:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GOESTING
GOESTING
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2024-09-30
SERIE
Citymarketing. Rang 1 speelde zich af in Leuven, Dubbelleven in Mechelen en Flikken in Gent. De VRT, nooit vies van een beetje sponsoring, is met deze reeks neergestreken in het pittoreske Lier, stad van Felix Timmermans, alwaar sterrenchef Mauro Dierckx (Jan Van Looveren) achter het fornuis staat van de Felixir, een eethuisje van bovengemiddelde prijsklasse. Omdat hij niet tevreden is van de prestaties van zijn crew, gooit hij op zekere dag zijn keukenpersoneel buiten, en hij wil met een nieuwe crew mikken op een ster in de Michelingids. Hiertoe haalt hij zijn oude kompaan Hannes Blondeel (Louis Talpe) als sous-chef binnen, maar hij is zich niet bewust van het feit dat Hannes en zijn vriendin Laurence Tossyn (Patsy Van der Meeren) ooit een relatie hebben gehad, die zelfs in een zo ver stadium stond dat Laurence bereid was om Mauro voor Hannes te verlaten.




De jonge Nicolien Vastenavondt (Darya Gantura) biedt zich met een vals CV aan bij de keuken - ze beweert dat ze nog voor sterrenchef Peter Goossens heeft gewerkt. De hauteine sommelier Kurt Goossens (Gène Bervoets) is echter familie van, en hij heeft onmiddellijk door dat dit niet klopt. Kurt heeft zelf last van een minderwaardigheidscomplex, want hij meent de beste jaren van zijn leven gegeven te hebben aan de Felixir, maar wanneer hij zich bij Mauro en Laurence wil inkopen, krijgt hij steevast het deksel op de neus. Bovendien schermt hij zijn privéleven af, waarin hij zijn dementerende moeder bijstaat. Het laatste personeelslid is dienster Linda (Chris Thys), die een knipperlichtrelatie heeft met Kurt, maar zelf nog niet bekomen is van een pijnlijke vechtscheiding. Alles moet er piekfijn uitzien, maar vooral piekfijn smaken, want elke gast zou wel eens de verwachte Michelin-controleur kunnen zijn. En zoals je weet komen die altijd op het moment dat je ze het minst verwacht.




Goesting is een leuke reeks waarbij elke aflevering opnieuw enkele bekende acteurs uit het Vlaamse gilde in het scenario worden geschreven, omdat het nu éénmaal makkelijk is om hun personages een keer te komen laten eten bij de Felixir. Dit levert soms geinige verhalen af, met acteurs als Jaak Van Assche en René Verreth, om paar een paar oudgedienden uit De Collega's te noemen, en soms ook enkele pijnlijke miskleunen, zoals de immer ongrappige Frank Focketyn. Er zit nochtans schwung in de reeks, alhoewel enkele bochten die het scenario maakt wat aan de ongeloofwaardige kant zijn. Af en toe worden er ingebeelde sequenties ingelast die zich afspelen in het hoofd van één van de protagonisten, die dan abrupt worden onderbroken door de grauwe werkelijkheid. Jan Van Looveren bewijst dat hij naast het presenteren ook het acteren danig goed onder de knie heeft, maar Gène Bervoets steelt werkelijk elke scène waarin hij meespeelt.

AFLEVERINGEN

Disk 1:
1. Pierre
Chef Mauro heeft in ee woede-uitbarsting zijn ganse staf de laan uitgestuurd, net op een drukke avond. Hij wil maar wat graag dat zijn vroegere compagnon de route, Hannes, de staf komt vervoegen, maar zijn vrouw Laurence neemt achter zijn rug de jonge Nico aan, die op haar CV bluft dat ze nog voor sterrenchef Peter Goossens heeft gewerkt. Sommelier Kurt Goossens - familie van - heeft haar leugens echter door. Alhoewel het restaurant propvol zit, probeert een zekere Dennis (Sven De Ridder), die van zijn eerste leugen niet doodgevallen is, een plaatsje te versieren om indruk te maken op zijn Tinder-date Claudia (Marianne Devriese). Hij misbruikt daarvoor de goede wil van serveerster Linda, maar Nico wil dat niet zomaar over zich laten gaan. Tot overmaat van ramp komen de ouders van Mauro (Tuur De Weerdt en Camilla Blereau) ook nog eten, en kunnen het niet laten om neer te kijken op de beroepskeuze van zoonlief.




2. Pierre
Nico ergert zich aa het feit dat Mauro veel welwillender is tegenover Hannes dan tegenover haar. Laurence en Linda schuiven elkaa de zwartepiet toe wanneer Lizette (Ilse Uitterliden), een trouwe klante van het restaurant en pas weduwe, per se met haar hond wil komen eten, tege de regels van de hygiëne in. Kurt krijgt intussen bezoek van zijn vroegere leermeester oenologie (Jaak Van Assche), maar die wil hem brolwijn in zijn nek draaien waar hij zelf goed op verdient. Wanneer hij een hartaanval krijgt, is de Marokkaanse afwasser Omar (Mustapha Emran) blijkbaar de enige die CPR kent. Kurt valt bovendien voor de mooie ogen van een klante, Luka (Ann De Keersmaecker), en is plots al zijn professionaliteit kwijt.

3. Ferran

Mauro laat zich inpakken om een schrikbarende hoeveelheid Belgische kaviaar te kopen. Nico is het getreiter van Mauro en Hannes beu; Mauro laat haar daarom als compensatie een avond chef zijn. Ze snijdt echter in haar vingers, en gaat al bloedend verder. Louis Seynaeve (Pol Goossen) wil zijn verjaardag vieren, maar tegelijkertijd aankondigen dat het met zijn ziekte niet zo goed gaat. Alle moeite van het personeel ten spijt draait het uit op een drama. Laurence ergert zich omdat Jackie Colpaert (Leah Thys) komt eten, haar vroegere modellencoach die haar meisjes tot anorexia drijft. Laurence kan haar echter niets maken, want ze heeft weet dat ze een relatie met Hannes heeft gehad.

Disk 2:
4. Jeroen
Laurences schoolvriendin Hilde (Griet Boels) trouwt, en Mauro en Laurence doen hen een trouwfeest cadeau. Mauro is bovendien op ideeën gebracht, want hij wil Laurence De Vraag stellen. Laurence ontdekt echter dat Hilde op haar eigen trouwfeest nog wel op de WC zit te neuken met haar schoonbroer. Het personeel is echter glad vergeten dat een homokoppel (Antoine Vander Auwera en Wouter Van Lierde) een jaar geleden al een tafel hadden gereserveerd voor hun jubileum. Linda is intussen op de hoogte van het feit dat Luka een prostituée is.




5. Piet
Nico heeft zich in nesten gewerkt door tegen een vriendin, Tamara (Joke De Bruyn), te vertellen dat zij de chef van de Felixir is. Spijtig genoeg wil Tamara dat wel eens met eigen ogen zien, en ze reserveert een tafeltje. Een zekere mijnheer Daemen (Hans Van Cauwenberghe) heeft zich tot doel gesteld dat hij blind de ingrediënten kan opnoemen van elk gerecht dat hem geserveerd wordt. Hij ligt echter in de clinch met Mauro of hij nu duif, dan wel eend heeft gekregen. Wanneer het personeel een flauwe grap met hem uithaalt, komen ze tot de constatatie dat hij controleur bij het FAVV is. Het is intussen af tussen Luka en Kurt, en die laatste verschijnt strontlazarus op zijn werk.

6. Paul

Mauro heeft een bekende restaurantcriticus uitgenodigd, die eens eerlijk mag komen zeggen wat hij van het eten vindt. Zijn oordeel valt echter niet in goeie aarde. Linda heeft haar nieuwe vriend uitgenodigd, maar die heeft een collega bij die gevoelens bij haar opwekt. Om een leverancier te overtuigen aan de Felixir te leveren, belooft Mauro om zijn dochter Amber (Sofie Truyen) als stagiaire in het restuarant in te schakelen. Aanvankelijk zet ze het team voor schut, maar ze kan tussenbeide komen wanneer drie yuppies iets te nadrukkelijk hun aanwezigheid in het restaurant willen etaleren. Toch komt het tot een fameuze aanvaring tussen haar en Linda.

Disk 3:

7. Anne-Sophie
Een televisieploeg strijkt neer in de keuken van Mauro, die een nachtje heeft overgeslagen in zijn zoektocht naar het perfect dessert, maar al snel blijkt dat hij voor de camera het sexappeal van een dode vis heeft, en de cameraman, Arno (Maarten Mertens), ziet Nico wel zitten als vervangster. Wanneer de afwasser niet komt opdagen, moet Kurt inspringen, die plots een nieuwe obsessie ontwikkelt over wijnglazen. Linda trekt zich het lot aan van Ina (Ellen Van Cutsem), een meisje dat voor haar 13de verjaardag door haar niet van zijn GSM los te wrikken vader (Marc Peeters) naar de Felixir wordt meegesleurd om kreeft te eten.




8. Gordon
Mauro is compleet gecrasht en ligt in het ziekenhuis; Hannes moet de dienst overnemen, en het belooft een avond te worden om nooit te vergeten. Zo komt Kaminsky (Willy Thomas), de mentor van Mauro eten, maar die mag niet weten dat zijn pupil niet in de keuken staat. Kelly (Tania Van der Sanden) wil na de dood van haar schoonmoeder voor wie ze vijftien jaar heeft gezorgd eens met haar familie gaan eten, maar haar man Ronny (Bart Van Avermaet) is niet in de stemming. En Kurt is ervan overtuigd dat er een inspecteur van de Michelingids in het restaurant zit, maar de man (Eric Burke) is een ordinaire tafelschuimer. De verrassing van de avond moet echter nog komen...

9. Sergio

Mauro is terug uit het ziekenhuis, maar hij had misschien beter nog wat gebleven. Met een dubbele boeking blijkt dat de lokale carnavalvereniging in Felixir heeft geboekt. Er duikt een violist op die beweert dat er een koppel hem heeft ingehuurd. En Laurence's zus laat haar baby in het restaurant achter. Wanneer Kurt zijn zin niet krijgt om de kwaliteit van het restaurant op te krikken, neemt hij zijn toevlucht tot de laagste aller methodes: chantage.

Disk 4:

10. Peter
Felixir krijgt een koppel over de vloer (Axel Daeseleire en Tine Laureyns) waarvan de man voor de verjaardag van zijn vrouw wel een héél apart cadeautje in gedachten heeft, namelijk partnerruil met een bevriend koppel. Laurence en Linda zijn er zodanig van gedegouteerd dat ze er een stokje voor steken. Stijn en Nelly (Tom De Hoog en Marijke Hofkens) zijn dan weer uitgenodigd om het nieuwe lief van hun dochter Fiona (Grietje Vanderheijden) te ontmoeten, maar wanneer dat een Marokkaan (Tassim Zerqane) blijkt te zijn, slaan hun stoppen door. Kurt heeft een liefdesbrief van Hannes aan Laurence gestolen, en dreigt ermee die aan Mauro te laten zien als hij zich niet mag inkopen in het restaurant. En tot overmaat van ramp komt de arbeidsinspectie (Gerd De Ley) langs, en niet toevallig op het moment dat er een dubieuze afwasser (Bode Owa) in de keuken staat.




11. Auguste
Nu Mauro weet dat Laurence en Hannes een affaire hebben gehad, maakt hij allerlei dubbelzinnige toespelingen om hen op de zenuwen te werken. De moeder van Kurt overlijdt, en de man is ineens zo rijk dat hij het restaurant zou kunnen opkopen als hij wil. Nico krijgt het bezoek van twee oude 'vrienden' die willen dat ze drugs in het restaurant verstopt. De flikken zitten hen echter op de hielen. Linda's ex Victor (Erik Goris) komt uitgerekend in de Felixir eten om zijn nieuwe verloofde voor te stellen. De ouder Robrechts (René Verreth) komt met zijn twee kinderen eten in het restaurant, en stelt en passant zijn nieuwe verloofde voor, wat betekent dat zijn kinderen de erfenis op hun buik kunnen schrijven.

12. Jamie

Met Nico in de gevangenis huurt Mauro een rare Hollander, Sacha (Ernst Löw), in, die niet van de pillen kan blijven. Wanneer Nico toch weer opduikt maar Hannnes afwezig blijft, schuift iedereen een plaats op. Linda's ex komt opnieuw eten in de Felixir en hij wil per se zijn gezin herenigen, iets wat Linda niet ziet zitten. Tot overmaat van ramp heeft een PR-vriend van Laurence, Ludo (Luk Wyns), een kookles besteld in het restaurant voor zijn personeel. Eén van zijn werknemers, Benny (Victor Peeters), is het zo beu om getreiterd te worden door zijn baas dat hij hem een gebroken neus slaat. De bom tussen Mauro en Laurence staat echter op barsten.

13. Dirk

Op Nico's verjaardag worden de sterren uitgereikt, maar tussen Mauro en Laurence is het nu koude oorlog. Kurt dreigt op te stappen omdat hij een beter aanbod heeft gekregen en de ouders en schoonouders van Mauro dagen op om de Michelenster te vieren. Door samenloop van omstandigheden denken ze echter dat Laurence zwanger is en dat Mauro en zij gaan trouwen. Tot overmaat van ramp zit er ook nog een gezelschap in het restaurant dat een vrijgezellenfeestje houdt, compleet met een Mega Mindy-kostuum en al.




BEELD EN GELUID
Het aantal Vlaamse fictiereeksen dat op HD wordt uitgebracht, is op één hand te tellen. Vreemd genoeg werd een reeks als Goesting wel in HD uitgezonden, maar we mogen kennelijk blij zijn dat de reeks überhaupt op dvd is uitgekomen, want dat is tegenwoordig ook al geen evidentie meer. Het beeld is mooi en zuiver, maar gaat hier en daar wel wat geplaagd onder de compressie-artefacts, vooral in de keuken waar de stapels borden en de potten en pannen af en toe voor wat aliasing zorgen. De belichting is dan weer heel goed, en het geheel oogt levendig en fris. De geluidstrack is een simpele Vlaamse Dolby Surround 2.0-track, en meer heeft de reeks eigenlijk niet nodig, want het meest ruimtelijke wat er in te beleven valt, is een polonaise die tussen de tafels van het restaurant door trekt en een carnavallied zingt. Go figure.

EXTRA'S

Goesting in Lier (6:08) toont ons weer het nieuwste staaltje citymarketing van de VRT; gek genoeg worden op een paar buitenshots na de buitenlokaties in Lier niet echt gebruikt. In Cast Goesting op cursus in de Lijsterbes (2:59) moeten de acteurs de beginselen van de kookkunst onder de knie krijgen, maar in tegenstelling tot de Felixir zit er géén Michelinster in. Dan is er nog een Persconferentie Goesting (4:26) waarin de reeks wordt voorgesteld. De mooiste extra is wellicht dat u er de soundtrack-CD bij krijgt.




CONCLUSIE
Reserveer alvast een tafeltje in de Felixir en laat u overdonderen door een millefeuille van drama, afgewerkt met een zalfje van gênante situaties en gebakken teerlingetjes van humor, en overgoten met een sausje van melodrama. In onze Gault-Millau krijgt Goesting een 8/10.


cover




Studio: Bridge Entertainment

Regie: Toon Slembrouck, Kim van Oeteren
Met: Jan Van Looveren, Patsy Van der Meeren, Chris Thys, Gene Bervoets, Louis Talpe, Darya Gantura

Film:
8/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Tragikomedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2010

Leeftijd:
AL

Speelduur:
625 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711983499638


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Vlaams Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands CC
Extra's:
• Documentaire "Goesting in Lier"
• Documentaire "Cast Goesting op cursus in de Lijsterbes"
• Documentaire "Persconferentie Goesting"
• Soundtrack-CD

Andere recente releases van deze maatschappij