Regie: Kristoffer Nyholm en Kristian Petri
Met: Rolf Lassgård, Helena af Sandeberg, Henrik Norlén, Ellen Jelinek
FILM
Ieder land heeft zo zijn eigen mysteries die nooit opgelost geraken. Bij ons tast men al decennia lang in het duister over de identiteit van de leden van de Bende van Nijvel, in Zweden is dat het geval met de zoektocht naar de dader van de moord op premier Olof Palme. De eerste minister werd op 28 februari 1986 gedood na een avondje uit met zijn vrouw in Stockholm. Er zijn massa's complottheoriëen in omloop over het voorval, toch lijkt het erop alsof de waarheid nooit zal worden gevonden. In ieder geval is er wel stof genoeg om boeken mee te vullen. Leif G.W. Persson die zelf criminoloog is, schreef een ontzettend populaire fictieroman over de affaire en natuurlijk moet die worden verfilmd.
Lars Martin Johansson (Rolf Lassgård) is het hoofd van de Zweedse politie. De rechercheur kan terugblikken op een glansrijke carrière, maar hij heeft het zichzelf steeds kwalijk genomen dat hij nooit de moord op de Zweedse premier heeft kunnen oplossen. Op een avond stelt een voormalig adviseur van de vermoorde politicus aan Lars de vraag of hij het ziet zitten om het onderzoek opnieuw te openen. Natuurlijk is er niemand die echt staat te popelen om nog maar eens die vervelende zaak over te doen. De Zweedse politie was immers jaren geleden de kop-van-jut toen de enige verdachte (ene Christer Pettersson) werd vrij gesproken, waardoor heel wat rechercheurs de moed verloren. Maar Johansson houdt vol, hij wil het onderzoek vanaf het prille begin overdoen en alle eventuele vorige fouten rechtzetten. Tijdens het nieuwe onderzoek vallen de speurneuzen van de ene verbazing in de andere. Men ontdekt dat de moord op de premier niet zo maar het werk was van een gestoorde eenzaat, wel dat er een heel complot aan de gang was. De politiemensen komen er ook achter dat het onderzoek destijds allesbehalve volgens de regels verliep. Vooraanstaande politici hielden belangrijke informatie achter, allerlei rapporten werden gemanipuleerd of men hield gewoon geen rekening met belangrijke getuigenissen. Lars Martin Johansson en zijn team weten dat ze aan een tijdbom werken waarvan de Zweden na de ontploffing niet goed zullen zijn. De speurneuzen proberen alles zo veel mogelijk geheim te houden, maar ondertussen heeft de media zich al helemaal op de zaak geworpen.
Vermoorde politici spreken misschien tot de verbeelding van iedere filmmaker, toch gooien Kristoffer Nyholm en Kristian Petri het over een heel andere boeg. Death Of A Pilgrim is gemaakt door Zweden en dat merk je vanaf de eerste seconde. Van actie is weinig sprake en de pracht moet in het verhaal worden gezocht. Toegegeven, voor kijkers die niet vertrouwd zijn met de Zweedse politiek is het af en toe wel eens slikken, toch is de serie zodanig gemaakt dat ook leken dit intrigerende verhaal (na een paar inspanningen) gemakkelijk kunnen volgen. Het zal wellicht niemand verbazen dat de cast schitterende vertolkingen levert, maar geen mens die wat anders had verwacht.
BEELD EN GELUID
De televisieseries op Lumière worden meestal alleen maar op dvd uitgebracht, maar zolang men zorgzaam omgaat met de beeld- en geluidskwaliteit, zoals nu weer het geval is, zal je ons daar niet gauw over horen klagen. Vlijmscherpe, natuurlijke kleuren (ofschoon heel wat scènes zich in donkere kelders afspelen) is dan ook wat je van deze box mag verwachten. Over het geluid kunnen we maar weinig zinnigs vertellen omdat het om bijna louter Zweedse dialogen gaat.
EXTRA'S
Behalve de moord zelf en het feit dat deze misdaad Zweden heeft gechoqueerd, is de rest van Death Of A Pilgrim pure fictie. In zijn boeken fantaseert Leif G.W. Persson hoe het zou kunnen zijn. Kijkers die evenwel interesse hebben in het echte verhaal (ook al is er weinig of niks opgelost) vinden beslist hun gading in een 80 minuten durende documentaire die je hier als extra aantreft. Conclusie? Gewoon iets wat alle Zweden (en de rest van de wereld) al eeuwenlang weten: dat er bijna niemand in de politiek te vertrouwen is.
CONCLUSIE
Liefhebbers van Scandinavische topreeksen kunnen nog maar eens bij Lumière terecht voor een boeiend politiek drama. Verwacht evenwel geen actie, wel een uiterst spannende en knap geacteerde serie. Aanrader dus!