvd hoes of filmposter. Het is weinig speelfilms gegeven maar Men Behind The Sun is één van die erg zeldzame stukjes pellicule die er werkelijk in slaagden om onze maag verschillende keren te doen ineenkrimpen. Zeg niet dat we u niet gewaarschuwd hebben...

Men Behind The Sun gaat over de gruwelijkheden die begaan werden door de Japanse bezetters tegenover de Chinese bevolking tijdens de tweede wereldoorlog. De film volgt in pseudo-documentaire stijl de gebeurtenissen in Bacterial Corps 731, een kamp in Harbin waar de sadistische Japanse bewakers vooral biologische en chemische experimenten uitvoerden op hun gevangenen (maruta).

Velen die Men Behind The Sun hebben gezien beschouwen hem (terecht!) als één van de meest schokkende en gruwelijke films aller tijden. Niet alleen het feit dat de kijker hier de meest gruwelijke experimenten te zien krijgt maar ook het gebruik van een echt kinderlijk en dieren maken dat Men Behind The Sun erin slaagt om zelfs bij de meeste geoefende gorehounds het angstzweet te doen uitbreken. Deze op waar gebeurde feiten gebaseerde film toont op een voyeuristische manier tot wat een mens / een totalitair regime in staat is. In tegenstelling tot andere films over test- en concentratiekampen zoals Ilsa, She Wolf Of The SS komt Men Behind The Sun wel realistisch over. De keuze van regisseur T.F. Mous (ook gekend als Tun Fei Mou) om een korte omschrijving van de slachtoffers in beeld te laten komen, draagt erg bij tot de pseudo-documentaire feeling. Men Behind The Sun is één van de moeilijkst te quoteren films die wij ooit voor de kiezen kregen geschoven (vandaar de score van 5 op 10, indien deze film enkel zou gequoteerd worden op gebied van schokkendheid dan kreeg hij een 10 op 10). De film zit op zich goed in elkaar, de acteerprestaties zijn grotendeels overtuigend. Men Behind The Sun een hogere score geven zou wellicht van slechte smaak getuigen (de beruchte kat-scène doet de film 2 punten verliezen). Wij kunnen ons niet voorstellen dat iemand kan genieten van een film als Men Behind The Sun. Het gebruik van echte lijken vonden we al erg op het randje, met het doden van dieren speciaal voor de opnames van deze film hebben wij het (en u vast met ons) nog een heel stuk moeilijker. Het is niet makkelijk uit te maken wat de bedoelingen waren van T.F. Mous bij het maken van Men Behind The Sun maar in interviews gaf hij te kennen dat het zijn initiële bedoeling was om een documentaire te draaien. Is Men Behind The Sun een integer bedoelde pseudo-documentaire of is het zuivere exploitation? Het is een vraag waarop we het definitieve antwoord moeten schuldig blijven maar we zijn wel geneigd eerder in de richting van pure exploitation te denken (waarom anders het nodeloze geweld ten opzichte van dieren?).

Na het succes van Men Behind The Sun (originele titel Hei tai yang 731) volgden nog Men Behind The Sun 2: Laboratory Of The Devil en Men Behind The Sun 3: Narrow Escape. Deze door Godfrey Ho geregisseerde pseudo-sequels werden ook door Japan Shock uitgebracht. Regisseur T.F Mous draaide in 1995 tenslotte ook Black Sun: The Nanking Massacre, een film die vaak beschouwd wordt als het vierde deel uit de Men Behind The Sun-serie. In tegenstelling tot deel 2 en 3 is The Nanking Massacre wel het bekijken waard. Binnenkort volgt hiervan een release door het Amerikaanse label "Unearthed films" dat ook al puike releases van de Guinea Pig-serie op de mensheid losliet.



Door de jaren heen werd Men Behind The Sun drie keer uitgebracht door Japan Shock:
De eerste release (links op de foto) bevatte een cover die kon omgedraaid worden en een 4 pagina's tellend boekje met diverse foto's en een Engelstalige tekst. De tweede release (middelste foto) miste het boekje en heeft een slechts aan één kant bedrukte cover met daarop één van de twee kanten van de eerste release. De eigenlijke dvd schijfjes bij deze twee releases zijn, op de bedrukking na, identiek. De in 2004 uitgebrachte Special collectors edition (rechts op de foto) komt in een mooie bedrukte kartonnen hoes die om de eigenlijke box wordt geschoven. In tegenstelling tot de 'normale' edities bevat de special collector's edition een tweede dvd met daarop de Kizu documentaire. De eerste dvd (waarop de film staat) is bij de drie releases identiek.

BEELD EN GELUID
De transfer van Men Behind The Sun is rekening houdend met de oorsprong van de film aanvaardbaar te noemen. Vuil, grain en andere printbeschadigingen zijn duidelijk merkbaar tijdens zowat elke scène. Indien het hier zou gaan om een recente Hollywood film dan verdiende deze transfer niet eens een 3 op 10. De Cantonese stereo track klinkt redelijk met verstaanbare dialogen en slechts een kleine hoeveelheid ruis. Imponeren doet deze track allerminst. Toch nog even herhalen dat de beeld- en geluidskwaliteit identiek is bij de drie verschillende Japan Shock uitgaven.

EXTRA'S
Op de eerste dvd vinden we een trailer een slideshow.
Deze special edition bevat nog een tweede dvd met Kizu: the untold story of Unit 731. Deze 51 minuten durende documentaire van de hand van de Franse regisseur Serge Viallet schetst op ontluisterende wijze het verhaal van Unit 731. Het bestaan van Unit 731 werd jarenlang door zowel de Japanners als de Amerikanen (die akkoord gingen om dit onwelriekende potje gesloten te houden in ruil voor de resultaten van de gedane experimenten) geheim gehouden. Na 50 jaar zijn er aantal door schuld geplaagde oud-gevangenenbewaarders bereid om over hun verleden te praten. Opgelet: deze zeer interessante documentaire heeft geen Nederlandstalige ondertitels.

CONCLUSIE
Te bekijken op eigen risico. Zelf cinefielen die van geen kleintje vervaard zijn zouden door de gruwelijkheid van deze film nog lelijk verrast kunnen worden. Men Behind The Sun is een film die blijft intrigeren, een potpourri die afschrikt en nieuwsgierigheid opwekt. Een krachtige (anti)oorlogsfilm? Goedkope exploitation? Een essentiële pseudo-documentaire?


cover




Studio: Japan Shock

Regie: T.F. Mous (Tun Fei Mou)
Met: Hsu Gou, Gang Wang, Andrew Yu

Film:
5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
5/10

Beeld:
5/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1988

Leeftijd:
16

Speelduur:
104 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712806027274


Beeldformaat:
1.85:1 PAL

Geluid:
Cantonees Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels
Extra's:
• Trailer,
• Documentaire,
• Slideshow

Andere recente releases van deze maatschappij